HÍREK
A Rovatból

Meg sem moccannak a hitelkamatok, bármit próbál csinálni a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank már az alapkamatot vágta októberben és novemberben, de az a lakossági hitelek áraiban alig látszik meg.

Link másolása

Nem csökkentek a hitelkamatok sem októberben, sem novemberben a bankoknál írja a 24.hu. Ha megnézzük a Bank360.hu havi kamatfigyelőjét, azt találjuk, hogy a lakossági hitelpiacon szinte nincs is olyan bank, amely érdemben csökkentett valamelyik kölcsöne kamatán, egyáltalán nem változtattak az önkéntes kamatplafon alatt lévő lakáshitelek árain.

Az egy helyben toporgás megítélését árnyalhatja, hogy a jelzálogkölcsönök esetében már tulajdonképpen

előrehozott kamatcsökkentéseket hajtottak végre október 9-én, amikor a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kérésére a lakáshitelek kamatait 8,5 százalékos THM-plafon alá vitték.

Egy újabb jegybanki döntés esetén, a lakáshitel kamatplafon mértéke a minisztérium szerint valószínűsíthetően decemberben tovább csökkenhet, ez azt jelentheti, hogy akkor újabb kérés érkezhet a kormányzattól a bankok felé. A referenciakamatok változása alapján Nagy Márton miniszter akár 8 százalékos, de lehet, hogy még az alatti kamatplafont is kérhet. Könnyen lehet, hogy lakáshitelek piacán előállhat egy olyan gyakorlat, hogy a kamatokat csak akkor változtatják a bankok, amikor a kamatplafon csökkentését kéri a kormány, az összes ajánlat pedig az attól számított bő egy százalékon belül lesz, vélik a Bank360.hu szakértői.

Más hiteltípusoknál nem mozdulnak a kamatok.

Például a személyi kölcsönöknél október eleje óta semmilyen kamatcsökkentés nem történt.

Egyetlen üdítő kivétel van, a CIB bank, amelyik a jelzáloghitelek kamatait csökkentette december elsején. 0,42-1,20 százalékpont közötti mértékben csökkentek a szabad felhasználású és a hitelkiváltásra felvehető jelzáloghitelek ügyleti kamatai, természetesen az igazolt jövedelemtől és a választott kamatperiódustól függően.

A Raiffeisen Bank pedig sokat változtatott lakáshiteleiben decembertől. Elsejétől csak 10 éves kamatperiódusú és fix kamat mellett 10 évre felvehető jelzáloghitelt kínál, míg a többi konstrukció értékesítését felfüggesztette.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Presbiterré választhatta K. Endrét a Bicskei Református Egyházközség a szabadulása után
A presbiterválasztás előtt az egyik jelölt rákérdezett, hogy igaz-e a szóbeszéd az elítélt K. Endréről. A tiszteletes azt válaszolta, hogy igen.

Link másolása

A szabadulása után tavaly év végén a bicskei református gyülekezet presbiterévé választották K. Endrét. A pedofíliában bűnsegédlet miatt elítélt gyermekotthoni igazgatóhelyettes a napokban azonban lemondott tisztségéről - írta meg a 444.

A lap Viczián Miklós, a Magyarországi Református Presbiteri Szövetség tiszteletbeli elnöke Újszövetségből idézett soraira hivatkozva felsorolta, milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy presbiternek: többek között feddhetetlennek, tisztességesnek, a viszálykodást kerülőnek kell lennie.

A Telex emlékeztet rá, hogy a református egyházközségek hat évre választják meg a döntéshozó testületet, a presbitériumot, melynek tagjai az egyházközséget érintő ügyekben rendelkeznek szavazati joggal például a költségvetés és az alkalmazottak felvételének ügyében.

A gyülekezetek presbitereinek listáját gyakran az interneten is közzéteszik, a 2023-as lista azonban nem elérhető.

A lap több egyházkerületi vezetőtől is próbált információkat szerezni K. Endre presbiterré választásáról, de senki nem akart nyilatkozni, végül egy vasárnapi istentisztelet hirdetésére bukkantak, amely K. Endre presbiteri tisztről való lemondásának bejelentéséről is szólt.

A 444 úgy tudja, a presbiterválasztás előtt az egyik jelölt rákérdezett, hogy igaz-e a szóbeszéd az elítélt K. Endréről, a tiszteletes erre azt válaszolta, hogy igen, de kegyelmet kapott, és különben is ártatlanul vádolták meg.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: „Itt az idő, hogy létrehozzunk egy új erőt, amit nem lehet megkerülni, megvásárolni, megfélemlíteni”
Sejtelmes bejegyzéssel jelentkezett a Facebook-oldalán Varga Judit exférje. Szerinte itt az idő megszüntetni a magyarok közötti mesterséges megosztottságot.

Link másolása

Az elmúlt hetekben a Fidesz rendszerét és vezetőit élesen bíráló ügyvéd, a volt igazságügyi miniszter exférje új poszttal jelentkezett a Facebook-oldalán.

Magyar Péter ezúttal a márciusi ifjak tematikájára fordult rá, ugyanis a Nemzeti dalból vett idézettel kezdte és zárta sorait.

„Talpra magyar! Itt az idő, hogy elkezdjünk dolgozni közösen a hazánkért, a gyermekeinkért, az unokáinkért és a jövőnkért.

Itt az idő, hogy mindenféle ideológiától, kompromittálódott kormányzati és ellenzéki politikustól mentesen létrehozzunk egy új erőt, amit nem lehet megkerülni, megvásárolni, megfélemlíteni.

Itt az idő megalkotni egy nemzeti minimumot, megszüntetni a magyarok közötti mesterséges megosztottságot.”

- írta Magyar Péter a bejegyzésében, majd így folytatta:

„Nincs hova hátrálnunk. Építsünk együtt a semmiből egy új, más világot. Építsük újra Magyarországot!

Ha így teszünk, a magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez. Zászlókat a magasba, fel, győzelemre!

Itt az idő, most vagy soha!”

- zárta sorait Magyar Péter, de konkrétumokat nem árult el.

Korábban a 444 írt arról, hogy Magyar Péter már pártalapításon dolgozik, de erről a pártról azonban még semmilyen konkrét információt nem lehet tudni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Szörényi Levente megszólalt a kegyelmi ügyről: „Katalin komoly minőséget képviselt”
A Kossuth-díjas művész a mai napig büszke arra, hogy tagja lehetett a volt köztársasági elnök tanácsadó testületének, és megnyugvással vette tudomásul a korábbi államfő döntését.

Link másolása

Szörényi Levente egyike volt annak a 16 közéleti szereplőnek, akik tanácsadóként segítették Novák Katalin munkáját. A Kossuth-díjas művész a kegyelmi ügy miatt távozott a testületből.

„Nemrég szedtem le a csoportképet a falról, ami tavaly májusban készült. Bekeretezve kapta mindenki a Várban a tanácsadói testület első összejövetele után. A mai napig büszke vagyok rá, hogy ott lehettem, nem tehetek róla, hogy sajnos okafogyottá vált. Amíg tudtam, segítettem.

Hogy a választásra készülő ellenfeleim hogyan értékelik a történteket, nem érdekel, de megnyugvással vettem tudomásul az államfő példamutató döntését, ahogy a miniszterelnök úr évértékelő beszédét is,

amelyben kimondta: a pedofíliával kapcsolatosan nincs kegyelem. Miközben kicsit elszorult a torkom, hiszen Katalin komoly minőséget képviselt. Most viszont tovább kell lépni, az ország sorsán túl a sajátom is foglalkoztat” – nyilatkozta Szörényi a Mandínernek.

A művész hozzátette: jövőre betölti a nyolcvanat, az Illés zenekar pedig hatvanéves lesz és mindkét jeles jubileumot szeretné egészségben megünnepelni.

Ahogy írtunk róla, Szörényi Levente február 9-én döntött úgy, hogy távozik Novák Katalin tanácsadói testületéből. A művész a közösségi oldalán tett közzé markáns üzenetet a kialakult helyzettel kapcsolatban.

„Tisztelt Elnök Asszony, Kedves Katalin! A pályafutásom során eddig nem tapasztalt, most azonban felém irányuló gyűlölet-cunami és »feszítsd meg« szavalókórus hatására felmondom a Tanácsadói Testületben betöltött szerepemet, amit pedig éppen azért fogadtam el tavaly, hogy a kultúra területén szerzett tapasztalataimmal támogassam a széles társadalmi egyetértés ügyét. Sajnálom, hogy rajtam kívülálló okok miatt ez ellehetetlenült, egyúttal kérem, fontolja meg, hogy a kialakult helyzetben képes lehet-e még betölteni a nemzet egységét megtestesíteni hivatott pozíciót" – olvasható a bejegyzésben.

A köztársasági elnök egy nappal később jelentette be a lemondását. Novák Katalin áprilisban Ferenc pápa látogatásának apropóján adott kegyelmet a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének, K. Endrének. A férfit korábban azért ítélték 3 év 4 hónap börtönre, mert a gyerekeket molesztáló igazgató, V. János bűntársaként hallgatásra kényszerítette az áldozatokat. Novák kegyelmi döntését az akkori igazságügyi miniszternek, Varga Juditnak is alá kellett írnia, hogy érvényre léphessen. Végül Varga is távozott a közéletből.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Pottyondy Edina: „A maffiaszleng az ilyen helyzetre azt mondja, hogy elvarrták a szálakat”
A youtuber újabb videójában arra hívta fel a figyelmet, hogy jó eséllyel nem találnak majd felelősöket a bicskei gyermekotthon kapcsán kirobbant botrányban.

Link másolása

A kegyelmi ügy kapcsán meghirdetett fővárosi tüntetés egyik szervezője legújabb videójában a gyermekvédelem ügyéről és a bicskei gyermekotthon körüli zavaros helyzetről beszélt. Pottyondy Edina szerint elgondolkodtató, miért nem azt vizsgálják, hogy 13 éve miért szabotálták el a nyomozást, amikor nevelők és gyerekek is feljelentették János bácsit, a bicskei gyermekotthon igazgatóját, és azt sem vizsgálják, hogy úszhatta meg a férfi 8 év börtönnel, amit tett a kiszolgáltatott fiatalokkal.

A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté egy sajtótájékoztatón beszélt az ügyről és Pottyondy azt a következtetést vonta le az elhangzottakból, hogy Kocsis biztos abban: senki nem fog tanúskodni, az ügyben együttműködő egyházi és állami vezetők soha nem váltottak üzenetet és semmi nem derülhet ki majd az egész történetről a közvélemény számára.

„A maffiaszleng erre mondja, hogy elvarrták a szálakat”

– fogalmazott a youtuber.

Egy vizsgálat azért elindult – folytatta Pottyondy.

„A NER-t az zavarja a leginkább, hogy Endre bácsi kegyelme hogyan kerülhetett be a Bírósági Határozatok Gyűjteményébe. Most azt kutatják, ez hogyan történhetett meg és azt az embert keresik, aki kellemetlen helyzetbe a miniszterelnök urat. Kezdetnek már fel is függesztették a folyóirat megjelenését” – mondta a youtuber a videóban.

Pottyondy ezen kívül arra is felhívta a figyelmet, hogy a szintén pedofil-ügybe érintett tarpai fociedző megszökött a házi őrizetből. Ez úgy történhetett meg, hogy hetekig nem működtek a lábbilincsek az országban.


Link másolása
KÖVESS MINKET: