News here

HÍREK

Müller Cecília: Egyes oltatlan betegeknél 17-szeres lehet az intenzívre kerülés kockázata

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy a járvány egy-két hét múlva tetőzhet Magyarországon.

Link másolása

Soha nem volt annyira szükség a koronavírus elleni védőoltásra, mint most, hiszen versenyt futunk az idővel – mondta az országos tisztifőorvos az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Müller Cecília közölte, a negyedik járványhullám felfutó szakaszában vagyunk, a fertőzöttek száma napról napra emelkedik és nő a kórházba kerülők száma is. Ezért fontos az oltások felvétele, hiszen legalább két hétnek kell eltelnie, hogy a vakcina kifejtse hatását. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a védőoltás sem véd meg ugyan százszázalékosan a fertőzéstől, de elkerülhető vele a betegség súlyos lefolyása, a kórházba kerülés.

Kitért az oltási akcióhét tapasztalataira, amelyet jónak értékelt, hozzátéve, hogy a regisztráció és időpontfoglalás nélküli oltási lehetőség „úgy tűnik, kicsit kényelmesebb forma” az embereknek.

„Az akcióhét első napján, hétfőn több mint 14 ezren kérték az első adag oltást, ami mutat egyfajta szándékot az oltási sorozat befejezésére”

– mondta.

A szakember kiemelte, a harmadik védőoltás felvétele is nagyon fontos, ezzel újra magasra, 80-90 százalékra lehet emelni a szervezet védekezési képességét. Müller Cecília beszélt arról is, hogy a fertőzés következtében a kórházba kerülés esélye négyszer nagyobb az oltatlanoknál, az intenzív osztályra kerülés esélye tízszeres, bizonyos krónikus kockázatoknál pedig akár tizenhétszeres is lehet.

A vírus örökítőanyagának szennyvízben mért értékeiről elmondta, azok magas szinten stagnálnak, de a stagnálás azt mutatja, hogy egy-két hét múlva a járványhullám tetőzhet Magyarországon.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Benzinhiány: „Cseppről cseppre” változó térképen követhetjük nyomon, hol tudunk még tankolni
A Totalcar élő hírfolyamban és interaktív térképen is közli az információkat.

Link másolása

Miután az országban napok óta kritikus üzemanyaghiány van, az autósok különböző fórumokon és csoportokban próbálják egymással megosztani a híreket, és a még elérhető benzin és gázolaj lelőhelyét.

A Totalcar portál számos üzenetet kap olvasóitól a különböző kutakon tapasztalható állapotokról, így most úgy döntöttek, csinálnak ebből egy élő hírfolyamot, és egy folyamatosan változó térképet. Itt percről percre, illetve ahogy ők írják: cseppről cseppre nyomon lehet követni, hogy hol kapható vagy épp nem kapható üzemanyag az autónkba.

A térkép EZEN A LINKEN érhető el.

A lap az aktuális állapotról szóló rövid beszámolókat a [email protected] címen várja. Hozzáteszik, a rengeteg beérkező információ és a források nehéz ellenőrizhetősége miatt a tévedés jogát fenntartják.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Dúró Dóra kiakadt Novák Katalinon, szerinte „beteg gondolkodású szervezetek” mellé állt
A Mi Hazánk képviselőjének nem tetszett, hogy a köztársasági elnök hivatalában fogadta a Háttér Társaság képviselőit. Mi több, Zelenszkijjel találkozott Kijevben!

Link másolása

Keményen nekiment Novák Katalinnak Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője. A Blikk beszámolója szerint Dúró azt mondta, hogy szerinte a köztársasági elnök „beteg gondolkodású szervezetek” mellé állt.

Dúró, aki egyben az Országgyűlés alelnöke is, napirend előtti felszólalásában

azt kifogásolta, hogy Novák Katalin hivatalában fogadta az egyik LMBTQ közösség, a Háttér Társaság képviselőit.

A Mi Hazánk politikusa szerint a köztársasági elnök jobban tette volna, ha nem a normális családmodell ellen lép fel hivatala tekintélyével, és mint mondta, e „beteg gondolkodású szervezetek” mellé áll, helyette kiállásával támogatnia kellett volna a szívhang-törvényt.

Dúró

azt is nehezményezte, hogy Novák Katalin nemrég Ukrajnába utazott, és ott találkozott a szerinte magyarellenes Volodimir Zelenszkijjel, és együtt fotózkodott a munkácsi Turul szobrot eltávolító területi kormányzóval.

Ez utóbbi lépés azonban láthatóan a Fidesz-szavazók körében is okozott némi zavart, sok kommentelő is keményen nekiesett Nováknak, amiért elfogadta Zelenszkij meghívását.

Dúró Dóra felszólalására Vitályos Eszter, a BM miniszterhelyettese válaszolt a kormány részéről. A politikus azt mondta, hogy a köztársasági elnök önálló hatalmi ág, nem a kormány alkalmazottja, így ő nem is érezte tisztségének, hogy kommentálja Novák Katalin lépéseit.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
A diákhitelre is kiterjesztik a kamatstopot
Nagy Márton szerint ha nem lépnek, akkor a szabadon felhasználható Diákhitel1 kamatát a duplájára kellene felemelni.

Link másolása

A kormány döntése alapján a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot: a Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók - jelentette be a gazdaságfejlesztési miniszter a kormány Facebook-oldalán kedden.

Nagy Márton szerint „a szankciós kamatfelár letörése, így a családok és a teljes foglalkoztatás megvédése érdekében a kormány már korábban kamatstopot vezetett be a lakossági hitelekre, majd ezt kiterjesztette a kkv-szektorra is”.

"Megállapítottuk, hogy amennyiben a kormány nem intézkedik, úgy a szabadon felhasználható Diákhitel1 kamatát a duplájára, több mint 10 százalékra kellene felemelni; ezzel több mint 100 ezren kerültek volna nehéz helyzetbe"

- fogalmazott Nagy Márton.

"A magyar kormány nem hagyhatta, hogy az elhibázott szankciók árát a diákok, a hallgatók fizessék meg, magyar fiatalok ezrei essenek el a továbbtanulás lehetőségétől" - mondta Nagy Márton. Azt is hozzátette, hogy mindent el kell követni, hogy aki akar és képes rá, az tanulhasson, meg kell védeni a fiatalokat.

"A kormány ennek tudatában arról döntött, hogy a lakosságot és a vállalkozásokat követően a diákhitelekre is kiterjeszti a kamatstopot" - közölte a gazdaságfejlesztési miniszter.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Ukrán drónok csaptak le egy oroszországi repülőtérre az oroszok szerint
A támadás következtében kigyulladt egy olajtartály a kurszki repülőterén.

Link másolása

Dróntámadás érte a kurszki repülőteret Oroszországban - közölte Roman Sztarovojt, az oroszországi régió kormányzója kedden a Telegram-csatornáján.

"Egy olajtartály kigyulladt a kurszki repülőtér közelében dróntámadás következtében. Áldozatok nem voltak. A tüzet megfékezték. Minden szakszolgálat a helyszínen dolgozik"

- írta a kormányzó.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint a kurszki repülőtér az Ukrajna ellen indított háború február 24-i kezdete óta nem fogad és nem indít polgári repülőgépeket. Kurszkban, valamint tíz másik dél- és közép-oroszországi repülőtéren, korlátozott repülési rendet vezettek be ekkor.

Hétfőn Szaratov és Rjazany megyében támadtak katonai repülőtereket ukrán drónok. Az orosz védelmi minisztérium szerint a szovjet gyártmányú, kis magasságban repülő drónokat az orosz légierő légvédelme lelőtte, de a támadásban a műszaki személyzet három katonája így is életét vesztette, négy másik pedig megsebesült. Két repülőgép burkolata kisebb sérüléseket szenvedett.

A tárca szerint

a támadás a gyagilevói és az engelsi repülőtér ellen irányult, ahol az orosz légierő Tu-95-ös hadászati bombázói állomásoznak.

A Readovka.news hírportál hétfői közlése szerint a drónokat feltehetően Harkiv megyéből indították, ami azt jelenti, hogy a Rjazany megyei Gyagilevóig mintegy 566 kilométert, a Szaratov megyei Engelsig 700 kilométert kellett megtenniük. A portál megjegyezte, hogy Moszkva 640 kilométerre van a feltételezett indítási helyszíntől.

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint Engels repülőteréről december 3-án és 4-én az amerikai Maxar cég kereskedelmi műholdjai felvételeket készítettek.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a Gyagilevo és Engels elleni támadási kísérlet dacára az orosz haderő hétfőn nagy pontosságú légi és tengeri indítású fegyverekkel mért csapást Ukrajna katonai komplexumának irányítási rendszerére és kapcsolódó létesítményeire, kommunikációs csomópontjaira, energetikai és katonai egységeire. A támadás megsemmisítette mind a 17 kiválasztott célpontot, megnehezítve az ukrán utánpótlás vasúti szállítását.


Link másolása
KÖVESS MINKET: