News here
hirdetés

HÍREK

Mobiltelefon lámpájával műtöttek, újrahasználják a katétereket a kórházakban – katasztrofális a helyzet a válság sújtotta Srí Lankán

„Reménytelennek és teljesen tehetetlennek érzem magam. Ez ellentétes mindennel, amire megtanítottak minket” – fakadt ki az egyik orvos.

Link másolása

hirdetés

Katasztrofális állapotba került az egészségügy a gazdasági válság sújtotta Srí Lankán – írja a CNN.

A válság miatt hiány alakult ki számtalan termékből, és az áramellátás is akadozik. Ezt szenvedi meg az egyik kórházban ápolt hároméves Miru is, akinek rosszindulatú agydaganata van, amely miatt gyakran epilepsziás rohamot kap, ilyenkor pedig percekre eszméletét veszti. Egy görcsoldó gyógyszer enyhít a fájdalmain, aminek a behozatala jelentősen megnehezedett most.

"A kórházban már nem kapható. A közeli gyógyszertárakból is elfogyott a készlet" – mondta a kisfiú apja a CNN-nek. Egy másik édesapa is gyógyszertárról gyógyszertárra jár Srí Lanka legnagyobb városában, Colombóban, hogy kemoterápiás gyógyszert, Topotekánt szerezzen be a 7 éves lányának. "Egyetlen állami kórházban, gyógyszertárban vagy importőrnél sincs. Sehol sincs Sri Lankán. Mit tegyek? Lehet, hogy a gyermekem nem él sokáig, ha nem kapja meg a gyógyszert" – fogalmazott.

Az orvosok eközben arról számolnak be, hogy máskor egyszer használatos orvosi eszközöket mosnak el és használnak újra. Volt, hogy a mobiltelefon vakujával világítottak, miközben áramszünet lett egy kisgyermek szívműtétje közben. A Srí Lanka-i Orvosi Szövetség szerint több állami kórházat arra utasítottak, hogy függesszék fel a rutinműtéteket és csökkentsék a laboratóriumi vizsgálatok számát az érzéstelenítőszerek és a vizsgálatokhoz használt összetevők korlátozott készletei miatt.

Az orvosi felszerelésekből is hiány van. A Srí Lanka-i Perinatális Társaság elnöke például arra utasította a kórházakat, hogy sterilizálják és használják újra az újszülöttek tüdejének oxigénellátására használt intubálócsöveket.

hirdetés

Egy intenzív osztályon dolgozó sebész a CNN-nek arról beszélt, hogy a sztrók és a szívroham kezelésére használt létfontosságú gyógyszerekből kritikusan kevés van, és a kórháza kénytelen újrafelhasználni a katétereket is. "Tudom, hogy ezzel veszélyeztetem a következő beteg életét. Reménytelennek és teljesen tehetetlennek érzem magam. Ez ellentétes mindennel, amire megtanítottak minket" – mondta.

Egy másik orvos azt nyilatkozta: „Nehéz döntéseket kellett hoznunk, különösen az intenzív osztályon, például hogy ki maradhat életben és ki nem. Lehet, hogy továbbra is felveszünk betegeket, de nem lesz módunk kezelni őket”.

Az egészségügyi dolgozók hónapok óta figyelmeztetnek a közelgő válságra, az orvosok és ápolók az utcára is vonultak, hogy tiltakozzanak a kormány tétlensége ellen. A válság jeleit már évekkel ezelőtt érezni lehetett, a koronavírus-járvány gazdasági-társadalmi hatásai, a külföldi hitelek és a kormány gazdaságpolitikája egyaránt hozzájárultak a kialakulásához. A CNN-nek az egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője a héten azt mondta: „Én ezt inkább kihívásnak, és még nem válságnak nevezném”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Elképesztő mennyiségű tüntető gyűlt össze a Margit hídon, a Közút Figyelő kameráin látszik a legjobban
A tömeg bőven több ezer fős.

Link másolása

hirdetés

A Telex egyik olvasója osztotta meg a lappal, hogy a Közút Figyelő kameráin keresztül is letagadhatatlan, hogy milyen hatalmas tömeg gyűlt össze a mai hídfoglalós tüntetésen este 6 körül.

A Margit híd és a Jászai Mari tér környékén egy gombostűt sem lehetett elejteni.

Október 5-e a Pedagógusok Világnapja, így szerdán reggel a diákok és a szülők alkottak élőláncot, délután öttől pedig a Grund mozgalom hirdetett hídfoglalást a pedagógusokért. 17 órától 19 óráig a Margit hídon tüntetnek, amire a szervezők előzetesen 5-10 ezer emberre számítanak. Ez a Közút Figyelő kameráinak képei alapján meg is van:

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
67 évesen 5 perc alatt lakoltatták ki a Budapesti Sakkszövetség egykori főtitkárát
Két szatyornyi holmival rakták az utcára Száraz Sándort.

Link másolása

hirdetés

„Nekünk ő nem csak egy sakkoktató, hanem egy pótnagypapa is„ - mondta az RTL-nek egy anyuka, akinek fiát a Budapesti Sakkszövetség egykori főtitkára tanítja a játékra és akit nemrég kilakoltattak otthonából.

A 67 éves Száraz Sándor - aki 1992 és 1998 között volt az egyesület szakmai vezetője - lakását még a koronavírus járvány előtt árverezték el a felhalmozott tartozásai miatt. A sakkoktatót 5 perc alatt, két szatyornyi holmival rakták az utcára. A segítség azonban gyorsan jött: az egyik anyukának a közösségi-felületén megosztott felhívására egy hölgy reagált, aki felajánlott Sándor számára egy ideiglenes lakrészt.

Mielőtt azonban befogadta volna valaki a volt főtitkárt, Sándor elmondása szerint

„sétálgattam a városban és néztem azokat a helyeket, melyeket hajléktalanok használnak, hogy melyik üres, melyik nem, hogy hol húzzam meg magamat éjszakára. De mindegyik foglalt volt.”

style="width: 100%; height: 0px; position: relative; padding-bottom: 56%;">
hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
HÍREK
Megtelt a Kossuth tér, ahol a szolidaritási koncertet rendeznek a pedagógusokért
A Margit hídi tömeg átvonult a Parlament elé, ahol még többen csatlakoztak hozzájuk. A koncertek ingyenesek.
Fotó: Pitz Dániel - szmo.hu
2022. október 05.


Link másolása

hirdetés

Szerda reggel a diákok és a szülők alkottak élőláncot, délután öttől pedig a Grund mozgalom hirdetett hídfoglalást a pedagógusokért. Már reggel is sok ezren voltak az élőláncban, de a hídfoglalásra még nagyobb tömeg gyűlt össze, amely átvonult a Kossuth térre. A Parlament előtt szolidaritási koncertet rendeznek a pedagógusokért TANÍTANÉK x noÁr - Szolidaritási koncert a Pedagógusainkért! címmel.

A koncertek ingyenesek, de adománnyal lehet támogatni a tiltakozó tanárokat és az esemény megvalósítását.

A befolyt adományból pótolni tudják a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusok kieső bérét, és fedezni tudják a tüntetés szervezési költségeit.

"Az október 5-i koncertre meghívott fellépők olyan zenészek, zenekarok, művészek és ismert emberek lesznek, akik szívükön viselik a pedagógusok, diákok és mindannyiunk közös jövőjét" - írták a beharangozóban.

Élő közvetítésünk a koncertről és a beszédekről:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Margit Kórház udvarán szült a kismama, mert a szülészeten nem vették fel a telefont
Rossz bejáraton érkezett a kismama.

Link másolása

hirdetés

Kedd hajnalban egy kismama érkezett férjével az óbudai Szent Margit Kórház portájához, ahol jelezték, hogy az asszony rövid vajúdást követően hamarosan szülni fog. Bár a portaszolgálat telefonon igyekezett elérni a szülészetet, azonban nem vették fel a telefont, így a nőnek egy tolószéket ajánlott fel a biztonsági őr.

Mivel a kismama már ülni sem bírt, így gyalog indultak el a kórházblokk túlsó felén lévő osztályhoz. A menet azonban nem tartott sokáig, ugyanis még az udvaron megindult a szülés, így a kisbaba az aszfalton született meg - írja a Magyar Hang.

A történteket a kórház sajtóosztálya is megerősítette, mint írták:

„Intézményünk több épületből áll, az érintett kismama és párja az utcáról belépve a főbejáraton keresztül, először a B jelű épületbe érkezett és találkozott a portaszolgálattal. A Szülészeti osztály az A épületben található, melynek megközelítése az udvaron keresztül lehetséges... Az osztályról érkező egészségügyi személyzet a biztonsági szolgálat munkatársának segítségével a jó általános állapotban lévő szülő nőt és újszülöttjét az osztályra szállították, ott a szakma szabályainak megfelelően ellátták és elhelyezték őket. Anya és újszülöttje is jól vannak.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: