HÍREK
A Rovatból

Megszüntetné a szabad orvosválasztás jogát és államosítaná a járóbeteg-ellátást Pintér Sándor

A belügyminiszter szerint az egészségügy átalakításánál nincs szükség széles körű társadalmi egyeztetésre.

Link másolása

Részletesen beszámolt a Medical Online arról az előterjesztésről, amelyet Pintér Sándor nyújtott be az egészségügy átalakításáról.

A belügyminiszter szerint az egészségügy átalakításánál nincs szükség széles körű társadalmi egyeztetésre, mert „annak sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik”.

A dokumentumból kiderül, hogy az állami kórházakban dolgozók munkáltatója a megyei, irányító kórház lesz, munkaszerződésük pedig változó telephelyre szól, így a társkórházakban is biztosítva lenne a humán-erőforrás rotációja. Hangsúlyozzák azt is, hogy kórházat nem zárnak be, de járási egészségközpontokat alakítanak ki. A városi kórházakban egynapos műtétek, belgyógyászati alaptevékenység, szülészeti és sürgősségi ellátások lesznek elérhetőek.

2023. január 1-től szakdolgozói béremelést szorgalmaznak az előterjesztésben, amelyre a költségvetésből jövőre 130, 2024-ben pedig 142 milliárd forintot irányoznának elő. A béremelés célja az orvosi és szakdolgozói fizetések egészséges bérarányának kialakítása – ez jelenleg 27 százalékos.

Az államtitkárság célja, hogy az állami intézményekben csak a szolgálati jogviszonyt vállalók (vagy önkéntes segítők) dolgozzanak, ezért a közreműködő, mint foglalkoztatási forma valamennyi típusát kivezetik a rendszerből 2024. január 1-ig.

A gazdaságtalan üzemméretű praxisokat 2028. január 1-ig számolnák fel, de a helyhatóságok a háziorvosi ellátás biztosításáról ennél hamarabb is lemondhatnak, amikor is a feladatellátási-szerződést az OKFŐ alá tartozó praxiskezelő kötné meg az orvossal, ahogyan annak személyéről is ő dönt, véleményezési jogot biztosítva az érintett települési önkormányzatoknak.

Hamarosan a védőnői körzetek kialakításának joga is állami kézbe kerül. Egyúttal a védőnők a jövőben a városi kórházaknál lennének alkalmazotti állományban.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) 81 járásban 102 helyen tervezi az ügyeleti központok kialakítását a Hajdú-Bihar megyei pilot mintájára, elsődlegesen a fekvőbeteg-ellátó intézmények Sürgősségi Betegellátó egységei mellé települve. A tervezet értelmében a háziorvos hétköznap reggel 8 és délután 4 óra között saját rendelőjében látja el a területéhez, vagy a praxisközösségéhez tartozó betegeket. Délután 4-től este 10-ig, illetve hétvégén és ünnepnapon reggel 8-tól délután 2-ig ügyeletet lát el a járási szakrendelőben. Este tíztől reggel nyolcig, illetve hétvégén délután 2-től másnap reggel 8-ig a háziorvosi jellegű sürgős esetekre vonatkozó orvosi ügyeletet az OMSZ biztosítja.

A budapesti ügyeletet egyelőre nem szerveznék át, és a MedicalOnline más forrásból úgy értesült, hogy a felnőtt- és gyermek háziorvosi ügyeletet sem választanák szét.

2023. július 1-től államosítanák az önálló járóbeteg-szakellátókat, amelyek a megyei irányító intézmény telephelyeként olvadnának be a költségvetési szervbe.

Ennek megalapozására az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) most felmérést végez 136 szolgáltatónál, ami kiterjed a vagyonelemekre, a személyi állományra, és a megkötött szerződésekre, kötelezettségvállalásokra. Első lépésként az államosítás 95, száz százalékban önkormányzati tulajdonú rendelőt érintene, amelyekben a szakorvosi/nem szakorvosi kumulált óraszám eléri vagy meghaladja a 100 órát.

A centralizációs törekvések sorába illeszkedik a nemzeti orvoslaboratóriumi diagnosztikai hálózat kialakítása. A kormánynak készült mostani előterjesztés szerint 2023. március 1-től a labordiagnosztikai szolgáltatásokat a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Kft. (NOLD NKft.) önálló, országos intézményként végezné 5 régió 81 laboratóriumában az egyetemi laborok mellett.

Újragondolnák az alkalomszerű szűrővizsgálatok körét, 2025-től a 25, 45 és 65 éves korban elvégzendő vizsgálatokat elsősorban a háziorvosoknak, másodsorban – a még aktív korosztályba tartozók esetében – a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatók is végezhetnék; utóbbiak beutalási jogot kapnának a feladat ellátásához.

A háziorvosi praxisoknak kötelezővé tennék, hogy részt vegyenek a vastag- és végbélszűrés szervezésében és lebonyolításában.

Az előterjesztésben hangsúlyozzák, hogy nem szankcionálható az a páciens, aki nem jelenik meg az önkéntesen igénybe vehető szűréseken.

A látogatási időn kívül a jövőben egy ápolási segítő is támogathatja az önmagát ellátni nem tudó, hosszú távú kórházi ellátást igénylő, pszichés krízishelyzetben lévő vagy haldokló beteget.

Szigorúbb, egységes látogatási szabályokat rendelnének el a kórházakban, amelyek szerint a látogatási idő és a látogatók száma egyaránt korlátozható, valamint előzetes bejelentkezéshez köthető, például online előjegyzéssel.

A most készült előterjesztés szerint a szabad orvosválasztás az alapellátás kivételével megszűnik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Magyar Péter: Semmilyen pozíciója nincs S. Máriának a Tisza Pártban azon kívül, hogy a barátnőm édesanyja
Magyar cáfolta a Metropol állításait, szerinte a cikk 90 százaléka nem is igaz.

Link másolása

A Zala megyei Söjtörön folytatja országjárását Magyar Péter, ahol a 444 gyorsinterjút készített a politikussal.

Magyart reagáltatták a Metropol cikkére is, ami szerint a korábban gazdasági bűncselekmény miatt fegyházbüntetésre ítélt S. Mária különböző gazdasági feladatokat lát el a Tisza Pártban.

„Semmilyen pozíciója nincs az illetőnek. Azon kívül, hogy a barátnőm édesanyja. Egyébként annak a cikknek a 90 százaléka nem is igaz.

Nem megyek bele a részletekbe, feljelentettük a Metropolt, a nyomozóhatóság ki fogja vizsgálni az ügyet. A Metropol megkérdezhette volna az illetőt vagy minket. Ezt természetesen nem tették meg, csak leírták, hogy ő viszi a pártunk gazdasági ügyeit. Ebből egy árva szó sem igaz.”

– mondta a Tisza Párt EP-listavezetője.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter szerint pártjának már másfél millió szavazója van: „Lőtávolság”
„Figyeljék a ma esti RTL híradót!” – írta közösségi oldalán a politikus.

Link másolása

„Figyeljék a ma esti RTL híradót! A legfrissebb felmérés szerint már másfél millió szavazónk van. A 36 éves Fidesz-nek még úgy 2,2 millió. Lőtávolság. Árad a TISZA”

– írta egy magyar zászlós és két szivecskés hangulatjel kíséretében Magyar Péter a Facebook-oldalán.

Arról még csak találgatni lehet, hogy miért is kell nézni ma este a híradót, de az biztos, hogy

egyelőre nem jelent meg olyan felmérés, amely szerint Magyar Péter pártjának másfélmillió szavazója lenne.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Závecz: A 40 év alattiaknál Magyar Péter pártja megelőzte a Fideszt
Kiderült, hogy ha ma lenne a választás, akkor melyik pártok jutnának be biztosan az Európai Parlamentbe, és melyeknek lenne még esélye egy-egy mandátumot elérni. Érdekesen alakult a biztos szavazók összetétele és az aktív bizonytalanok száma is.

Link másolása

A Závecz Research legfrisebb kutatása szerint négy párt(szövetség) képviselői jutnának be az Európai Parlamentbe a június 9-i szavazáson, és még két további pártnak lehet esélye erre – derült ki az RTL megbízásából készített felmérésből.

A május elején készült kutatás szerint a jelenlegi sorrend: a Fidesz-KDNP (39%), a Tisza Párt (26%), a DK-MSZP-Párbeszéd (17%) a biztos részvételt ígérő választók körében

– írja az RTL.hu.

A ZRI Závecz Research Intézet felmérése alapján:

a Fidesz-KDNP európai parlamenti listájának a teljes népességen belül 28 százalékos a támogatottsága, azaz kb. 2,2 millió szimpatizánsa van a kormánypártnak. A Tisza Párt tábora 19 százalékos, azaz 1,5 millióan támogatják Magyar Péter politikai szervezetét.

A DK-MSZP-Párbeszédnek 12 százalék jut, ami kb. 1 millió voksoló. A Mi Hazánk és a Momentum 4-4 százalékkal rendelkezik, azaz kb. 300-300 ezer támogatójuk van. A Kétfarkú Kutyapárt, a Jobbik és az LMP 2-2 százalékot ért el eddig. A Mindenki Magyarországa Néppárt és a Második Reformkor Párt 1-1 százalékon áll.

Az EP-listák között biztos választók közül: a Fidesz-KDNP 39, a Tisza Párt 26 százalékon áll, a DK-MSZP-Párbeszéd pedig 17 százalékon. Az most biztosnak látszik, hogy ezek a pártok képviselőket küldenek az európai parlamentbe.

Esélye van még a Mi Hazánknak is, kisebb valószínűsége van a Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt bekerülésének.

A végső eredményt befolyásolja majd a mozgósítás, és a részvételre buzdítás - írja a portál. Most négy nagy táborban 56-59 százaléka menne el szavazni.

Nagyobb feladatot jelent az új szavazók megnyerése, nekik az aktív bizonytalanokat kell meggyőzniük. Ez kb. 600 ezres tábort jelent, elsősorban kisvárosokban és falvakban.

A mostani felmérés szerint a TISZA Párt töb csoportban is elérte a Fideszt, így például a 40 év alattiak csoportjában a Tisza Pártnak 23, a Fidesznek 22 százaléka van. Az érettségizettek körében kb. azonos a két tábor nagysága. A DK-MSZP-Párbeszéd a fővárosban és az idősek körében a legerősebb. A Fidesz a 27%-os átlaga feletti támogatottsággal rendelkezik az idősek és az alapfokú végzettségűek körében - áll a jelentésben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Pert nyert Orbán Viktor ellen az RTL és a Magyar Narancs a Spar-ügyben
Eddig csak a Klubrádió veszítette el a sajtóhelyreigazítási pert a miniszterelnök ellen, de ők is fellebbeznek.

Link másolása

Első fokon elvesztette az RTL ellen indított sajtóhelyreigazítási pert Orbán Viktor, derül ki a portál cikkéből. A miniszterelnök több más portál mellett azért perelte be az RTL-t, mert ismertették a Spar-vezérigazgatójának Lebensmittel Zeitungnak adott nyilatkozatát, mely szerint Orbán korábban azt javasolta a Sparnak, hogy adjanak egy rokonának részesedést az üzletlánc magyarországi leányvállalatában.

A keddi ítélet szerint az RTL csak a tájékoztatási kötelezettségének tett eleget Hans Reisch szavainak hű közlésével, elősegítve a demokratikus közbeszéd folytatását. Orbán Viktor ügyvédje, Turi György többek között azzal érvelt, hogy az RTL nem személyesen Orbán Viktortól kért reakciót Hans Reisch állításaira, ám mint azt a bíróság előtt is bemutatta a portál, megkeresésüket a cikk közlésének napján „kérdés Orbán Viktorhoz” címzéssel küldték el a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető Havasi Bertalannak.

A miniszterelnök Magyar Narancs ellen beadott keresetét is elutasította kedden a bíróság, írja a Media1. Az ítélet szerint a sajtó ilyen esetben nem tudja vizsgálni, hogy kinek van igaza, a dolguk csak annyi, hogy nyilvánosságra hozzák, hogy ki mit mondott. A Magyar Narancs a sajtótörvényben biztosított feladatának tett eleget, amikor idézte a Spar vezérigazgatójának szavait Orbán Viktor oligarcháiról.

Orbán hétfőn az Index, múlt héten pedig a Mészáros Lőrinc-közeli Economx ellen is elbukta a sajtóhelyreigazítási pert. A Klubrádió ugyanakkor május 4-én elvesztette a perét, de fellebbez az ítélet ellen. Orbán Viktor ezeken felül a 24.hu-t, a Hírklikket, a 444-et és a Pécsi Stopot is beperelte, amiért szemlézték a Spar-vezér nyilatkozatát.

Link másolása
KÖVESS MINKET: