News here
hirdetés

HÍREK

Maradjon otthon, akinek nincs otthona? Mosson kezet, akinek nincs vize?

A menekülttáborokban még nem ütötte fel a fejét a koronavírus, de már segítségért kiáltanak. Szíria háború dúlta területén már vannak gyanús halottak, ám nincs bizonyíték, mert ahhoz sincs eszköz, hogy megnézzék az okot.

Link másolása

hirdetés

Európa egyik részében már katonai autók sora viszi a halottakat, máshol még nevetgélnek azon, miért bolondítja meg a világot egy kis influenza. Minden érintett országba nehezen jut el, hogy a járvány komoly, lassítani kell a terjedést, ehhez viszont mindenkinek be kellene tartani a szabályokat. Azokról az országokról beszélünk, ahol a nagy többségnek megoldható a gyakori kézmosás, a maszk és otthon is maradhatnának, mert van otthonuk.

De mi legyen a háború sújtotta Szíriában? Az ország északnyugati felén egymillió ember él sátrakban, gyakran tucatnyian egyben. Hogy lehetne itt eltávolodni egymástól? A táborban nincs víz vagy csak nagyon kevés. Vannak akik, a gyerekeiket is csak hetente tudják megmosdatni.

A New York Times szerint a szír orvosok azt mondják, a vírus már elterjedt a táborokban, több olyan halál volt, ahol gyanús, hogy a járvány áldozatai voltak. Bizonyíték nincs, mert bár a kormány megkapta a teszteket, ide nem hoztak. Az Egészségügyi Világszervezet azt ígérte, legkésőbb a héten elkezdik a vizsgálatot.

Fotó: Belal Khaled/TRT

Ilyen környezetben nagyon veszélyes a koronavírus. Nemcsak azért, mert nem tudnak megfelelően tisztálkodni és távolságot tartani, hanem az itt élők nagy részének az immunrendszere is gyenge.

A török és a görög határ között is hasonló a helyzet. Ott már két hete is azt kérték az önkéntesektől, hogy semmiképpen ne jöjjenek ide, ha a legkisebb esélye is van a fertőzöttségüknek. Ahogy helyszíni tudósításunkban is olvashatták a több ezer ember naponta egyszer kap vizet és enni, vécé, mosdó nincs.

hirdetés

Egy hete még 15 ezer körül voltak, mostanra 6-8 ezren. Ők eltökéltek, hogy innen csak előre mehetnek. Amikor Erdogan azt állította, hogy a határ nyitva van, az volt az utolsó csepp a pohárban, nem akarnak már visszatérni Törökországba. Tegnap még Isztambulból is visszajöttek a határhoz legalább ezren olyanok, akik egyszer már feladták a harcot. Iráni ismerősünk tegnap mutatta az iráni új évre összeállított, szerény kis tálat, rajta két tojás, egy krumpli és egy fokhagyma.

Mindezt azután, hogy megpróbáltak átmenni a határon nagy tömegben. A szíraiak készítette létra sem segített. A görögök most is gázsprayt használtak, ami a felirata szerint halált is okozhat, ha nem képzettek használják.

A táborban hideg van, tegnap -7 fok volt. A korábbi esők után sokan meg vannak fázva, de elvileg koronavírus nincs. És ha lesz, mit tehetnek?

Napok óta jönnek a hírek, hogy ki akarják üríteni ezt a területet, a környékbeli város boltját, kávézóját is bezárták, ahol eddig vásárolhattak vagy tölthettek telefont. Úgy tervezik, mindenkit elvisznek más török városokba, de eddig nem kaptunk hírt a teljes evakuálásról.

Leszboszon a tábor lakói önkénteskednek

A görög szigeteken a túlzsúfolt táborokban lehet pusztító a járvány. Leszboszon, a Moria-ban hétszer annyian, vannak, mint, amire tervezték a helyet. Ott több, mint ezer emberre jut egy mosdó, szappan sincs.

Az Orvosok Határok Nélkül szervezet a most húszezer fős tábor azonnali kiürítését kérte, mert beláthatatlan következményei lehetnek a járványnak.

Egyelőre nincs fertőzött bent, de sokan érzik már, hogy az első lépés, amit megtehetnek, hogy tájékoztatják a többieket. A „Stand by me Lesvos” segélyszervezettel kezdtek posztereket gyártani a fiatalok, kézzel írták ki a fontos tudnivalókat. Egyelőre próbálnak meggyőzni mindenkit, hogy komolyan kell venni ezt a fertőzésveszélyt, de nem szabad pánikolni és nem szabad pletykákra hallgatni. Farsi, arab, francia és angol nyelven tájékoztatnak, mi ez pontosan. Ezzel egyidőben segítségért kiáltanak ebben a videóban.

Solidarity in times of Corona; Call from Moria Camp in Lesvos

A call for support from the Moria Corona Camp Team in Lesvos for solidarity and help. Lesvos is facing a huge crisis. But we try to react and do what we...
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Kilakoltatnák az egyetlen lakót, hogy ledózerolhassák a kiüresedett skóciai lakóparkot
Nem azért dolgoztam egész életemben, hogy elvegyék tőlem az otthonomat – mondta Nick Wisniewski, a Wishaw-i lakópark utolsó mohikánja.

Link másolása

hirdetés

Egyetlen lakó maradt a 128 lakásos, az észak-lanarkshire-i Wishawban található, mára teljesen kiüresedett, bontás előtt álló Stanhope Place lakóparkban. Nick Wisniewskit próbálja távozásra kényszeríteni a helyi tanács, de a nyugdíjas bankár nem hajlandó kötélnek állni – írja a Mirror. A Nagy-Britannia „legmagányosabb utcájában” élő férfi utolsó szomszédja decemberben költözött el.

A helyi önkormányzat próbálta megvásárolni Wisniewski otthonát. A férfi azt mondja, hogy 35 000 fontot (16 310 350 forintot) és két évnyi ingyen lakhatást ajánlottak neki egy sorházban, amennyiben elköltözik, de ez az ajánlat nem elég ahhoz, hogy megengedhessen magának egy másik ingatlant, és túl öreg ahhoz, hogy jelzáloghitelt vegyen fel.

Nick még 2017-ben vásárolta meg lakását egy támogatói program keretében, amely segítette a bérlőket, hogy kedvezményes áron jussanak hozzá az ingatlanok, amelyekben laknak.

„Most már megszoktam, de könnyű magányossá válni, ha nincs kivel beszélni”

– mondja Wisniewski arról, hogy milyen teljesen egyedül lakni egy egész lakóparkban.

„Nyolc háztömb van, mindegyikben 16 lakás van. Nagyjából 200 ember lakott itt, és nehéz volt parkolóhelyet szerezni, de most már csak én maradtam.”

A tavaly nyugdíjba vonult férfi aggódik, mert nem tudja, hol fog élni.

hirdetés
„Nincs biztonság, az üres lakásokba be tudnak menni az emberek, és sok ablak betört. Szerencsére velem nem történt semmi baj”

– mesél Wisniewski az egyedüllétről.

„A fű csúnyán benőtt, nevetséges. Azt hiszem, a tanács azért nem figyel rá, hogy idegesítsen abban a reményben, hogy elegem lesz és elmegyek” – teszi hozzá.

„Nem azért dolgoztam egész életemben, hogy elvegyék tőlem az otthonomat, amikor túl idős vagyok ahhoz, hogy jelzálogkölcsönt vegyek fel."

Az észak-lanarkshire-i tanács szóvivője így kommentálta a helyzetet: „Teljesen megértjük, hogy ez kényes kérdés, és szorosan együttműködünk a lakóval. Nem lenne helyénvaló a konkrét pénzügyi részletekről tárgyalni, de irányelveinknek megfelelően azon dolgozunk, hogy a lakó tisztességes ajánlatot kapjon, és támogassuk őt abban, hogy megfelelő szállást találjon."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
„Jó lett volna, ha nem a sajtóból tudjuk meg a hírt” – így búcsúzik az Azonnali szerkesztősége
Múlt héten derült ki, hogy gazdasági okok miatt bezárják a hírportált.

Link másolása

hirdetés

„A hír igaz, tényleg megszűnünk, és tényleg nagyjából hasonló okokból, amiért a boltban is drágább minden, félünk a téltől és a benzin is sokkal drágább lenne a mostaninál a magánszemélyeknek is, ha nem lenne megstoppolva az ára” - írta az Azonnali szerkesztősége reagálva a bezárásról szóló múlt heti hírre.

A hírportál az LMP-s Ungár Péter és Gerényi Gábor tulajdona. Gerényi korábban azt mondta, hogy

gazdasági okok miatt zárják be a lapot.

Csütörtöki cikkükben úgy fogalmaznak, hogy természetesen szerették volna folytatni, „igény határozottan volt rá”.

„Ahogy az is jó lett volna, ha nem a Media1-ről tudjuk meg a hírt, hogy megszűnik a munkahelyünk, sajnos Kelemen Imola ügyvezető igazgatónak sem volt lehetősége ezt személyesen közölni. De hát a megváltozott médiafogyasztási szokások és az áramvonalasítás már csak ilyen műfaj Magyarországon, ahogy 2022-ben talán az sem meglepetés a környéken már sajnos, ha csak úgy bezárnak újságok”

- írták a szerkesztőség tagjai.

Azt is hozzátették, hogy őszig futni fognak mindenféle anyagaik.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
10 ezren érdeklődtek, végül csak alig több mint 700-an jelentkeztek határvadásznak
Közülük is csak 644-en kezdték meg az alkalmassági szűrést.

Link másolása

hirdetés

Több mint tízezer érdeklődőből mindössze hatszázan kezdték meg az alkalmassági szűrést - írja a Telex.

Június végén jelentette be Orbán Viktor, hogy a rendőrség keretein belül egy új határvédelmi szervezetet állítanak fel.

Első ütemben 2200 határvadászt terveznek toborozni,

a második ütemben egészül ki 4000 főre a létszám 4000 főre, 5 megyében összesen 23 századot hoznak létre.

A jelentkezőknek minimum 18-55 év közötti kell elenniük, a jelentkezés feltétele a 8 általános és a büntetlen előélet. A jelentkezőknek számítaniuk kell életvitel-ellenőrzésre, megbízhatósági vizsgálatra is, valamint egészségügyi, fizikai és pszichikai vizsgálatra. A határvadászok alapilletménye bruttó havi 300 ezer forint, az éjszakai pótlék óránként bruttó 193 forintot, a készenléti pótlék pedig óránként bruttó 97 forintot jelent.

Az Országos Rendőrfőkapitányság (ORFK) augusztus elején azt közölte, hogy több mint hatezren jelentkeztek már határvadásznak. A Telex még július 23-án kérdezett rá a jelentkezők számára, illetve hogy ez alapján hány embert gondolnak behívásra alkalmasnak.

hirdetés
„A szerződéses határvadászképzésről a 2022. július 15. és a 2022. augusztus 8. közötti időszakban 10 352 fő érdeklődött (telefonon, emailen, személyesen és egyéb formában) a Rendőrségen”

- írta válaszában az ORFK. Az is kiderült, hogy ugyanebben az időszakban 724-en juttatták el a jelentkezési lapjukat a rendőrségre, és „az alkalmassági vizsgálaton augusztus 8-ig 644 jelentkező alkalmassági szűrése folyamatosan történik.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Maszturbációból doktorált egy férfi, most támadják az egyetemet
A Manchesteri Egyetem doktorandusza először interjúkat és felméréseket készített, majd a kezébe vette a dolgokat és saját tapasztalatait írta le.

Link másolása

hirdetés

Nemrég publikált egy cikket a Manchesteri Egyetem egyik doktorandusz hallgatója, amelyben részletezi a különös kutatást, amelyet erotikus japán képregényekre végzett önkielégítései során készített – írja a LADbible.

Karl Andersson tézise szerint ezek a képregények általában fiatal fiú karaktereket tartalmaznak „aranyos, gyakran szexuális” módon ábrázolva.

A vizuális antropológus doktorandusz szerint a három hónapig tartó kutatás célja az volt, hogy megértse, hogyan élik meg az emberek a szexuális élvezetet, miközben erotikus japán képregényeket, azaz shotákat olvasnak.

Kezdetben interjúkat és felméréseket készített, majd nehézségekbe ütközött, ezért úgy döntött, hogy nem csupán íróként, hanem alanyként is részt vesz a tanulmányban. A kutatás során, vagyis két hónapon keresztül Andersson nem szexelhetett és más típusú pornót sem fogyaszthatott.

„Ugyanúgy kezdtem olvasni a képregényeket, ahogy a kutatásban résztvevői alanyaim elmondták, miként csinálták: önkielégítés közben”

– írja az egyetemi hallgató, aki hozzátette, hogy nemrégiben lett vége egy hosszú kapcsolatának, ezért túlbuzgó volt.

Mióta a tanulmány napvilágot látott, Anderssont több kritika is érte, a Manchesteri Egyetem pedig megerősítette, hogy vizsgálatot indított az ügyben.

hirdetés
„A Qualitative Research folyóiratban nemrégiben megjelent publikáció jelentős aggodalmakat és panaszokat vetett fel, amelyeket nagyon komolyan veszünk. Jelenleg részletes vizsgálatot végzünk a munka minden aspektusában, a körülötte zajló folyamatokban és egyéb felmerülő kérdésekben. Nagyon fontos, hogy alaposan megvizsgáljuk a kérdéseket”

– közölte az egyetem szóvivője.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: