News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Márki-Zay: „A Fideszben van néhány zsidó is, bár elég kevés. Nagyra értékelem őket.”

A kínai vakcina idős embereknek való beadásáról ezt mondta az ellenzék miniszterelnök-jelöltje: „Ez egyébként a népirtás kategóriája, és azt gondolom, hogy az egyik legfontosabb téma lesz, amiben elszámoltatás kell.”

Link másolása

hirdetés

Vasárnap este ismét élőben jelentkezett be a Facebook-oldalán Márki-Zay Péter, hogy összegezze a hét eseményeit. A bejelentkezés első témája az "eheti Fidesz-rágalmak" volt. Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje elmondta, a héten két állítással kapcsolatban kerekedett botrány köré, az egyik, hogy privatizálni akarja az egészségügyet. Erről korábban már több posztban is kifejtette, hogy visszautasítja ezt a vádat, és szerinte épp ellenkezőleg történik a dolog: a Fidesz teszi ezt, az ellenzék fejleszteni akarja az állami szektort.

A kormánypárt másik állítása Márki-Zayról az volt, hogy antiszemita. A Mandiner emlékeztetett arra, hogy egyik szerzőjük, Veszprémy László Bernát egy, a Times of Israelben megjelent írásában felsorolta, hány antiszemita politikussal fotózkodott már együtt Márki-Zay. Például Sneider Tamás volt szkinheddel, a Jobbik volt elnökével, de a szintén jobbikos Bíró Lászlóval és a jobbikos Rig Lajossal is volt közös fotója. Bíró korábban tetűcsúszdásoknak nevezte a zsidókat, Rig pedig a cigányokat hívta a zsidók biológiai fegyverének - jegyzi meg a lap.

Márki-Zay vasárnapi bejelentkezésében elmondta, a Fidesz gyűlöletkampányaival szemben ő a cigányságot, a zsidóságot és minden más kisebbséget is támogat. Emellett arra is kitér, hogy együttműködnek a megváltozott Jobbikkal, de megjegyezte, a párt múltját természetesen nem lehet letagadni. A múltat azonban mindannyian szeretnék maguk mögött hagyni.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje elnézést kért amiatt, hogy korábban Orbán Viktorról egy olyan fotót posztolt, amin egy menóra, azaz hétágú gyertyatartó előtt áll, ami a zsidóság egyik legrégebbi jelképe. Márki-Zay elmondta, hogy a képet nem ő tette ki a Facebookjára, hanem a munkatársai, a közösségi oldalát ugyanis tavaly április óta nem ő szerkeszti. Utólag ugyanakkor ő is úgy gondolja, hogy a kép félreérthető volt, és a munkatársai tévedtek.

hirdetés
"Az üzenet az szeretett volna lenni, hogy Orbán többek között azért járt Izraelbe, hogy ilyen kémszoftverről és egyéb, hasonló ügyekről is tárgyalhasson, és, hogy nyilván ennek köze lehet ahhoz, hogy megszerezték ezt a szoftvert, amit aztán később nem terroristák, hanem civilek ellen használtak"

- fogalmazott Márki-Zay.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint most azonban van egy újabb felháborító antiszemita vád vele szemben, ez pedig az, hogy "Orbán Viktornak az antiszemita, zsidó, homofób, meleg" tanácsadóját, Arthur Finkelsteint idézte, mint akitől Orbán elleste azt a kommunikációs startégiát, hogy "az ellenfelét vádolja olyan dolgokkal, ami legfeljebb rá igaz".

Finkelstein Márki-Zay szerint egy "abszolút gátlástalan ember volt, mert zsidó létére antiszemita kampányokat vezetett", illetve "melegházasságban élt, de homofób kampányokat vezényelt le".

Az ellenzék miniszterelnök-jelölt szerint azonban a fideszes média azt nem írta le a mondandójából, hogy Finkelsteint antiszemitának tartja, csak azt, hogy szerinte "egy homofób, meleg ember volt, aki zsidó".

"Szomorú az, hogy egy izraeli újságban, vagy bárhol máshol le mernek írni olyan félmondatokat, amiből éppen csak az igazságot hagyják ki"

- fogalmazott Márki-Zay, aki szerin a magyarországi zsidók tiltakoztak, így végül a Times of Israel leszedte a cikket.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje arról is beszélt, hogy

a fideszes politikusokban "a tolvajlást, a becstelenséget, a hazaárulást" szokta kifogásolni, és nem azt, hogy melegek vagy éppenséggel zsidók, "mert a Fideszben van néhány zsidó is, bár elég kevés. De nagyra értékelem azokat, akik egy ilyen pártban, Bayer Zsolt pártjában felvállalják azt, hogy zsidó származásúak. Nem sok van ilyen, én egyet tudok konkrétan, őt nagyon nagyra becsülöm"

- fogalmazott.

Márki-Zay bejelentkezésében többek között még az oltásokról is beszélt. Elmondta, keleti vakcinákat szerinte "mindenféle szakmai szempontot felülírva engedélyezték", és a vakcina- illetve a lélegeztetőgép-beszerzés kérdésében nem orvosok, nem szakemberek véleménye érvényesült, hanem politikusoké, "csak az számított, hogy mennyit tudnak lopni" - fogalmazott.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje azt is elmondta, hogy a Szputnyik egy alapvetően működő vakcina,

a Sinopharmnál viszont "sokkal komolyabb aggályok merülnek fel. Nem véletlen, hogy az egész Európai Unióban semelyik másik egyik ország nem is vett, nemhogy beadott volna a 60 év felettieknek egy 60 felettieken még csak nem is tesztelt vakcinát. Ez egyébként a népirtás kategóriája, és azt gondolom, hogy az egyik legfontosabb téma lesz, amiben elszámoltatás kell. A fideszes bűnözőket igen bíróság elé kell vinni. Azt gondolom, hogy ők nemcsak loptak, (...) hanem a vakcinák okán sok magyar ember haláláért is felelősek"

- fogalmazott.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Orbán Viktor bejelentése: Rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoznak létre a nagy cégek extraprofitjából
Kötelezik a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedőcégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be.

Link másolása

hirdetés

A miniszterelnök a közösségi oldalán videó-üzenetben közölte:

Szerdán is ülésezett a kormány, és áttekintették a gazdaság helyzetét. Közölte, hogy a háború elúzódik, a brüsszeli szankciós politika nem javul. Ezek együtt drasztikus áremelkedésekhez vezettek.

Orbán közölte, hogy a rezsicsökkentés védi a családokat, de az energia ára tovább emelkedik, és ezért egyre nehezebb és költségesebb megvédeni a családokat.

Ráadásul a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősíteni - közölte.

Az emelkedő kamatok és az emelkedő árak révén a bankok és a multicégek nagyobb haszonra, extraprofitra tesznek szert.

hirdetés
A kormány ezért úgy határozott, hogy létrehoz egy rezsivédelmi alapot és egy honvédelmi alapot. Ebből fizetik majd e két terület költségeit.

"Kötelezzük a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét részét ebbe az alapba fizessék be"

- mondta el Orbán. Az intézkedések két évre vonatkoznak, 2022-re és 2023-ra.

Emlékeztetett rá, hogy azt vállalták, megvédik a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést az elhúzódó háborús helyzetben is.

A végén azt ígérte, hogy a részleteket a csütörtöki kormányinfón mondanak majd.

VIDEÓ: Orbán Viktor bejelentése


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Fotók: Hatalmas jég verte el Szentgotthárdot
Diónyi jegek hulltak az égből, az utcai csatorák megteltek az özönvíztől.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, sárga, sőt, egyes helyekre akár vörös figyelmeztetést adtak ki szerda délutánra, estére a várható durva vihar, zivatar, erős, viharos szél és nagyobb méretű jég, vagy özönvíz szerű esőzés miatt.

Az ország nyugati határát már elérte a front. A helyiek beszámolója szerint egyre nagyobb jegek estek, volt, amelyik diónyi nagyságú volt. Gyorsan kifehéredtek a kertek, udvarok, utcák. A rövid idő alatt lezúduló eső pedig elárasztotta az utak menti csatornákat.

Olvasónk fotója Szentgotthárdról:

Az Időkép is megosztott több olvasói fotót, többek között ekkora jegeket fotóztak a városban. Fotók: kiscsibe23, Márió Anderkó, Korpics Róbert.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Nagyot esett a forint Orbán Viktor bejelentése után
A kormányfő különadókról szóló közlése után közel 395 forintig süllyedt az euró jegyzése.

Link másolása

hirdetés

Mint azt megírtuk, Orbán Viktor videón jelentette be a kormány ülésén hozott döntésüket. Úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy rezsivédelmi alapot és egy honvédelmi alapot. Ebből fizetik majd e két terület költségeit. "Kötelezzük a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét részét ebbe az alapba fizessék be" - mondta el Orbán.

A bejelentésre a forint is reagált, pár perc alatt nagyot esett az árfolyama - írja a Portfolio.

Este 19 óra után 394,8-ig esett tovább a forint, ez már több mint 3%-os zuhanást jelent kedd estéhez képest

- írja a portál.

A szerdai jelentős leértékelődésnek több oka is volt - írja az RTL.hu.

hirdetés

• Virág Barnabás jegybanki alelnök kedden jelezte, 50 bázispontos lépésekkel haladhat tovább az MNB a kamatemelések útján.

• A kormány kedd éjjel kihirdette az újabb veszélyhelyzetet a háború miatt.

• A hazai költségvetési helyzet kezelésével kapcsolatban aggódnak a piacok.

• Orbán Viktor bejelentette: bizonyos szektorok extraprofitját a kormány elvonja.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Arra kérik Novák Katalint a pedagógus-szakszervezetek, hogy ne írja alá a sztrájkot korlátozó törvényt
Azt szeretnék, ha az államfő először elküldené az Alkotmánybíróságnak a törvényt normakontrollra.

Link másolása

hirdetés

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt kéri, hogy az államfő ne írja alá az Országgyűlés által kedden elfogadott, a Nemzeti köznevelésről szóló törvény módosítását, hanem azt küldje meg az Alkotmánybírósághoz előzetes normakontroll eljárásra.

A két érdekvédelmi szervezet szerint már a köznevelési intézményeket érintő, egyes szabályokról szóló februári kormányrendelet is korlátozta a pedagógusok sztrájkhoz való alapvető jogát a járványügyi veszélyhelyzet végéig. Erről Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa - a sztrájkbizottság közleménye szerint - úgy vélekedett, a rendelet azért nem ellentétes az alaptörvénnyel,

"mert az arányosság garanciája az intézkedés időbeliségében valósul meg a veszélyhelyzet idejére".

A két szakszervezet szerint azonban a korlátozás járványügyi veszélyhelyzet utáni fenntartása, törvényi szintre emelése indokolatlan, és felveti a kérdést: alkotmányos-e a sztrájkjog állandósuló korlátozása? - írták.

A pedagógusok sztrájkbizottsága szerint a sztrájkjogot szükségtelenül és aránytalanul korlátozzák a sztrájk alatti tanítás elrendelésénél. "A sztrájkot korlátozó rendelet törvénybe emelését kifejezetten diszkriminatív, retorziószerű, megfélemlítő szabálynak tekintjük" - áll a két pedagógus szakszervezet közleményében.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: