hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Már több áldozata van a koronavírusnak Amerikában, mint az 1918-as spanyolnáthának

Hiába telt el 103 év a két világjárvány között, szinte semmit nem tanultak az amerikaiak a spanyolnátha pusztításából.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2021. szeptember 21.


Link másolása

hirdetés

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint átlépte a 675 ezret koronavírus-járvány amerikai áldozatainak száma, ami immár meghaladja a 20. század legpusztítóbb világjárványa idején elhunytak számát, írja a CNN. Stephen Kissler, a Harvard Egyetem epidemiológusa úgy fogalamazott, hogy ha 2019-ben ezt mondta volna neki valaki, meg lett volna lepődve, de 2020 áprilisa, májusa körül már egyáltalán nem tartotta volna lehetetlennek, hogy a halottak száma meghaladja a 103 évvel ezelőttit.

Pedig lett volna mit tanulni 1918-ból, amikor túl korán lazítottak a biztonsági intézkedéseken, hamis biztonságérzetet keltettek a fiatalokban és az egészségesekben, miközben sokan kétes eredetű gyógymódok alkalmazásába vetették hitüket. Kissler szerint szinte hihetetlen, hogy a hibák többségébe ezúttal is beleesett az Egyesült Államok, pedig rengeteg a különbség, ahogy a hasonlóság is az országot megtizedelő járványok között.

Különbségek a koronavírus- és a spanyolnátha-járvány között

Az Egyesült Államok lakossága mára éppen háromszorosa a 103 évvel ezelőttinek, ebből következően többen is halhatnak meg egy új világjárvány miatt. A legfontosabb különbségek egyike azonban, hogy míg 1918-ban vakcina nélkül vették fel a harcot az influenza A-törzsével, addig mostanra már rendelkezésre állnak az oltások a Covid-19 ellen. Mire azonban tavaly év végén forgalomba kerültek a vakcinák, a koronavírus 298 ezer amerikai éltét oltotta ki.

Kissler szerint mégsem a vakcina, hanem a technikai fejlődés, és ennek következtében a téves információk gyors internetes áramlása okozza a legnagyobb hátrányt 1918-hoz képest. Az orvosok hónapok óta szélmalomharcot vívnak a közösségi médiában terjedő hamis állításokkal, melyek az ország általános egészségügyi állapota mellett közvetve veszélyt jelentenek szinte minden területre is.

hirdetés
Hasonlóságok a két világjárvány között

1918-ban megdőlt a fiatalok legyőzhetetlenségének mítosza. A múlt század eleji világjárványban a 18-50 év közötti korcsoportból került ki az áldozatok kétharmada, a spanyolnátha miatt elhunytak között a legtöbben 28 évesek voltak. Nem segítette a helyzeten az sem, hogy ez volt az I. világháború utolsó éve, amikor a fiatal katonák a laktanyákban közel zsúfolódtak egymáshoz.

Hasonlóan indult a koronavírus-járvány is: kezdetben szinte csak az idős, beteg embereket tartották veszélyeztetettnek. A helyzet néhány hónap alatt változott, és ma már az oltatlan, fiatal felnőttek is kórházba kerülhetnek a járvány miatt.

A vezetők döntései sokszor ugyanolyan felelőtlenek, mint 1918-ban. Amikor 103 éve csökkent a fertőzöttek száma San Franciscóban, a város elöljáró úgy döntöttek, hogy hatalmas felvonulással, maszkviselés nélkül ünneplik a győzelmet a vírus felett. Két hónappal később minden korábbinál nagyobb erővel tért vissza a járvány.

Hasonló eset történt Philadeplhiában, ahol bár 600 matrózról kiderült, hogy fertőzött, mégsem halasztották el az 1918. szeptember 28-ra tervezett városi mulatságot. Három nappal később újabb 635 ember betegedett meg, röviddel később pedig Philadelphia lett az ország legfertőzöttebb területe, ahol 10 ezernél is több emberrel végzett a spanyolnátha. Ezzel szemben St. Louis biztonsági okokból inkább lefújta a parádét, ami végül az esetszámokon is meglátszott: a városban a járvánnyal összefüggésben elhunytak száma nem haladta meg a 700-at.

Az amerikai járványügy szerint a helyzet nem sokat változott, csak átalakult. Az elővigyázatosságot a koronavírus-járvány idején már leginkább az oltások beadásában lehet mérni. A CDC igazgatója szerint kivétel nélkül valamennyi amerikai haláleset megelőzhető lett volna az utóbbi hónapokban, ha a későbbi fertőzöttek felvették volna a Covid-19 elleni védőoltásokat.

Szakértők szerint a koronavírus-járvány ideje alatt még jó ideg újabb és újabb mutációk fognak felbukkanni. Kissler szerint ugyanakkor jó eséllyel ezek nem fognak jelentősen eltérni azoktól a változatoktól, amik ellen kifejlesztették a vakcinákat. Vagyis aki felveszi az oltást, szinte biztosan megúszhatja a súlyos betegség kialakulását akár hosszabb távon is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

„Döbbentek és szomorúak vagyunk” – Vilmos herceg és Katalin is reagált Sir David Amess meggyilkolásának hírére

A brit parlamenti képviselő meggyilkolása megrázta és sokkolta Nagy-Britanniát.

Link másolása

hirdetés

A 69 éves Sir David Amess péntek délután éppen képviselői fogadóórát tartott délkelet-angliai választókörzetében, az Essex megyei Leigh-on-Sea kisvárosban, amikor egy 25 éves férfi betért hozzá az utcáról és késsel többször megszúrta. A képviselő életét nem sikerült megmenteni. A Scotland Yard terroristatámadás gyanújával kezeli az ügyet. Mint bejelentették: a támadó, akit a helyszínen őrizetbe vettek, potenciálian iszlamista szélsőségesekhez köthető.

Sir David Amess meggyilkolását az egész brit politika döbbenten és sokkolva fogadta. Amint a The Guardian írja: a zászlókat félárbocra engedték a Downing Streetnél és a parlamentnél is.

Vilmos herceg és Katalin hercegné közleményben reagáltak. Azt írták: „Döbbentek és szomorúak vagyunk Sir David Amess meggyilkolása miatt, aki életének 40 évét a közösség szolgálatának szentelte. Minden gondolatunkat és imánkat a családjának, barátainak és kollégáinak küldünk.”

„Döbbenet és sokk van a szívünkben” – nyilatkozta a Downing Streetnél Boris Johnson, aki úriembernek és tisztességes családapának nevezte veterán kollégáját, és arra biztatta a képviselőket, hogy „ne rogyjanak le a demokrácia elleni támadás előtt” azzal, hogy a jövőben nem vállalják a személyes találkozást a választóikkal.

Boris Johnson kiemelte: Amess volt az egyik legkedvesebb, legszelídebb ember a politikában, és mindig kiállt azon törvények elfogadása mellett, amelyek célja a legsebezhetőbbek segítése volt.

A Twitteren többen is részvétüket fejezték ki Amess családjának. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök is arról írt, mennyire megdöbbentette a képviselő halálhíre. Theresa May volt konzervatív miniszterelnök a Twitteren azt írta, megdöbbentő, hogy Amess-t, aki tisztességes ember és tisztelt parlamenti képviselő volt, épp a saját közösségében ölték meg, miközben a közfeladatait ellátta.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Több mint hatezer egészséges disznót kellett levágni, mert akkora henteshiány van Angliában

A húsipar a brexitet és a koronavírus-járványt okolja.

Link másolása

hirdetés

Akkora a henteshiány Angliában, hogy már 6600, egyébként egészséges disznót kellett leölni – számol be róla a BBC. A nemzeti sertésszövetség azt közölte: a sertéstelepeken annyi állatot halmoztak fel, hogy sok helyen már nem tudtak mit kezdeni velük, ezért kénytelenek voltak egyszerűen leölni a disznókat ahelyett, hogy szakszerűen feldolgozták volna őket.

A helyzet mielőbbi megoldását a brit kormány is szorgalmazza: a beutazást vállaló bölléreknek 800 darab féléves munkavízumot biztosítanak.

Hogy a probléma mennyire égető, jól mutatja, hogy két hete még csak 600 volt azoknak a sertéseknek a száma, amelyeket kényszerből kellett leölni, a múlt héten viszont további hatezerrel nőtt ez a szám.

A nemzeti sertésszövetség arról is tájékoztatott: ha nem sikerül megoldást találni a jelenlegi helyzetre, egyre gyakoribbá válhat a termékhiány és előfordulhat, hogy a karácsonyi sertéskülönlegességek megvásárlására sem lesz lehetőség.

A koronavírus és a brexit nem várt nehézségeket okoz a brit gazdaságban. A teherautósofőr-hiány például olyan súlyos, hogy benzinpánik alakult ki az országban, ugyanis a kutakra sofőrök hiányában nem tud elég üzemanyag eljutni. Ez a probléma a sertéságazatban is jelen van, de ott egyelőre nem ez jelenti a legnagyobb gondot.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

A 168 Óra megírta, hogy „Gyurcsány szerint Soros György áll Márki-Zay mögött”, majd eltűnt a cikk

A lap elnézést kért, és azt közölték: bár a cikk készítésekor a tudomásukra jutott információt két független forrásból is megerősítették, a cikk megjelenését követően az érintettek hitelt érdemlően cáfolták a megjelentetett információt.

Link másolása

hirdetés

Szombat reggel jelent meg egy cikk a 168 Óra online felületén „DK: Soros György áll Márki-Zay mögött” címmel, melyben az állt, hogy

a lap információi szerint péntek délután szűk körben értékelte az előválasztás eddigi eredményeit Gyurcsány Ferenc a DK stábjával, és Gyurcsány ekkor kijelentette, hogy Soros György állt be Márki-Zay mögé, a hódmezővásárhelyi polgármester ennek köszönheti sikereit

- szúrta ki a 444.hu.

A lap szerint a cikk kora délutánra eltűnt a 168 Óra honlapjáról, ugyanakkor a CivilHetes nevű felület átvette, ott pedig jelenleg is olvasható.

A 444.hu megkereste az üggyel kapcsolatban a 168 Órát és a DK-t is. A 168 Óra oldalán szombat délután megjelent egy közlemény, melyben azt írják:

"bár a cikk készítésekor a tudomásunkra jutott információt két független forrásból is megerősíttettük, a cikk megjelenését követően azonban az érintettek hitelt érdemlően cáfolták a megjelentetett információt. Ennek fényében a cikk közlését haladéktalanul felfüggesztettük".

A lap hozzátette: az érintettektől és az olvasóiktól elnézést kérnek.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Kiadták a hatóságok Gabby Petito holttestét, hogy a szülei hazavihessék a fiatal lány hamvait

Gabby Petito családja nemrég felkereste az egyik helyet is, ahol a lány a halála előtt járt.

Link másolása

hirdetés

Miután megállapították, hogy az augusztusban eltűnt Gabby Petitót megfojtották, a halottkém kiadta a holttestét egy helyi ravatalozónak, hogy elhamvaszthassák – írja az Independent. A fiatal lány szülei Wyomingba utaztak, hogy átvehessék, majd hazavihessék lányuk hamvait New Yorkba.

Gabby Petito édesapja, Joseph Petito pénteken a Twitteren megosztott egy képet a Jenny Lake-ről, a Wyoming-i Grand Teton Nemzeti Parkban található tóról, ahol lánya a halála előtt járt. A fotóhoz azt írta: „Most már tudom, miért jöttél ide. Szeretlek és hiányzol.”

hirdetés

A fiatal lány neve szeptember közepén lett világszerte ismert, akkor mi is írtunk róla: először nyom nélkül eltűnt jegyesével együtt egy túrázás közben, majd nem sokkal később megtalálták a holttestét is. A sokak által erőszakosnak és toxikus személyiségnek leírt vőlegényét, Brian Laundrie-t azonban azóta sem találják – bár születtek már különös elméletek hollétéről. Jelenleg elfogatóparancs van érvényben ellene.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: