hirdetés

HÍREK

Miért ne töltsd újra SOHA a kiürült vizespalackod?

Az újrafelhasználás ebben az esetben nem hatékony, akár meg is betegedhetünk tőle.
Insider" style="color:#333">
Insider - szmo.hu
2018. január 11.


Link másolása

hirdetés

A mai pazarló világban sokan igyekeznek környezettudatosan élni, ám sajnos nem mindig éri meg a zöldebb megoldást alkalmazni, főleg ha az egészségünket is veszélyezteti. Például amikor rendszeresen újratöltjük az egyszer megvásárolt műanyag palackot, hogy így spóroljunk. Valóban megvannak az előnyei, egy új kutatás azonban azt is bebizonyítja, hogy egyáltalán nem egészséges.

A Treadmill Reviews szakértői sportolók vizesüvegeinek tisztaságát tesztelték egy héten át, anélkül, hogy elmosták volna – az eredmények pedig, ahogy az várható volt, egészen elborzasztóak. Egy palackban több mint háromszázezer baktériumot találtak négyzetméterre átszámolva.

Csak, hogy egy hétköznapi példával hasonlítsuk össze: a kutyánk játékának megnyalásával kevesebb baktériumot viszünk be a szervezetünkbe, mintha újratöltenénk az üvegünket. Viszont nagyjából olyan szennyezett, mint egy nyilvános mosdó. Elég undorító, nemde?

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem szabad vizet innunk – az a nem mindegy, miből isszuk. Alapvetően bármihez ér hozzá a szánk, baktériumokkal lesz tele, ezért érdemes olyan palackokat választani, amelyeknek minél kisebb felületével érintkezünk, például a műanyag szívószálasok vagy szívócsövesek. Ezeken is megragadnak a kórokozók, de jelentősen kevesebb, mint például a felnyitható, kipattintható tetővel vagy nagy kupakkal és üvegszájjal rendelkező palackokon, amelyekben szó szerint hemzsegnek a baktériumok.

Az elrettentés kedvéért eláruljuk, hogy ha olyan üvegből iszol, ami leginkább egy cumisüvegre hasonlít, rosszabb, mintha a kutyád táljából ennéd a vacsorádat.

hirdetés

Egyébként a szakértők a műanyag palackok helyett a rozsdamentes acélból készülteket javasolják, amelyek kevésbé hordozzák magukon a kórokozókat.

Fontos hozzátenni, hogy e baktériumok közül ugyan nem mindegyik kártékony, egyesektől viszont akár meg is betegedhetsz. Éppen ezért az is fontos, hogy rendszeresen és megfelelően tisztítsuk kedvenc üvegünket is. Még véletlenül se hagyjuk bent a táskánkban, félig megtöltve vagy akár üresen, használat után azonnal mossuk el kézzel, forró vízzel, alaposan átöblítve vagy bízzuk a mosogatógépre. Akár enyhe fehérítő oldatot is alkalmazhatunk a még alaposabb tisztítás érdekében. Ezt jó, ha minden nap megtesszük, mert így elkerülhetjük, hogy a baktériumok megtelepedjenek és továbbterjedjenek a palack száján és falán.

Via Insider


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Kunetz Zsombor: „Politikai gyávaság”, hogy nem tették újra kötelezővé a maszkviselést

Az egészségügyi szakértő szerint már ott tartunk, hogy az FPP2-es maszkot kellene kötelezővé tenni a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben.

Link másolása

hirdetés

Bár egyre nő az új koronavírus-fertőzöttek és a kórházban kezelt betegek száma a járvány negyedik hulláma során, a kormány egyelőre nem rendelt el védekező intézkedéseket. Továbbra is csak az egészségügyi és a szociális intézményekben kötelező a maszkviselés, pedig egyre több szakértő mondja azt, hogy szükség lenne kiterjeszteni ezt a szabályt legalább a zárt terekre.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint már eljutottunk arra a szintre, hogy a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben, áruházakban FFP2-es maszkot kellene kötelezően hordani.

Politikai gyávaságnak minősítette azt, hogy a kormány ezt még nem rendelte el. De a Fővárosi Önkormányzatot is politikailag gyávának tartja, mert bár Karácsony Gergelyék arra hivatkoznak, hogy ők nem tehetik kötelezővé a maszkviselét, Kunetz szerint nincs semmilyen szabályozás, amely ezt gátolná.
VIDEÓ: Az RTL Híradó riportja


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Dezső András elárulta: ő volt az az újságíró, akit megpróbált beszervezni a titkosszolgálat

A titkosszolgálati és bűnügyi szakíró elmesélte, hogyan keresték meg a nemzetbiztonság emberei és mit akartak tőle.

Link másolása

hirdetés

Dezső András, a hvg.hu újságírója a Partizánnak adott interjújában mondta el, hogy ő volt az az újságíró, akit be akart szervezni a titkosszolgálat.

A 444.hu 2016 szeptemberében írta meg, hogy egy magyar újságíróhoz 2015 telén váratlanul odaléptek az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) munkatársai, és együttműködésre akarták rávenni. A cikk megjelenése után ellenzéki kezdeményezésre összehívták a parlament nemzetbiztonsági bizottságát. A Belügyminisztérium ugyan elismerte, hogy "valami történt", egy közleményben kémkedést emlegettek, de nem indítottak vizsgálatot.

Most, öt évvel később Dezső András a Partizánnak elmesélte, hogy azután keresték meg az AH-tól, hogy amerikai diplomáciai forrásoktól információkat szerzett az amerikai kitiltási botrányról, ezekből pedig cikkeket írt.

Mint mondta, az utcán szólították le a szolgálat emberei, és azt mondták, hogy beszélni szeretnének vele a biztonságát érintő kérdésről. Arra a kérdésre, hogy megzsarolták-e, azt mondta, hogy egy fedősztorit mondtak el, amit lehet nyomásgyakorlásként értelmezni.

Elmondása szerint a nemzetbiztonság munkatársai arra voltak kíváncsiak, kik a forrásai, és honnan jönnek az információk a cikkeihez. Azt adták elő, hogy valójában segíteni akarnak neki, hogy elkerülje a nagyobb bajt, ezért cserébe viszont segítséget vártak volna. Dezső viszont nem működött együtt velük.

A titkosszolgálati és bűnügyi szakírónak most jelenik meg Fedősztori című könyve a magyar titkosszolgálatok működéséről.

hirdetés
VIDEÓ: A teljes interjú

Forrás: 444.hu

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

A CÖF tagadja, hogy embereket buszoztatott volna a Békemenetre

Azt közölték, hogy elszámolnak minden fillérrel, de nem a DK-nak.

Link másolása

hirdetés

Szombaton tartott Békemenetet Budapesten a Civil Összefogás Fórum (CÖF), amelyre sok más településről is érkeztek, sokan csoportosan, busszal. A Demokratikus Koalíció (DK) hétfőn arra szólította fel a szervezetet, hogy hozza "nyilvánosságra a Békemenetre embereket szállító, futballakadémiák vagy önkormányzatok, kistérségek tulajdonában álló buszok bérleti szerződéseit".

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) egy közleményben reagált erre, amelyben azt állítják, nem szerződtettek buszokat vidékről történő személyszállításra. "Az emberek autóval, vonattal, sőt busszal is járnak, villamosra, metróra szállnak, szabad döntésük alapján" - írták.

Sőt, vissza is vágtak a pártnak azzal, hogy szerintük a DK "saját elszámoltatását, pontosabban a közpénzből pártja fenntartását az előző években elég hiányosan végezte", "a Gyurcsány-kormány pedig számoljon el a csőd szélére juttatott nemzetünk vagyonával"

"Persze mi elszámolunk minden fillérrel, de nem az arra fel nem jogosított DK-nak, aki Júdás-pénzekkel állítja csatasorba követőit. Sőt újabb csattanó! Olasz vendégeink saját költségen érkeztek. A lengyelek külön vonattal, maguk fizették utazásukat.

Javasoljuk, hogy a DK ne turkáljon az emberek pénztárcájában, mert ilyen esetben polgáraink mindig rosszul jártak. Számoljon el nyilvánosan az Uniótól kapott, ALTUS cégnél landolt pénzekkel, a Czeglédy-nek nyújtott hitellel, és talán még azzal a milliárdos osztalékkal is, amit Gyurcsány Ferenc vett fel a rablóprivatizáció során megszerzett cégétől" - olvasható a közleményben.

Végül azt is írták, hogy hogy szerintük nagy a különbség a DK közpénzfelhasználása és a CÖF között, mert a szervezet a közpénzből kapott szponzorálási juttatásokért "keményen megdolgozik és azzal pontosan elszámol".

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

7 millió forintot fizetett a Parlamentben való forgatásért az Elk*rtuk stábja

A film több jelenetét is az Országházban vették fel, a főhős az épület folyosóin és a tárgyalótermeiben is nyomoz.

Link másolása

hirdetés

7 010 000 forint + Áfát fizetett az Elk*rtuk című film stábja azért, hogy a Parlamentben forgathassanak - árulta el az Országgyűlés Sajtóirodája a 24.hu érdeklődésére.

A múlt csütörtökön bemutatott film több jelenetét is az Országházban vették fel, a főhős az épület folyosóin és a tárgyalótermeiben is nyomoz.

Az Országgyűlés Sajtóirodája arról is tájékoztatta a 24.hu-t, hogy

nem csak az Elk*rtuk stábja forgatott a Parlamentben, hanem több más film készítői is.

Közlésük szerint jelenleg szerződéskötési stádiumban van két film forgatása - ezek minden bizonnyal az Antall Józsefről készülő Blokád című film és egy másik, Tisza Istvánról szóló alkotás. Ezen kívül az elmúlt egy évben 12 turisztikai jellegű országházi forgatásra adtak engedélyt, de a Kossuth téren is rendszeresen készítenek felvételeket.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: