News here

HÍREK

„Mindenhol víz van” – Kétmillió ember maradt áram nélkül a 240 km/h-s széllel lecsapott Ian hurrikán miatt Floridában

Garázsokat, házakat öntött el a víz, fák dőltek ki, elektromos vezetékek szakadtak le. A helyi lakosok és a meteorológusok szerint is évtizedek óta nem volt ilyen pusztító hurrikán Floridában.

Link másolása

240 kilométer/órás széllel, erős hullámokkal és kiadós esővel csapott le az Ian hurrikán ottani idő szerint szerda délután az amerikai Florida államra.

Több mint kétmillió ember maradt áram nélkül, a kommunikációs hálózatok is leálltak. Több tengerparti városban garázsokat, házakat öntött el a víz, épületek rongálódtak meg, fák dőltek ki, elektromos vezetékek szakadtak le.

A Weather Channel meteorológusa azt mondta, több mint 30 éve nem látott olyan vihart, mint az Ian hurrikán. A floridai lakosok is fel voltak készülve arra, hogy az egyik legpusztítóbb hurrikán csaphat le az államra, de sokan még így is megdöbbentek, milyen erővel érkezett a vihar.

„23 éve lakunk itt, de ez teljesen más, mint bármi, amit eddig láttunk"

- mondta a CNN-nek egy Fort Myers-ben élő férfi, aki feleségével együtt az otthonukban rekedt, miután körülöttük elöntötte a víz az utcákat, a viharos szél pedig a háztetőjüket is megbontotta.

Egy másik helyi lakos azt mondta, ha tudta volna, hogy ilyen súlyos csapások érik a környéket, elvitt volna otthonról minden fontos holmit. Egy barátja többszintes házában keresett menedéket, de még ott is víz alá került az alsó szint. Saját garázsában és a barátja udvarában álló autókat is teljesen ellepte a víz.

Egy Fort Myers-i szálloda menedzsere a munkahelyén volt, amikor lecsapott a vihar. Elmondása szerint olyan erősen süvített a szél, hogy semmit nem láttak, amikor kinéztek az ablakon. A környező utcákban az autókat is elsöpörte a szél, a szállodával szembeni épület pedig már szinte teljesen elmerült a vízben.

Hasonló a helyzet Naples-ben, ahol a víz nemcsak utcákat, de garázsokat és házakat is elöntött.

"A garázsunkban áll a víz, a kocsijaink mozdíthatatlanok. Onnan elkezdett beszivárogni a víz a házba, és gyorsan emelkedni kezdett, már az első emeletet is elárasztotta"

- számolt be egy nő, aki az otthona felső szintjére menekült az árvíz elől.

Vannak olyan utcák, ahol mellig ér már a víz, több bajbajutott ember csak tűzoltók segítségével tudott kijönni belőle. A helyi tűzoltóság videót is készített az állapotokról.

"Mindenhol víz van, de előbb-utóbb apadni fog. Az biztos, hogy lesznek károk, holnap már pontosabban fogjuk látni, hogy mekkora"

- közölte a sheriffhivatal.

Tampa városában is durva a helyzet: közlekedési lámpák szakadtak le a viharos széltől, fák dőltek ki és törmelékek kerültek az utakra, ami nehezíti a közlekedést.

Még több megdöbbentő videó a hurrikánról:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Már az ágyat és a szekrényt is eltüzelte egy sajószentpéteri nő, mert nincs pénze tűzifára
A helyiek amikor csak lehet, spórolnak a fűtéssel, mert alig van mivel és miből.

Link másolása

Sajószentpéter egyik legszegényebb utcájában akkor van fűtés, ha éppen van pénz fára vagy gázra - számolt be róla az RTL Híradó.

A helyiek amikor csak lehet, spórolnak a fűtéssel. Sokan csak délután, vagy este fűtenek be, de van olyan család is, ahol csupán a gázrózsával melegítik fel a levegőt a konyhában.

Egy másik házban, ahol egy anya él sérült lányával, négy napja elfogyott a tüzelő, és mivel többre nincs pénzük, már az ágyat és a szekrényt is eltüzelték.

Sajószentpéteren a fűtési szezon, az időjárás és a domborzati viszonyok egyszerre okozzák azt, hogy már veszélyes a levegő minősége.

Az RTL Híradó riportja:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A fejükre zsákot húzva akaszthattak fel civileket az oroszok Luhanszk közterületein
A meggyilkolt áldozatok nyakába gyalázkodó feliratokat is akasztottak. Egyiküket vélhetően meg is kínozták az akasztás előtt.

Link másolása

Döbbenetes képeket osztott meg Szerhij Szternenko civil aktivista vasárnap a Telegramon. Posztja szerint az orosz megszállók a lakosság elrettentésére állítólag civileket akasztottak fel a kelet-ukrajnai Luhanszk megye területén - vette észre a 444.

A fotók hitelességét egyelőre senki nem tudta igazolni.

Ezeken az látható, hogy a meggyilkoltak nyakába gyalázkodó feliratokat akasztottak, amin olyan szövegek szerepeltek, mint “segítettem az ellenségnek” vagy “a luhaszki nép ellensége”.

Az egyik áldozat nyakában a SZMERS mozaikszó látható, ami egykor a sztálini Vörös Hadsereg rettegett belső kémelhárításának a neve volt. Ennek célja az volt, hogy a háború alatt a Vörös Hadseregbe beszivárgó német kémeket leleplezzék, de valójában a legkülönbözőbb tisztogatásokhoz és politikai gyilkosságokhoz használt szervezetről volt szó - idézi fel a lap.

Az áldozatok fejére zsákot is húztak a kivégzőik. A közzétett képeken öt halott látható, nagy valószínűséggel férfiak.

Egyikük lábán nagy méretű vérfolt látható - őt vélhetően az akasztás előtt megkínozták, vagy súlyosan megsebesítették.

A képeket csak erős idegzetűek nézzék meg!


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Több mint 800 tanár nem veszi fel a munkát hétfőn a kirúgások miatt
A budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumban csak hétfő reggel dőlhet el, hogyan tudják folytatni a tanítást.

Link másolása

Előreláthatóan 86 - köztük 26 nem fővárosi - iskola 832 tanára nem veszi fel a munkát hétfőn az újabb kirúgások miatt a Tanárok a Tanárokért nevű szervezet összesítése szerint - számolt be róla az RTL Híradó.

A szerdán elbocsátott nyolc pedagógus közül hat a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumban tanított. Ott csütörtökön és pénteken rendkívüli szünetet rendeltek el, és egyelőre még kérdéses, hogy hétfőn újra tud-e indulni az oktatás. Az egyik tanár, Berta Beáta az RTL Híradónak azt mondta, szerinte hétfőn reggel fog kiderülni, hogy hogyan tudják megtartani az órákat. Az iskola igazgatója azt közölte, hogy lesznek csoportösszevonások és helyettesítések, de tanítani fognak.

Nyilatkozott a Híradónak egy karinthys szülő is, aki beszédet mondott a szombati tüntetésen. Elmondta, hogy szülőtársaival összefogtak, saját pénzből fizetnék a kirúgott tanárokat, hogy továbbra is taníthassák a gyerekeket.

„Ezt az összeget, amit a szülőknek rá kell áldozni ahhoz, hogy a rendes, államilag garantált tanulás meglegyen, az utolsó fillérig vissza fogjuk perelni az államtól”

- mondta Káldos János.

Az RTL Híradó riportja:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Orbán Putyin trójai falova, és csak az EU-s pénzeknek köszönheti hatalmát a bajor közmédia cikke szerint
A szerzők úgy vélik, a magyar miniszterelnök „nyilvánvalóan képtelen vagy nem akarja megrontani Putyinnal fenntartott jó kapcsolatát”.

Link másolása

Kritikus cikk jelent meg Orbán Viktorról a bajor közmédia oldalán - szúrta ki az Index. A bevezetőben ezekkel a kérdésekkel indítanak:

„Mi az oka annak, hogy Orbán közel áll Putyinhoz? És miért engedi meg ezt neki az Európai Unió?”

A három szerző szerint a magyar miniszterelnök az orosz elnök bábja, trójai falova Európában, ezért tartja akadályozza hónapok óta az Oroszország elleni háborús szankciókat. Úgy vélik, ez veszélyes kettős játék, amivel gyengíti az Európai Unió egységét.

A kormányfő oroszbarát politikájának magyarázata szerintük az, hogy Magyarország gazdasága függ Oroszországtól. Mint írják,

a háború ellenére Orbán „nyilvánvalóan képtelen vagy nem akarja megrontani Putyinnal fenntartott jó kapcsolatát”.

Arra is kitérnek a cikkben, hogy 2014 és 2021 között több mint 27 milliárd euró uniós forrást kapott Magyarország.

„A pénz nélkül Orbán soha nem lett volna ilyen hatalmas, de ennek vége lehet, mivel az Európai Bizottság több mint 13 milliárd euró uniós forrás befagyasztását javasolta a tagállamoknak” - állapították meg a szerzők.


Link másolása
KÖVESS MINKET: