HÍREK
A Rovatból

Mindene összetört a a világbajnok ejtőernyősnek, aki százzal csapódott a földbe Szolnoknál

Gál Szabolcs őrmester rutinos ejtőernyős volt, de valahogy kicsúszhatott a kezéből az ernyő kupoláját irányító zsinór. Élet és halál közt van a kórházban.

Link másolása

Balesetet szenvedett egy ejtőernyős április 25-én délután Szolnok közelében a Magyar Honvédség 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljának kiképzése közben - írja a Blikk. Gál Szabolcs őrmester a szemtanúk szerint 100 km/h sebességgel csapódhatott a szandai rét földjébe. A rutinos ejtőernyősnek

eltört az összes bordája, mind a két combcsontja, térde, csípője, több csigolyája, megsérült a nyelőcsöve, légcsöve, veséje.

Koponyáját megmentette az ugrásoknál kötelezően viselt sisak, de így is súlyos agyrázkódást szenvedett.

A sérült honvédet helikopterrel szállították a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjába, ahol az intenzív osztályon, altatásban tartva, folyamatosan műtik, még nincs túl az életveszélyen.

A Blikk információi szerint bár Gál Szabolcsnak kinyílt az ernyője, az ugrást figyelő ejtőernyősök szerint azonban valahogy kicsúszhatott a kezéből az ernyő kupoláját irányító zsinór.

Gödrös László veterán szolnoki ejtőernyős a lapnak azt mondta, hogy hiába a rutin, hiába a csapat, az ejtőernyős egyedül ugrik ki a gépből, egyedül teljesít, csak magára számíthat az ég és a föld között.

"Elég egy rossz pillanat, a figyelem hiánya vagy egy pillanatnyi rosszullét, vagy éppen az ugró ott, akkor, hatalmas rutinnal a háta mögött is valamiért rosszul mér fel egy helyzetet, s már nincs visszaút. Ismerem a katonai ernyősöket, nem olyanok akik direkt, vagánykodva áthágják a szabályokat, ez egy véletlen baleset lehetett" - tette hozzá Gödrös László.

A cikkben felidézik, hogy Gál Szabolcs fiatal kora ellenére az egyik legkiválóbb magyar ejtőernyős katona, kiképző volt.

Hat éve, 27 évesen, a csoport legfiatalabbjaként tagja volt annak a magyar honvédcsapatnak, akik ejtőernyős világbajnokságot nyertek,

legyőzve a házigazda orosz deszantosokat is.

A Blikk szerint a baleset körülményeit a Magyar Honvédség és a rendőrség légügyi és katonai ejtőernyős igazságügyi szakértők bevonásával vizsgálja. A kiképzést nem szakították félbe, az ejtőernyősök folytatták az ugrásokat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Ezekkel a számokkal lehetett milliókat nyerni az ötöslottón
Nézd meg, hátha te is a szerencsések között vagy!

Link másolása

A Szerencsejáték Zrt. szerint a tévében is közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki május 25-én, szombaton az ötöslottón:

39 (harminckilenc),

41 (negyvenegy),

56 (ötvenhat),

58 (ötvennyolc),

64 (harminchét).

Mivel nem született telitalálatos szelvény az ötöslottón, így a 22. héten már 2 milliárd 700 millió forintért lehet majd játszani.

Nyeremények:

5 találatos szelvény nem volt;

4 találatos szelvény 14 darab, nyereményük egyenként 3 438 930 forint;

3 találatos szelvény 1839 darab, nyereményük egyenként 27 490 forint;

2 találatos szelvény 54 865 darab, nyereményük egyenként 3640 forint.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Bevezetnék a kötelező katonai vagy polgári szolgálatot, ezzel kampányol a Konzervatív Párt Nagy-Britanniában
Nagy-Britanniában 1960 óta nincs kötelező sorozás. Nem világos, hogy a történetük legnagyobb választási veresége elé néző konzervatívok miért éppen ettől az ígérettől remélnek szavazatokat.

Link másolása

A kormányzó brit Konzervatív Párt ismét bevezetné a kötelező katonai vagy polgári szolgálatot.

A választási programpontként vasárnap ismertetett tervezetet szerint mindazok a nagykorúak, akik befejezik iskolai tanulmányaikat, saját döntésük, illetve alkalmassági vizsgálatok alapján számos lehetőség közül választhatnának.

Ezek egyike lenne a katonai szolgálat. Azok, akik ezt választják és megfelelnek az alkalmassági teszteken, tizenkét hónapot töltenének katonai szolgálatban a brit fegyveres erőknél.

Ennek alternatívájaként havonta egy hétvégét - évente 25 napot - kellene eltölteniük a 18 évnél idősebbeknek a helyi közösségeikben működő közszolgálati szervezeteknél, köztük a rendőrségnél, a tűzoltóságnál, a mentőknél, az állami egészségügyi szolgálatnál (NHS), vagy akár a tengeri mentőszolgálat kötelékében.

Rishi Sunak miniszterelnök a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi tömeglapban megjelent írásában úgy fogalmazott, hogy az elképzelés a nemzeti szolgálatnak (National Service) nevezett korábbi rendszert élesztené újjá, de teljesen más, modernizált formában.

Az 1949-ben bevezetett National Service keretében több mint kétmillióan teljesítettek szolgálatot a brit fegyveres erőknél.

Nagy-Britanniában azonban 1960 óta nincs kötelező sorozás, a fegyveres erők mindegyik fegyverneme - a szárazföldi hadsereg, a haditengerészet, a tengerészgyalogság és a légierő - hivatásos önkéntesekből áll.

Rishi Sunak a Mail on Sunday által közölt cikkében hangsúlyozta: a National Service tervezett új formája - amely 2025 szeptemberétől indulna - nem katonai összeírás lenne, hiszen az érintettek "óriási többsége" nem a fegyveres erőknél teljesítene szolgálatot, csak azok, akik kifejezetten ezt választják és megfelelnek a kemény alkalmassági teszteken.

A brit kormányfő szerint az elképzelés lényege az, hogy "mindenki tegyen valamit az országért". Legyen szó akár elsősegélyről, otthonukhoz kötött magányos emberek megsegítéséről vagy a kutató-mentő szolgálatok tevékenységének támogatásáról, mindegyik 18 éves fiatal elsajátíthat új képesítéseket, úgy, hogy eközben a társadalom életéhez is hasznos hozzájárulást nyújt - fogalmaz vasárnapi cikkében a konzervatív párti miniszterelnök.

Sunak szerint a fiataloknak nemzedékek óta nem volt alkalmuk ilyen tapasztalatok megszerzésére, ugyanakkor túl sok lehetőség veszett oda "céltalanul, bűnözéssel vagy munkanélküliként eltöltött életek során".

Nagy-Britanniában július 4-én tartják a parlamenti választásokat, és a felmérések folyamatosan a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 20 százalékpontot meghaladó támogatottsági előnyét jelzik.

A Mail on Sunday számára a Deltapoll közvéleménykutató cég által elvégzett legfrissebb vizsgálat szerint ha most tartanák választásokat, a Munkáspárt a voksok 45 százalékát szerezné meg, a konzervatívokra a választók 23 százaléka szavazna.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Állatmenhelyről jelentkezett be Magyar Péter, segítséget ígért az állatvédőknek
A jelenleg 85 kutyát gondozó telephelyet 32 település tartja fenn, az éves keretük szűkös, a munkatársakon kívül néhány civil és önkéntes segít nekik.

Link másolása

Salgótarjánba, a Lassie állatmenhelyre látogatott el országjáró körútja közben a TISZA Párt alelnöke. Megnézte az éppen a telepen gondozott állatokat és beszélt a telep vezetőjével és fenntartójával is.

Ha lenne állami támogatás, a munkatársak bérét és a kutyák elhelyezését javítanák belőle először

- mondta a menhely vezetője. Most éves szinten 12 milliós keretből gazdálkodnak, ebben a bérek, az állatorvos, a kutyák ellátása van benne. De kapnak segítséget konyháktól, vágóhídtól, civilektől és önkéntesektől is, így tudnak üzemelni jelenleg.

Az összevont gyepmesteri telepet 32 település tartja fenn, mert külön nem tudnák megoldani és biztosítani a feltételeket. Most 85 kutya van a telepen, de előfordul, hogy 100 fölött is vannak állatok, öten dolgoznak az állatok körül.

Magyar Péter kérdésére elmondták, hogy ha a dupláját kapnák a mostani pénznek, akkor jobb lehetőségeik lennének. A politikus azt ígérte, hogy ha lehetőségük lenne majd rá, akkor a szakmai szervezetekkel és civilekkel összefogva adnának szakmai segítséget és forrásokat az állatmenhelyeknek.

A politikus elmondta, hogy sokan keresték már őket, akik szeretnék segíteni az állatokat, az állatvédelmet, a menhelyeket. Az államnak is szerepet kell vállalni ezen a területen is. Azt ígérte, hogy a választások után ezzel is foglalkozni fognak, szakmai csoporto alakulnak majd, de az oktatásra, szemléletformálsára is hangsúlyt szeretnének majd fektetni.

VIDEÓ: Magyar Péter a menhelyen


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Kifütyülték Donald Trumpot, gúnyos megjegyzést tett erre az exelnök, verekedés tört ki a nézőtéren
Az exelnök komoly ígéretekkel érkezett, ám mégsem tudta meggyőzni a tömeget, a verekedésben egy libertárius és egy Trump-rajongó csapott össze.

Link másolása

Vendégként szólalt fel szombaton az amerikai libertárius párt kongresszusán Donald Trump volt amerikai elnök, akit kifütyültek – számolt be róla a 444.

A politikust annyira felhúzta az eset, hogy gúnyosan beszólt a vendéglátóinak, hogy ha valaha nyerni akarnak, jelöljék őt vagy maradnak a négyévenkénti 3 százalékos eredmények.

A libertáriusok elnöke Trumpot, Bident és RFK Jr-t is meghívta, hogy tartsanak beszédet a párt küldöttei előtt. A szombat este fellépő Donald Trumpnak megosztott vagy kritikus közönség előtt kellett fellépnie, amit ezelőtt aligha tett meg, bár a libertáriusok jellemzően mindig a republikánus jelöltre szoktak voksolni.

Trump gúnyos megjegyzésnek szánta beszólását, a pártot mégis sikerült felülértékelnie – hiszen a libertáriusok nem szokták elérni a 3 százalékot sem. Ugyanakkor a republikánus jelölt komoly ígéretekkel érkezett: a libertáriusok támogatása esetén kormánytagot ígér, sőt elnöki kegyelmet ad Ross Ulbrichtnak.

A libertárius Ulbricht a Silk Road nevű, a dark weben működő, fizetőeszközként bitcoint használó illegális, anomim piactér alapítója, ahol 2 évig bármit anonim módon lehetett adni-venni – valójában főként drogokat –, Ulbricht éppen életfogytiglani börtönbüntetését tölti. Mivel a libertáriusok liberlizációpártiak minden drog esetében, Ulbricht kiszabadítása az egyik fő követelésük.

De még Trump ígérete sem tudta az exelnök mellé állítani a tömeget: a nézőtéren a sok kiabálás közben össze is verekedett egy libertárius és egy Trump-rajongó.


Link másolása
KÖVESS MINKET: