News here

HÍREK

„Mindent kifosztottak” - Óriási károkat okoztak a tüntetéseket kihasználó fosztogatók Kazahsztánban

Almatiban számos üzletbe törtek be és fosztogattak. Egy bevásárlóközpont is romokban van, három nap alatt minden értéket elvittek a boltokból.

Link másolása

Már legalább 164-en meghaltak és több mint 5000 embert vettek őrizetbe az erőszakos zavargások miatt Kazahsztánban.

A világ 9. legnagyobb államában azután kezdődtek kormányellenes tüntetések január elején, hogy az országban eltörölték a cseppfolyósított földgáz árplafonját, emiatt pedig jelentősen megemelkedett a benzin alternatívájaként használt autógáz ára. A tiltakozások Zsanaozenben indultak, majd átterjedtek az ország több városára, köztük Almatira, a fővárosra, Nur-Szultanra és vidéki településekre is. A kormány lemondott, az államfő átvette az ország nemzetbiztonsági tanácsának vezetését, és rendkívüli állapotot hirdetett.

Az országban kialakult helyzetet a fosztogatók is kihasználják: Almatiban számos üzletbe törtek be és fosztottak ki, miközben a biztonsági erők a tüntetők elleni harccal voltak elfoglalva.

"Minden kifosztottak. Három nap alatt minden értéket elvittek és kirabolták az egész helyet. A veszteségeink hatalmasak. Sok embernek most nincs miből megélnie"

- mondta a BBC-nek egy férfi, aki egy ruhaüzletet üzemeltet a fiával egy plázában.

Az Almati szélén lévő bevásárlóközpont most romokban van: a kirakatok betörve, a mozgólépcső megrongálva, üvegszilánkok és szemét mindenhol. Most ugyan katonák őrzik a helyet, hogy megakadályozzák a további fosztogatásokat, de már nem igazán van mit megvédeni, mert szinte mindent elloptak a boltokból.

Fotó: MTI/AP/NUR.KZ/Vlagyimir Tretyjakov

Egy helyi lakos, Jedil elmondása szerint a martalócok először a pénzautomatákat akarták feltörni, amikor betörtek az épületbe. A férfi azért ment a bevásárlóközpontba, hogy segítsen megvédeni barátjának üzletét, de nagyon félt, mert a fosztogatók lövöldözni kezdtek feléjük is. A pláza biztonsági őrei megpróbáltak harcba szállni velük, de hiába. A fosztogatók aztán több helyen is gyújtogatni kezdtek az épületben.

"Mindent füst borított. Próbáltuk kiengedni, és közben hívtuk a tűzoltókat is, de nem működtek a vonalak"

- idézte fel a történteket a szemtanú.

A BBC újságíróját is megdöbbentette, amit Almati városában tapasztalt. Amikor a főtér felé sétált, három holttestet is látott autókban, akiket valószínűleg lelőttek vagy balesetben haltak meg. Az egyik kocsi fának ütközött, a másik pedig az árokban feküdt az oldalán - ők feltehetően menekülés közben veszíthették el az irányítást az autó felett.

"A harcok tetőzésekor egy szállodában voltam Almati főtere közelében, és hallgattam a robbanások, lövöldözések és géppuskalövések hangját. Néztem, ahogy az ég megvillant a kábító gránátoktól, és ahogy sokakat Kazahsztánban, engem is megdöbbentett, hogy milyen gyorsan terjedt az erőszak"

- írja a cikkben.

Doszim Szatpajev Almatiban élő politikai elemző szerint a biztonsági erőkkel harcba szálló és az épületeket elfoglaló és fosztogató támadók szegény családokból származó, munkanélküli fiatalok, akik eltérítették a tüntetéseket eredeti céljuktól. A nyugat-kazahsztáni tüntetők, akik a kormányellenes mozgalmat indították, ugyanis kitartanak amellett, hogy tiltakozásuk békés, és nem támogatják az agressziót. Ők a hatóságokat hibáztatják, szerintük ők provokálták ki az erőszakos támadásokat.

A politikai elemző szerint Kazahsztán nagyvárosaiban sok munkanélküli fiatal él, akik potenciálisan egy agresszív tömeget képviselnek. Úgy véli, ezek az emberek most megpróbálták a saját érdekeik érvényesítéséhez felhasználni az almati eseményeket. Több lőfegyverboltba is betörtek, de rendőrőrsöket és katonai létesítményeket is megrohamoztak, hogy fegyverhez jussanak, és több esetben sikerrel is jártak.

A gazdasági problémák minden bizonnyal szerepet játszottak a kazahsztáni tüntetések kirobbanásában. A közvélemény haragja a tekintélyelvű rendszerrel szemben ugyanis az elmúlt években egyre nőtt, mivel annak nem sikerült javítania az emberek életminőségén. Amikor 2019-ben a 30 évig hatalmon lévő első kazah elnök, Nurszultan Nazarbajev váratlanul lemondott, a nép azt várta, hogy végre változás jöhet az ország életében. Nazarbajev utóda, Kaszim-Zsomart Tokajev azonban hasonló szellemben akarta vezetni az országot, mint elődje, ami tovább növelte a lakosság elégedetlenségét, az üzemanyagár-emelés pedig az utolsó csepp lehetett a pohárban.

Egyes elemzők szerint azonban inkább a jelenlegi elnök és a korábbi elnök közötti hatalmi harc vezetett a mostani összecsapásokhoz.

Nazarbajev ugyanis még mindig erős befolyással bír a politikában, míg Tokajev nem rendelkezik teljes hatalommal. Sokak szerint ezt a hatalmi harcot bizonyítja az is, hogy nemrég letartóztatták Karim Maszimovot, a titkosszolgálat egykori főnökét és Nazarbajev közeli szövetségesét. Szatpajev szerint az eliten belüli hatalmi versengés - amely nem is feltételnül a korábbi év a mostani vezető, hanem inkább a belső körükhöz tartozók között zajlik - komoly veszélyt jelent Kazahsztán stabilitására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Beszakadt a MOL Orbán Viktor bejelentése után
Délelőtt még nőtt a részvények értéke, kora délután viszont már rosszabb lett a helyzet, mint tegnap.

Link másolása

Bezuhantak a MOL részvényei Orbán Viktor szerdai bejelentése után - írja a Portfolio.

Ahogy arról mi is írtunk, kedden éjjel megszüntette a kormány a magánszemélyek részére megtartott benzinársapkát, így szerdától már mindenki a piaci áron tankolhat.

A bejelentés után, szerdán délelőtt Orbán Viktor közölte: „Az elmúlt napokban a brüsszeli kőolajszankciók hatályba léptek, bekövetkezett az, amitől tartottunk. Mostantól szankciós benzinárak vannak érvényben egész Európában. Magyarországon az ebből keletkező extraprofitot elvonjuk és a rezsivédelmi alapba irányítjuk".

A tőzsdék is reagáltak a hírre. Az árstop eltörlésének hatására emelkedett a MOL részvényeinek értéke, a délelőtti órákban már 3,1 százalékos pluszban voltak a Portfolio cikke szerint.

A miniszterelnök bejelentése után azonban

"a reggeli pluszok elolvadtak, délután fél egy előtt a tegnapi záróárfolyam alatt állt az árfolyam".

Délután egy óra után pedig már 1,7 százalékos mínuszban voltak a társaság részvényei.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
„Sokan kérdezitek, hogy miért megyünk el Magyarországról? Hát ez az egyik ok” – megdöbbentő videó készült a Péterfy Kórházban
A vizsgálatra érkező nő nem mert bemenni a szakrendelő ajtaján, azt hitte, hogy nem jó helyen jár.

Link másolása

Egy megdöbbentő felvétel került ki a Péterfy Sándor utcai kórház fül-orr-gégészetéről és a környezetéről. A videó készítőjének be kellett mennie betegsége miatt, de elmondása szerint mikor meglátta a rendelőhöz vezető ajtót, félt benyitni.

Bent málló vakolat, kopott berendezés fogadta és hozzá még szagok és hangok is társultak - mondta el:

"annyira félelmetes, horrorisztikus az egész környék és ehhez még társultak szagok és hangok és hát egyáltalán, ez az egész alagsor, amin keresztül kell menni, ez valami egészen borzasztó. És rettenetes, hogy ilyen állapotokat engednek meg itt Magyarországon, hogy idáig jusson egy kórház".

Mikor meglátta, hova került, megkérdezte, hogy jó helyen jár-e. Az összekép alapján úgy érezte, hogy elkeserítő a helyzet, és nem csoda, hogy sokan inkább külföldre mennek.

VIDEÓ: A kórházról

@hello.alicante #költözés #külföld #külföldreköltözés #nekedbe #fyp #foryoupage #kórház #egészségügy #magyarorszag #magyaregeszsegugy ♬ Epic Music(863502) - Draganov89


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Ismét uniós pénzt kapott Orbán Viktor veje, ráadásul vissza nem térítendőt
A pénzt erdősítésre nyerte el Tiborcz István, még önrész sem kellett hozzá.

Link másolása

Újabb uniós pénzt nyert Tiborcz István - tudta meg a 24.hu.

Az előző ciklus forrásai közül a a vidékfejlesztési program támogatásai még elérhetők, ebből

kapott most 156 millió forint vissza nem térítendő támogatást Orbán Viktor veje.

A pénzt erdősítés támogatására ítélték neki. Ilyen célra már kapott két éve 215 milliót, szintén vissza nem térítendő támogatásként. A pályázónak még önrészre sincs szüksége a pénz elnyeréséhez.

Tiborcz István kommunikációs munkatársa a lap megkeresésére azt közölte:

"Az erdőtelepítés Bicske térségben olyan lejtős területeken valósulhat meg, ahol a szél és a vízerózió elleni védekezés rendkívüli jelentőséggel bír, továbbá olyan zöldfolyosó kialakítását is szolgálja, mely a fajok szabad mozgását, elterjedését elősegíti".

A projektben összesen 22,7 hektár erősen erodált, korábban döntően lucernával hasznosított lejtős szántó területen létesül erdő. Aztz is közölte, hogy ez a pályázat nem áll összefüggésben a korábban ugyanerre a célra elnyert támogatással, a két projekt független egymástól.

Tiborcz István mellett édesapja Tiborcz Sándor István is nyert már uniós erdősítési pályázatokon, a kapott pénzt a Fejér megyei Csabdin használja fel, ahol a család birtoka is található, a település külterületének számító Tükröspusztán. Itt 130,5 hektáros erdőt telepítenek, akác és keménylombos fajokat.

Apa és fia így együtt összesen több mint egymilliárd forint vissza nem térítendő uniós forrást nyertek el csak erdősítési célra

- teszi hozzá a portál.

Ezen kívül vidékfejlesztési célokra Tiborcz István több mint 632 millió forint vissza nem térítendő európai uniós agrártámogatást kapott, édesapja pedig 690 milliót, így együtt több mint 1,3 milliárdos támogatást kaptak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Leállt a Holtankoljak.hu, egy alternatív címen érhető most el
A portál közlése szerint külső támadás érte őket.

Link másolása

Leállt a Holtankoljak.hu oldal. Erről a közösségi oldalukon számoltak be.

"Oldalunkat külső támadás érte"

- írják.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, kedden este jelentette be a kormány, hogy megszűnik a benzinársapka.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója akkor azt mondta, hogy a vállalat kútjain a benzin irányadó ára 641, a gázolaj 699 forint lesz.

Az aktuális árakat most a a Holtankoljak.net-en lehet megnézni. A felület ITT érhető el.


Link másolása
KÖVESS MINKET: