HÍREK
A Rovatból

"Megkezdődött a hatodik kihalás kora" – az emberiség az állatok 60%-át kiirtotta 1970 óta

Ha véget is vetnénk ennek a folyamatnak, úgy is 5-7 millió évre lenne szükség a természet újjászületéséhez.

Link másolása

Egy friss jelentés szerint az emberiség az emlősök, a madarak, a halak és a hüllők 60%-át eltüntette az 1970-es évek óta, ez pedig arra ösztönzi a szakértőket, hogy megkongassák a vészharangot: az élővilág kiirtása vészhelyzetet eredményez, ami egész civilizációnkat fenyegeti.

Az élővilág lemészárlásáról szóló nagyszabású jelentést a WWF közölte, elkészítéséhez 59 tudóst vontak be a világ minden tájáról. Megállapították, hogy a globális lakosság hatalmas és növekvő fogyasztása az élelem és az egyéb források tekintetében lerombolja az élet évek milliárdjai alatt kialakult "hálóját". Márpedig végső soron ez a háló felel az emberi társadalom számára nélkülözhetetlen tiszta levegőért, vízért és minden másért is.

"Mintha alvajárás közben egy szikla peremén sétálnánk" - mondja Mike Barrett, a WWF tudományos és természetvédelmi igazgatója a kialakult helyzetről. "Ha az emberi populációban lenne 60%-os csökkenés, az egyenlő lenne Észak-Amerika, Dél-Amerika, Európa, Kína és Óceánia kiürülésével. Ehhez hasonlíthatjuk, amit tettünk."

"Bármennyire is borzalmas, ez túlmutat a természet csodáinak elvesztésén. Valójában az emberiség jövője került veszélybe. A természet nem csupán a gyönyörködtetésünkre született, hanem az életfenntartó rendszerünk."

"Vészesen futunk ki az időből," nyilatkozta Johan Rockström professzor, a potsdami Klímaváltozást Kutató Intézet globális fenntarthatósági szakértője. "Csakis akkor van esélyünk az emberiség stabil földi jövőjének megőrzésére, ha kézbe vesszük az ökoszisztémák és az éghajlat sorsát."

Sok tudós szerint megkezdődött a hatodik kihalás kora. Az első olyan kihalásé, melyet egy faj okozott - a homo sapiens. Más kutatások szerint az emberiség a civilizáció hajnala óta az emlősök 83%-ával és a növények felével végzett, és még ha véget is vetnénk ennek a folyamatnak, úgy is 5-7 millió évre lenne szükség a természet újjászületéséhez. Márpedig számtalan szakértő szerint az élővilág pusztulása ugyanannyira veszélyes, mint az éghajlatváltozás.

A természet márpedig hozzájárul az emberi jóléthez nemcsak kulturális és spirituális értelemben, hanem a táplálék, a tiszta víz és valamennyi természetes energia termelésével, valamint az éghajlat, a légszennyezés, a beporzási folyamatok és az árvizek szabályozásával is.

Az élővilág veszteségének első számú oka a természetes élőhelyek eltűnése - nagy részük a mezőgazdasági területek térnyerésének esik áldozatul. Jelenleg a Föld területeinek háromnegyedét érinti emberi tevékenység. A második legpusztítóbb ok az élelemszerzés - 300 emlős halt ki az emberiség táplálék utáni hajszájában, az óceánokon pedig tombol a végzetes ipari halászat. A harmadik kritikus krízis pedig a vízi és szárazföldi, vadon élő állatokat egyaránt sújtó kémiai szennyezés.

Ugyanakkor a védelmi erőfeszítések működhetnek, hiszen például Indiában a tigrisek száma 6 év alatt 20%-kal emelkedett, hála élőhelyük védelmének. A kínai óriáspandák és az Egyesült Királyság vidráinak helyzete is javuló tendenciát mutat. Ennek ellenére korántsem bízhatjuk el magunkat.

Marco Lambertini, a WWF International igazgatója szerint az alapvető kérdés a fogyasztás: "Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a jelenlegi fenntarthatatlan termelési modellek és a pazarló életmód hatását". A világ nemzetei már dolgoznak az ENSZ biológiai sokféleségről szóló, 2020-as egyezményén, mely Mike Barrett szerint az utolsó esélyünk, amit mindenképp meg kell, hogy ragadjunk.

Tanya Steele, a WWF vezérigazgatója elmondta: "Mi vagyunk az első nemzedék, aki tisztában van vele, hogy megsemmisíti a bolygóját, és az utolsó, aki bármit is tehet ez ellen."

Forrás: theguardian.com

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
A Hamász átadott egy 10 hónapos izraeli túszt és családját egy másik terrorszervezetnek: „ez pszichológiai kínzás”
A fiú a Hamász által elfogott legfiatalabb túsz, testvéreivel és édesanyjával együtt hurcolták el Gázába. Lehetséges, hogy élő pajzsként akarják használni őket a terroristák.

Link másolása

Egy 10 hónapos izraeli kisfiút, aki a Hamász által elfogott legfiatalabb túsz, családjával együtt átadták egy másik palesztin terrorcsoportnak. Az izraeli hadsereg arab szóvivője, Avichay Adraee hétfő este bejelentette, hogy a Bibas családot, köztük a csecsemő Kfirt, 4 éves bátyját, Arielt és szüleiket, a nyugtalanító lépést követően a déli Khan Younis városában tartják fogva.

„A Hamász börtönében fogva tartják azokat az egyévesnél fiatalabb csecsemőket, akik több mint 50 napja nem látták a napvilágot,” – írta Adraee az X-re posztolt bejegyzésében. A szóvivő szerint a Hamász úgy kezeli őket,

mintha csak zsákmányok lennének, és néha átadják őket más terrorszervezeteknek a Gázai övezetben.

„Például a Bibas család, a két vörös hajú gyermek, a »vörösök«, akiket a Hamász terrorszervezet egyik tagja rabolt el Nir Oz-i otthonukból, és akiket az egyik palesztin frakció tart fogva Khan Yunis körzetében” – folytatta a szóvivő.

Khan Younis várhatóan izraeli támadások célpontja lesz, amint az ideiglenes tűzszünet lejár, jelentette a The Telegraph, felvetve azt a spekulációt, hogy

a Hamász stratégiai megfontolásból szállította a csecsemőt a városba, hogy ezzel kényszerítse ki a fegyverszünet meghosszabbítását.

A gyerekek nagynénje, Noah Abrahams a deportálást „további pszichológiai kínzásnak” nevezte a The Telegraph szerint.

Hétfőn Izrael és a Hamász megállapodott abban, hogy további két nappal meghosszabbítják az ideiglenes fegyverszünetet. A Hamász megjegyezte, hogy a meghosszabbítás az eredeti négy napos megállapodásban korábban lefektetett szabályokat követi, azaz a terroristák legalább 20 további túszt engednek szabadon a két napos békéért cserébe. A Hamász hétfőn tizenegy túszt, köztük kilenc gyermeket engedett szabadon.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Svájci vadászgépek jelentek meg Szijjártó Péter repülője mellett – videó
A külügyminiszter éppen Genfbe tartott, hogy részt vegyen az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének közgyűlésén.

Link másolása

Komoly izgalmakba keveredett Szijjártó Péter kedden, amikor a repülőjével Genfbe tartott, hogy részt vegyen az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének közgyűlésén.

"A svájci légierő kérésére hozzájárultunk ahhoz, hogy a svájci vadászpilóták útközben elfogást szimuláljanak rajtunk"

- számolt be a miniszter Facebook-oldalán a történtekről, posztjához pedig egy videót is mellékelt.

Szijjártó egy korábbi posztjában azt írta, hogy a közgyűlésen határozottan fogja képviselni a magyar migrációellenes álláspontot.

"Brüsszel migrációs politikája miatt a nyomás egyre nő rajtunk: nemcsak, hogy 200 ezret közelíti az idén megállított illegális migránsok száma, de a migránsok és az embercsempészek már automata fegyverekből lőnek a határőreinkre. A migráció megállításához a brüsszeli migrációs politika radikális megváltoztatására lenne szükség, be kell fejezni a migránsok biztatását és az embercsempészek üzleti modelljének táplálását” - jelentette ki.

(via 24.hu)

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Álmomban békésen eltávoztam, mosollyal az arcomon. Aztán felkeltem és szembesültem a rideg valósággal” – Karsai Dániel a strasbourgi bíróság előtt szólalt fel a méltó halálhoz való jogért
Amennyiben a gyógyíthatatlan betegséggel küzdő ügyvéd megnyeri a pert, a kormánynak változtatnia kell a jelenlegi jogszabályokon és engedélyeznie kell az eutanáziát. A kormány képviselője szerint sem jogszabályt, sem emberi jogokat nem sért az eutanázia tilalma Magyarországon.

Link másolása

Ma délelőtt kezdődött az Emberi Jogok Európai Bíróságán Karsai Dániel pere a Magyar Állam ellen. A bíróság előtt a kormány képviselője a tárgyalás elején megismételte a bíróságra benyújtott ellenkérelemben foglaltakat:

szerintük sem jogszabályt, sem emberi jogokat nem sért az eutanázia tilalma Magyarországon.

Karsai Dániel szerint viszont az alapvető emberi jogaiért kell küzdenie.

Felszólalásában így fogalmazott:

„Azt álmodtam, hogy a születésnapomat ünnepeljük. Minden családtagom és barátom eljött hozzám. Focimeccset néztünk és bort ittunk. Beszélgettünk politikáról, fociról és az élet más dolgairól. A szívmelengető estét követően lefeküdtem. Álmomban békésen eltávoztam, mosollyal az arcomon. Aztán felkeltem és szembesültem a rideg valósággal. Csak 46 éves vagyok, és ALS-em van. Ez mozgásképtelenséggel, és másoktól való függéssel jár.”

Az eljárásban szakértőket is meghallgatnak, döntés pedig akár már a jövő év elején születhet, ebben az esetben a kormánynak meg kell változtatnia a jelenleg érvényes jogszabályokat. Kérdés, ha győz is az ügyvéd, mindez számára időben megtörténhet-e.

Karsai felszólalását itt tudja megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
A Continental jogi lépéseket tesz a makói szakszervezeti titkár ellen, aki szerint a cég külföldi munkavállalókat venne fel az elbocsátott magyarok helyett
A cég közleményben reagált, úgy vélik, hogy az elbocsátottak kiválasztása teljesítmény, nem pedig nemzetiségi alapon történik.

Link másolása

Mi is hírt adtunk róla, hogy az 1800 főt foglalkoztató, autóalkatrészeket gyártó makói Continental-gyárból dolgozókat küldenek el. Az ott dolgozók ismeretei szerint kizárólag magyar munkavállalóktól szabadul meg a cég, köztük olyanoktól, akik a vendégmunkásokat tanították be. A szakszervezet pedig úgy látja, hogy az elbocsátott munkavállalók között nagy számban találhatóak olyanok, akiknek a munkaviszonya elérte vagy meg is haladta a húsz évet a gyárban.

Hajdú Roland, a Continental makói gyárában működő Gumiipari Szakszervezet helyi titkára elmondta, hogy tudomásuk szerint 50 embert küld el a cég. A dolgozók között pedig az a hír terjed, hogy külföldi munkavállalók előtt nyithatják meg az utat a mostani elbocsátásokkal.

A hírre reagálva a cég közleményt adott ki - írja a 24.hu.

A Continental azt írja, hogy „sajnálatos módon a Makói Gumiipari Szakszervezet rendszeresen támadja vállalatunkat hasonlóan rosszindulatú, szándékosan valótlan, kicsavart állításokkal”. Ezért jogi lépéseket tesznek a titkárral szemben.

Magyarázatuk szerint tavaly 500 főt vettek fel, mert nőtt a megrendeléseik száma, most azonban romlik a piac, így "olyan lépéseket kell megtennünk, amelyek biztosítják fenntartható üzleti működésünket és ezzel együtt a lehető legkevésbé érintik munkavállalóinkat. Ezen alapelvek mentén hoztuk meg döntésünket a hivatkozott létszámmódosításról, melynek kapcsán a törvényi előírásoktól pozitívan eltérve, kollektív szerződésünknek megfelelően, a szabályozás által előírtnál magasabb összegű végkielégítést nyújtunk távozó munkatársainknak” – áll a közleményükben.

Többek között azt is közölték, hogy a dolgozókat a HR osztály tájékoztatta és az okokat is elmondták a dolgozóknak. Hozzátették:

"A létszámcsökkentésben érintettek meghatározásával kapcsolatban szeretnénk megjegyezni, hogy a kiválasztás teljesítmény, nem pedig nemzetiségi alapon történik. A folyamat során természetesen a külföldi kollégákat is vizsgáljuk, így nem megfelelő munkavégzés esetén ők is lehetnek az elbocsájtottak között".

Azt is cáfolták, hogy külföldi dolgozókat vennék fel, mert szerintük az autóipari trendek miatt nem terveznek toborzás.

„Az elbocsátások többségében kölcsönzött munkavállalókat érintenek, és a törvények szerint a kölcsönzött kollégák munkaviszonya maximum 5 év lehet. Ebből adódóan az az állítás sem igaz, hogy a távozó munkatársak többségében 20 évnél régebb óta dolgoznak nálunk” – áll a közleményben.

Link másolása
KÖVESS MINKET: