HÍREK

Megszólalt Török Gábor a Fidesz népszerűségének zuhanásáról, szerinte erre a négy adatra érdemes figyelni

Az elemző négy számot emelt ki a Závecz legfrissebb felmérésének értelmezéséhez.

Link másolása

Egy hónap alatt a biztos pártválasztók között 11 százalékponttal csökkent a Fidesz támogatottsága a Závecz adatai szerint. Bár április elején is a kormánypárt volt a legnépszerűbb párt a választók körében 25 százalékkal, a tendencia azonban aggasztó lehet a Fidesznek: míg a legutóbbi, március eleji Závecz-kutatásban 29% volt a párt támogatottsága, most 25%.

A biztos pártválasztói körben korábban regisztrált 45% helyett ebben a felmérésben 34% látható.

Török Gábor kedden délelőtt a Facebook-oldalán reagált a friss kutatás eredményeire. Az elemző négy korábbi adatot emelt ki a mostani közvélemény-kutatások értelmezéséhez.

 • Az eddig megtartott négy EP-választáson a Fidesz legrosszabb eredménye 47% volt (2004).
 • 2009 óta EP-választáson a Fidesz egyszer sem ért el 50% alatti eredményt (56, 51, 53).
 • 2002 óta (22 éve!) a Fidesz sem parlamenti, sem EP-választáson nem került 40% alá.
 • Ellenzéki párt 2009 óta EP-választáson egyszer sem került 20% fölé (legjobb eredmény: 17% - MSZP, 2009)

  Az elemző egy korábbi bejegyzésében azt írta:

  „Az egyértelmű, hogy az elmúlt két hónapban megbolondult/megkavarodott/felpezsdült/átalakult a magyar belpolitika, de azért van itt három szám, amit egyelőre nehéz értelmezni/elhinni: Fidesz 33, DK-MSZP-P 26, MP/Tisza 14.”

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Népszerű
  Ajánljuk
  Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  A Rovatból
  Magyar Péter nem hagyta szó nélkül Lázár János fotóját, főleg, hogy így Orbán Viktornak is odaszúrhatott egyet
  A miniszter Hódmezővásárhelyről jelentkezett be, ahol a miniszterelnök is felbukkant a választási fórumon. A kommentelők között pedig feltűnt Magyar Péter is.

  Link másolása

  Lázár János a közösségi oldalán posztolt egy képet, melyen a politikus mögött Orbán Viktor is látható egy korlátnak támaszkodva.

  Lázár a fotóhoz csak annyit írt:

  "Hajrá Vásárhely!"

  A kommentelők között pedig feltűnt Magyar Péter is, aki azt írta hozzá:

  "Megérkezett titokban a miniszterelnök oda is?"

  A hozzászólók közül többen is a TISZA Pártot és Magyar Pétert üdvözölték, és megjegyezték azt is, hogy nem látni nagy tömegeket a képen.

  A miniszter egy korábbi posztjában azt írta a pénteki napjáról:

  "Napi menü: - délelőtt: sport, sport, sport

  - választási fórum Hódmezővásárhelyen 15 órától

  - sportcsarnok átadó Mezőhegyesen 18 órától".


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk
  HÍREK
  A Rovatból
  Ömlik a jég az égből, egyre több helyről érkeznek durva felvételek
  Délelőtt az Alpokalján indult be a zivatarral, esővel érkező front, és sok helyen jeget is vitt magával.

  Link másolása

  A Bakonyban, a főváros környékén, a Jászságban és az Apokalján sem úsztuk meg jégeső nélkül a szombat délutánt. Bár kisebb számban, mint az elmúlt napokban, főként nyugaton és északon, valamint helyenként keleten is zivatarok kaptak erőre - írja az Időkép.

  Szombaton az egyik legerősebb zivatarcella a Bakonyon söpört át, Eplényben ontotta magából a jeget, rövid idő alatt 30 milliméter csapadék zúdult a településre. A műsor már délelőtt elindult az Alpokalján, Sopront és Szombathelyet is zivatar mosta el, a vasi megyeszékhelyen szintén jégeső kísérte a vihar vonulását.

  Fotó: Eplény, Balazspetraa / Időkép
  Fotó: Jászfényszaru, Multisakal / Időkép
  Fotó: Eplény, gupfika / Időkép

  Még több felvétel ITT látható.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  „Örülök, hogy látom” – mondta Orbán Viktor, majd úgy ment el Márki-Zay Péter mellett, mintha ott se lett volna
  Videón, ahogy a miniszterelnök még a polgármester feléje nyújtott kezét sem fogta meg, végül Lázár János mentette a helyzetet. A miniszter megállt és átvette a háborúellenes nyilatkozatot, megígérve, hogy továbbítja majd.

  Link másolása

  Orbán Viktor szombaton Hódmezővásárhelyen járt. A miniszterelnököt várta Márki-Zay Péter is, aki szerette volna átadni neki a város háborúellenes nyilatkozatát. A kormányfő azonban még a kézfogását sem fogadta, és szó nélkül ment el a városvezető mellett.

  Végül Lázár János - aki Orbán kíséretében volt - ment oda Márki-Zay-hoz, és vette át a dokumentumokat.

  A polgármester egy videós bejelentkezésben elmondta, hogy helyi fideszesektől szivárgott ki az információ, hogy a városba érkezik Orbán Viktor. Ezért akarta személyesen átadni a nyilatkozatot, ám a miniszterelnök meg sem hallgatta, csak haladt tovább mosolyogva, bár másfelé nézve, és annyit közölt:

  „örülök, hogy látom”.

  Lázár János építési és beruházási miniszter mentve a helyzetet kétszer is kezet fogott a polgármesterrel, és azt ígérte, továbbítja az iratokat. Végül arra kérte Márki-Zay-t, hogy segítsen abban, hogy a választási gyűlés rendben menjen.

  VIDEÓ: Orbán érkezéséről

  Márki-Zay Péter a közösségi oldalán megosztotta azt is, hogy mit tartalmaz a város háborúellenes határozata..

  1. A közgyűlés magyarázatot vár arra, hogy a magyar kormány miért engedélyezte halált okozó fegyverek Magyarországon történő átszállítását, miért szavazta meg valamennyi európai uniós szankciót, katonai segítség nyújtását, miért vett részt a fegyverszállításban, miért küldte ki a magyar hadsereg vezérkari főnökét az orosz-ukrán frontra, miért fogadta el Ukrajna 40 millió eurós uniós támogatását, miközben mindezeket hazaárulásnak minősítette és az ellenkezőjét szorgalmazta.

  2. A közgyűlés a 2024-es évben 16,5 millió forint támogatásban részesített 27 fő, a magyar kormány által háborús konfliktusba küldött és ott megsérült, Vásárhelyen szolgáló katonát.

  3. Elítéljük a magyar katonák halálos veszélybe küldését az afrikai Csádba, követeljük, hogy Orbán Gáspár és a Magyar Kormány ne veszélyeztesse a magyar fiatalok életét egy semmilyen nemzeti érdekkel nem magyarázható külföldi katonai szerepvállalással.

  4. Elutasítjuk a Fidesznek (Schmidt Mária) kötelező sorkatonai szolgálatra vonatkozó javaslatát különösen felháborítónak találjuk a magyar nők sorkatonai szolgálatának felvetését is.

  5. Elutasítjuk Lázár János miniszter úr fegyvergyárak létesítésére, számának növelésére vonatkozó kijelentését.

  6. Nem értünk egyet azzal, hogy a Magyar Nemzeti Össztermék egyre nagyobb hányadát fegyvervásárlásra fordítja a Kormány, tankok, repülőgépek mellett, kamikaze drónok beszerzésével.

  7. Aggasztónak tartjuk a Kormány háborús készülődését, amely katonai szakközépiskolák építésében, iskolai honvédelmi képzés fejlesztésében, felvételi plusz pontszámok önkéntes katonai szolgálathoz kötésében nyilvánul meg.

  8. Indokolatlan háborús uszításnak tartjuk a háborús veszélyhelyzet fenntartását, erre hivatkozva rendeleti kormányzás működtetését, különlegesen károsnak érezzük a magyar emberek közveszéllyel történő fenyegetését, a politikai ellenfelek háborúpártisággal rágalmazását.

  9. Elítéljük azt, hogy a Magyar Kormány utolsó pillanatig akadályozta a magyar nemzet biztonságát és békéjét egyedül szavatoló NATO erősítését Svédország csatlakozásával.

  10. Hódmezővásárhely valamennyi polgára nevében kifejezzük elkötelezettségünket a béke fenntartása mellett.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  A Rovatból
  Ki a legnagyobb költő ma Magyarországon? Hát Deák Dániel! – csúcson a megafonosok költései
  Csak nem úgy, hanem forintban. Megafonos kollégáival együtt rekordösszeget, kétmilliárdot meghaladó forintot égettek el, csak a Facebookon.

  Link másolása

  Nem vicc, a Megafon Központ ismét csúcsot döntött: összesen már 2.003.603.072 forintot költöttek Facebook-hirdetésekre. Az adatokat a Meta Ad Library tette közzé, ami szerint a Megafon költései továbbra is növekednek, és immár messze meghaladják a korábbi összegeket, számolt be a Telex.

  Nem csak az összeg lenyűgöző, hanem az is, hogy a Megafon ezzel a magyar politikai hirdetési toplista élére került. A magyar kormány, amely 679 millió forintot költött, és a Fidesz, amely 617 millió forintot hirdetett, messze lemaradtak mögöttük.

  A támogatásokat állítólag magánadományokból szerzik, bár ennek részletei nem teljesen ismertek.

  A Megafon által felhasznált összegből egyértelmű, hogy hatalmas erőforrásokat fordítanak a közösségi médiára. Átlagosan 1 millió forintot költenek posztonként, ami a magyar politikai hirdetések költségeit is jelentősen megemeli. A szervezet célja, hogy minél több embert érjenek el, kérdés azonban, hogy milyen hatékonysággal.

  A legnagyobb költők közé tartozik Deák Dániel, aki 254 176 067 forintot használt fel, valamint Trombitás Kristóf és Stefi Déri is, akik 237 085 141, illetve 226 846 756 forintot költöttek. Bohár Dániel és Rákay Philip is jelentős összegeket fordítottak hirdetésekre, 163 910 454, és 139 873 333 forinttal.

  Összehasonlításképpen: 2 milliárd forintból 2-3 magyarországi óvodát lehet egy éven keresztül teljes egészében fenntartani.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: