hirdetés

HÍREK

Felfüggesztették az előválasztást, leállt az informatikai rendszer, gond van a helyszíni szavazásokkal is

A 11. kerületi helyszínen szombat délelőtt nem volt lehetőség a személyes voksolásra sem.

Link másolása

hirdetés

Szombaton délelőtt elstartolt az ellenzéki előválasztás első fordulója, ami egészen szeptember 26-ig tart. 775 település mellett online is van lehetőség leadni voksunkat.

Fenti cikkünkben már mi is említettük, hogy több olvasónk jelezte, nem működik az előválasztás honlapja:

Az Országos Előválasztási Bizottság is bejelentette:

„a szervezők számára is váratlanul nagy részvétel miatt szükség van a technikai erőforrások azonnali bővítésére”, ezért két órára felfüggesztik a szavazást.

Hozzáteszik, „minden várakozást felülmúlóan nagy számban jelentek meg szombat reggel az előválasztáson szavazni vágyók, ez pedig a magyar demokrácia fontos sikere”.

hirdetés

A tapasztalatok szerint ugyanakkor az előválasztás honlapja működik, ha az elovalasztas2021.hu url-címről érjük el.

A szervezők azt kérik a szavazni vágyóktól, hogy szombaton déli 12 órától térjenek vissza az online szavazáshoz. „A leállás során kiesett időt természetesen a szavazás hete alatt pótoljuk” – ígérik.

Személyesen az alábbi helyeken van lehetőség szavazni:

Ugyanakkor a Szeretlek Magyarország munkatársa jelezte: nem mindenhol fennakadásmentes a szavazás a helyszíni sátraknál sem.

A 11. kerületi Bikás-parknál található szavazóponton a számítógépes rendszer hibája miatt több embert elküldtek az egyébként segítőkész aktivisták. Kollégánktól azt kérték, „valamikor a jövő héten” próbálkozzon újra a helyi voksolással.

A 168 óra tudósítása szerint ugyanez a helyzet győri és szombathelyi szavazóhelyiségeknél is.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Halottnak nyilvánították, nem kapta meg a nyugdíját egy győri férfi

A férfi súlyos betegségen és egy agyvérzésen is átesett, de nem tudni, ennek köze van-e ahhoz, hogy papíron halottként kezelik.

Link másolása

hirdetés

Halottnak nyilvánították, ezért nem kapta meg a nyugdíját egy győri férfi. A biztosítását ment intézni egy bankfiókba, amikor közölték vele, hogy a számlája zárolva van, ugyanis a bank azt az információt kapta, hogy már nem él. Bejelentést tett az ügyben a kormányhivatalnál, de még nem kapott magyarázatot a történtekre – számolt be az RTL Híradója.

Bementem és ott mondták, hogy zárolták a bankszámlámat, mert halottnak vagyok nyilvánítva

– nyilatkozta a Híradónak Kovács Lajos, aki elsőre természetesen nem akarta elhinni, amit hall.

Néhány napja már a nyugdíját sem kapta meg. Kereste a kormányhivatalt, magyarázatot azonban nem kapott. Azt mondja, 5 éve tüdőrákos lett és tüdeje felét ki kellett operálni, azóta rokkantnyugdíjából, egyedül él. Idén augusztusban sztrókot kapott, és több mint egy hétig kezelték a neurológián, majd három hét rehabilitáció következett. Azt azonban nem tudja, hogy ennek van-e köze a halottá nyilvánításához.

Az RTL Híradó teljes riportja

Arról is beszélt, nagyon megviseli anyagilag a jelenlegi helyzet és már most is barátoktól kell kölcsönkérnie, hogy meg tudjon éli. A kormányhivatal azt írta, hogy a bejelentést továbbították a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához.

Interjú a halottnak nyilvánított nyugdíjassal

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Ismét megdőlt a rekord: közel 102 ezren szavaztak az előválasztáson pénteken

Már több mint 540 ezren adták le a voksukat. Az új szavazók száma is tovább nőtt pénteken.

Link másolása

hirdetés

Pénteken ismét megdőlt a napi részvételi rekord az ellenzéki előválasztáson: a második forduló utolsó előtti napján összesen 101 996-an szavaztak - közölte az Országos Előválasztási Bizottság a Facebookon.

Sátorban 78 471 fő, interneten keresztül pedig 23 525 fő adta le a szavazatát. Ez az eddigi legmagasabb részvételi adat az előválasztás történetében.

Hat nap alatt összesen 543 585 fő voksolt. Az új szavazók száma is tovább nőtt:

már több mint 166 ezer olyan szavazó vett részt a második fordulóban, aki az elsőben még nem.

A két fordulóban összesen 800 ezer választópolgár élt az előválasztáson a választójogával.

Az előválasztás szombat estig tart. Az utolsó személyes szavazópontok 19 órakor zárnak be. Az online szavazási eljárásban a 20 órakor még sorban álló szavazópolgárok videós azonosítását még elvégzik az operátorok. A sikeres videós azonosítás után 24 óráig adhatják le a szavazatukat. Ekkor zárul le véglegesen az előválasztás második fordulója. Az online szavazatok fizikailag is rögzítésre kerülnek. A személyes szavazatokat tartalmazó urnákat ma éjjel szállítják fel a vidéki urnatároló helyiségekből Budapestre, ahol vasárnap reggel kezdődik el a szavazatszámlálás. Végeredmény vasárnap késő éjjel várható.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Gyurcsány Ferenc most épp telefonbetyárnak állt

Robothívást utánozva viccelte meg a Demokratikus Koalíció tagjait, volt, aki rácsapta a telefont.

Link másolása

hirdetés

Az ellenzéki előválasztási kampány második fordulójának hajrájában – amikor ráadásul nagyon magasak a részvételi adatok, és senki nem tudja még, ez kinek kedvez – valahogy ki kell bírnia még a maradék több mint egy napot a kampányban részt vevő politikusoknak, így például a legerősebb ellenzéki párt vezetőjének is.

Gyurcsány Ferenc és gegcsapata nem is tétlenkedett, telefont és kamerát ragadtak, és megviccelték kicsit párttársaikat. Az alapötlet az volt, hogy

Gyurcsány az általa korábban felmondott szöveget ismételve keres dk-s politikusokat és szervezőket, és csak később árulja el, hogy éppen élőben hallgatják.

Várható volt, hogy különféle reakciók érkeznek, a volt miniszterelnök pedig igen jól szórakozott a munkatársak ugratása közben. Volt, aki kétszer is rácsapta a telefont a "robot-Gyurcsányra", és volt, aki alig bírta abbahagyni a nevetést. Még a pártelnök kutyája is beszállt a játékba.

Gyurcsány Ferenc telefonbetyárkodik


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Olaszországban kikötői blokádokkal és utcai tüntetésekkel tiltakoznak a kötelező védettségi igazolás ellen

Olaszország-szerte utcai tüntetések és kikötői blokádok zajlanak. A becslések szerint több mint nyolc millió embert érinthet az új törvény.

Link másolása

hirdetés

Jelentősebb fennakadás nélkül zajlott a védettségi kötelezettség bevezetése Olaszországban a péntek reggeli munkába álláskor, a kormány szigorító intézkedését azonban a kikötőmunkások blokádjai és az oltásellenesek utcai demonstrációi kísérik - írja az MTI sajtóközleményében.

A kormány közlése szerint a római minisztériumokban gyorsan és problémamentesen zajlott a belépő dolgozók védettségi ellenőrzése. Valójában a közhivatalnokok továbbra is turnusokban dolgoznak, így egyszerre kevesen álltak munkába a reggeli kezdéskor.

Több közintézményben már digitális leolvasó rendszer lépett életbe, a munkahelyek többségében azonban egy erre kijelölt felelős olvassa le egyenként a védettségi igazoláson szereplő kódot. Az igazolás, amelyet olaszul Green Pass-nak hívnak, nem más mint az Európai Unió összes országában használt, úgynevezett Covid-igazolás, amelyet akárki letölthet vagy kinyomtathat magának.

A római bankfiókok megnyitásakor a dolgozók sorban álltak, mivel egyenként ellenőrizték az igazolásukat. Az ügyfelek számára nem kötelező a védettség felmutatása. A kora délutáni órákig jelentősebb fennakadás nélkül zajlott a kötelező védettségi igazolás bevezetése. Az országutak forgalma nem bénult meg, a kikötőkben azonban óráról órára nőtt a tiltakozók száma.

A trieszti kikötőben már kora reggel mintegy ezren demonstráltak a bejárat előtti téren, majd sztrájkot hirdettek meg. A tiltakozók száma néhány óra elteltével majdnem négyezerre emelkedett a különböző oltásellenes szakmai kategóriák képviselőinek csatlakozásával.

hirdetés

A kikötői munkások vezetője, Stefano Puzzer úgy nyilatkozott:

a szabad választás jogát védik a munkavégzést korlátozó rendelkezéssel szemben.
A tüntetők átengedték azokat, akik munkába akartak állni, a kikötőbe behajtani nem tudó kamionok azonban nem vették fel az árut. A több mint kilencszáz trieszti kikötőmunkásból majdnem négyszáznak nincsen védettsége, vagy kelet-európaiak és ázsiaiak, akiknek orosz vagy kínai oltóanyaggal történt oltakozását az olasz egészségügyi hatóságok nem fogadják el.

A genovai kikötőben a blokád miatt akadozik az utasszállító hajók forgalma is.

Róma több pontján a védettségi igazolás- és oltásellenes demonstrálók elállták az utcákat, de a munkába igyekvők gyakori haragja és a hatóságok fellépése felszámolta a blokádokat.

Milánóban a tüntetők a munkához való jogot éltették, Firenzében oltásellenes egyetemisták tüntettek, Udine városközpontjában mintegy kétezren vonultak fel azt kiabálva, hogy a beoltottaknak és az oltás nélkülieknek össze kell fogniuk a szabadságért. Torinóban a Fiat-autógyár előtt tüntettek a dolgozók, Trentinóban kétszáz buszvezető nem állt munkába, mivel nincs beoltva. Fizetés nélküli szabadságra küldték őket az október 15-én életbe lépett szabályok értelmében.

Matteo Salvini, a Liga kormánypárt vezetője kijelentette: Olaszország az egyedüli az Európai Unióban, ahol a védettséget kötelezővé tették. Túlzásnak találta a Mario Draghi kormányfő által szorgalmazott szigort, emlékeztetve a kedvező olasz járványmutatókra. Elemzők megjegyezték, hogy a kormányrendelet a védettségi igazolással gyakorlatilag kötelezővé tette az új típusú koronavírussal szembeni oltást.

A védettségi igazolás, amely legalább egy felvett oltást, a munkavégzés idején érvényes negatív tesztet, vagy a betegségből történt felgyógyulást bizonyítja, 23 millió dolgozót érint. Nincs pontos adat arról, közülük hányan nincsenek még egyetlen adaggal sem beoltva. A 12 év feletti oltás nélküliek számát - a betegség vagy más súlyos indok miatt olthatatlanokat nem kalkulálva - nyolc és fél millióra teszik, és többségük 30 és 60 év közötti, tehát aktív munkavállalónak számít.

A legnagyobb olasz szakszervezet, a több mint ötmillió tagot számláló CGIL szombatra megmozdulást hirdetett Rómában az egy héttel korábbi támadás ellen tiltakozva, amikor is az oltásellenesekhez csatlakozott radikális tüntetők megtámadták a CGIL székházát. Számos kisebb érdekképviselet azonban nem támogatja a CGIL-t, amely igent mondott a kormány korlátozó intézkedésére.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: