News here
hirdetés

HÍREK

Márki-Zay: „A Fideszben van néhány zsidó is, bár elég kevés. Nagyra értékelem őket.”

A kínai vakcina idős embereknek való beadásáról ezt mondta az ellenzék miniszterelnök-jelöltje: „Ez egyébként a népirtás kategóriája, és azt gondolom, hogy az egyik legfontosabb téma lesz, amiben elszámoltatás kell.”

Link másolása

hirdetés

Vasárnap este ismét élőben jelentkezett be a Facebook-oldalán Márki-Zay Péter, hogy összegezze a hét eseményeit. A bejelentkezés első témája az "eheti Fidesz-rágalmak" volt. Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje elmondta, a héten két állítással kapcsolatban kerekedett botrány köré, az egyik, hogy privatizálni akarja az egészségügyet. Erről korábban már több posztban is kifejtette, hogy visszautasítja ezt a vádat, és szerinte épp ellenkezőleg történik a dolog: a Fidesz teszi ezt, az ellenzék fejleszteni akarja az állami szektort.

A kormánypárt másik állítása Márki-Zayról az volt, hogy antiszemita. A Mandiner emlékeztetett arra, hogy egyik szerzőjük, Veszprémy László Bernát egy, a Times of Israelben megjelent írásában felsorolta, hány antiszemita politikussal fotózkodott már együtt Márki-Zay. Például Sneider Tamás volt szkinheddel, a Jobbik volt elnökével, de a szintén jobbikos Bíró Lászlóval és a jobbikos Rig Lajossal is volt közös fotója. Bíró korábban tetűcsúszdásoknak nevezte a zsidókat, Rig pedig a cigányokat hívta a zsidók biológiai fegyverének - jegyzi meg a lap.

Márki-Zay vasárnapi bejelentkezésében elmondta, a Fidesz gyűlöletkampányaival szemben ő a cigányságot, a zsidóságot és minden más kisebbséget is támogat. Emellett arra is kitér, hogy együttműködnek a megváltozott Jobbikkal, de megjegyezte, a párt múltját természetesen nem lehet letagadni. A múltat azonban mindannyian szeretnék maguk mögött hagyni.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje elnézést kért amiatt, hogy korábban Orbán Viktorról egy olyan fotót posztolt, amin egy menóra, azaz hétágú gyertyatartó előtt áll, ami a zsidóság egyik legrégebbi jelképe. Márki-Zay elmondta, hogy a képet nem ő tette ki a Facebookjára, hanem a munkatársai, a közösségi oldalát ugyanis tavaly április óta nem ő szerkeszti. Utólag ugyanakkor ő is úgy gondolja, hogy a kép félreérthető volt, és a munkatársai tévedtek.

hirdetés
"Az üzenet az szeretett volna lenni, hogy Orbán többek között azért járt Izraelbe, hogy ilyen kémszoftverről és egyéb, hasonló ügyekről is tárgyalhasson, és, hogy nyilván ennek köze lehet ahhoz, hogy megszerezték ezt a szoftvert, amit aztán később nem terroristák, hanem civilek ellen használtak"

- fogalmazott Márki-Zay.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint most azonban van egy újabb felháborító antiszemita vád vele szemben, ez pedig az, hogy "Orbán Viktornak az antiszemita, zsidó, homofób, meleg" tanácsadóját, Arthur Finkelsteint idézte, mint akitől Orbán elleste azt a kommunikációs startégiát, hogy "az ellenfelét vádolja olyan dolgokkal, ami legfeljebb rá igaz".

Finkelstein Márki-Zay szerint egy "abszolút gátlástalan ember volt, mert zsidó létére antiszemita kampányokat vezetett", illetve "melegházasságban élt, de homofób kampányokat vezényelt le".

Az ellenzék miniszterelnök-jelölt szerint azonban a fideszes média azt nem írta le a mondandójából, hogy Finkelsteint antiszemitának tartja, csak azt, hogy szerinte "egy homofób, meleg ember volt, aki zsidó".

"Szomorú az, hogy egy izraeli újságban, vagy bárhol máshol le mernek írni olyan félmondatokat, amiből éppen csak az igazságot hagyják ki"

- fogalmazott Márki-Zay, aki szerin a magyarországi zsidók tiltakoztak, így végül a Times of Israel leszedte a cikket.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje arról is beszélt, hogy

a fideszes politikusokban "a tolvajlást, a becstelenséget, a hazaárulást" szokta kifogásolni, és nem azt, hogy melegek vagy éppenséggel zsidók, "mert a Fideszben van néhány zsidó is, bár elég kevés. De nagyra értékelem azokat, akik egy ilyen pártban, Bayer Zsolt pártjában felvállalják azt, hogy zsidó származásúak. Nem sok van ilyen, én egyet tudok konkrétan, őt nagyon nagyra becsülöm"

- fogalmazott.

Márki-Zay bejelentkezésében többek között még az oltásokról is beszélt. Elmondta, keleti vakcinákat szerinte "mindenféle szakmai szempontot felülírva engedélyezték", és a vakcina- illetve a lélegeztetőgép-beszerzés kérdésében nem orvosok, nem szakemberek véleménye érvényesült, hanem politikusoké, "csak az számított, hogy mennyit tudnak lopni" - fogalmazott.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje azt is elmondta, hogy a Szputnyik egy alapvetően működő vakcina,

a Sinopharmnál viszont "sokkal komolyabb aggályok merülnek fel. Nem véletlen, hogy az egész Európai Unióban semelyik másik egyik ország nem is vett, nemhogy beadott volna a 60 év felettieknek egy 60 felettieken még csak nem is tesztelt vakcinát. Ez egyébként a népirtás kategóriája, és azt gondolom, hogy az egyik legfontosabb téma lesz, amiben elszámoltatás kell. A fideszes bűnözőket igen bíróság elé kell vinni. Azt gondolom, hogy ők nemcsak loptak, (...) hanem a vakcinák okán sok magyar ember haláláért is felelősek"

- fogalmazott.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Az apja szeme láttára halt meg egy 17 éves angol lány, miután beindította a kocsit és a falba csapódott
A baleset még január 5-én történt Weston-super-Mare-ben, de csak hétfőn tartották a bírósági meghallgatást.

Link másolása

hirdetés

Egyedül ült a családi autóban Aaliyah Sedley-Jones, amikor eddig tisztázatlan okból úgy döntött, hogy beindítja a kocsi motorját, írja a Mirror. A 17 éves angol lány ezzel kikapcsolta a Citroen C4 Picasso automata kézifékjét, a kocsi pedig gurulni kezdett a lejtőn.

A Lilynek becézett lányról azóta sem derült ki, hogy miért ült a kormányhoz és indította be a járművet. Az apukája hiába rohant a kocsihoz, nem tudott semmit tenni, mivel a C4 ajtaja automatikusan lezár, ha az autó 10 km/h sebességre gyorsul.

A férfi ezután végignézte, ahogy az egyre jobban száguldó autó előbb egy másik kocsinak, majd egy füves szegélynek, ezt követően pedig egy falnak ütközik, végül telibe talált egy lámpaoszlopot is, mielőtt a feje tetejére állt volna. Hiába küzdöttek Lily életéért a szomszédok, a mentők és családtagjai is, a fiatal lány a helyszínen meghalt.

A rendőrség közleménye szerint Lily korábban egyszer sem vezette az autót, és csak tanuló jogosítvánnyal rendelkezett. Az autó átvizsgálása során nem találtak műszaki hibát, a halottkém pedig hivatalosan is balesetnek minősítette a tragédiát. Az orvosszakértő megállapítása szerint a lány halálát agysérülés okozta.

A baleset még január 5-én történt, a körülményeket vizsgáló meghallgatást hétfőn tartották.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Döbbenetes: eltévedt egy vonat Fejér megyében
A szerelvény Miskolcról tartott volna Fonyódra, de Érdnél rossz felé fordult.

Link másolása

hirdetés

Érd-elágazásban délnyugat helyett dél felé kanyarodott a Miskolcról Fonyódra tartó 15607-es Ezüstpart expressz, kerülővel folytatta az útját – írta az Iho.hu szakportál.

Ez rövidebben megfogalmazva annyit jelent, hogy – kötöttpályás szerelvénytől szokatlan módon – eltévedt a vonat.

Az eset kedd délelőtt történt. A lap szerint Érd után Tárnok felé kellett volna a vonatnak továbbhaladnia, de a 40a számú vonalon ment tovább egész Százhalombattáig. A MÁV-nál az a döntés született, hogy a Fonyódi vonat kerülővel megy tovább: Pusztaszabolcson és Börgöndön át jut el Székesfehérvárra, ahonnan már újra a 30-as vonalon folytathatja útját célállomása felé.

A helyzetet bonyolította, hogy a Pusztaszabolcs–Székesfehérvár vonalszakasz nem villamosított, így a Mol Dunai Finomítójától kölcsönzött dízelmozdony, egy 316-os Szergej húzta el a szerelvényt a megyeszlkhelyig.

A portál információi szerint az okozhatta a gondot, hogy a késett fürdővonat az elsődleges tervekkel ellentétben mégis a Százhalombatta felé közlekedő személyvonat előtt közlekedett, az irányítás azonban nem változtatott a vágányutakon.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Mégsem lehet tarvágást alkalmazni természetvédelmi és Natura 2000-es területeken
Szigorítottak a tűzifarendeleten.

Link másolása

hirdetés

Fordulat állt be a kormány tűzifarendeletében. Augusztus eleji bejelentésekor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még arról beszélt és a rendelet is arról szólt, hogy az orosz-ukrán háború miatt előállt energiaellátási nehézségekre hivatkozva a kormány minden erdőben megkönnyíti a fakitermelést, hogy elég tűzifa legyen télre. Kedden azonban érkezett egy új miniszteri utasítás, amely kimondja az állam tulajdonában álló erdőkben történő fakivágásokra vonatkozólag, hogy

„természetvédelmi vagy Natura 2000 elsődleges rendeltetésű, őshonos fafajokból álló természetes erdőnek, természetszerű erdőnek vagy származékerdőnek minősülő természetességi állapotú, az erdőfelújítási kötelezettségre vonatkozó célállományt alapul véve természetes mageredetű erdőfelújításra alkalmas erdőben” nem végezhető tarvágás – szúrta ki a Telex.

A Nagy István agrárminiszter utasítása kitér arra is, hogy

  • a megnövekedett tűzifa-keresleti igényt elsősorban akác főfajú átmeneti erdővel vagy kultúrerdővel kell teljesíteni;
  • a kormányrendeletben a vonatkozó kitermelési tervben foglaltak végrehajtásával a tűzifa-keresleti igény nem elégíthető ki.

A fák kivágásának könnyítése elleni tiltakozásul szerdán civil szervezetek tüntetést jelentettek be a budapeti Széchenyi térre azok után, hogy múlt héten a Kossuth téren már több ezren tiltakoztak a tűzifarendelet ellen.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Elálltak a tiltakozástól: mégsem zárnak be a független benzinkutak pénteken és szombaton
Egyénileg még dönthetnek úgy, hogy nem nyitnak ki az ünnepkor.

Link másolása

hirdetés

[sz]Fotó:

A Független Benzinkutak Szövetségének rendkívüli közgyűlése többségi szavazással úgy foglalt állást, hogy a szövetséget alkotó tagvállalatok, vállalkozások

egyénileg döntik el, nyitva tartanak-e vagy bezárnak augusztus 19-én és 20-án

– közölte az FBSZ kedden az MTI-vel.

A szövetség múlt pénteken jelezte, hogy a 48 órás leállási lehetőséggel élve 500-600 benzinkút zárva marad. Az üzemszünetet tiltakozásként hirdették meg, amiért a Mol 50 százalékra csökkentette az FBSZ-hez tartozó vállalkozások benzinkútjainak kiszolgálási volumenét, és nem kapták meg a nekik járó állami támogatást sem.

Kedden az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára bejelentette, hogy a kormány 18,5 milliárd forintot különített el a kis benzinkutak támogatására. Nobilis Márton hozzátette, hogy a támogatási programjuk már a héten fogadja az igényléseket, az újabb támogatásokhoz a pályázók augusztusban hozzá is juthatnak. A kis benzinkutak literenként 20 forint vissza nem térítendő állami támogatásra jogosultak.

hirdetés

Keddi közleményében az FBSZ jelezte azt is, hogy a vidéki üzemanyag-ellátás javítása érdekében kezdeményezik a kapcsolatfelvételt a Mol vezetésével.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: