News here
hirdetés

HÍREK

Mészáros Lőrinc cége a nyíltan ellenzéki, a kormány által folyamatosan támadott Bige Lászlótól vett műtrágyát 10 milliárdért

A bizniszt valószínűleg Csányi Sándor sem nézi jó szemmel, aki már több alkalommal is keresztbe tett Bigének. Ráadásul Mészáros mezőgazdasági vállalata az OTP-vezér agrárbirodalmához tartozó KITE Zrt. vetélytársa lett.

Link másolása

hirdetés

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Agrolink Zrt. A Márki-Zay Péter kampányát nyíltan támogató, az ügyészség által börtönnel fenyegetett Bige Lászlótól vett műtrágyát 10,5 milliárd forintért - írja a 24.hu.

A lap piaci forrásai szerint az üzlet december és január között több tételben, készpénzes előrefizetéssel történt. Az Agrolink a Nitrogénművek által meghirdetett Black Friday alkalmával vásárolt 10 ezer tonnát a kedvezményesen kínált műtrágyából.

Akkor 217 ezer forintos tonnánkénti áron adták a pétisót 700 kilogrammos zsákos kiszerelésben, ha legalább 1 vagonnyit (24 500 kilogrammot) vásárolt a vevő. A 24.hu által megkérdezett kereskedő szerint ez jó árnak számít, nem lehet olcsóbban hozzájutni ehhez a minőséghez.

A biznisz érdekessége, hogy az Orbán Viktor bizalmasaként ismert felcsúti milliárdos cége attól a Bige Lászlótól vásárolt nagy tételben műtrágyát, aki évek óta a hatóságok célkeresztjében van, és akit a kormány folyamatosan támad.

A versenyhivatal 11 milliárd forintra büntette kartellezés miatt, jelenleg hűtlen kezeléssel és vesztegetési pénz elfogadásával vádolják, az agrárminiszter pedig azt mondta róla, hogy 36 milliárd forinttal károsította meg a magyar gazdatársadalmat. Bige az egyik leggazdagabb magyar vállalkozó, ráadásul nyíltan ellenzéki, anyagilag is támogatja Márki-Zay Péter kampányát és a kormányváltást. De arról is nyíltan beszél, hogy el akarják venni tőle a műtrágyás birodalmát, Csányi Sándor ássa a sírját, és mindez a miniszterelnök jóváhagyásával történik.

Egy másik érdekes vetülete az ügynek, hogy Mészáros tavaly júniusban bejegyzett cége az OTP-vezér agrárbirodalmához tartozó KITE Zrt., az ország legnagyobb mezőgazdasági integrátorának versenytársa lett. A vállalatot egyébként Csányi éppen Bige elől happolta el még 2013-ban, és a KITE volt az, aki feldobta a versenyhivatalnál Bigééket.

Ráadásul egy kártérítési per is indult évekkel ezelőtt Bige és Csányiék között, mivel a tulajdonosváltás után a KITE Zrt. nem akart több műtrágyát venni a Nitrogénművektől. Ezzel nem teljesítette hosszú távú kötelezettségeit, amivel nagy veszteséget okozott Bigének. Mindezek fényében Csányi aligha nézi jó szemmel Mészáros és Bige üzletelését.

A Bige-csoportnál azt közölték a 24.hu megkeresésére, hogy üzletfelekről nem nyilatkozhatnak. Arról sem adhatnak ki információt, hogy milyen eredményt hozott a decemberben meghirdetett Black Friday-akció, mennyi műtrágyát értékesítettek eddig. Az Agrolink Zrt. sem árulta el, hogy vásároltak-e a Nitrogénművektől műtrágyát, de azt elismerték, hogy minden olyan céggel partneri viszonyra törekszenek, melyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a legmagasabb színvonalú szolgáltatásokat nyújtsák a velük szerződésben lévő gazdálkodóknak.

hirdetés

Egy nagybirtokos forrás a lapnak azt mondta, "ez üzlet, nem politika", ráerősítve, hogy Bige és Mészáros cégei eddig is üzleteltek egymással. Gyakorló gazdálkodók, kereskedők ebben nem látnak különöset. A lap által megkérdezett agrárszakemberek egybehangzóan állítják, hogy tapasztalataik szerint a Bige-féle pétisó Közép-Európában a legjobb minőségű. Ezek alapján tehát racionális döntés volt az Agrolink részéről, hogy a Nitrogénművektől vásárolt műtrágyát.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Augusztus 20: Elmarad a légi parádé!
A szombaton 21 órakor kezdődő tűzijátékról az operatív törzs a szombat 12 órai ülését követően fog döntést hozni.

Link másolása

hirdetés

A várhatóan kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a Magyar Honvédség szakértőinek döntése értelmében

elmarad a szombat délelőtt 9 órára tervezett légi parádé

- közölte az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője pénteken.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár közleménye szerint

a pénteki délutáni-esti programokkal kapcsolatban szükséges bármilyen lépésről a 16 órakor rendelkezésre álló meteorológiai adatok fényében születik döntés.
A szombaton 21 órakor kezdődő tűzijátékról az operatív törzs a szombat 12 órai ülését követően fog döntést hozni

- tette hozzá.

Az operatív törzs szombat reggel 7 órától folyamatosan ülésezik, figyelemmel kíséri az időjárási helyzet alakulását, és ha szükséges, dönt a szabadtéri rendezvények biztonságos megtartásához szükséges lépésekről.

hirdetés

A szombat reggel 8 órakor kezdődő állami díszünnepséget és a tisztavatást az eredeti terveknek megfelelően megtartják.

Az operatív törzs a szombaton napközben várható időjárás alapján arról is döntött, hogy a szombati, több mint 20 helyszínen zajló napközbeni események és rendezvények megtartását engedélyezi - azzal, hogy mind a szervezőket, mind pedig a résztvevőket arra kérik, fokozottan figyeljék az időjárással kapcsolatos fejleményeket.

"Bármilyen, a programokban bekövetkező változásról azonnal tájékoztatjuk a közvéleményt" - emelte ki közleményében Kovács Zoltán, hozzátéve: mindenkit arra kérnek, hogy mielőtt útnak indulna, részletesen tájékozódjon az aktuális információkról a Szent István napi programsorozat applikációján, honlapján és a média híradásain keresztül.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délelőtt azt közölte, zivatarok is befolyásolhatják az augusztus 20-i ünnepi programokat, és azt kérték: aki kilátogatna a rendezvényekre, kövesse az időjárás alakulását, a veszélyjelzéseket.

Az államalapítás ünnepéhez idén is négynapos programsorozat kapcsolódik. A részletes programkínálat és egyéb információ a folyamatosan frissülő www.szentistvannap.hu weboldalon található.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Fél napig várakoztatta utasait a Wizz Air Hévízen a 40 fokra felforrósodott terminálon
A Dortmundból érkező gép madárrajjal ütközött, ezért kellett cserélni a gépet.
Fotó: Pixabay.com - szmo.hu
2022. augusztus 19.


Link másolása

hirdetés

Hiába várták az utasok az eredetileg augusztus 18-án reggel 10 óra 25-kor Dortmundba induló járatot, az nem indult el a hévízi terminálról.

Az RTL Klub arról számolt be egy olvasói levél alapján, hogy a terminálon már a délelőtti órákban is 35 fok volt, ami délutánra 40 fok köré emelkedett. Sokan várakoztak ilyen körülmények között kisbabákkal és gyerekekkel.

Az utas egy későbbi megkereséskor azt is elmondta, hogy kétszer kaptak 4 eurós italjegyet a Wizz Airtől, meg egyszer némi zöldséges, rizses húst a reptéri kiszolgálóktól.

A félnapos hévízi várakozásért kártérítés nem jár, mert technikai okok miatt, a Wizz Air hibáján kívüli okokból történt az eset.

Az RTL-nek megküldött közleményében a légitársaság azt írta, hogy a repülésbiztonsági okokból szükséges munkálatok miatt a gép az eredeti időpontban nem tudott a menetrendnek megfelelő időben visszaindulni Dortmundba, amelyről a Wizz Air SMS-ben és e-mailben értesítette az érintetteket.

A légitársaság végül egy másik géppel szállította el a Dortmundba készülő utasait, így még aznap este ők is eljuthattak úti céljukhoz.

hirdetés

A társaság elnézést kér minden érintettől a kellemetlenségekért.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
„Bemeneti méréssel” tesztelnek több tízezer diákot a tanév elején
A belügyminiszter korábbi nyilatkozatai szerint egy teljesen új „kísérleti bemeneti méréssel” tesztelik idén ősszel a negyedikes és az ötödikes diákok szövegértési és matematikai képességeit.

Link másolása

hirdetés

Szeptemberben-októberben pedig a hatodikosokra, a nyolcadikosokra és a tizedikesekre is vár egy felmérés, az Eduline legfrissebb információi szerint.

A portál kérdésére az Oktatási Hivatal azt válaszolta, hogy

Valamennyi mérést digitálisan szervezünk meg, ezek során a jelenlegi országos kompetenciamérésben szereplő típusfeladatokra lehet számítani, melyek kiválóan alkalmasak a tanulói kompetenciák mérésére.

Már az időpontok is megvannak, hogy melyik évfolyam mikor fogja a tesztet megírni, ami nem azonos azokkal a felérésekkel, amit eddig minden 6., a 8. és a 10. évfolyamon megirattak és ahol az iskolások szövegértési képességeire, matematikai eszköztudására, valamint a "természettudományos műveltéségére" terjedt ki.

Külön érdekesség, hogy a tanév végén a mérések "párját is" megtartják. Az Oktatási Hivatal oldalán azt írja, "a kimeneti mérésekre 2023. március 6. – június 9. között kerül sor, ám ezekről egyelőre nincs több információ.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Figyelmeztet a Független Benzinkutasok Szövetsége: tankoljanak fel a hétvégére, mert több benzinkút bezár
Várhatóan nem minden benzinkút fog nyitva tartani tiltakozásképpen az ünnepi hétvégén, így aki vidékre utazik, annak érdemes előtte feltölteni a tankot.

Link másolása

hirdetés

A Független Benzinkutak Szövetsége pénteken bejelentette, hogy augusztus 19-én és 20-án a magyarországi üzemanyaghiány és több tényező miatt egyáltalán nem lehet majd tankolni a hozzájuk tartozó benzinkutaknál, ezért érdemes még a hétvége előtt feltankolni azoknak, akik hosszabb útra indulnak.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az RTL Reggeli műsorában arról beszélt, hogy a támogatás, amit a kormánytól kapnak, az csak a kiadások egy minimális részét fedezi a kutaknak, ezért fogalmazódott meg a hétvégi bezárás.

Mivel a független benzinkutak végül mégsem zárnak be egységesen, a magánbenzinkutak maguk dönthetik el, hogy kinyitnak-e augusztus 19-én és a 20-i ünnepnapon.

A szövetség elnöke arról is beszélt, hogy szerinte októberre akár 480 forint alatt is tankolhatunk, ehhez azonban elengedhetetlen lesz a forint erősödése.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: