Miből jöhetsz rá, hogy te is lisztérzékeny vagy? És mit csinálj?
Világszerte több tízmillió embert érint a nálunk lisztérzékenységként ismert cöliákia (coeliakia) vagy gluténérzékenység.
1. Miért ennyire fontos ez a téma?
Azért, mert a cöliakia (gluténérzékenység, lisztérzékenység) a világon ma legalább 70 millió embert érint. Másrészt pedig azért, mert a még nem diagnosztizált esetek száma ennél jóval nagyobb lehet.
2. Mi a lisztérzékenység/gluténérzékenység/cöliákia?
Ez a genetikailag meghatározott autoimmun betegség jellemzően a vékonybél nyálkahártyájának károsodásával, és az ezzel járó felszívódási zavarral jár. A beteg szervezete a legelterjedtebb gabonafélékben található gliadint nem tudja hasznosítani.
3. Hogyan derül ki, hogy valaki lisztérzékeny-e?
Kellemetlen testi tünetek kísérik az étkezéseket: fejfájás, gyomorrontáshoz hasonló tünetek, hasi fájdalmak, akár ízületi fájdalmak és ingerlékenység is. Gyerekeknél előfordulhat váratlan súlycsökkenés, illetve az, hogy szemmel láthatóan nem fejlődnek. Alapos orvosi kivizsgálással deríthető ki, hogy tényleg lisztérzékenység áll-e a háttérben.
4. A gluténérzékenyek étrendje
Semmit nem ehetnek, amiben gliadin van. Gluténmentes étrendben tilos fogyasztani búzát, árpát, rozsot, ezek hibridjeit, illetve az ezeket akár nyomokban is tartalmazó ételeket, élelmiszereket.
5. A zab fogyasztását sem javasoljuk
A zab avenint tartalmaz, amely a gliadinhoz hasonló tüneteket válthat ki a betegeknél, ezért a zab fogyasztása mindig egyéni elbírálás alá esik. Csak a gluténnal sem a növekedés, sem a betakarítás, sem a tárolás, sem a feldolgozás során nem szennyezett zab engedélyezhető azoknak a cöliákiásoknak, akik bizonyítottan nem reagálnak az aveninre.
6. És ha valaki mégis olyat eszik, amit nem szabad?
A gluténérzékenyek számára a rendszeresen nagyon kis mennyiségben fogyasztott glutén is rendkívül káros. Nem csak kellemetlen testi tünetekkel kell számolni. A nem elég "szigorú" diéta fokozza a társult betegségek (cukorbetegség, daganatos betegségek, pajzsmirigyproblémák, csontritkulás, terméketlenség stb. kialakulásának gyakoriságát.
Gluténmentes receptek az Ételallergia Online oldalain
7. Erről ismerjük fel a garantáltan gluténmentes élelmiszereket, alapanyagokat
A kifejezetten gluténérzékenyek számára készült élelmiszerek (gluténmentes lisztek, tészták, péksütemények, édességek, kész vagy félkész ételek) gyártóit a termékeket regisztrálják, és rendszeresen ellenőrzik. Magyarországon az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) a felelős szakhatóság, valamennyi engedélyt itt adják ki. Az EU tagországokban mindenütt működik hasonló hatóság, a szabályok teljesen azonosak. Ebből következik, hogy az EU bármelyik tagországában gyártott gluténmentes termék biztonsággal fogyasztható.
Csak a megfelelő engedéllyel rendelkező termékeken szerepelhet a „gluténmentes” vagy „gluténérzékenyek is fogyaszthatják” felirat, illetve az áthúzott búzakalász logó.
8. A gluténérzékenység nem gyógyítható
Szigorúan gluténmentes étrenddel a kellemetlen tünetek megszüntethetők, így a beteg szervezete nem károsodik tovább.
Gluténmentes receptek az Ételallergia Online oldalain
9. Mióta van a gluténérzékenyeknek világnapjuk?
A kezdeményező az AOECS (Association of European Coeliac Societies - Lisztérzékenyek Egyesületei Európai Szövetsége), amely 1988-ban alakult Barcelonában Franciaország, Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Királyság részvételével.
10. Magyarország mikor csatlakozott a mozgalomhoz?
Magyarország 1992-ben csatlakozott a szövetséghez. Világszerte májusban tartják gluténérzékenység napját. Idén május 16-án rendezik.
Címlapkép: Pixabay