HÍREK

„Mindenképpen rászánnánk erre ötszázezer-egymillió forintot” – Schadl György nyaralója átalakítását is meg akarta gyorsítani

A végrehajtói kar elnöke nem sajnálta a pénzt a hatóságok „ösztönzésére” akkor sem, amikor házának ráépítéséről volt szó.

Link másolása

Hétfő óta újabb és újabb hangfelvételeket szivárogtat ki a Blikk a Schadl-Völner-féle korrupciós ügyben. Ezekből kiderült többek között, hogy a korrupciós és vagyon elleni bűncselekményekkel vádolt Schadl György beszélni szeretett volna Varga Judit igazságügy-miniszterrel, rendeletet szeretett volna „összepakoltatni”, és mind ő, mind Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára belengette, hogy tudnának olyat mondani, ami miatt magas rangú politikusok kerülhetnének bajba.

A csütörtökön nyilvánosságra került részletek alapján kiderül, hogy Schadl, a végrehajtói kar elnöke nyaralót vett magának és feleségének, és alaposan átalakították azt – írja a Blikk.

A felújítás lassan haladt, Schadl György pedig aggodalmát fejezte ki a kivitelezőnek (L. néven szerepel) az elszálló költségek miatt.

Schadl: „Arra lennék kíváncsi, hogy nagyjából hol lesz a vég. Mondom, 89-nél járunk most.”

L.: „Hát, figyelj, úgy gondolom, hogy amit először beszéltünk, annyi biztosan rá fog menni.”

Schadl: „Én értem. Először 80-100 millióról volt szó.”

L.: „Én mindig is 120-at mondtam.”

Schadl: „A télikerttel együtt.”

Egy P. B.-ként szereplő illető jelezte, hogy a túlépítéssel gondok lehetnek, lehet, hogy amiatt nem engedélyezik majd az épületet használatba venni.

X.: „Küldtem egy e-mailt. P. azt válaszolta, hogy nem engedi a bővítést, még a kerti tárolót sem, mert túlépítésnek számít szerinte.”

[...]

L.: „Az a baja, hogy a teraszt gyakorlatilag a ház tartja. Nem négy lábon áll, hanem kettőn… Ez nem önálló pergola, hanem egy terasztető. Ez az épülethez tartozik. Nekünk építményt kell csinálni.”

Schadl.: „Kijönnek, négy lábon lévő valami kis sz.r fogja tartani a teraszt. Az kerüljön fel a térképre. Aztán hogy azt később beépítem vagy nem, az az én dolgom.”

Hogy P. B. hozzáállása megváltozzon, a végrehajtói kar elnöke – ahogy egy barátjának (X.) jelezte – mindent hajlandó volt bevetni.

Schadl: „Helló. Elvben holnap háromnegyed kettőre jön ki ez a B. bácsi, tudod, melyik B. bácsi... Szerinted mennyit vigyek magammal úgy, hogy ebédre elég legyen, mert az egy drágább étterem.”

X.: „Hát, mit tudom én, három-négy körül biztosan megállunk. Nem?”

Schadl: „Akkor viszek öt kilót.”

„B. bácsi” azonban lemondta a megbeszélt időpontot. L. erről értesítette Schadlt.

L.: „Most megyek a fiúkhoz. Megjött a B.”

Schadl: „Ne idegesíts már! Akkor menj oda légy szíves! Figyelj csak, úgy tárgyalj vele, mintha a nevemben tennéd, és azonnal 5 kilót ajánljál fel azzal, hogy ezt szeretnénk, és ebbe az irányba terelgesd, jó?... Mindenképpen rászánnánk erre ötszázezer-egymillió forintot.”

L.: „Ötössel kezdek.”

Schadl végül megkapta a használatba vételi engedélyt, de gondok is felmerültek, mert P. B.-t kirúgták a munkahelyéről, ráadásul vádlott lett a büntetőeljárásban.

P.: „Itt én voltam az áldozat a történetben. Nem beszélve arról, hogy itt osztályvezetői szinten hangzott el utasítás rá, hogy mindenképpen ki kell adni... Az a furcsa, hogy teljes egészében az ügyintéző viszi el a balhét, és azért egy osztályvezetőnek – én úgy gondolom – valamilyen szinten felelősséget kellene vállalnia... Mégis csak az ő aláírásával megy ki minden...”

A vád szerint Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt adott a politikusnak – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot –, hogy az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását felhasználja az elnök érdekeiért. Az ügyészség Schadlra 10 év, míg Völnerre 8 év börtönbüntetést kért, továbbá 200, illetve 25 millió forint megfizetését indítványozza.

Az ügyben nem szólalt még meg Varga Judit igazságügyi miniszter, akit pedig többször is említettek a felvételekben, Völner Pál például nagyon megsértődött, amikor kiderült, hogy a tárcavezető teljesen áttolja rá a felelősséget a Pegasus-féle lehallgatási ügyben. Ugyanakkor Instagram-oldala szerint Vargának szerdán a reptéren „belefért” egy vidáman elfogyasztott sör is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Meghalt Orbán Viktor tanácsadója
Tellér Gyula szociológus, korábbi parlamenti képviselő 2010 óta látta el tanácsokkal a miniszterelnököt. 88 éves volt.

Link másolása

88 éves korában meghalt Tellér Gyula, Széchenyi-díjas szociológus, volt országgyűlési képviselő, Orbán Viktor tanácsadója. A gyászhírt Balog Zoltán református püspök, korábbi miniszter jelentette be a Facebook-oldalán csütörtök délután.

Tellér Gyula

tagja volt a rendszerváltás parlamentjének, az 1990-es országgyűlési választáson az SZDSZ országos listájáról szerzett mandátumot, de négy évvel később kilépett a pártból.

Az első Orbán-kormány (1998–2002) alatt a Miniszterelnöki Hivatal politikai elemző főosztályának vezetőjeként dolgozott, majd 99-ben a XX. Század Intézet tudományos igazgatójává nevezték ki. 2000 és 2005 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem meghívott oktatója volt, 2005-ben az Országos Rádió és Televízió Testület szerződéses munkatársa lett. A 2006-os országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP országos listájáról szerzett ismét mandátumot, a Fidesz-frakció tagjaként a kulturális és sajtóbizottság tagja lett.

2010 óta volt Orbán Viktor tanácsadója.

(Forrás: mno.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Döntött a kormány! Nem lesz nyugdíjemelés évközben
Az évközi kiegészítő emelést sürgető levelet még április 17-én küldték el, most kaptak rá választ.

Link másolása

Nem lesz évközi nyugdíjemelés, legkorábban a törvényben is előírt, a valós inflációhoz igazított, novemberi korrekcióval nőhet az idősek ellátása – tájékoztatta a Népszavát a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) elnöke.

A magas infláció miatt az évközi kiegészítő emelést sürgető levelet még április 17-én küldték el Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek, amire Banai Péter Benő, az államháztartásért felelős államtitkár válaszolt.

Banai szerint a KSH adatai nem támasztják alá a nyugdíjasok azon kérését, hogy az ellátásokat júniusban vagy júliusban év elejéig visszamenőleg emelje a kormány legalább 3 százalékkal.

Pedig a szakértő szerint indokolt lenne további 1,2, és 0,3, vagyis az idei 3 százalékkal számolva összesen 4,5 százalékos emelés is, ugyanis idén az infláció már elvitte a januári nyugdíjemelést, sőt a 13. havi ellátást is.

Juhász László, a NYUSZET elnöke azt is elárulta a lapnak, hogy kérték a kormánytól, hogy az élelmiszerárak drasztikus emelkedése miatt a 150 ezer forintnál kevesebb ellátásból élők kaphassanak egy egyszeri támogatást, de erre is elutasító választ kaptak.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Már 12 hegymászó halt meg idén az Everesten – Suhajda Szilárdon kívül négy embert még keresnek
Csütörtökön egy kanadai hegymászónál alakult ki a magassági betegség. A hegyről lefelé tartva, útközben érte a halál.

Link másolása

Meghalt egy kanadai hegymászó a Mount Everest 3-as táborában csütörtökön, ezzel a mostani szezonban 12-re emelkedett a halálos áldozatok száma, írja a Himalayan Times. A vancouveri Petrus Albertyn Swart a 4-es tábor felett lett rosszul, és már nem tudtak rajta segíteni. Két nepáli és három külföldi hegymászót egyelőre eltűntként kezelnek, köztük a magyar Suhajda Szilárdot is.

Swartnál a csúcstámadás közben alakult ki a hegyi betegség. Előbb segítséggel leereszkedett a 7980 méter magasan kialakított 4-es táborba, a halál útközben a 3-as tábor felé vezető úton érte.

A cikkben kitérnek Suhajda Szilárdra, aki május 24-én tűnt el csúcstámadás közben a Hillary-lépcsőnél. A magyar hegymászóért serpákat és helikoptert küldtek péntek hajnalban. Rajta kívül május 18. óta nem találják a 33 éves süketnéma malajziai Hawari Bin Hashimot, akik a csúcs elérése után a 4-es tábor felé tartott.

8500 méteres magasságban veszett nyoma Shrinivas Sainis Dattatrayának, egy indiai-szingapúri hegymászónak. Csütörtök óta nem adott életjelet magáról Ranjit Kumar Shah és serpa vezetője. A két hegymászó GPS-jelét utoljára hajnali 1 óra körül észlelték. Egyelőre azt sem tudni, hogy merre indultak útnak pontosan.

Az idei szezon első áldozatai serpák voltak. Dawa Tseri és Pemba Tenzing még április 12-én haltak meg, amikor az alaptábor felett egy lavina temette maga alá őket. Rajtuk kívül idén többek között moldovai, ausztrál, indiai, amerikai és maláj hegymászó sem jött le élve a Föld legmagasabb pontjáról.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Fontos bejelentés a Honvédségtől: vadászrepülők és helikopterek lepik el Magyarország légterét
Emiatt senki ne lepődjön meg, ha szokatlan és erős hanghatásokat tapasztal – nemcsak nappal, hanem éjszaka is!

Link másolása

Május 24. és 26. között a Magyar Honvédség olyan gyakorlatot hajt végre, amelyben kiemelt szerepet kapnak vadászrepülőgépek és helikopterek. Emiatt a lakosság megnövekedett hanghatásokra számíthat – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A honvédség közleményében azt írják, a május végi katonai gyakorlat során merev- és forgószárnyas repülőgépeket is bevetnek a katonák kiképzésének és felkészítésének biztosítása érdekében. Ezért ezeken a napokon Magyarország – elsősorban – nyugati területein megnövekedett hanghatásokra kell számítani a nappali és az éjszakai órákban egyaránt.

Hozzátették: a Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat minden esetben betartja annak érdekében, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.


Link másolása
KÖVESS MINKET: