News here
hirdetés

HÍREK

Megszólalt két brit harcos, akiket halálra ítéltek az oroszok, de sikerült kiszabadulniuk

Elmondásuk szerint egy hajszálon múlt, hogy végül kijuthattak a veszélyzónából.
Címkép: freeaidenaslin/Instagram - szmo.hu
2022. szeptember 22.


Link másolása

hirdetés

Kiszabadult két, az orosz csapatok által Ukrajnában elfogott és halálra ítélt brit önkéntes katona, akik így visszatérhetnek a családjukhoz - írja a LadBible.

Az Instagramon szerdán közzétett posztjukban a 28 éves Aiden Aslin (28) és a 48 éves Shaun Pinner elmondta, egy hajszálon múlt, hogy kijuthattak a veszélyzónából.

A páros egy gépen volt látható, fáradtan, de megkönnyebbülten, ahogyan éppen hazafelé tartanak az Egyesült Királyságba.

Aiden megerősítette, nem ők az egyetlenek, akiket szabadon engedtek az oroszok, hiszen összesen 10 külföldi harcos szabadult a hadifogságból.

„Csendben leszünk a médiában, amíg nem rendezzük itthon a dolgokainkat. Csak szerettük volna mindenkivel tudatni a jó hírt, és ezúton köszönjük mindenkinek, aki támogatott minket”.

A két harcos a Kreml csapataival vívott harc közben fogták el Mariupol városában. Még áprilisban kénytelenek voltak feladni pozíciójukat az ukrán csapatok mellett, amikor az orosz erők elfogták őket.

hirdetés
Aslin és barátja a közösségi médián keresztül tájékoztatták az embereket a kialakult helyzetről. A két férfit az orosz kézen lévő Kelet-Ukrajnában bíróság elé állították és júniusban zsoldosság miatt halálra ítélték őket.

A hír azután érkezett, hogy a civilek mellett nemzetközi tisztviselők is összefogtak a két férfi szabadulásáért. Szerdán érkezett a hír, hogy összesen 10 külföldi harcost szabadon engedtek az oroszok, köztük öt brit, két amerikai, egy marokkó, egy svéd és egy horvát állampolgárt.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Orbán Viktornak üzent Al Di Meola: „Ne gazdagítsd az ördögöt, Putyint!“
A világhírű zenész gyakran lép fel Magyarországon, többek között a kormánnyal szimpatizáló Mándoki László koncertjein.

Link másolása

hirdetés

Gyakori vendége Magyarországnak Al Di Meola világhírű fúziósdzsessz-zenész – többek között fellépett legutóbb Mándoki László vihar miatt lefújt Dísz téri koncertjén is.

Aki követte a zenész közösségi médiás aktivitását, eddig is tudhatta, hogy gyakran szólal meg politikai, közéleti ügyekben is, gyakoriak Donald Trump-ellenes posztjai és kommentjei. Most azonban az európai, és közvetlenül a magyar politikához is hozzászólt – szúrta ki a 444.

Di Meola Orbán Viktor posztja alatt kommentelt, és a magyar kormány szerinte Putyint támogató politikáját bírálta.

Először Gál Kinga fideszes EP-képviselő békepárti kommentjére írta válaszul a következőt: „Ha a béke pártján állnak, kérje meg Orbánt, hogy NE TÁMOGASSA PUTYINT!”

Később egy hosszabb megjegyzést is írt, amelyben próbálja jobb belátásra bírni a magyar kormányfőt, többek között jelezve, hogy más országok is le tudnak válni az orosz energiahordozókról.

„De Viktor, te támogatod Oroszországot azzal, hogy az ő gázukat és olajukat veszed! Ha más országok le tudtak róla válni, nektek is sikerülhet!

hirdetés
Ne gazdagítsd az ördögöt, Putyint!”

– írja többek között a zenész, hozzátéve, hogy mindannyiunknak teljes mellszéleséggel ki kellene állnia Ukrajna mellett a hazájukat védő harcban.

Korábban Orbán Viktor büszkén posztolt egy lemezt, amit maga Al Di Meola dedikált neki.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Lázár János: Jobb ma egy kulturális intézmény működésének a felfüggesztése, mint a közétkeztetést ellátó konyha bezárása holnap
A miniszter a makói önkormányzat drasztikus megszorítási intézkedési kapcsán írta ezt. Szerinte a döntést nehéz szívvel, de tiszta fejjel hozták meg.

Link másolása

hirdetés

Jobb ma egy kulturális intézmény vagy egy sportegyesület működésének a felfüggesztése, mint egy bölcsőde, egy idősotthon vagy a közétkeztetést ellátó konyha bezárása holnap - írta Lázár János a Facebook-oldalán a makói önkormányzat döntése kapcsán.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, az energiaválság miatt megszorításokról döntött a makói önkormányzat. Ennek értelmében télre bezár sportcsarnok, a múzeum és a látványraktár, ritkítanák a közvilágítást és növelik az önkormányzati lakások bérleti díját is.

Az építési és beruházási miniszter a döntés kapcsán azt írta:

„Tisztelem Makó város önkormányzatának a döntését, amelyet nehéz szívvel, de tiszta fejjel hoztak meg a település vezetői. Meggyőződésem, hogy helyesen döntöttek.”

Lázár János azt is hozzátette, hogy hathatós segítséget a kormányzat is csak azoknak az önkormányzatoknak nyújthat, amelyek „ilyen és ehhez hasonló döntésekkel bizonyítják: az elhibázott uniós szankciók miatt előállt energiaválság kezelését nem csupán másoktól várják, de maguk is tesznek érte”.

hirdetés

Nem csak Makón kényszerültek azonban hasonlóan drasztikus takarékossági intézkedésekre: Szolnokon is hasonló intézkedésekről dönt csütörtökön az önkormányzat, a városban még a közvilágítást is lekapcsolnák péntek és szombat kivételével éjfél és hajnali négy óra között.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Hétvégente bezár a budapesti, Mogyoródi úti középiskolai kollégium, a diákok mehetnek, ahova tudnak
Az illetékes tankerületi központ szerint csökkent a hétvégi elhelyezést kérő diákok száma, egy érintett szülő viszont azt mondta, neki a rezsiköltségekkel indokolták az döntést.

Link másolása

hirdetés

Váratlanul, a bevezetése előtt néhány nappal tudták meg a diákok és a szüleik, hogy mostantól hétvégente bezár a budapesti, Mogyoródi úti középiskolai kollégium - számolt be róla az RTL Klub Híradója.

A Budapesti Egyesített Középiskolai Kollégiumba sokan pont azért költöztek be mert hétvégén is nyitva volt, nem kellett hazamenni a kollégistáknak. Októbertől azonban ennek vége:

pénteken délután négyig el kell hagyni az épületet és csak vasárnap délutántól nyitják ki újra.

„Délután is van sulim és necces lesz megoldani a hazajövetelt, mert este is van órám, viszont ki kell költözzem 4 óráig a suliból. Nagyon meglepődtem, mert szerettem volna bent maradni legalább péntek este még a koliban. Ez eléggé megbonyolította a mindennapi életet” – mondta a Híradónak az egyik diák. Egy másik tanuló, akinek szintén vannak még pénteken délután órái, azt mondta, hogy az utazótáskájával felpakolva megy majd péntekenként iskolába.

Aki hétvégén szeretne Budapesten maradni vagy nem tudja megoldani a hazautazást, az két másik kollégiumba átcuccolhat.

A Híradó kereste az illetékes Tankerületi Központot is az ügyben, akik azt írták,

hirdetés
„hétvégenként 200 tanuló marad az intézményekben. Az elhelyezést kérő fiatalok számának csökkenése miatt október elsejétől kevesebb ügyeletes intézményt jelöltünk ki.”

Egy érintett szülő szerint viszont neki a rezsiköltségek növekedésével indokolták a döntést.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Sötétbe borult Kuba, miután lecsapott a hurrikán a szigetországra
Akár 205 km/h-s széllökések is előfordulhattak a mérések szerint. Elképesztő pusztítást végzett a hurrikán, amely most az USA felé vette az irányt.

Link másolása

hirdetés

Kuba egésze áram nélkül maradt, miután az Ian névre keresztelt hurrikán végigsöpört a sziget nyugati részén, az ország fő dohánytermesztő vidékén - számolt be róla az Al Jazeera.

A vihar miatt leállt fővárostól, Havannától 100 km-re keletre, Matanzasban található Antonio Guiteras erőmű, az ország legnagyobb áramtermelője. Emiatt 11 millióan maradtak áram nélkül.

A vihar miatt több ezer embert evakuálni kellett. A helyiek valóságos pusztításról számoltak be a közösségi médiában: vízzel elárasztott utcákról, megrongálódott épületekről, kicsavart fákról. A hatóságok eddig két ember halálát erősítették meg.

hirdetés

Fotó: MTI/EPA/EFE/Yander Zamora

Fotó: MTI/AP/Ramon Espinosa

A hurrikán érkezése idején akár 205 km/h-ás széllökések is előfordulhattak a mérések szerint. Az Ian hurrikán most az Egyesült Államok partjai felé tart. Floridában Ron DeSantis kormányzó szerint 2,5 millió ember evakuálását kezdték meg, és figyelmeztették a lakosságot, hogy nagy károkat és áramkimaradást is okozhat a szélsőséges időjárás.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: