News here

HÍREK

Már Frankfurtban vannak az Afganisztánból kimenekített magyarok

Valószínűleg csoportokban érkeznek Budapestre még csütörtökön.

Link másolása

Csütörtök hajnalban megérkezett a németországi Frankfurtba az 26 magyar állampolgár, akiket Afganisztánból menekítettek ki repülőgéppel - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

Magyar Levente elmondta,

a magyarok már biztonságban vannak, és valószínűleg csoportokban érkeznek Budapestre még csütörtökön.

Szólt arról is, hogy csütörtök hajnalban felszálltak Magyarországról azok a repülőgépek, amelyek a még mindig Afganisztánban lévő magyar civilekért és azokért az afgánokért mennek, akik a magyar csapatokat korábban segítették. A gépek Üzbegisztán érintésével érkezhetnek meg Kabulba - tette hozzá.

"Nem volt egyszerű megszervezni az utat, hiszen nemcsak Kabulban vannak kaotikus állapotok, hanem az egész közép-ázsiai légtérre jellemző az, hogy ott tülekedik a fél világ, mindenki menekítené ki az állampolgárait" - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, ezért Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter személyesen járt közbe az üzbég miniszterelnök-helyettesnél, hogy soron kívül megkapják a magyar gépek az engedélyt, hogy Üzbegisztán légterén átrepülhessenek és üzemanyaghoz jussanak.

Magyar Levente nagy kérdésnek nevezte, hogy Kabulban milyen állapotok fogadják a magyar gépeket, és milyen ütemben tudják majd felvenni az utasokat, de - mint ígérte - mindent megtesznek, hogy a repülőgépek ne üresen legyenek kénytelen visszatérni Magyarországra.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország semmiféle "elosztási mechanizmusban" nem kíván részt venni az afganisztáni menekülthullám kapcsán.

"A mi álláspontunk sziklaszilárd: ide senki nem jöhet, akit mi nem hagyunk jóvá, akit nem fogadunk be, és akit mi befogadunk azok kizárólag azok az afgán állampolgárok, akik a magyar csapatoknak valamilyen módon a segítségére voltak az elmúlt években" - emelte ki az államtitkár.

Kérdésre elmondta azt is, a mostani helyzet szerint akár néhány hét is rendelkezésre állhat, hogy a menekítési műveleteket elvégezzék, de ebben nem lehet bízni, így most a legfontosabb, hogy minél gyorsabban elszállítsák az ottrekedteket.

Kérdéses az is, hogy az afgán civilek, akik ígéretet kaptak a távozásra, valóban eljutnak-e a kabuli repülőtérre. Egyelőre még a magyarok közül sem jutott el mindenki a kabuli légikikötőbe - tette hozzá Magyar Levente.

A magyar repülőgépre felszálló afgánokat előzetesen a nemzetbiztonsági szakszolgálatok átvilágították, így olyan nem jöhet Magyarországra, akit "ne ismernénk", hiszen ezek az emberek éveken át dolgoztak a magyar csapatokkal - mondta az államtitkár.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
„Kellemetlen meglepetés” – így kommentálta Navracsics Tibor, hogy az Európai Bizottság állítólag felfüggesztené az uniós pénzek kifizetését
A miniszter azt állította, hogy nem kaptak semmilyen hivatalos értesítést, informálisan tudták meg, hogy egy háttérbeszélgetésen ismertették az Európai Bizottság álláspontját.

Link másolása

„Kellemetlen meglepetés” – kommentálta az RTL Híradó kérdésére Navracsics Tibor az uniós források felhasználásáért is felelős miniszter azt az értesülést, miszerint az Európai Bizottság felfüggesztené az uniós pénzek kifizetését.

Navracsics a Versenyképességi Operatív Programok 16. nemzetközi konferenciáján beszélt erről a csatornának. Ezen a rendezvényen azonban délelőtt az MTI tudósítása alapján még azt mondta, hogy az év végéig aláírhatják azokat a megállapodásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarország jövőre hozzáférhessen az uniós forrásokhoz.

A miniszter az RTL-nek viszont már arról beszélt:

nem kaptak semmilyen hivatalos értesítést, informálisan tudták meg, hogy Ursula von der Leyen főbiztos kabinetvezetői szerdán délután háttérbeszélgetést tartottak a sajtónak, ott ismertették a bizottság álláspontját.

Szerinte ez szokatlan, mert eddig az Európai Bizottság és a magyar kormány is tartotta magát ahhoz, hogy ha új körülmény merül fel, először egymást értesítik.

Navracsics Tibor szerint újságcikkeket olvasgatva próbálnak rájönni, hogy a bizottság mit kifogásol, a kormány pedig tartja magát a kitűzött menetrendhez, amelyben jövő évi célkitűzések is szerepelnek.

Csütörtök délután az Európai Parlament (EP) megszavazott egy állásfoglalást amely szerint a magyar kormány eddigi vállalásai nem elégségesek ahhoz, hogy Magyarország megkapja az ezekhez a feltételekhez kötött uniós forrásokat.

Navracsics az RTL-nek azt mondta, hogy szerinte az EP-ben zajló vita az, ami a bizottság álláspontját most meghatározza.

Arra a kérdésére, hogy meglepte-e a kormányt, hogy hivatalosan nem tájékoztatták, és ez a döntés született, Navracsics Tibor azt mondta:

„Ez kellemetlen meglepetés, én dolgoztam az Európai Bizottságban, ott azért mindenkinek volt gyerekszobája.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Akinek nem emelkedett legalább 20 százalékkal a fizetése, most kevesebb pénzért dolgozik, mint egy éve
A KSH 20,1 százalékos inflációt mért szeptemberben, az átlagkereset csak valamivel több mint 18 százalékkal nőtt.

Link másolása

Durva fordulat állt be a magyar gazdaságpolitikában:

a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számításai szerint is csökkeni kezdett a reálbér.

Hiába ugrott meg az átlagfizetés, a vágtató infláció miatt majdnem 2 százalékkal kevesebbet ért a boltokban szeptemberben, mint egy évvel korábban – írja az RTL.hu.

A KSH 20,1 százalékos inflációt mért szeptemberben. Ezzel szemben az átlagkereset 18,2 százalékkal nőtt egy év alatt a statisztikai hivatal szerint. A különbséggel, 1,9 százalékkal csökkent a reálbér, azaz ennyivel ér kevesebbet egy statisztikai átlagfizetés, mint egy évvel ezelőtt.

„És a követkő évek várható további áremelkedése miatt egyre kevesebbet fog érni a fizetése”

– mondta el a csatornának Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

A portál emlékeztet arra, hogy a kormány tavasszal, a választások előtt Híradónknak azt írta: „a bérek vásárlóerejére a háború és a háború okozta infláció a legveszélyesebb, ezért is fontos, hogy a vasárnapi választáson megállítsuk a háborúpárti baloldalt”.

A Pénzügyminisztérium szerint a költségvetés áfabevételei több mint 5 ezer milliárd forintra híztak az év első 9 hónapja alatt. Majdnem 1200 milliárd forinttal többre, mint egy évvel korábban – mindez az infláció miatt.

Az RTL Híradó teljes riportja


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Varga Judit szerint a magyar pedagógusok ellen szavazott ma a baloldal az Európai Parlamentben
Az igazságügy-miniszter így kötötte össze a tanárok béremelési követelését az EP mai javaslatával a Magyarországnak szánt pénzek visszatartásáról.

Link másolása

Mint arról korábban is beszámoltunk, az 573 európai parlamenti képviselőből 416 voksolt arra, hogy Magyarország ne kapja meg a feltételekhez kötött uniós forrásokat, mert a kormány vállalásai nem elégségesek. A tervezet ellen 124-en szavaztak, míg 33-an tartózkodtak.

Navracsics Tibor korábban meglepődött az EP döntésén, délután pedig Varga Judit is megszólalt a kérdésben. Az igazságügy-miniszter egy másik, bár több kormánypárti politikus által más sokat hangoztatott narratívát vett elő. Mivel a kormány tartja magát ahhoz, hogy az érkező uniós pénzekből finanszírozná a tanárok béremelését, Varga szerint

„fontos tudni a magyar embereknek, pedagógusoknak, szülőknek és családoknak, hogy a magyar baloldal ma ismét ellenük szavazott az EP-ben.”

Hozzátette: „A 70 éves születésnapját ünneplő Európai Parlament jobban tenné, ha a kicsinyes politikai boszorkányüldözés helyett visszatérne az alapokhoz és a nemzetek közötti egység és bizalom megerősítésén dolgozna, nem pedig árkokat ásna a tagállamok közé...”

Arról ugyanakkor nem szólt, hogy az EP legnagyobb frakciója a Fidesz volt pártcsaládjáé, a jobboldali Európai Néppárté, vagyis önmagában csak baloldali szavazatokkal aligha lehetett volna meg a szükséges közel háromnegyedes arány a magyar intézkedések elfogadása ellen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Katar pénzt ad vissza azoknak a szurkolóknak, akik a körülmények miatt rosszul érzik magukat
Volt, aki hiába foglalt szállást, azt mondták neki, hogy betelt az összes hely a szurkolói faluban.

Link másolása

Katar pénzvisszatérítést kínál azoknak a rajongóknak, akik átverve érzik magukat, amiért fémkonténerekből és a vékony sátrakból álló rajongói falvakban laknak, amik úgy néznek ki, mintha egy zenei fesztiválra érkeztek volna.

A világbajnokságra érkező legtöbb szurkolót nem nyűgözte le a látvány, amikor először meglátták a szurkolói falvakat.

Azoknak, akiknek a fémkonténerekben kell lakniuk éjszakánként közel 100 ezer forintot kellett kifizetniük.

A rajongók képeket és videókat osztanak meg a közösségi oldalakon, amik azt mutatják, hogy a szálláshelyüket nem sikerült időben befejezni.

A szurkolók arról is panaszkodtak, hogy a szállásfoglaláskor olyan létesítményeket is ígértek, amik meg sem épültek. Ilyen például a teniszpálya, a színház és edzőterem. Más rajongók olcsó műfüvet találtak felszakadva, de az sem ritka, hogy a törmelékeket sem szállították el az esemény kezdetéig.

Legalább egy szurkolói falu még a világbajnokság kezdete után is építés alatt állt. De nem csak a kinézettel van probléma. Sok szurkoló arról panaszkodott, hogy hiába van lefoglalt szállásuk, órákba telik, mire sikerül bejelentkezniük.

Válaszul a katari szervezők teljes visszatérítést és ingyenes alternatív szállást ajánlottak fel a boldogtalan szurkolóknak, akiket a rossz körülmények és a hosszú várakozási idők „súlyosan érintenek”.

Arra is volt példa, hogy valakinek azt mondták a szurkolói faluban, hogy betelt az összes hely, pedig volt lefoglalt szálláshelye.

A LADbible-nek nyilatkozva a szervezők a rengeteg probléma miatt a „tulajdonosokat és beruházók hanyagságát” tették felelőssé.

Az esemény szóvivője elmondta, hogy a szurkolói falvakat független cégek működtetik. Megerősítette, hogy a nehéz helyzetbe került szurkolóknak visszatérítést és ingyenes szállást kínálnak tartózkodásuk hátralevő idejére.

„Tisztában vagyunk vele, hogy számos focirajongó csak későn tudta elfoglalni szálláshelyét a tulajdonos és az üzemeltető hanyagsága miatt. Teljes visszatérítést, valamint alternatív szállást ajánlunk azoknak a szurkolóknak, akiket súlyosan érint ez a probléma, ami a tartózkodásuk ideje alatt ingyenes lesz"

- nyilatkozta a szóvivő.


Link másolása
KÖVESS MINKET: