Még az idősebb ovisokra is pelenkát adtak a Heim Pál kórházban: annyi ételmérgezéses gyereket vittek be egyszerre, hogy nem volt szabad WC
Több mint 600, zömében óvodás és iskolás gyereket érintő ételmérgezés-gyanús esetről tudnak a hatóságok Budapest 13. kerületében. A Heim Pál kórházba annyi beteg gyereket vittek, hogy még a nagyobb ovisokra is pelenkát kellett adni, mert nem volt elég szabad vécé – számolt be róla az RTL Híradó.
A tömeges rosszullétek csütörtök délután, ebéd után kezdődtek, miután a gyerekek tojáslevest és zöldborsós tokányt ettek. Egy 13. kerületben élő édesanya, Csomai Barbara is a kórházban töltötte az éjszakát 3 éves kislányával.
– mesélte az anyuka, aki szerint egész éjjel folyamatosan érkeztek az újabb betegek.
A kórházi körülmények drámaiak voltak. „A legtöbbeknél hasmenés is jelentkezett, nálunk szerencsére nem.”
– idézte fel Csomai Barbara.
A Heim Pál Gyermekkórház orvosigazgatója, Fekete Ferenc azt közölte, összesen 70 gyerek jelentkezett náluk, közülük 50-et vettek fel osztályos kezelésre. Súlyos esettel nem találkoztak, a legtöbb gyerek a kiszáradás veszélye miatt kapott infúziót.
Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ munkatársa elmondta: „Ez bölcsődés, óvodás és iskolás gyerekeket érint. Nem érkeztek más kerületből jelzések, csak a 13. kerület érintett a megbetegedések vonatkozásában.”
A közétkeztetést a kerületben a Diák és Munkahelyi Vendéglátó Kft. biztosítja. A cég ügyvezetője a HVG.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy
A népegészségügyi hatóság azonnal felfüggesztette az érintett főzőkonyha működését, és fertőtlenítő nagytakarítást rendelt el. Mintát vettek az ott készült ételekből és a kórházban kezelt gyerekek székletmintáiból is. A vizsgálat kiterjed az ételkészítés technológiájára, a tárolásra, a szállításra, valamint a higiéniai körülményekre is. Az eredményekre jövő hét elejéig kell várni, akkor derülhet ki, hogy pontosan milyen baktérium okozta a tömeges megbetegedést. A vizsgálat idejére a 13. kerületi önkormányzat más szolgáltatótól rendeli meg az ételt az intézmények számára.