News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

„Most különleges helyzet állt elő” – Újabb városok mondanak le az ünnepi tűzijátékról

Pécs mellett a fideszes vezetésű Sümeg is úgy döntött, hogy inkább a rászorulókat támogatja majd az így megspórolt összegből. Székesfehérvár, Tapolca, Miskolc, Törökbálint és Szombathely sem rendez idén tűzijátékot.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról korábban beszámoltunk, már több város is bejelentette, hogy idén nem tart tűzijátékot. Elsőként Salgótarján, majd Siófok, Szentes és most Pécs és Sümeg polgármestere is arról számolt be, hogy a település más célokra költené a tűzijátékra szánt összeget.

Pécs polgármestere azt írta a közösségi oldalán:

"Más nagyvárosokhoz hasonlóan Pécsett sem lesz tűzijáték az államalapítás ünnepén.

Költséges parádé helyett az önkormányzat inkább a pécsiekre és a klímavédelemre fordítja forrásait.

A pécsi városvezetés elkötelezett a klímavédelem és a zöld megoldások iránt. Meggyőződésünk, hogy költséges tűzijáték helyett a jövőbe mutató megoldásokra és a pécsiek számára élhető környezet kialakítására kell a közös kasszából költeni...

Célunk, hogy közparkjaink ne pusztán kellemes környezetet biztosítsanak a kikapcsolódáshoz, de egyúttal támogassák a klíma védelmét is. Biztosak vagyunk benne, hogy élhető és fenntartható környezetre a pécsieknek nagyobb szüksége van, mint tűzijátékra."

hirdetés

A fideszes városvezetésű Sümeg polgármestere is a közösségi oldalán üzent:

"Most különleges helyzet állt elő. A kormány a nemzetközi események miatt, melyek az energiapiacon brutális drágulást okoznak, kénytelen változtatni a rezsicsökkentés rendszerén. Már most látszik, ez a háztartások nagy részénél jelentős rezsiköltség emelkedést okoz majd. Mindenki, egész Európa, köztük Magyarország is aggódva várja az őszt és a telet.

Ezért úgy döntöttünk, hogy Sümegen 2022. augusztus 20-án az államalapítást nem tűzijátékkal ünnepeljük.

Ez a mintegy 500 ezer forintnyi összeg, amelyet így megtakarítunk, egy elkülönített számlára kerül, amiből a legrászorultabbakat fogjuk segíteni, hogy városunkban mindenki átvészelje a nehéznek ígérkező telet.

Összegezve, mert tudom, hogy ez is támadások kereszttüzébe kerül. NEM A KORMÁNY LÉPÉSE ELLEN IRÁNYUL A DÖNTÉSÜNK. NEM BEFOLYÁSOL, HOGY BUDAPESTEN MEKKORA TŰZIJÁTÉK LESZ AUGUSZTUS 20-ÁN. Azt szeretnénk, hogy itt Sümegen ha kell, tudjunk segíteni"

- tette hozzá.

Frissítés:

Székesfehérváron sem lesz tűzijáték. Az önkormányzat - a fehérváriak korábbi döntésének megfelelően – idén sem rendez városi tűzijátékot Szent István ünnepén és így volt ez az elmúlt két Szilveszteren is. Ennek megfelelően nem is tervezett a város az idei Királyi Napok során ezzel a programelemmel, így sem augusztus 19-én, sem pedig augusztus 20-án nem lesz tűzijáték - írja a Székesfehérvár.hu.

Tapolca is csatlakozott, a város szintén nem rendez tűzijátékot augusztus 20-án - derül ki a tapolcaimedia.hu írásából. Dobó Zoltán elmondta, azt az összeget, amelybe a látványosság került volna, a helyi szociális ellátásban hasznosítják, a pénzt a rászorulókra költik majd.

Miskolc is csatlakozott szerda este. A polgármester azt írta, "a mai kiszámíthatatlan helyzetben tűzijátékra költeni védhetetlen és felelőtlen pazarlás lenne. Ezért döntött a miskolci önkormányzat, sok más magyar helyhatósághoz hasonlóan úgy, hogy idén sem lesz tűzijáték. Az erre szánt pénzeket inkább olyan feladatokra költjük, amelyek ebben a rendkívül nehéz helyzetben valóban a miskolciakat és a miskolciak érdekeit szolgálják."

Továbbá Törökbálinton és Szombathelyen sem lesz tűzijáték.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Élő adásban lökte le a dobogóról a HírTv tudósítóját egy tüntető, mások visszasegítették
A fiatal riporter ezt a pillanatot biztosan emlegetni fogja karrierjében.

Link másolása

hirdetés

A Parlament előtt szolidaritási koncertet rendeztek a pedagógusokért TANÍTANÉK x noÁr - Szolidaritási koncert a Pedagógusainkért! címmel, melyen a szervezők szerint legalább 40 ezren voltak.

Az este folyamán történt azért incidens is. A Hír TV tudósítója, Móna Márk a Parlament elől jelentkezett be, amikor élő adásban valaki lelökte őt a dobogóról. A fiatal riporter az eset során nem sérült meg, többen is felsegítették a földről. A lökésről és a felsegítésről itt tudod megnézni a videót:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Így nézett ki fentről, amikor mindenkinél egyszerre villant a telefon
A rendezvény több pontján is megkérték a résztvevő tízezreket, hogy kapcsolják be az erős fényt a telefonjukon.

Link másolása

hirdetés

A Momentum tette közzé azt a fotót, amely valószínűleg a Parlamentből készülhetett a Kossuth téren tüntető tömegről.

A rendezvény több pontján is megkérték a résztvevő tízezreket, hogy kapcsolják be az erős fényt a telefonjukon. Az eredmény ilyen lett odafentről:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Annyi a sebesültjük az oroszoknak, hogy katonai kórházként használnak egy iskolát Luhanszkban
A nemrég orosz megszállás alól felszabadított Donyeck megyei Liman városban több mint ötven sírt találtak civil holttestekkel. Számos halott orosz katona holttestét hagyták hátra temetetlenül a városban.

Link másolása

hirdetés

Az orosz erők jelentős veszteségeket szenvedtek el a dél-ukrajnai Herszon megyében, mintegy 150 sebesült katonát szállítottak át a Dnyeper (Dnyipro) folyón - számolt be szerda esti harctéri helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

"A 150 sebesült katonát Veszele faluba szállították, amely a kahovkai vízerőmű közelében fekszik" - írta a vezérkar. A jelentés szerint az orosz erők mintegy ötven sérült haditechnikai eszközt is áthelyeztek oda.

Ezenkívül a kijevi katonai vezetés értesülései szerint a luhanszki régió megszállt részében a sebesültek nagy száma és a helyi egészségügyi intézmények túlterheltsége miatt az oroszok katonai kórházként szereltek fel és használnak egy iskolát, amelyben csaknem kétszáz sebesült katonájukat ápolják.

Az ukrán déli műveleti parancsnokság arról adott hírt, hogy a légierő két csapást mért orosz légvédelmi rakétarendszerek bevetési pontjaira Herszon megyében, Kahovka közelében.

A jelentés szerint szerdára virradóan a déli védelmi erők rakéta- és tüzérségi egységei több mint 190 tűzfeladatot hajtottak végre orosz állások, valamint élőerő- és felszerelés-koncentrációk ellen. A csapásokban 11 orosz katona halt meg, megsemmisült egy 120-as kaliberű aknavető a herszoni régióban lévő Beriszlav térségében, valamint egy Orlan-10 típusú drón Mikolajiv megyében. Déltájban az ukrán légelhárító tüzérek lelőttek egy másik Orlan-10-est is, amely a tenger felől Ocsakiv felé tartott.

A Hromadszke hírportál beszámolója szerint a nemrég orosz megszállás alól felszabadított Donyeck megyei Liman városban több mint ötven sírt találtak civil holttestekkel. Nem azonosítottak mindenkit, akit eltemettek, több síron szám van az elhunyt neve helyett. A hírportál hozzátette, hogy számos halott orosz katona holttestét hagyták hátra temetetlenül a városban. Az utcákon heverő tetemekről és a sírokról fotókat is közzétett a hírportál.

hirdetés

Közben Jana Cernochová cseh védelmi miniszter bejelentette, hogy újabb katonai segélyt hagyott jóvá Ukrajnának - számolt be a Jveropejszka Pravda hírportál a cseh Novinky hírportálra hivatkozva. A tárcavezető tájékoztatása szerint az új segélycsomagban nehézfegyverek is szerepelnek, de Csehország biztonsági okokból nem közöl részleteket.

Megjegyezte, hogy a katonai felszerelés exportja Ukrajnába 2022-ben meghaladta az 1,9 milliárd eurót, Prága Kijevnek nyújtott támogatása pedig összesen 4,2 milliárd eurót tett ki.

A Jevropejszka Pravda emlékeztetett arra, hogy Csehországban szeptemberben lakossági kezdeményezéssel gyűjtést indítottak arra, hogy az ukrán fegyveres erőknek megvásároljanak egy modernizált T-72-es harckocsit, amelyet most már hamarosan el is szállítanak Ukrajnába.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Punnany Massif a felkiáltójeles szimbólummal állt ki a tanárok mellett
Szerintük az oktatás mindannyiunk ügye.

Link másolása

hirdetés

A Punnany Massif együttes Facebook-oldalán osztotta meg a közös kiállás szimbólumát, mely azt jelképezi, hogy „nem maradunk csendben! Nem hallgatunk! Kiállunk és szolidaritást vállalunk! Közösen! Együtt! Összefogva!”

A zenekar a képhez egy üzenetet is írt:

„A teljes Punnany legénység ezúton is szolidaritását fejezi ki. Az oktatás mindannyiunk ügye.”

Szerda reggel a diákok és a szülők alkottak élőláncot, délután öttől pedig a Grund mozgalom hirdetett hídfoglalást a pedagógusokért. Már reggel is sok ezren voltak az élőláncban, de a hídfoglalásra még nagyobb tömeg gyűlt össze, amely átvonult a Kossuth térre. A Parlament előtt szolidaritási koncertet rendeztek a pedagógusokért TANÍTANÉK x noÁr - Szolidaritási koncert a Pedagógusainkért! címmel.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: