HÍREK

Megszólaltak a bucsai mészárlás túlélői az átélt borzalmakkal kapcsolatban

A városban nincs internetkapcsolat, sok házból nem maradt más, csupán néhány fal maradványa. A helyiek a pincékben próbáltak elbújni.

Link másolása

A bucsai Vokzal’na utca lakói közül a legtöbben csendes életre vágytak, miután belefáradtak Kijev gyors tempójába - ezért költöztek el a „Kis Svájcnak” is nevezett, az ukrán fővárostól mindössze 43 km-re fekvő városkába, kezdi riportját a Guardian.

A nyugodt életből mára csak kiégett otthonok, vér és sárban szétszórt katonai felszerelések maradtak.

A 43 éves Serhiy Savenko, aki édesanyjával, a 72 éves Larisával él a 35. szám alatt, hetven orosz páncélozott járművet számlált össze, amint azok február 27-én 9 óra 10 perckor elgurultak mellettük a szomszédos Irpin városa felé, majd onnan tovább Kijevbe.

„Körülbelül 40 percbe telt, mire elhaladtak a házunk mellett. Néztem és számoltam. Aztán az ukránok az oroszokra lőttek” - meséli Savenko. Ezután harminc percnyi pusztítás következett.

Orosz holttestek hevertek az úton, forró fém repült a levegőben, betört minden ablak, tűzbe borultak a fák és égtek a járművek. Megtöltötte a levegőt az égő olaj és fém szaga.

Azok az oroszok, akik el tudtak menekülni, megtették. Ám egy órával később visszajöttek, hogy olyan pontokat alakítsanak ki, ahonnan tüzet nyithatnak az ukrán védőkre.

„Egész idő alatt a pincénkben voltunk”

– mondta Savenko. Az egyik orosz katona lement és meglátta őket. Elvette a telefonjaikat, és azt mondta, legyenek csendben, mert a többiek lelövik őket.

A 62 éves Zinaida a 31-es számú házban lakott, de március 5. óta a pincéjében volt, lányát és 16 éves unokáját evakuálták. Egy cetlit markol, arcán könnyek csorognak le. Az ukrán hadsereg vasárnap találta meg a sarkon veje holttestét:

„A lányom megkérte őt, hogy hagyja el a pincét, hogy elhozzon néhány dolgot a szomszéd házból. Itt van a jegyzete, nála volt: cigaretta a kanapé melletti polcon, tabletták, élelmiszerek, papucsok, takaró. Március 4-én hagyta el a házat. Alig 20 méterre ment el, és az oroszok megölték. Nincs figyelmeztetés, nincs ok. Nagyon jó apa volt, a fia nagyon szerette. Fogyatékkal élő. Hogyan mondjam el nekik?"

Az út ugyanazon oldalán, a 27-es szám alatti újépítésű lakótömb az 55 éves Ivan és az 50 éves Helen tulajdonában van, csupán három hónappal ezelőtt költöztek be. Az itt lakó nyolc család közül egyedül ők maradtak, mert nem volt hova menniük.

„Folyamatosan takarítottunk, söpörtünk. Amúgy nincs pincénk. Meg akartuk mutatni, hogy nem félünk”

– mondja Ivan, és hozzáteszi:

"De látja ott azt a magas lakóházat? Nos, volt egy mesterlövész, és mérges volt, hogy nem félünk és nem ijedtünk meg. Szóval lövéseket adott le ránk."

Az út túloldalán, a 32-es szám alatt már nincs más, csak néhány fal maradványa. Lakói a pincében bújtak el, mielőtt kitelepítették őket. A 25-ös szám alatti szomszédok zöld tetője beszakadt egy közvetlen találat miatt. A pincében lapuló tulajdonosai, a 66 éves Oleksandr és a 65 éves Galayno, akik a szomszédban lévő idős barátjuk gondozói voltak, csodával határos módon megmenekültek.

Hétfőn a hatóságok öt férfi holttestét szállították el, akiket megkötöztek és lelőttek az oroszok egy alagsorban.

A város közelében emberi maradványokat is találtak - Olga Sukhenk, Motyzhyn polgármestere, férje és fia voltak azok.

A Vokzal'na utca sarkán, közel ahhoz a helyhez, ahol 21 halott civilt találtak Bucsa egyik főútján szombaton, az 57 éves Szergij Zebenko és felesége, Helen rokonuk, az 59 éves Dmitro Bernaszszkij sírja mellett állnak a kertükben.

"Március 31-én találtuk meg a holttestét, mindössze 150 méterre tőlünk”

– mondta Helen.

„De még azt sem tudjuk, mikor ölték meg, talán 10 nappal korábban, amikor jött hozzánk. Három golyó volt a bal lábában, egy a szívében és egy a tüdejében. A szupermarket mellett volt. Újra akarjuk temetni. Pilóta volt az ukrán légierőnél. Az egyenruhájában akarjuk eltemetni, ennek meg kell történnie. Miért tették ezt velünk?”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Kiakadtak a dolgozók az Auchannál, miután a cégvezetés bejelentette, mennyivel emelnék a béreket
Volt olyan áruház, ahol a dolgozók már csütörtökön sztrájkolni akartak.

Link másolása

Nem született bérmegállapodás a munkáltató és a munkavállalói érdekképviselet között az Auchan Magyarországnál azután sem, hogy a vállalat által szerda este bejelentette a mindenkinek járó fix alapbéremelést és jelentős juttatásnövelést. A szakszervezet szerint sztrájkfeszültségbe hajló nagy fokú elégedetlenséget szült ez a dolgozók körében – értesült az Index.

„Kiverte a biztosítékot a szerda esti bejelentés az Auchan-dolgozók jelentős részénél”

– mondta a lapnak Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke, miután néhány órával a vállalat tájékoztatása előtt eredménytelenül zárult a bértárgyalás, ami nagyfokú elégedetlenséget szült a dolgozók körében.

Az elnök szerint miután megjelent a bejelentés a komolyabb béremelésről, az egyeztetések lezárását követően a KASZ helyi alapszervezete azt közölte a dolgozóival, hogy

• nem sikerült a szakszervezet által kitűzött bruttó 50 ezer forint emelésben megállapodni,

• és nem emelkedik a gépkocsival történő munkába járás költségtérítése sem.

Az elnök elmondta, hogy éjjel próbáltak válaszolni a munkavállalók felháborodott kérdéseire.

Volt olyan áruház, ahol a dolgozók azt tervezték, hogy ma már nem veszik fel a munkát és sztrájkolni fognak.

De az érdekképviselet mindenkinek felhívta a figyelmét, hogy ne kezdjenek egyéni akciókba.

„Ha a munkavállalók tiltakozni szeretnének valamilyen módon a vállalat döntése ellen, akkor annak mindenképpen a jogszabályok betartásával kell történnie. Ebben a KASZ minden segítséget megad a munkavállalóknak” – közölte.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Megemeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését
A minimális költségtérítés szintje is a duplájára nő.

Link másolása

Harminc forintra emelik az eddigi kilométerenkénti maximum 15 forintos adómentes költségtérítés – mondta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Világgazdaságnak..

A lap kérdésére elmondta, hogy

„mivel a szankciók miatt az üzemanyagárstopot fel kellett oldanunk, a munkába járás költségei is megemelkedtek. A teljes foglalkoztatottság megvédéséhez azonban biztosítanunk kell a munkaerő mobilitását, így a kormány arról döntött, hogy duplájára emeli a munkába járás kedvezményes költségtérítését”.

A minimális költségtérítés szintje is a duplájára emelkedik, a jelenlegi 9 forintról 18 forintra kilométerenként. A döntés több százezer munkavállalót érinthet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Tagadja az Eötvös József Gimnázium igazgatója, hogy félmillió forintért bárki bejuthat a patinás intézménybe
Egy hangfelvételen szerint kenőpénzt adhattak azért, hogy az iskola igazgatója elintézze: soron kívül felvegyenek egy gyereket az iskolába.

Link másolása

Félmillió forintért elintézték, hogy felvegyenek egy olyan diákot az Eötvös József Gimnáziumba, aki nem érte el a ponthatárt - számolt be róla a Metropol egy hangfelvétel alapján. Az RTL híradó szerint az ország második legjobb gimnáziumának igazgatója csütörtökön az iskola dolgozóinak tagadta a vádakat, hivatalosan azonban még nem szólalt meg az ügyben.

Az említette hangfelvételen a Metropol szerint az iskolához tartozó Reáltanoda Alapítvány kuratóriumának elnökével beszélget egy apuka, akinek a fia nem érte el a felvételhez szükséges ponthatárt, mégis az Eötvös Gimnáziumba szeretne járni.

„A mi ismeretségi körünkben is van olyan, ma is az Eötvösbe járó gyermek, aki általánosban bukdácsolt, majd a hatosztályosba felvették”

- hangzik el a felvételen.

A hangfelvétel szerint kenőpénzt adhattak azért, hogy az iskola igazgatója elintézze: soron kívül felvegyék a gyereket az iskolába. A szervezet vezetőjének mondott férfi ezt meg is erősíti. Arról is beszélnek, hogy több befolyásos szülő gyereke került be így az iskolába.

Az RTL több szülőtől is úgy értesült, hogy a hangfelvételen valóban az alapítvány kuratóriumi elnöke beszél.

Az üggyel kapcsolatban a Híradó szeretett volna interjút kérni az Eötvös József Gimnázium igazgatójától, de ő nem reagált a megkeresésre. Azonban úgy tudják, hogy az igazgató az iskola dolgozóinak tagadta, hogy pénzért cserébe vettek volna fel gyerekeket a gimnáziumba.

A csatorna az iskolát fenntartó Belső-Pesti tankerületi központot és a Klebersberg Központot is megkereste. többek között azt szerették volna megtudni, hogy folytatnak-e vizsgálatot az ügyben, és ha igen, az milyen következményekkel járhat. Azonban mindkét központtól mindössze azt válaszolták, hogy csak a sajtóból értesültek az ügyről.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azonban arról tájékoztatta a Híradót, hogy

vesztegetés bűntett gyanúja miatt nyomozást rendeltek el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Nem szabad az oroszokkal kétoldalú, kiskapukat keresgélő megállapodást kötnünk – mondta Orbán Viktor még 2007-ben
Azt is hozzátette, hogy a magyar nemzeti érdek egy közös, uniós energiapolitika. Igaz, akkor még ellenzékben volt.

Link másolása

Nem szabad, hogy az oroszokkal kétoldalú, kisakpukat keresgélő megállapodásokat kössünk - mondta Orbán Viktor egy 2007-es televíziós interjúban. A rendkívül rosszul öregedő mondatokat tartalmazó videót Hadházy Ákos tette közzé a Facebook-odalán.

Az ellenzéki képviselő a videó mellé a bejegyzésében azt írta, hogy „Orbán tökéletesen levezeti, miért nem szabad az oroszokkal seftelgetni, és miért kell az EU-val együttműködni!”

A kormányfő ugyanis akkor még ellenzékből kifejtette, hogy szerinte Magyarországnak egy közös európai energiapolitikára van szüksége.

„Ez a mi nemzeti érdekünk. És nem szabad, hogy ehelyett az oroszokkal kétoldalú, kiskapukat keresgélő megállapodást kössünk. Az oroszokkal jó viszonyra kell törekedni, de nem fordulhatunk szembe, nem fordulhatunk el a közös európai energiapolitikának az irányvonalától”

- fejtette ki akkor Orbán.

Akkor azt is javasolta, hogy „a magyar kormányok hosszabb távon is egy közös energiapolitika keretén belül próbálják megoldani Magyarország problémáit”.


Link másolása
KÖVESS MINKET: