HÍREK

"Megkezdődött a hatodik kihalás kora" – az emberiség az állatok 60%-át kiirtotta 1970 óta

Ha véget is vetnénk ennek a folyamatnak, úgy is 5-7 millió évre lenne szükség a természet újjászületéséhez.

Link másolása

Egy friss jelentés szerint az emberiség az emlősök, a madarak, a halak és a hüllők 60%-át eltüntette az 1970-es évek óta, ez pedig arra ösztönzi a szakértőket, hogy megkongassák a vészharangot: az élővilág kiirtása vészhelyzetet eredményez, ami egész civilizációnkat fenyegeti.

Az élővilág lemészárlásáról szóló nagyszabású jelentést a WWF közölte, elkészítéséhez 59 tudóst vontak be a világ minden tájáról. Megállapították, hogy a globális lakosság hatalmas és növekvő fogyasztása az élelem és az egyéb források tekintetében lerombolja az élet évek milliárdjai alatt kialakult "hálóját". Márpedig végső soron ez a háló felel az emberi társadalom számára nélkülözhetetlen tiszta levegőért, vízért és minden másért is.

"Mintha alvajárás közben egy szikla peremén sétálnánk" - mondja Mike Barrett, a WWF tudományos és természetvédelmi igazgatója a kialakult helyzetről. "Ha az emberi populációban lenne 60%-os csökkenés, az egyenlő lenne Észak-Amerika, Dél-Amerika, Európa, Kína és Óceánia kiürülésével. Ehhez hasonlíthatjuk, amit tettünk."

"Bármennyire is borzalmas, ez túlmutat a természet csodáinak elvesztésén. Valójában az emberiség jövője került veszélybe. A természet nem csupán a gyönyörködtetésünkre született, hanem az életfenntartó rendszerünk."

"Vészesen futunk ki az időből," nyilatkozta Johan Rockström professzor, a potsdami Klímaváltozást Kutató Intézet globális fenntarthatósági szakértője. "Csakis akkor van esélyünk az emberiség stabil földi jövőjének megőrzésére, ha kézbe vesszük az ökoszisztémák és az éghajlat sorsát."

Sok tudós szerint megkezdődött a hatodik kihalás kora. Az első olyan kihalásé, melyet egy faj okozott - a homo sapiens. Más kutatások szerint az emberiség a civilizáció hajnala óta az emlősök 83%-ával és a növények felével végzett, és még ha véget is vetnénk ennek a folyamatnak, úgy is 5-7 millió évre lenne szükség a természet újjászületéséhez. Márpedig számtalan szakértő szerint az élővilág pusztulása ugyanannyira veszélyes, mint az éghajlatváltozás.

A természet márpedig hozzájárul az emberi jóléthez nemcsak kulturális és spirituális értelemben, hanem a táplálék, a tiszta víz és valamennyi természetes energia termelésével, valamint az éghajlat, a légszennyezés, a beporzási folyamatok és az árvizek szabályozásával is.

Az élővilág veszteségének első számú oka a természetes élőhelyek eltűnése - nagy részük a mezőgazdasági területek térnyerésének esik áldozatul. Jelenleg a Föld területeinek háromnegyedét érinti emberi tevékenység. A második legpusztítóbb ok az élelemszerzés - 300 emlős halt ki az emberiség táplálék utáni hajszájában, az óceánokon pedig tombol a végzetes ipari halászat. A harmadik kritikus krízis pedig a vízi és szárazföldi, vadon élő állatokat egyaránt sújtó kémiai szennyezés.

Ugyanakkor a védelmi erőfeszítések működhetnek, hiszen például Indiában a tigrisek száma 6 év alatt 20%-kal emelkedett, hála élőhelyük védelmének. A kínai óriáspandák és az Egyesült Királyság vidráinak helyzete is javuló tendenciát mutat. Ennek ellenére korántsem bízhatjuk el magunkat.

Marco Lambertini, a WWF International igazgatója szerint az alapvető kérdés a fogyasztás: "Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a jelenlegi fenntarthatatlan termelési modellek és a pazarló életmód hatását". A világ nemzetei már dolgoznak az ENSZ biológiai sokféleségről szóló, 2020-as egyezményén, mely Mike Barrett szerint az utolsó esélyünk, amit mindenképp meg kell, hogy ragadjunk.

Tanya Steele, a WWF vezérigazgatója elmondta: "Mi vagyunk az első nemzedék, aki tisztában van vele, hogy megsemmisíti a bolygóját, és az utolsó, aki bármit is tehet ez ellen."

Forrás: theguardian.com

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Hatalmas robbanás rázta meg Heves megye egy részét, az ablakok is beleremegtek
Egyelőre nem tudni, mi volt az, de azt kizárták, hogy földrengés okozta volna a jelenséget.

Link másolása

Délelőtt 10 órakor földrengéshez hasonló jelenséget tapasztaltak Heves megye területén, Heves, Boconád, Átány, Tarnaörs településeken – erről érkezett bejelentés a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (ELKH FI) Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumba.

A 444.hu által kiszúrt bejegyzésben azt írják:

a jelenség nem földrengéshez kapcsolódik, hanem valamilyen helyi hatás következménye.

Megfigyelték, hogy a Piszkéstetőn üzemelő infrahangállomásukon is megjelent ebben az időpontban a jelenség, igy vélhetően egy nagy hanghatásnak köszönhetők a bejelentett észlelések.

A kommentelők közül többen arról számolnak be, hogy a közelben az ablakaik is beleremegtek a hanghatásba.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
„Pánik, menekülés. Összekuporodva vagyunk egy kis faluban” – Magyar család mesélt a földrengés sújtotta törökországi helyzetről
Állandósult káoszról és mindent elborító romokról is beszámolnak.

Link másolása

A Blikk beszámolót közölt egy magyar családtól, akik a hatalmas földrengés által érintett kisázsiai Malatyában laknak. Itt a becslések szerint 50-100 halálos áldozatot szedett a földmozgás.

„Malatyaban lakom, pánik, menekülés. Összekuporodva vagyunk egy kis faluban a családdal. Áram este jött vissza, egy kis kályhánk van. Lakásunk életveszélyes állapotba került. Haza szeretnék jutni mihamarabb. Kislány csak sír, sír, nem enged el maga mellől. Ennivalónk épphogy van.

Hajnali fél 5-kor 7,4-es [volt a földrengés], alig tudtunk kikeveredni a városból, mert mindenhol csak a romok meg a káosz. Fél 3-kor egy nagyobb, [majd] pár percre rá újra egy ekkora. Összekuporodva vagyunk egy kis házba. Áramunk este 6 óta van. Félünk, nem tudni, hogyan tovább”

– írja kétségbeesetten a Facebookon a magyar család egyik tagja.

Arról, hogy milyen pusztítást végzett a mostanra több mint 5000 halálos áldozatot követelt rengés, egy korábbi cikkünkben számoltunk be:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Drámai videók: így mentik ki a romok alá rekedt embereket Szíriában és Törökországban
A mentőegységek versenyt futnak az idővel, az éjszakai hideg is még sürgetőbbé teszik az emberek kiszabadítását. Már több mint 5000 halálos áldozatot jelentettek a két országból, számuk várhatóan tovább fog növekedni.

Link másolása

A hivatásos mentőegységek mellett civilek is fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy kimentsék az embereket a romok alól Szíriában és Törökországban.

A halálos áldozatok száma már meghaladta az 5000 főt, számuk várhatóan még tovább fog növekedni, mivel a hideg idő (Szíriában ráadásul havazott is) is az emberek ellen dolgozik.

Az alábbi videón az látható, ahogy egy újszülöttet emelnek ki a törmelék alól. A szülei sajnos nem maradtak életben.

A világ számtalan országa, köztük Magyarország is segítséget küldött a katasztrófa sújtotta területekre.

Hétfőn két nagyobb és több kisebb utórengés rázta meg a két országot, amit kedd reggel egy újabb nagyobb erejű követett.

Drónfelvételek a földrengés pusztításáról:

Egy macskát is sikerült kihozniuk:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Örökre kitiltották a magyar utast a Wizz Air járatairól, miután verekedett a dzsiddai gépen
A férfi több millió forintos kárt okozott azzal, hogy a gépnek le kellett miatta szállni Kairóban.

Link másolása

Korábban beszámoltunk róla, hogy 18 órát késett a Wizz Air egyik, Dzsiddából Budapestre tartó járata, mert egy magyar utas verekedni kezdett a gépen.

A Telex kérdésére a légitársaság elárulta, hogy a férfi többmilliós kárt okozott azzal, hogy a gépnek Kairóban le kellett szállnia:

  • a kényszerleszállás miatt módosult a menetrend,
  • megnövekedett az üzemanyag-használat,
  • az utasok számára szállást kellett biztosítani és
  • a mentesítő járatnak is magas költségei voltak.
A Wizz Air megteszi a szükséges jogi lépéseket a szabályszegő utassal szemben, akit a légitársaság járatairól végleg eltiltottak, hogy ilyen eset a jövőben ne ismétlődhessen meg.

„A Wizz Air az érintett utasoktól elnézést kér a késésért és az esetleges kellemetlenségért, de továbbra is minden esetben az utasok, illetve a személyzet biztonsága az elsődleges, így a velük szemben elkövetett agresszió minden lehetséges formájával szemben zéró toleranciát alkalmaz a légitársaság, és mind a szóbeli, mint a tettleges agresszió ellen szigorúan fellép” – tette hozzá a légitársaság.

Link másolása
KÖVESS MINKET: