News here
hirdetés

HÍREK

Nagyobb leállás jön az egyik magyar banknál, még utalni sem lehet majd

Átmeneti szünetelést, lassulást tapasztalhatnak a K&H Bank ügyfelei bizonyos szolgáltatásokban.

Link másolása

hirdetés

"Tájékoztatjuk, hogy 2022. október 22-én (csütörtök) 20:00-tól 2022. október 23. (péntek) 08:00-ig banki informatikai rendszerek fejlesztése miatt elektronikus csatornáink és az azon elérhető pénzügyi és kiegészítő pénzügyi szolgáltatások szünetelhetnek, valamint a bejövő azonnali utalások visszautasításra kerülnek" – olvasható a K&H honlapján.

Október 8-án 03:00 és 06:00 óra között karbantartások miatt átmeneti szünetelést, lassulást tapasztalhatnak az ügyfelek bizonyos szolgáltatásokban. Október 16-án már nagyobb időintervallumban lesznek leállások. Az ezzel járó szolgáltatáskiesések a jelenlegi szabályozás értelmében bankszünnapnak minősülnek.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
Gáz-armageddon jön októbertől, tömeges kikapcsolásra, dominószerű borulásra figyelmeztet a Párbeszéd
Elsejétől szerződés nélkül maradnak az intézmények a birtokukba került dokumentum szerint.

Link másolása

hirdetés

Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa online sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a párt birtokába került egy jegyzőkönyv a földgázelosztók és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közti iparági egyeztetésről, amely drámai képet fest a közintézmények energiaellátását illetően.

A képviselő szerint a jegyzőkönyvből kiderül, hogy október 1-jétől szerződés nélkül marad sok ezer intézmény, többségük közintézmény (önkormányzatok, iskolák, kórházak stb.) – számukra nem tudják biztosítani a gázszolgáltatást.

A dokumentum szerint fel kell készülni a tömeges kikapcsolásra, mert dominószerű lesz a borulás, ezen az időtávon nem reális más megoldás - hangsúlyozta.

Tordai szerint már kimentek a kikapcsolási értesítők, és a fizikai kikapcsolás is megtörténik a szerződés lejárta utáni 2-4 hétben.

Az államtól egy szereplő kijelölését kérik a felek, kizárásos alapon az MVM-et, amely azokban az esetekben is szerződést ajánl és biztosítja a gázellátást, hogyha ezt a meglévő földgázelosztók nem képesek megtenni.

A jegyzőkönyvben azt is írták, hogy fel kell készülni arra, hogy "tömeges elzárás várható", és hogy amennyiben nem lesz az állam által szolgáltató kijelölve, akkor a "gázpiac napok alatt" összeomolhat.

hirdetés
Tordai szerint a probléma, hogy van, hogy az MVM ajánlatai is elfogadhatatlanok, idézte a szentendrei esetet, amikor a piaci ár duplájáért adott volna el az ellenzéki vezetésű városnak az MVM.

A Párbeszéd képviselője szerint az is kérdés, meddig tudja megoldani az MVM a finanszírozását, szerinte állami beavatkozás nélkül a gazdasági összeomlás fenyegeti a céget.

A Párbeszéd felszólítja a kormányt, hogy adjanak számot arról, hogy október 1-jétől hány intézmény marad szerződés nélkül, hány százezer főt érint a gázszolgáltatás kikapcsolása, és mondják el, hogy kijelölték-e az MVM-et a hiányzó szerződések megkötésére, illetve mit tesznek a cég folyamatos működésének biztosítása érdekében - fogalmazott Tordai.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
MNB: most jön csak a legnehezebb időszak, durva reálbércsökkenés várható
Számításaik szerint a reálbérek jövőre 2,7-3,7 százalékkal csökkenhetnek. A 2023-as előrejelzés sokat romlott a júniusi jelentéshez képest.
Címlap: Pixabay.com - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

hirdetés

MNB friss Inflációs jelentésébe szerint jön a 20 százalék fölötti infláció és jövőre is két számjegyű lesz a drágulás, a cégeknek pedig valahogyan egy durván lelassuló növekedés időszakát kellene kibírni.

Az MNB háromhavonta teszi közzé az előrejelzését arról, mit vár a magyar gazdaságban. A legutóbbi, júniusban kiadott előrejelzést szinte teljesen át kellett írni.

Ebből az is kiderült, hogy az 1592 milliárd forint pluszból, amit az első félévben kaptak az emberek a választás előtti időszakban, már több mint 1000 milliárd forintot elköltöttek vásárlásra, házra, autóra vagy nyaralásra.

Az előrejelzés szerint az infláció 13,5-14,5 százalék között lehet idén, jövőre pedig 11,5-14 százalék között, míg a GDP idén 3-4 százalékkal nőhet, jövőre csak 0,5-1,5 százalékkal.

Nem számítanak nagyobb munkanélküliségre, idén 3,5 százalékos lesz, jövőre 3,5-3,7 százalék közötti a számításaik szerint.

Nincs ennyire jó hírük a reáljövedelem terén, ahol idén 3,6-3,8 százalékkal nőhet, jövőre viszont már 2,7-3,7 százalékkal csökkenhet.

A 2023-as előrejelzés sokat romlott a júniusi jelentéshez képest, amikor még 6,8-9,2 százalékos inflációt és 2-3 százalékos GDP-növekedést mondtak a következő évre.

hirdetés

Az MNB úgy számol, hogy a lakossági energiaár emelése idén szeptembertől egy éven át 2,5-3 százalékponttal dobja meg az inflációt. A szabályozott energia ára idén 20 százalékkal nőhet 2021-hez képest úgy is, hogy a drágább rezsit csak szeptembertől kell fizetni. Tovább súlyosbítja a bajokat az aszály, ez akár 1 százalékponttal is megnövelheti az áremelkedést.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Több száz fővárosi diák nem már nem jut melegvízhez, és nem kap meleg ebédet hétfőtől Bősz Anett szerint
A főpolgármester-helyettes szerint kölcsönös együttműködéssel meg lehet oldani a felmerülő üzemeltetési nehézségeket, hogy ne kerüljön sor ilyen jogszerűtlen és embertelen megoldásokra.

Link másolása

hirdetés

Bősz Anett, Budapest főpolgármester-helyettese arról számolt be közösségi oldalán, hogy Dr. Illés Valér, a Budapesti Gazdasági SZC Teleki Blanka Közgazdasági Technikum igazgatója tájékoztatta őt, hogy spórolásra hivatkozva „felfüggeszti” az épületben található tálalókonyha működését 2022. október 3-tól.

Az iskola a diákjait 14 óra után a közel lévő BGSZC Szent István Technikum konyhájára küldik át ebédelni. A melegvizet már elzárták az iskolában.

Hasonló esetről számolt be a Budapesti Gazdasági SZC Varga István Közgazdasági Technikum esetében is. Ott a tegnapi napon, külön értesítés nélkül megszüntették a melegvíz-szolgáltatást, emiatt pedig az intézményekben nem lesz megoldható a gyermekek étkeztetése.

"Ezek a döntések nemcsak jogszerűtlenek, de embertelenek is."

- jelentette ki Bősz Anett.

Mint írja, ezek az intézmények semmilyen körülmények között sem jogosultak a konyha működésének felfüggesztésére, mivel az a terület kizárólag a Fővárosi Önkormányzat vagyonkezelésében van, az a fővárosi étkeztetési szolgáltató (ÉSZGSZ) kizárólagos üzemeltetési területe, feladatellátási helye.

hirdetés
"Nem hiszem, hogy az állami fenntartó által irányított technikum igazgatója saját szakállára hozna olyan döntést, amelynek következménye, hogy több száz diákja hétfőtől nem jut meleg ételhez időben."

- írja a főpolgármester-helyettes, hozzátéve, hogy ezeket az ebédeket a családok már megrendelték, kifizették

Bősz Anett levélben fordult és személyes egyeztetésre hívta a tankerületi központok vezetőit és a szakképzési centrumok kancellárjait, hogy a Fővárosi Önkormányzat tulajdonaiban levő oktatási intézményekben biztosítsák a közétkeztetési feladatok elvégzését.

"Nem fordulhat elő, hogy „spórolásra” hivatkozva lezárják a konyhát vagy az étkezőt úgy, hogy nincs megoldva a gyerekek ellátása időben és megfelelően. "

- tette hozzá.

Főváros elhivatott abban, hogy a kölcsönös együttműködéssel próbálják megoldani a felmerülő üzemeltetési nehézségeit, hogy ne kerüljön sor ilyen jogszerűtlen és embertelen megoldásokra.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Izraeli szoftvert vásárolhat a magyar kormány, amivel a közösségi médiát tudja monitorozni
A Times of Israel héber nyelvű változatának információit Gulyás Gergely a kormányinfón álhírnek minősítette.
Fotó: Gerd Altmann / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

hirdetés

Az izraeli Avnon Group nevű védelmi ipari vállalat olyan technológiát ad el a magyar kormánynak, amivel nyomon tudják követni a közösségi hálózatokat, az ott folyó kommunikációt, valamint elemezni és értelmezni tudják a közhangulatot a közösségi médiában zajló tevékenységek alapján – írta a a Times of Israel héber nyelvű változata, a Zman Iszrael alapján a Kibic magazin.

Az Avnon egyik vezető tisztviselője a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a kormány a közösségi médiában zajló diskurzust szeretné figyelemmel kísérni.

Ugyanezen forrás szerint a csoport minden tranzakciója az izraeli védelmi minisztérium felügyeletével és jóváhagyásával zajlik, beleértve ennek a technológiának a magyar kormánynak történő eladását is.

A Zman Iszrael megjegyzi: az új technológia vásárlása abban az időszakban történik, amikor az Európai Parlament Pegasus-vizsgálóbizottsága éppen a szintén izraeli kémszoftver magyarországi felhasználását is vizsgálja. A Direkt36 szerdán arról írt, hogy a Pegasust a magyar állam közvetítő cégen keresztül vásárolta meg, ami épp ezután az ügylet után vált kiemelkedően nyereségessé, és tulajdonosai között pártállami belügyesek is felbukkantak.

A minisztérium a lap megkeresésére nem reagált, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón „álhírnek” minősítette az információkat.

hirdetés

(via RTL.hu)

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: