hirdetés

HÍREK

Már kinyithattak az éttermek, a kocsmák és a nem létfontosságú boltok is Angliában

Hétfőtől ismét fogadhatnak látogatókat az állatkertek, a szabadidőparkok, a fürdőhelyek, az autós mozik is, és kinyithattak a fodrászatok, szépségszalonok, edzőtermek és a könyvtárak is.

Link másolása

hirdetés

A brit kormány által kidolgozott részletes nyitási menetrendnek megfelelően hétfőtől minden bolt kinyithat Angliában, és vendégeket fogadhatnak azok az éttermek, amelyek meg tudják oldani a szabadtéri felszolgálást.

A brit kormány február 22-én ismertette a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások lépésenkénti enyhítésére, a gazdaság és a társadalmi élet újraindítására kidolgozott, négy nyitási szakaszból álló intézkedési tervét. Ennek első komoly lépéseként március 8-án megindulhatott a tanítás az összes angliai iskolában.

Március 29-én - még az első nyitási intézkedés részeként - feloldották azokat a korlátozásokat is, amelyek alapján az Angliában élők addig csak a legindokoltabb esetekben - például az alapvető fontosságú cikkek megvásárlása, gyógyszerek beszerzése, orvosi ellátás, az oltási központok felkeresése vagy napi egyszeri szabadtéri testmozgás céljából - hagyhatták el otthonukat.

A hétfőn életbe lépett második átfogó enyhítési intézkedés értelmében kinyithatnak a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító üzletek, és nyitvatartási időkorlátozás nélkül azok a vendéglátóhelyek - éttermek, pubok -, amelyeknek van lehetőségük szabadtéri felszolgálásra, például kerthelyiségekben vagy teraszokon.

Kinyithatnak a személyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, köztük a fodrászatok, a szépségszalonok, az edzőtermek, valamint a közösségi létesítmények, például a könyvtárak is.

Hétfőtől ismét fogadhatnak látogatókat az állatkertek, a szabadidőparkok, a fürdőhelyek, az autós mozik. Emellett lehetővé válik a belső turizmus is Angliában, de egyelőre csak önellátásra berendezkedett szálláshelyek igénybevételével, és e szálláshelyeken is csak egyazon háztartásban élők tartózkodhatnak egymás társaságában.

Az esküvőkön hétfőtől 15-en, a temetési szertartásokon harmincan vehetnek részt.

hirdetés

Ez a szabályozás érinti II. Erzsébet királynő múlt pénteken elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg szombati temetését is, amelyen szintén csak harmincan lehetnek jelen.

Boris Johnson miniszterelnök vasárnap bejelentette: jóllehet hivatalos a windsori kastély Szent György-kápolnájában tartandó szertartásra, úgy döntött azonban, hogy nem lesz jelen Fülöp herceg búcsúztatásán, mert szeretné átadni a helyét a királyi család valamelyik tagjának.

A kormány által kidolgozott részletes nyitási menetrend következő időpontja május 17., amikor lehetővé válik, hogy hat, nem egy háztartásban élő ember zárt térben tartózkodhasson egymás társaságában.

Ugyancsak május 17. lehet a legkorábbi időpontja a turisztikai célú külföldi utazások újbóli engedélyezésének, de a brit kormány már jelezte, hogy a külföldi járványügyi és oltási helyzet miatt egyelőre nem tudja garantálni, hogy ez az időpont tartható lesz.

A nyitási menetrend öthetente számol a korlátozások egyre szélesebb körű enyhítésével, és minden feltétel teljesülése esetén legkorábban június 21-re célozza az összes korlátozás feloldását.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Elismerte a magyar külügy, hogy schengeni vízumot adtak Lukasenka egyik emberének

Ugyanakkor azt állítják, hogy nem Magyarország, hanem Svájc nevében.

Link másolása

hirdetés

Kedden a Szabad Európa számolt be róla, hogy Magyarországon kiállított vízummal foghatták el Aljakszandr Lukasenka egyik bizalmasát, a Belarusz Labdarúgó-szövetség vezetőjét Csehországban.

A portál szerint

a Külgazdasági és Külügyminisztérium most elismerte, hogy Bazanovék schengeni vízumát a magyar hatóságok állították ki, de azt állítják, a vízumot Svájc nevében állították ki, egy erre vonatkozó megállapodás értelmében.

A külügy a lapnak azt válaszolta, hogy Bazanovék május 21-én kapott kilencvennapos vízumot, ezt „vízumképviselet keretében eljárva, Svájc nevében adta ki a területileg illetékes magyar konzulátus”. A vízumképviselet azt jelenti, hogy mivel a schengeni egyezmény egyes országainak nincs megfelelően nagy képviseletük minden országban, egy másik tagállammal szoktak megállapodni, hogy az a nevükben elbírálja a vízumkérelmeket.

Svájc nevében Magyarország egyébként két helyen bírálhat el elméletben schengeni vízumot: Minszkben és Kisinyovban. A minszki nagykövet egy vízumügyben ismert ember Magyarországon, Csutora Zsolt, a keleti nyitásért felelős egykori helyettes államtitkár – írja a lap. Ő egyrészt onnan lehet ismerős, hogy bakui nagykövetként segédkezett az "azeri baltás gyilkos" 2012-es hazaengedésében. A másik részről Vilayat Guliyev korábbi azeri magyar nagykövet egyébként nemrég magyar állami kitüntetést kapott.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Orbán Viktornak is le kellene mondania Völner Pál ügye miatt – mondja Márki-Zay Péter

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint a miniszterelnök úgy kampányolt a tegnap lemondott államtitkárral, hogy már tudhatott korrupciós ügyéről.

Link másolása

hirdetés

Le kell mondania a parlamenti mandátumáról a korrupciós ügybe keveredett korábbi államtitkárnak, Völner Pálnak, ha kiderül a bűnössége – ezt mondta az RTL Híradónknak Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke. Az igazságügyi államtitkár mentelmi jogának felfüggesztéséről tegnap döntött a Fidesz parlamenti frakciója.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint Varga Judit igazságügy-miniszternek is van politikai felelőssége az ügyben.

Márki-Zay Péter szerint ezen kívül Orbán Viktornak is le kellene mondania, miután közös kampányvideóban szerepelt Völner Pállal októberben, amikor szerinte már tudhattak a vesztegetésről.

A kormány az RTL Híradójának egyelőre nem válaszolt arra a kérdésre, hogy valóban már októberben is tudtak-e Völner ügyéről.

Márki-Zay Péter: Orbánnak le kell mondania!

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Bill Gates szerint jövőre túllehetünk a koronavírus-járvány nehezén

Nem akar könnyelmű jóslatokat mondani, de úgy gondolja, hogy a válságosabb időszak 2022-ben lezárul.

Link másolása

hirdetés

A Business Insider írta meg a GatesNotes alapján, hogy Bill Gates szerint 2022-ben túl leszünk a világjárvány legnehezebb részén. Eleinte korábbra tippelte ezt, viszont a delta variáns és a nem megfelelő átoltottság keresztbe húzta a számításait. Most viszont az omikron variáns ellenére is bizakodó, ugyanis a szakemberek már jobban fel vannak készülve, gyorsabban ismerik fel a mutánsokat, amelyek ellen gyorsabban tudnak vakcinát készíteni.

Azt reméli, hogy néhány éven belül csak akkor kell majd a vírusra gondolni, amikor minden ősszel megkapjuk a koronavírus és az influenza elleni oltásokat.

Elmondta, hogy a jövőben is megugorhatnak a fertőzésszámok, de a vakcináknak és a gyógyszereknek köszönhetően csak kevesen halnak majd bele a vírusba.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Indul a népszavazási aláírásgyűjtés a Fudan Egyetem ellen

A Kúria jóváhagyta Karácsony Gergely népszavazási kezdeményezését, napokon belül indulhat a gyűjtés. 200 ezer aláírásra van szükség az év végéig.

Link másolása

hirdetés

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közösen jelentették be, hogy a Kúria engedélyezte a "jövővédő" népszavazást, így elkezdhetik gyűjteni az aláírásokat, hogy tényleg megvalósuljon.

Kérdésenként 200 ezer aláírásra van szükség az év végéig, hogy legyen népszavazás a Fudan Egyetemről. Két kérdésről van szó, tehát 400 ezer aláírás kell kicsit több mint 20 nap alatt.
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

Tehát egyrészt arról lenne szó, hogy meghosszabbítsák a munkanélküli segély folyósítását, másrészt pedig arról, hogy megépülhessen-e a Fudan a Diákváros kárára.

Karácsony elismerte, hogy a karácsonyi időszakban nehéz lesz ennyi aláírást összegyűjteni. Szeretné, ha ennek érdekében a pártok megmozgatnák a 106 egyéni jelöltet, segítsenek az aláírások összegyűjtésében. Márki-Zay támogatja ebben, szerinte ilyen kérdésekről érdemes népszavazást tartani, ellenben a Fidesz népszavazásával, amivel csak „megpróbálnak hamis ördögöket a falra festeni, a Szájer képében talán valóban létező brüsszeli meleglobbival ijesztgetni”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: