News here
hirdetés

HÍREK

Mészáros Lőrinc cége a nyíltan ellenzéki, a kormány által folyamatosan támadott Bige Lászlótól vett műtrágyát 10 milliárdért

A bizniszt valószínűleg Csányi Sándor sem nézi jó szemmel, aki már több alkalommal is keresztbe tett Bigének. Ráadásul Mészáros mezőgazdasági vállalata az OTP-vezér agrárbirodalmához tartozó KITE Zrt. vetélytársa lett.

Link másolása

hirdetés

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Agrolink Zrt. A Márki-Zay Péter kampányát nyíltan támogató, az ügyészség által börtönnel fenyegetett Bige Lászlótól vett műtrágyát 10,5 milliárd forintért - írja a 24.hu.

A lap piaci forrásai szerint az üzlet december és január között több tételben, készpénzes előrefizetéssel történt. Az Agrolink a Nitrogénművek által meghirdetett Black Friday alkalmával vásárolt 10 ezer tonnát a kedvezményesen kínált műtrágyából.

Akkor 217 ezer forintos tonnánkénti áron adták a pétisót 700 kilogrammos zsákos kiszerelésben, ha legalább 1 vagonnyit (24 500 kilogrammot) vásárolt a vevő. A 24.hu által megkérdezett kereskedő szerint ez jó árnak számít, nem lehet olcsóbban hozzájutni ehhez a minőséghez.

A biznisz érdekessége, hogy az Orbán Viktor bizalmasaként ismert felcsúti milliárdos cége attól a Bige Lászlótól vásárolt nagy tételben műtrágyát, aki évek óta a hatóságok célkeresztjében van, és akit a kormány folyamatosan támad.

A versenyhivatal 11 milliárd forintra büntette kartellezés miatt, jelenleg hűtlen kezeléssel és vesztegetési pénz elfogadásával vádolják, az agrárminiszter pedig azt mondta róla, hogy 36 milliárd forinttal károsította meg a magyar gazdatársadalmat. Bige az egyik leggazdagabb magyar vállalkozó, ráadásul nyíltan ellenzéki, anyagilag is támogatja Márki-Zay Péter kampányát és a kormányváltást. De arról is nyíltan beszél, hogy el akarják venni tőle a műtrágyás birodalmát, Csányi Sándor ássa a sírját, és mindez a miniszterelnök jóváhagyásával történik.

Egy másik érdekes vetülete az ügynek, hogy Mészáros tavaly júniusban bejegyzett cége az OTP-vezér agrárbirodalmához tartozó KITE Zrt., az ország legnagyobb mezőgazdasági integrátorának versenytársa lett. A vállalatot egyébként Csányi éppen Bige elől happolta el még 2013-ban, és a KITE volt az, aki feldobta a versenyhivatalnál Bigééket.

Ráadásul egy kártérítési per is indult évekkel ezelőtt Bige és Csányiék között, mivel a tulajdonosváltás után a KITE Zrt. nem akart több műtrágyát venni a Nitrogénművektől. Ezzel nem teljesítette hosszú távú kötelezettségeit, amivel nagy veszteséget okozott Bigének. Mindezek fényében Csányi aligha nézi jó szemmel Mészáros és Bige üzletelését.

A Bige-csoportnál azt közölték a 24.hu megkeresésére, hogy üzletfelekről nem nyilatkozhatnak. Arról sem adhatnak ki információt, hogy milyen eredményt hozott a decemberben meghirdetett Black Friday-akció, mennyi műtrágyát értékesítettek eddig. Az Agrolink Zrt. sem árulta el, hogy vásároltak-e a Nitrogénművektől műtrágyát, de azt elismerték, hogy minden olyan céggel partneri viszonyra törekszenek, melyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a legmagasabb színvonalú szolgáltatásokat nyújtsák a velük szerződésben lévő gazdálkodóknak.

hirdetés

Egy nagybirtokos forrás a lapnak azt mondta, "ez üzlet, nem politika", ráerősítve, hogy Bige és Mészáros cégei eddig is üzleteltek egymással. Gyakorló gazdálkodók, kereskedők ebben nem látnak különöset. A lap által megkérdezett agrárszakemberek egybehangzóan állítják, hogy tapasztalataik szerint a Bige-féle pétisó Közép-Európában a legjobb minőségű. Ezek alapján tehát racionális döntés volt az Agrolink részéről, hogy a Nitrogénművektől vásárolt műtrágyát.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Orbán: Minden területen béremelésre készülünk
Attól függően, hogy „ebben a háborús gazdasági válság időszakban hogyan teljesít majd a magyar gazdaság”.

Link másolása

hirdetés

Az azonnali kérdések órájában Orbán Viktort kérdezik a képviselők a parlamentben. Harangozó Tamás arról beszélt, hogy a Fidesz április 3-án felszállt a Holdra, de úgy tűnik, azóta sem szálltak le onnan.

Az MSZP-s képviselő szerint ugyanis nem veszik észre, hogy kórházak álltak le ideiglenesen, osztályokat zártak be ideiglenesen, leszerelési hullám van a rendőröknél, és nincs elég egészségügyi dolgozó sem.

A miniszterelnök válaszában elmondta, hogy a pedagógusok biztosan fognak kapni 10-10-10 százalékos béremelést a következő három évben. Hogy ezen felül tudnak-e bért emelni a területen, az a gazdaság teljesítményétől függ.

Elmondta, hogy jelentősen emelték az ápolók fizetését is, akiknek persze jobb lett volna többet adni. Az orvosoknak pedig a valaha volt legnagyobb emelést adták az elmúlt másfél évben – tette hozzá. A rendőrökről elmondta, hogy hathavi fegyverpénzt kaptak, a rendőrséget pedig Pintér Sándor építette újjá, miután azt a Gyurcsány-kormány leépítette - fogalmazott.

A második viszontválaszban a miniszterelnök azt mondta, „minden területen” béremelésre készülnek, attól függően, hogy „ebben a háborús gazdasági válság időszakban hogyan teljesít majd a magyar gazdaság”.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Jakab Péter a fizetéséről kérdezte Orbánt, a miniszterelnök szerint ő „kivárta a sorát”
Orbán szerint ő csak elfogadta az Országgyűlés döntését.

Link másolása

hirdetés

A Jobbikos Jakab Péter tett fel azonnali kérdést a parlamentben hétfőn Orbán Viktornak. Jakab többek között szóvá tette, hogy Orbán Viktor fizetését a közelmúltban kétszeresére emelte az országgyűlés, míg szerinte „a magyar emberek jól dolgoznak, mégsem kapják meg a megfelelő bért”.

„A miniszterelnök fizetését a parlament a határozza meg, én pedig elfogadom a parlament döntését. Megtiszteltetésnek tartom, hogy ezt a munkát végezhetem, és elfogadtam és jónak tartom, hogy az Önök fizetését előbb rendezték”

- válaszolta Orbán. A kormányfő szerint az elmúlt 12 éves munkájuk eredménye, hogy a magyar átlagbér kétszeresére, a minimálbér pedig háromszorosára nőtt. „Kivártam a soromat” a fizetésemelésért, mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök válaszát Jakab Péter nem fogadta el.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Meghalt Kőváry Péter, a NEO egykori frontembere
A zenész ötven éves volt.

Link másolása

hirdetés

Hosszan tartó súlyos betegség következtében meghalt Kőváry Péter zenész. A hírt a testvére, a szintén zenész Kőváry Zoltán jelentette be a Facebook-oldalán. Kőváry Péter ötven éves volt.

A Telex összesítése szerint Kőváry a Rag Doll zenekarban kezdte testvérével,

a legtöbben azonban a Neo frontembereként ismerték, amelyhez 2003-ban csatlakozott.

Később megalapította a Peter Kovary & the Royal Rebels rockzenekart, és játszott a Stoned nevű Rolling Stones-tribute zenekarban is, de DJ-producerként is aktív volt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Orbán: A Mi Hazánk egy oltásellenes párt
Először vitázott a parlamentben Orbán és Toroczkai.

Link másolása

hirdetés

Toroczkai László az azonnali kérdések órájában arról beszélt az Országgyűlésben, hogy örülnek a főispánok és a vármegyék visszahozásának, de hiányolják, hogy „a történelmi magyar alkotmányról” nincs szó.

Elmondta, hogy támogatják a különadókat is, de szerinte a techcégeknek és a kaszinóknak is meg kellene adóztatni, és abból béremelést finanszírozni.

Orbán Viktor válaszában azt mondta: „Kevés olyan ember van, akivel még nem vitatkoztam a parlamentben. Keresem a hangom, meglátjuk még, hogyan lesz.”

Hozzátette: „Önök ellenzékben vannak, amit mi tiszteletben tartunk. Egy esetben nem tudjuk majd tiszteletben tartani, akkor, ha úgy végzik, ahogy az elődpártjuk végezte, és beszaladnak Gyurcsány Ferenc hóna alá, szabad demokratikus levegőt szippantani.”

A „történelmi alkotmányról” elmondta, hogy az benne van a mostani alkotmányban is.

Újabb felszólalásában a Mi Hazánk elnöke arról beszélt, hogy szerinte az oltáskampány megbukott, és „valódi szakemberekből” kellene felállítani egy csoportot.

hirdetés

A miniszterelnök erre azt válaszolta, hogy a Mi Hazánk egy oltásellenes párt, a kormány azonban továbbra is oltáspárti.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: