HÍREK
A Rovatból

Megszünteti a kormány az Országos Meteorológiai Szolgálatot

A feladatait és a dolgozóit egy állami tulajdonú cég veszi majd át. Az indoklás szerint így stabilabbá, pontosabbá és hatékonyabbá tudják tenni a meteorológiai szolgáltatásokat.

Link másolása

Év végén megszűnik az Országos Meteorológiai Szolgálat, a feladatait egy a 100 százalékos állami tulajdonban lévő non-profit cég veszi át – ez derül ki az Energiaügyi Minisztérium jogszabálytervezetéből, amit a 24.hu szúrt ki.

A kormany.hu oldalon is elérhető, Magyarország nemzeti meteorológiai szolgáltatójáról és a meteorológiai tevékenységről szóló rendelet hatálya kiterjed majd a meteorológiai tevékenységet folytató természetes és jogi személyekre, állami szervekre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetekre, a nemzetközi szerződésekből adódó meteorológiai feladatok ellátására.

A tervezet megkülönbözteti és elkülöníti a meteorológiai tevékenységeket, az állami meteorológiai tevékenységtől. Ez utóbbi körében a következő feladatokat kell ellátni:

 • a nemzeti meteorológiai adatbázisra támaszkodó elemző, értékelő és előrejelző rendszer működtetése, meteorológiai adatok és meteorológiai információk előállítása;
 • a meteorológiai tevékenység során előállított hiteles meteorológiai adatok és meteorológiai információk közzététele;
 • a polgári és állami célú repülések végrehajtásához szükséges speciális meteorológiai adatok és meteorológiai információk előállítása;
 • az állami rendezvények és programok meteorológiai támogatása; továbbá
 • az állami vízgazdálkodási közfeladatok ellátásához meteorológiai adatok és meteorológiai előrejelzések biztosítása.

  A tervezet záró rendelkezései szerint

  az Országos Meteorológiai Szolgálat mint a környezetvédelemért felelős miniszter irányítása alá tartozó, központi hivatalként működő központi költségvetési szerv 2023. december 31-én szűnik meg. Feladatait a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság veszi át 2024. január elsejétől.

  Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál foglalkoztatott kormánytisztviselők kormánytisztviselői kormányzati szolgálati jogviszonya munkaviszonnyá alakul át a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt.-nél. A tervezet szerint ez a megoldás stabilabbá, pontosabbá és hatékonyabbá tudja tenni a meteorológiai szolgáltatásokat a nemzeti stratégiai célok elérésében érintett ágazatok számára.

  2022-ben augusztusában a szervezet irányítási jogát akkor gyakorló Palkovics László technológiai és ipari miniszter azonnali hatállyal menesztette az OMSZ elnökét és szakmai elnökhelyettesét. Akkor a közleményben nem indokolták a döntést, de vélhetően köze lehetett ahhoz, hogy pár nappal korábban az OMSZ javaslatára határozott úgy a nemzeti ünnep lebonyolításáért felelős operatív törzs, hogy nem tartják meg az augusztus 20-i tűzijátékot. Végül azonban se szél, se eső nem volt az esemény tervezett ideje alatt Budapesten.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  A Rovatból
  Orosz tisztviselő fenyeget: ha az orosz csapatok Magyarország határán állnak, Európa máshogy beszél majd
  Konsztantyin Gavrilov a katonai biztonságról és fegyverzet-ellenőrzésről szóló bécsi tárgyalásokon mondott nagyot.

  Link másolása

  Európa hozzáállása Oroszországhoz a biztonsági párbeszédben konstruktívabbá válik, amikor az orosz hadsereg megközelíti az Ukrajnával határos keleti EU-államokat – jelentette ki a katonai biztonságról és fegyverzet-ellenőrzésről szóló bécsi tárgyalásokon részt vevő orosz küldöttség vezetője, Konsztantyin Gavrilov a RIA tudósítása alapján.

  „A hév akkor fog csökkenni, amikor csapatok állnak majd Lengyelország, Románia, Magyarország és Szlovákia határánál. Teljesen más lesz a hangnem.”

  - mondta Gavrilov.

  Egy ilyen helyzetben kezdődhetnek majd komoly tárgyalások fékekről és egyensúlyokról, garanciákról. Hozzátette, ésszerű partnerek beszélnek egy ilyen forgatókönyvről.

  (via Mandiner)

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  HÍREK
  A Rovatból
  Magyar Péter visszaszólt Kubatovnak: Ezek szerint focistafeleségként vezettem 200 milliárdos állami céget
  Kubatov szerint mindig „futballfeleség státuszban volt” Varga Judit volt férje. Magyar nem hagyta ezt szó nélkül.

  Link másolása

  Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója, a Ferencvárosi Torna Club elnöke egy interjúban Magyar Péterről is beszélt: Varga Judit volt férjéről azt nyilatkozta, „ő mindig is egy kicsit amolyan futballistafeleség státuszban volt”. Magyar szerdán a Facebook-on válaszolt.

  „Ezek szerint »futballista feleségként« vezettem 200 milliárdos, 200 ezres ügyfélkörű állami céget, és voltam az Orbán kormány diplomatája 8 évig olyan területen például, mint a Sargentini-jelentés. Szegény hazám”

  – írta Magyar. A Kubatov-interjút szemléző hvg.hu-cikk alatti kommentjében azt teszi hozzá, egy bohóc-emojival kísérve: „hajrá, Fradi”.

  (Via hvg.hu)


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  A Rovatból
  Szétkaptak egy észak-koreai rakétát, amivel Ukrajnában lövöldöznek az oroszok – mindenki kiakadt, mi volt benne
  Az iráni drónokkal is hasonló a helyzet az elemzők szerint. Komoly problémát jelez az újabb elemzés is.

  Link másolása

  Egy friss jelentés szerint az Egyesült Államokban és Európában működő vállalatok mikroelektronikai eszközei működtették azt az észak-koreai gyártmányú ballisztikus rakétát, amelyet januárban lőttek ki az oroszok Ukrajnára – írja a CNN. Az elemzők összesen 290 alkatrészt azonosítottak:

  A komponensek 75 százaléka amerikai, 16 százaléka európai és 9 százaléka ázsiai tech-cégektől származik.

  Tavaly ugyanez a brit elemzőcsoport, a Conflict Armament Research (CAR) az oroszok által Ukrajnában használt iráni drónokat vizsgálta. Hasonló eredményre jutottak: az iráni drónok azonosított alkatrészeinek 82 százalékát amerikai vállalatok gyártották.

  A CAR nem tette közzé, mely vállalatoktól származnak a használt alkatrészek, mivel arra nincsen bizonyíték, hogy ők maguk üzleteltek az észak-koreai, vagy az iráni rezsimmel. Az elemzők valószínűnek tartják, hogy a beszállítók között kell keresni a felelősöket.

  Joe Biden amerikai elnök kormánya 2022-ben alakított egy munkacsoportot annak feltárására, hogyan kerülhetnek a nyugati, egyébként polgári célú mikroelektronikai eszközök alkatrészei észak-koreai és iráni fegyverekbe. A munkacsoport feladata megállítani ezt a folyamatot. Egyelőre nincsen hír arról, hogy jelentős eredményeket értek volna el.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  A Rovatból
  Magyar Péter szerint már készülnek róla a hamisított rendőri jelentések
  Nem ért célt a megafonos propaganda Magyar szerint. Úgy értesült: most durvább eszközöket is bevetnek ellene.

  Link másolása

  Magyar Péter, Varga Judit volt férje szerdán ismét posztolt Facebook-oldalán. Ebben arról ír, hogy „a sajtóból” olyan információk jutottak el hozzá:

  „Nem érte el a kívánt hatást a megafonos peopagandisták 50 millió forint közpénzből folytatott lejárató cunamija, ezért már készülnek a hamisított rendőri jelentések”.

  Magyar posztja szerint ezzel vehet majd új lendületet a „figyelemelterelés”.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk