News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Megszólalt két brit harcos, akiket halálra ítéltek az oroszok, de sikerült kiszabadulniuk

Elmondásuk szerint egy hajszálon múlt, hogy végül kijuthattak a veszélyzónából.
Címkép: freeaidenaslin/Instagram - szmo.hu
2022. szeptember 22.


Link másolása

hirdetés

Kiszabadult két, az orosz csapatok által Ukrajnában elfogott és halálra ítélt brit önkéntes katona, akik így visszatérhetnek a családjukhoz - írja a LadBible.

Az Instagramon szerdán közzétett posztjukban a 28 éves Aiden Aslin (28) és a 48 éves Shaun Pinner elmondta, egy hajszálon múlt, hogy kijuthattak a veszélyzónából.

A páros egy gépen volt látható, fáradtan, de megkönnyebbülten, ahogyan éppen hazafelé tartanak az Egyesült Királyságba.

Aiden megerősítette, nem ők az egyetlenek, akiket szabadon engedtek az oroszok, hiszen összesen 10 külföldi harcos szabadult a hadifogságból.

„Csendben leszünk a médiában, amíg nem rendezzük itthon a dolgokainkat. Csak szerettük volna mindenkivel tudatni a jó hírt, és ezúton köszönjük mindenkinek, aki támogatott minket”.

A két harcos a Kreml csapataival vívott harc közben fogták el Mariupol városában. Még áprilisban kénytelenek voltak feladni pozíciójukat az ukrán csapatok mellett, amikor az orosz erők elfogták őket.

hirdetés
Aslin és barátja a közösségi médián keresztül tájékoztatták az embereket a kialakult helyzetről. A két férfit az orosz kézen lévő Kelet-Ukrajnában bíróság elé állították és júniusban zsoldosság miatt halálra ítélték őket.

A hír azután érkezett, hogy a civilek mellett nemzetközi tisztviselők is összefogtak a két férfi szabadulásáért. Szerdán érkezett a hír, hogy összesen 10 külföldi harcost szabadon engedtek az oroszok, köztük öt brit, két amerikai, egy marokkó, egy svéd és egy horvát állampolgárt.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Kezd összeomlani az orosz front Herszonnál, az ukránok a luhanszki régiót is elkezdték felszabadítani
Egy brit elemző szerint az oroszok megfelelő hadvezetés híján nem tudják feltartani az ukrán haderőt. Képtelenek további lőszereket, tartalékokat, mozgósított embereket és védelmi felszereléseket a frontra vinni.

Link másolása

hirdetés

Ukrajna már elérte „elsődleges politikai célját”, tehát „megmutatta a Nyugatnak, hogy képes visszafoglalni területeket a rendelkezésére bocsátott nyugati fegyverrendszerek segítségével” - mondta Ed Arnold, az 1831-ben alapított brit Royal United Services Institute nevű katonai elemzőintézet kutatója a Sky Newsnak.

A további céljaik közt az is szerepel, hogy még a tél beállta előtt minél több ukrán várost felszabadítsanak − mondta Arnold, aki megjegyezte, hogy az elmúlt „24-48 órában” nyolc várost szabadítottak fel az ukránok Herszonnál.

„Az orosz front elkezdett összeomlani. Nagyon jó parancsnokokra lenne szükségük az oroszoknak, akikkel azonban nem rendelkeznek”

− közölte.

Szerhij Hajdaj, a Donyec-medencében lévő Luhanszk megye kormányzója megerősítette szerdán, hogy az ukrán csapatok „több települést is felszabadítottak az orosz megszállás alól” a régióban.

„Immár hivatalosan is megkezdődött a luhanszki régió megszállásának megszüntetése. Több település már felszabadult az orosz hadsereg megszállása alól, az ukrán erők ott már ukrán zászlókat tűznek ki”

– írta a kormányzó a Telegram üzenetküldő portálon.

hirdetés

A washingtoni hadtudományi intézet (ISW - Institute for the Study of War) szakértői legfrissebb elemzésükben „ amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett – azt írták, hogy az ukrán csapatok jelentős sikereket értek el a déli Herszon megyében, miközben folytatják az előrenyomulást keleten, a harkivi és a luhanszki régiókban. Az ISW szerint az ukrán ellentámadás akadályozza Oroszország azon kísérleteit, hogy további lőszereket, tartalékokat, mozgósított embereket és védelmi felszereléseket helyezzenek előbbre.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegramon reagált arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a herszoni, zaporizzsjai, donyecki és luhanszki megszállt területek Oroszországhoz csatolásáról szóló törvényeket.

„Egy terrorista ország erőszakos döntései nem érik meg azt a papírt, amelyen aláírták. Egy kollektív őrültek háza él tovább egy kitalált világban”

– fogalmazott Jermak. Szavai szerint „az orosz őrületre a legjobb gyógyír az ukrán fegyveres erők, a nagy pontosságú fegyverek és az offenzíva”. „Térjünk vissza a valóságba, visszaszerezzük mindazt, ami a mienk” - zárta üzenetét az elnöki iroda vezetője.

Olekszandr Sztaruh Zaporizzsja megyei kormányzó arról adott hírt, hogy szerdán az oroszok Iszkander rakétákkal mértek csapást Zaporizzsjára és környékére. A támadásban Hujlajpole településen életét vesztette a helyi kistérségi tanács alelnöke és egy helyi vállalat vezetője.

Az ukrán vezérkar szerdai jelentésében közölte, hogy Oroszország vesztesége az Ukrajna elleni háborúban elérte a 61 000 katonát. Előző nap az ukrán hadsereg kétszáz orosz katonát, négy helikoptert, négy drónt és 11 harckocsit semmisített meg.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Széttépte egynapi fizetését tiltakozásul az iskolája előtt egy 35 éves tanár
„Matematika, filozófia és informatika szakos tanár vagyok a Kőbányai Szent László Gimnáziumban. A pályakezdőkkel azonos a fizetésem" - írta az elkeseredett pedagógus.

Link másolása

hirdetés

A pedagógusok és a diákok egyre többen és egyre változatosabb formában tiltakoznak, és fejezik ki szolidaritásukat a kirúgott kölcseys tanárokkal. A mai élőlánc mellett a legdrámaibb aktus az volt, amikor Molnár Attila, aki a Kőbányai Szent László Gimnáziumban tanít nyilvánosan széttépte egynapi fizetését az iskola előtt.

„Itt téptem szét 11000 forintot.

Mert ma jelenleg ezt tudja csinálni egy tanár, ha sztrájkol.

Ez kb. egy napi bérem, ez a 220000 forint egyhuszada. Osztályfőnökként sem jobb a helyzet, azzal 240-et keresek.

35 éves vagyok, matematika, filozófia és informatika szakos tanár Kőbányai Szent László Gimnáziumban.

A pályakezdőkkel azonos a fizetésem"

hirdetés

– írta a posztban.

„Mivel a törvényi keretek láthatatlanná teszik a sztrájkot, kb. annyit ér egy nap sztrájk, hogy egy nappal kevesebb bérünk lesz” – mondta a Telexnek.

Molnár diákként szintén a Szent László Gimnáziumba járt, majd oda tért vissza tanárként is.

„Sztrájkoltunk is, én is, sokan, összesen 47-en, volt egy engedetlenkedő is” – mondta még, és hozzátette, hogy a spontán pénztépéssel magát is meglepte, a szülők hívták ki az iskola elé, ahol köszönetet mondott a támogatásért és „kicsit elragadtatta magát”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Listázhatja a tüntető diákokat a belső-pesti tankerület
A hiányzók nevét legalábbis kikérték az iskoláktól.

Link másolása

hirdetés

A 168.hu információi szerint bekérte az iskolákból hiányzó diákok névsorát a Belső-Pesti Tankerületi Központ. Ezek között lehetnek azok is, akik élőlánccal vagy meneteléssel álltak ki az őket tanító pedagógusok mellett.

A portál egyik olvasója levelet kapott az egyik belvárosi középiskolától. Az iskola tankerület utasítására azt kéri a szülőktől, hogy igazolják a hiányzó gyerekeket.

„Kedves Szülők! Kérem, hogy aki ma hiányzott – ha csak az első két órára is – küldjön, vagy írjon mielőbb igazolást, mivel a tankerület kinyomtatva, fénymásolva kéri a tanároktól”

– áll a levélben.

Hogy a diákokat milyen esetleges szankciókkal sújthatják, egyelőre nem tudni, mert a tankerület nem válaszolt a listával kapcsolatos kérdésekre.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Mészáros Lőrinc cégénél nem kell aggódni, százezer forintos rezsitámogatással segítik a dolgozókat
25 ezer munkavállaló kapja meg az egyszeri juttatást. A felsővezetőknek nem jár.

Link másolása

hirdetés

A dolgozói iránt érzett felelősségből minimum nettó százezer forintos rezsitámogatást fizet minden munkavállalójának a Mészáros Csoport – írja a cég közleménye alapján a 444. A felsővezetők nem kapnak pénzt.

Mészáros Lőrinc cége

az összeget „a megemelkedett rezsiköltségek és a növekvő infláció okozta terhek enyhítésére„ szánja,

és december végéig kapják meg a vállalatcsoporthoz tartozó cégek. A közleményben a cég arra is emlékeztet, hogy a Mészáros Csoport több mint 25 ezer dolgozót foglalkoztat, ők mind megkapják ezt az egyszeri, nettó százezer forintos támogatást, ami „egy átlagfogyasztással rendelkező dolgozónak 3-4 havi többlet áram- és gázszámláját fedezi”.

Az ország leggazdagabb emberének cégcsoportja közleményében azt is hozzátette: remélik, hogy „egyre többen lesznek azok a hazai munkáltatók, amelyek ugyan maguk is küzdenek a megemelkedett energia- és alapanyagárakkal, valamint az inflációval, de pénzügyi helyzetükhöz mérten kompenzálni tudják dolgozóik megugró terheit”.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: