HÍREK
A Rovatból

Még mindig nem tudni, mennyit bért kapnak a pedagógusok februártól

Nemsokára utalni kellene a béreket, de senki sem tudja, kinek és mennyit. Az elvileg jelentős béremelést előíró rendelet egyelőre több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol.

Link másolása

E hó harmincadikáig kellene megkapniuk a megemelt béreiket is tartalmazó új munkaszerződéseiket a tanároknak, ám az ezt szabályozni hivatott kormányrendeletekből épp azok a részletek maradtak ki, amelyek az illetmények pontos megállapításához szükségesek lennének – derül ki a Népszava cikkéből.

A kormányrendelet ugyan rögzítette, hogy melyek azok a minimumösszegek, melyeket az egyes fokozatoknál meg kell kapniuk a pedagógusoknak az átlagosan 32,2 százalékos bértömeg-emelésből,

azonban az, hogy a bértömeget hogyan, milyen szempontok alapján kell felosztani pontosan, nem került bele a rendeletbe.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet a Népszavának elmondta, hogy a Belügyminisztériummal történt legutóbbi egyeztetésen szóban arról kaptak tájékoztatást, hogy a tankerületi intézményekben „lehetőleg” mindenki a tavaly novemberi béréhez viszonyítva kap majd emelést, ami csak a gyakornokoknál jelent 32,2 százalékos többletet. Pedagógus I. fokozatban 31,2 százalékot, Pedagógus II-nél 29,1 százalékot, mesterpedagógus kategóriában 21,2 százalékot, a kutatótanároknál pedig 19 százalékot jelent minimálisan az emelés.

A gond csupán az, hogy mivel a rendeletben maradtak még tisztázandó kérdések, a pedagógusok január nyolcadika óta úgy dolgoznak, hogy fogalmuk sincs, mennyi pénzt visznek haza február elején. Korábban azt ígérték, hogy ezen a héten összehívják az iskolaigazgatókat, de ez nem történt meg.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár aláírásával eljutott egy tájékoztató levél a Népszavához, de abból is csak annyi derül ki, hogy az új munkaszerződéseket a tankerületi központokban állítják ki,

az igazgatóknak pedig annyi lesz a dolguk, hogy átvegyék és kiosszák azokat a tanárok között.

Az állami óvodák esetében más a helyzet, mert ott az önkormányzatok a fenntartók, azonban a munkáltatói jogokat, az iskolákkal ellentétben az intézményvezetők gyakorolják, vagyis joguk van a bérek megállapításában is.

A kormányrendeletben viszont semmi útmutatás nincsen azt illetően, hogy az óvodapedagógusok béremelésénél hogyan kell eljárni.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke és Gödöllő polgármestere a Népszavának azt nyilatkozta, hogy a héten az Államkincstár utalta a a gödöllői óvodapedagógusok béremelésére fordítható összeget, de az önkormányzattal előzetesen senki nem egyeztetett, így egyelőre nem tudják, hogy az összeg pontosan mekkora béremelésre elegendő, és milyen szempontok szerint kell szétosztani, továbbá a technikai dolgozók béremelésére jut-e, noha itt is február elején már meg kellene kapni a béreket az érintetteknek.

A szakképzésben dolgozók béremelése körül is legalább ennyi bizonytalanság van. Mivel őket a Munka törvénykönyve szerint foglalkoztatják, így nincs szükség arra, hogy a béremelésüket kormányrendelet szabályozza, szerdán mégis megjelent egy kormányhatározat, amely szerint

az oktatók havi bére el kell érje legalább a bruttó 581.680 forintot.

Azonban azt, hogy pontosan ez mit jelent, nem részletezték. Nagy Erzsébet szerint hanyag és igénytelen a minisztériumi határozat. Nem érthető az sem, mi az oka annak, hogy a szakképzésben oktatók bérének minimumát a fenti összegben határozták meg, de az sem, hogy egy adott intézményen belül hogyan alakulnak a bérek. Ráadásul, amíg a köznevelésben dolgozóknál a nevelési-oktatási munkát segítő pedagógus végzettségű munkatársak is kapnak béremelést, addig a szakképzésnél csak az oktatóknak jár ugyanez, ami Nagy szerint bérfeszültséghez fog vezetni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter szerint olyan eredmény fognak elérni Budapesten, hogy a Tisza Párt képviselői nélkül senki sem tud majd többséget szerezni a közgyűlésben
Magyart is arról kérdezték az összegyűltek, mi a tervük az önkormányzati választásra vonatkozóan. Azt is megkérdezték tőle, hogy összefognának-e helyi civilekkel.

Link másolása

Varga Judit exférje Sümegen folytatta az országjárását szerdán.

Az Index beszámolója szerint Magyar Péter beszélt a júnusi választási esélyeikről.

„El fogunk érni egy olyan eredményt ott, hogy a Tisza Párt nélkül nem tudnak többséget szerezni”

– mondta Magyar Péter az országjárása szerdai állomásán, Sümegen.

Ha ez bekövetkezik, akkor Magyar szerint két lehetősége lesz a jobb- és baloldali pártoknak: vagy olyan döntéseket terjesztenek a közgyűlés elé, amely „a fővárosnak az érdekét szolgálja” mert ők csak ezeket támogatják, vagy pedig „kijönnek a napra, Gyurcsány és Orbán kezet fog, és mennek előre e lenini úton, amíg még mehetnek”.

Magyart is arról kérdezték az összegyűltek, mi a tervük az önkormányzati választásra vonatkozóan, összefognának-e helyi civilekkel.

Magyar erre úgy válaszolt, hogy bonyolult kérdésről van szó, de dolgoznak rajta, hogy minden megyében el tudjanak indulni.

„Mi egy garázscég vagyunk, ezt be kell, hogy valljam. Bármennyire is nem tetszik, bármit is mondanak rólunk, én nekem van tizenöt munkatársam, mindenki ingyen dolgozik, segít amikor tud”

– mondta Magyar Péter Sümegen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
„Le kell váltani, akik így mértek” - a DK-t előző Magyar Péterről kérdeztük a majálisozókat
A Medián 24 százalékon mérte a Tisza Pártot, miközben a DK visszaesett 9 százalékra. Többek között erről is kérdeztük a párt szimpatizánsait május elsején.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. május 01.


Link másolása

A DK majálisán kérdeztük az embereket arról, hogy mi a véleményük Magyar Péterről.

Mint arról korábban írtunk, a Medián 24 százalékon mérte a Tisza Pártot, miközben a DK visszaesett 9 százalékra.

Volt, aki azt mondta, hogy

„Le kell váltani ezeket, akik így mértek, mert nem hiszem, hogy ilyen nagy különbség kell, hogy legyen.”

Másvalaki azt mondta, hogy az emberek megszédültek. Szerinte aki végiggondolja azt, hogy itt mi történt 2010 óta, az nem hihet egy olyan embernek, aki a Fidesz és a rendszer összes előnyét élvezte korábban.

Hiller István is nyilatkozott: szerinte egy megfelelő politikai munkának megvan a maga eredménye, de nem szeretne Magyar Péterrel foglalkozni.

Itt a teljes videó.

Magyar Péter Sümegen tartott országjárást május elsején, erről itt írtunk korábban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Átvariálta az eredményeit a Medián: még közelebb jött a Fideszhez a Tisza Párt
Javították a korábban közzétett eredményeket. A teljes eredménysoros kutatás kisebb változásokat hozott a korábbi számokhoz képest.

Link másolása

Elkészült a Medián kedden publikált pártpreferencia-felmérésének teljes eredménysoros kutatása, ami kisebb változásokat hozott a korábbi számokhoz képest, írja a HVG.

A választani tudó, biztos szavazóknál a Fidesz 45 (és nem 46), a Tisza Párt 25 (és nem 24), a DK-MSZP-Párbeszéd 9, az MKKP 6, a Momentum 4 (és nem 5), a Mi Hazánk 4, a Mindenki Magyarországa Néppárt 2, a Jobbik 1, és az LMP 1 százalékon áll.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Itt a magyarázat! Ezért volt a kavarás Magyar Péter pártjának EP-listájával
Kedden délután 3-kor megváltozott Magyar Péter Tisztelet és Szabadság Pártjának EP-listája. Aztán ezt később javították.

Link másolása

A hvg.hu öntött tiszta vizet a pohárba:

Kedden délután 3-kor megváltozott Magyar Péter Tisztelet és Szabadság Pártjának EP-listája. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján az első változat szerint Magyar egyáltalán nem szerepelt rajta, a névsort Dávid Dóra vezette.

Ezt nem sokkal később javították, és később már Magyar Péter vezette a listát.

A frissített lista eleje most már így néz ki:

1. Magyar Péter.

2. Dávid Dóra

3. Tarr Zoltán

4. Kulja András

A Nemzeti Választási Bizottság április 14-én vette nyilvántartásba jelölőszervezetként a Tisza Pártot, amely már korábban létezett, Magyar Péter tehát nem alapította, csak átvette.

Link másolása
KÖVESS MINKET: