hirdetés

HÍREK

Megváltozik az Uncle Ben's logója és neve is, mert az eredeti túl rasszista

Jövőre érkezik a boltokba a megújuló termék. A cég azt is bejelentette, hogy több milliós alapítványt hoz létre.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 24.

hirdetés

George Floyd halálát követő - a rasszizmus ellen felszólaló - tüntetések, majd a nemzetközi felháborodás részeként több cég is megváltoztatta arculatát.

Az Uncle Ben’s nevét és logóját tulajdonló Mars Food is bejelentette, hogy az eddig ismert logót és nevet megszűntetik. Lekerül az arc a csomagolásról, és a márkanév ezentúl Ben’s Original lesz

- írja a BBC.

Döntésüket azzal indokolták, hogy tarthatatlanná vált a névhez és az archoz kötődő asszociáció. Az Uncle Ben (Ben bácsi) névből a "bácsi" ugyanis a régen a gazdájukat szolgáló feketék megszólítására utalhatott (nem lehet pl. úrnak hívni őket, csak bácsinak).

A jelenlegi termékük az 1940-es években lépett be a piacra, és évtizedek óta a legnépszerűbb rizs volt az Egyesült Államokban. A Ben bácsi nevet állítólag egy kiváló minőségű rizséről ismert texasi farmer inspirálta. A társaság felkérte egy divatos chicagói étterem főpincérét, Frank Brownt, hogy pózoljon az 1947-ben indult márka arcaként. Ezt követően 2007-ben már azt próbálták sugallni, hogy Ben bácsi a cég vezetésének egyik tagja.

hirdetés

Az új brandnek megfelelő arculat jövőre jut majd el a boltokba. A cég azt is közölte, hogy létrehoz egy kétmillió dolláros alapot, mellyel a feltörekvő fekete szakácsokat támogatják majd. Valamint a Mississippi állambeli Greenville-ben 2,5 milliót fektetnek be, itt készülnek ugyanis a rizstermékeik.

Címlapkép forrása: Uncle Ben's Facebook


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Kötelező FFP2-es maszk és kétméteres távolságtartás - újabb szigorításokat jelentettek be Ausztriában

Februárig 7-ig meghosszabbítják a teljes zárlatot.
Címkép: MTI/AP/Ronald Zak - szmo.hu
2021. január 17.

hirdetés

További szigorító intézkedéseket vezetnek be Ausztriában

A kormány szerint már így is nagyon magasak a számok, ezért úgy látják, hogy a további növekedést szigorítással érhetik el. Vasárnap több mint 1250 új koronavírus-esetet jelentettek Ausztriában – írta a Kronen Zeitung.

Az osztrákok időt akarnak nyerni az intézkedésekkel, amíg a lehető legtöbb embert be nem oltják.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a sajtótájékoztatón azt mondta, egy kis kiszámíthatóságot szeretnének, a teljes normalitás pedig nyáron térhet vissza.

Az egészségügyi rendszer túlterhelésének kockázata akkor kerülhető el, ha az összes 65 évnél idősebb személy megkapja az oltást.

Kurz szerint a vakcinák jóváhagyásától függően Ausztria legkésőbb májusig a következő szakaszba lép. Szerinte el kell kerülni az Angliában és Írországban is előállt helyzetet, ahol a mutáció a fertőzések számának robbanásszerű növekedéséhez vezetett.

Ausztriában január 25-től a távolságtartást egyről két méterre növelik. A szupermarketekben, a benzinkutakon és a tömegközlekedési eszközökön is kötelező lesz FFP2-es maszkok viselése.

Addig is a kancellár javasolja az FFP2-es maszk használatát, szemben a kevésbé hatékony maszkokkal.

hirdetés

A lezárást februát 7-ig meghosszabbították, annak feloldását várhatóan lépésenként, február 8-ától kezdik meg.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Norvégia alaposan vizsgálja a Pfizer vakcinájának biztonságosságát az idős betegek esetében

Nagyjából harminc, 80 évesnél idősebb, súlyos betegnél mellékhatások jelentkeztek a vakcina beadását követően, közülük tizenhárman meg is haltak Norvégiában.
MTI, fotó: MTI/EPA-KEYSTONE/Laurent Gillieron - szmo.hu
2021. január 17.

hirdetés

A norvég hatóságok alaposan vizsgálják a Pfizer és a BioNTech gyógyszercégek koronavírus elleni vakcinájának biztonságosságát a súlyos alapbetegségben szenvedő idősek esetében, mert legújabb becslésük szerint a korábban véltnél több ilyen beteg halhatott meg azután, hogy megkapta az oltást - jelentette a Bloomberg hírügynökség vasárnap hajnalban megjelent egyik tudósításában.

A norvég gyógyszerengedélyezési hivatal arra hívta fel a figyelmet pénteken, hogy vannak kockázatai az oltásnak a 80 évnél idősebbeknél. Bár nem beszéltek konkrétan a Pfizer-BioNTech-vakcináról, az országban egyelőre csak ezzel oltanak.

Sigurd Hortemo, a hivatal egyik főorvosa arról számolt be, hogy

nagyjából harminc, 80 évesnél idősebb, súlyos betegnél mellékhatások jelentkeztek a vakcina beadását követően, közülük tizenhárman meg is haltak.

Steinar Madsen, a hivatal szakmai igazgatója ehhez hozzátette, hogy a helyzetet ennek ellenére nem tartják aggasztónak, mint mondta, az oltóanyagoknak rendkívül kicsi a kockázatuk.

hirdetés

A hivatal azonban szombaton beszámolt arról, hogy

további tizenhat olyan halálesetnél vizsgálják a körülményeket, amelyeknél a páciens megkapta az oltást. Koruk alapján a veszélyeztetettek alsó korhatárát 80-ról leszállították 75-re

- tették hozzá.

A Bloomberg szerint nem tudni, hogy a halálesetek pontosan mikor történtek. Ezek közül az elhunytak közül a legtöbbnél jelentkeztek az oltás várható mellékhatásai : az émelygés, a hányás, a láz, a bőrirritáció és alapbetegségük súlyosbodása.

A norvég közegészségügyi intézet szerint

a legrosszabb egészségi állapotú emberek számára még a vakcina enyhe mellékhatásai is végzetesek lehetnek. "Azoknak, akiknek a várható élettartama már egyébként is nagyon kicsi, a vakcina jótékony hatása valószínűleg elenyésző vagy nincs is"

- közölte az intézet.

Norvégiában december óta már 42 ezer ember megkapta a szükséges két oltásból legalább az elsőt.

Miután Ausztrália a vakcinából tízmillió adagot rendelt, a norvég esetekről értesülvén azonnal tájékoztatást kért a gyártóktól és a norvég kormánytól - közölte vasárnap Greg Hunt egészségügyi miniszter.

Noha ezek az esetek utalhatnak arra, hogy a nagyon idős és halálos beteg emberek számára túl kockázatos az oltás, a norvég tapasztalatokból nem szabad azt a következtetést levonni, hogy a 75 évnél fiatalabb, egészségesebb embereknek tartaniuk kellene tőle, hanem inkább arra irányítják rá az országok figyelmét, hogy mit figyeljenek, amikor majd elkészítik biztonságossági jelentéseiket a különböző vakcinákról - írta a Bloomberg. A Pfizer-BioNTech-vakcina biztonságosságáról Európa-szerte január végén mutatják be az első jelentést.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Futóversenyre hívta Németh Szilárdot a Momentum elnöke

Fekete-Győr András szerint a honvédelmi miniszter nem tudna lefutni egyben 30 métert sem.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 17.

hirdetés

Fekete-Győr András elnöke Facebook-oldalán üzent Németh Szilárdnak és Budai Gyulának. Bejegyzésében arra reagált, hogy először a Fidesz-alelnöke, majd a párt országgyűlési képviselője is arra hivatkozott, hogy elvégzett egy katonai alapképzést.

Ezzel arra reflektáltak, hogy Fekete-Győr sérelmezte, a miniszterelnök fiának 40 milliós brit katonai kiképzését, amit az apja helyett a magyar adófizetők álltak, miután Orbán Gáspár elnyerte a Honvédelmi Minisztérium egyik ösztöndíját.

Fekete-Győr szerint azonban a fideszes politikusok még harminc métert sem tudnak egyben lefutni, ezért hívta ki őket egy szigetkörre, hogy aztán, aki lemarad, az egy hónapig önkéntes munkát végezzen.

A politikus kihívásán az internet népe is jól szórakozik, már az első mémek is elkészültek.

FRISSÍTÉS: Budai Gyula már válaszolt is a kihívásra, azt írta a facebookon, hogy ő a lovassport világában érzi otthon magát, ezért inkább fogathajtó versenyen mérné össze a tudását, a Momentum elnökével.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Már a 45 évnél idősebbeket is elkezdik oltani Izraelben

A veszélyeztetett csoportokhoz tartozó 40 és 50 év közöttiek közel negyede már így is megkapta a vakcina első dózisát.
MTI, fotó: MTI/EPA/Abir Szultan - szmo.hu
2021. január 17.

hirdetés

Szélesedik az oltási kampány Izraelben: vasárnaptól az 50 év felettiek után elkezdik oltani a 45 évesnél idősebbeket is a koronavírus elleni vakcinával - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja vasárnap.

A veszélyeztetett csoportokhoz tartozó fiatalabbakat eddig is oltották, így az egészségügyi minisztérium honlapjának adatai szerint

a 40 és 50 év közöttiek 24,7 százaléka már megkapta a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű oltóanyagának első, illetve 1,6 százaléka már a második dózisát is.

Izraelben a december 20-án kezdődött oltási kampány során 2 millió 46 ezer 729 ember kapta meg az első védőoltást, közülük már 224 ezer 970 ember kapta meg - három hét elteltével - a második, emlékeztető oltást.

A második oltás után egy héttel alakul ki a maximális, csaknem 95 százalékos védettség a koronavírus okozta betegségekkel szemben.

hirdetés
Eddig a mintegy 9,3 milliós lakosság 23 százaléka kapott oltást, ami azt jelenti, hogy Izrael továbbra is világelső a beadott oltások lakosságarányos mértékében.

A 90 év felettiek 81,1 százalékát, a 80 és 90 év közöttiek 78,3 százalékát, a 70 és 80 év közöttiek 85 százalékát, a 60 és 70 év közöttiek 67,2, százalékát, az 50 és 60 közöttiek 44,9 százalékát oltották be eddig a tájékoztatás szerint.

Eközben a másfél hete tartó harmadik, szigorú országos zárlat miatt ismét jelentősen megugrott a munkanélküliek száma. A foglalkoztatási szolgálat tájékoztatása szerint a harmadik zárlat kezdete óta 129 ezer 747 új álláskeresőt regisztráltak. Közülük 106 752-t, mintegy 82 százalékukat fizetés nélküli szabadságra küldte munkáltatójuk, 22 995 embert, mintegy 18 százalékukat pedig elbocsátották vagy önként felmondtak.

Csütörtök reggeltől 6399 új álláskereső jelentkezett a szolgálatnál. Az elmúlt héten 644 202-en kaptak munkanélküli segélyt, 86 685-en pedig létfenntartási segélyt, míg több mint 62 ezer munkanélküli nem részesült semmilyen segélyezésben.

Közel félmillióan, 435 301-en kényszerűen fizetés nélküli szabadságon vannak, mert munkahelyeiken, főként a szolgáltatóiparban, leállították a munkát. Ők is munkanélküli segélyt kapnak, az állam vállalta segélyezésüket, de közben megtarthatják munkaviszonyukat.

A koronavírus-járvány okozta zárlatok miatt a katonai rádió műsora szerint eddig mintegy hetvenezer, főként kis- és középvállalkozás ment csődbe. Egyre jelentősebb a tartós munkanélküliség, sokan a járvány utóhatásaként végleg elveszítették munkájukat, noha elvileg csak fizetés nélküli szabadságra küldték őket.

Az izraeli kormány az egészségügyi minisztérium kérésére a továbbra is rendkívül magas járványügyi adatok miatt várhatóan szerdán vagy csütörtökön legalább újabb egy héttel meghosszabbítja az elvileg a következő hét végén lejáró, kéthetesnek ígért országos zárlatot.

Március óta 543 499-en fertőződtek meg az új koronavírussal Izraelben. Jelenleg 83 611 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 3959-en haltak meg, 1878 beteget ápolnak kórházban, közülük 1184-en súlyos állapotban vannak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: