HÍREK
A Rovatból

„Maga hány kiló? Van barátja?” – Vérlázító kérdéseket kaptak a felvételizők a Semmelweis Egyetemen, vizsgálat indult

Volt, akinek oda nem illő szituációs játékot kellett játszania, míg egy kendős lányt az izraeli-palesztin konfliktusról kérdezték.

Link másolása

Felháborító, személyes kérdéseket tettek fel a Semmelweis Egyetemen a felvételizőknek, ami miatt vizsgálat is indult az intézményben – írta meg az Eduline.

Az egyetem élt azzal a lehetőséggel, hogy a hozzájuk jelentkezőket szóbeli beszélgetésen is meghallgassák. Ezekre a beszélgetésekre április 12-18 között került sor. A mintegy 3500 jelentkezőt az intézmény öt karának 93 bizottsága hallgatta meg – számol be a portál.

A Helga álnéven nyilatkozó gimnazista felvételiző régi álma volt az orvosi pálya. Április 15-én került sor a felvételijére, amire két órát kellett várnia, majd elmondása szerint a vizsgáztatók be sem mutatkoztak, hanem rögtön a kérdésekre tértek. A lány elmondása szerint az egyik vizsgáztató a beszélgetés elején oda sem figyelve telefonált valakivel.

Amikor „visszatért” a vizsgához, szakmai kérdések során eljutottak a diabétesz témaköréig.

„Elkezdtem a diabéteszről beszélni. Ennek apropóján megkérdezte, hogy maga egyébként hány kiló? Mivel nem akartam megmondani, ezért azt feleltem, hogy a korábban beszélt 60 kilónál biztosan több vagyok. Erre a férfi bejelentette, hogy az elég nagy baj, hogy én már túlsúlyos vagyok, de szerencsém van, mert kórosan túlsúlyosnak nem nézek ki”

– mesélte a megdöbbentő részleteket Helga.

Mint kiderült, nem a ő volt az egyetlen, aki hasonlóan járt. A Kölcsey Ferenc Gimnáziumból tavaly elbocsátott Palya Tamás egy Facebook-csoportban írta meg, hogy magánóráin több diákja panaszkodott a Semmelweis eljárására. A többórás várakozás mellett volt olyan lány, akitől azt kérdezték, van-e barátja, egy másik, iszlám vallású, hidzsábban érkező felvételizőt pedig az palesztin-izraeli konfliktusról kérdezgették. Az egyik érintett felvételizőnek pedig egy olyan szituációs feladatot kellett megoldania, aminek a lényege az volt, mit tenne, ha férfiorvosként egy fiatal lány hallgatója rákérdezne, hogy feljöhet-e a lakására.

Az eset után az Eduline megkereste a Semmelweis Egyetemet, ahol azt válaszolták: „az egyik bizottság két tagjától is panasz érkezett a bizottsági elnök túlságosan kritikus megnyilvánulásai miatt”.

„Az eset azonnali kivizsgálása után az adott vizsgaelnök eredményeit kizárták, és az érintett diákok felvételi pontszámánál a másik két tag véleményét figyelembe véve állapították meg a pontszámot”

— tette hozzá az intézmény.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Hatalmas vihar csapott le Budapestre, megdöbbentő fotók
Viharos széllökésekre, felhőszakadásra és jégesőre figyelmeztettek korában az előrejelzésekben. A zivatarlánc este megérkezett a fővárosba is.

Link másolása

Hatalmas vihar érte el kedd este Budapestet.

A HungaroMet Zrt. már délután másodfokú riasztást adott ki Zala, Somogy, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun vármegyék egyes járásaira

a heves zivatarok miatt. A zivatarlánc már 6 óra előtt el is érte az ország délnyugati részét, Nagykanizsán például így nézett ki az ég:

Az Időkép Facebook-oldalán közzétett műholdképen látható, ahogy a zivatarrendszer tovább mozog északkelet felé, és lassan megközelíti Budapestet.

Este 8 óra körül ilyen apokaliptikus látványt nyújtott az ég a Budapesttől délre fekvő Szigethalomnál:

Budapesten pedig így néztek ki a viharfelhők:

A HungaroMet korábban azt írta az előrejelzésében, hogy a délnyugat felől egy vonalba rendeződött zivatarrendszer fokozatosan gyengülve halad majd tovább az ország belső területei felé északkeleti irányba. A késő esti órákban várhatóan a keleti, északkeleti országrészt is eléri.

A zivatarokat viharos, óránkénti 60-80 kilométeres széllökés, felhőszakadás, apróbb szemű jég kísérheti. A Dél-Dunántúlon heves zivatarok is előfordulhatnak 2-4 centiméteres jéggel, óránkénti 90 kilométeres sebességet meghaladó széllökéssel. Az éjszaka második felére a zivatarok az ország északkeleti felére tevődnek át.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek azt mondta:

javasolják, hogy ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében.

A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat - kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt - javasolt védett helyre vinni. Azt kérik, lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón - mondta.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Az eddigieknél is rejtélyesebbé vált az iráni elnök halálos helikopterbalesete, megszólalt egy szemtanú
A balesetben meghalt elnök kabinetfőnöke a három gépből álló raj utolsó helikopterében utazott. Azt mondta, hogy egyszer csak nyoma veszett Ebrahim Raiszi gépének.

Link másolása

Az elnöki helikopter lezuhanási előtti utolsó pillanatokról számolt be az egyik szemtanú az iráni állami televízióban. Golam-Husszein Eszmaili a balesetben meghalt Ebrahim Raiszi iráni államfő kabinetfönőke volt, és a három helikopterből álló géprajból a legutolsóban utazott.

Golam-Husszein azt mondta, hogy derült volt az idő, teljesen tiszta és világos, és egy körülbelül félórás repülés után egy felhőréteghez értek. Ekkor

a raj közepén repülő elnöki helikopter pilótája utasítást adott, hogy emelkedjenek magasabbra. Eszmaili elmondása szerint az ő gépének pilótája nem sokkal később észrevette, hogy az elnöki gép eltűnt.

Nem sokkal később annak a gépnek a pilótája, amelyen Eszmaili utazott, észrevette, hogy az elnöki gépnek nyoma veszett. A kabinetfőnök meg is kérdezte, hogy miért fordulnak vissza, amire a segédpilóta azt válaszolta, hogy eltűnt az elnök helikoptere.

A legénység akkor feltételezte, hogy Raiszit szállító gép kényszerleszállást hajtott végre.

A két megmaradt helikopter még perceken keresztül körözött a térség felett, de aztán hirtelen megszakadt a rádiókapcsolat.

Nem sokkal később a két másik gépnek is le kellett szállnia egy rézbánya mellett a rossz látási viszonyok miatt.

Az iráni elnököt szállító helikopter vasárnap délután, feltehetően a rossz időjárási körülmények miatt szenvedett balesetet az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett. A gép fedélzetén utazott Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter is, ő is életét vesztette a balesetben.

via 24.hu

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Magyar Péter reagált a köztévés vitára: Szégyellje magát mindenki, akinek ehhez köze van
8 perc a nulla százalékos business pártoknak és a valódi pártoknak is - írta egy hozzászólásban a Tisza Párt alelnöke.

Link másolása

Magyar Péter már reagált is a köztévé által szervezett vitára, miután kedden délután kiderültek annak részletei. A Tisza Párt alelnöke szerint mindenki szégyellje magát, akinek ehhez köze van.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke tette közzé a Facebook-oldalán a levelet, amelyet az MTVA vezetése küldött ki a meghívottaknak. Ebből derült ki többek között, hogy a vitát május 30-án rendezik a Várkert Bazárban, nézők nélkül, és élőben fogják közvetíteni. A két moderátor pedig Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs lesz.

Egy listavezető hozzászólására a vita alatt összesen 8 perc áll rendelkezésre, 5 hozzászólás formájában.

A listát állító szervezetek delegáltjai első körben 1 percben bemutatkoznak, majd a 3 témakörben, témakörönként 2-2 percben fejtik ki a véleményüket, és utolsó körben pedig 1 percben reagálnak az előttük elhangzottakra.

Magyar Péter minderre a Telex Facebook-oldalán reagált az erről szóló hír alatt.

„8 perc…a nulla százalékos business pártoknak és a valódi pártoknak is. Vita propaganda televízió módra. Szégyellje magát Papp »Hírhamisító« Dániel, az MTVA vezetője és mindenki, akinek ehhez köze van.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Kiderült: Magyar Péter 8 percet kaphat az állami tévében az egész vita alatt
Május 30-án este 8 órától élőben közvetíti az EP-listavezetők vitáját a köztévé. Fontos részletek derültek ki a vitáról, ahova 11 listavezetőt hívtak meg.

Link másolása

Május 30-án, csütörtökön este 8 órától élőben közvetíti az EP-listavezetők vitáját - derül ki az MTVA által a résztvevőknek elküldött levélből, amit Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke tette közzé a Facebook-oldalán kedden délután.

Ez alapján

a vita a Várkert Bazárban lesz, nézők nélkül, körülbelül 100 percben, a két vitavezető Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs lesz.

Az élő adás helyszínén a résztvevők számának megfelelően 11 pulpitus lesz elhelyezve félkör alakban. Amennyiben a listát állító és a vitára meghívott szervezet képviselője nem vesz részt a vitán, úgy a szervezete emblémájával ellátott pulpitusa üresen marad.

Egy listavezető hozzászólására a vita alatt összesen 8 perc áll rendelkezésre, 5 hozzászólás formájában. A listát állító szervezetek delegáltjai első körben 1 percben bemutatkoznak, majd a 3 témakörben, témakörönként 2-2 percben fejtik ki a véleményüket, és utolsó körben pedig 1 percben reagálnak az előttük elhangzottakra.

A vitán résztvevők megszólalási sorrendje a Nemzeti Választási Bizottság által jóváhagyott, a jogszabály szerint kisorsolt listás és a szavazólapokon szereplő sorrenddel megegyező.

A 11 listás szervezet balról jobbra a következő sorrendben foglal majd helyet a felvétel helyszínén: Megoldás Mozgalom, LMP-Zöldek, DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek, Második Reformkor Párt, Mindenki Magyarországa, Momentum, Fidesz-KDNP, Jobbik, Tisztelet és Szabadság Párt, Magyar Kétfarkú Kutyapárt, Mi Hazánk.

A vita során a listavezetők négy különböző témában fejthetik majd ki az álláspontjukat.

Ezek a következők: az Európai Unió védelme és biztonsága, migráció és menekültügy, a harmadik körben pedig vagy mezőgazdaság, vagy a demokrácia és jogállam témaköre közül választhatnak.

Az MTVA arra kérte a meghívottakat, hogy legkésőbb május 24-ig jelezzenek vissza.

Az MTVA azután jelentette be, hogy megszervezi az EP-listavezetők vitáját, miután Magyar Péter ultimátumot adott. A Tisza Párt alelnöke akkor azt mondta, hogy ha nem tartanak vitát, tüntetést szervez a tévészékház elé. Magyar másik követelése az volt, hogy a vitát élőben rendezzék meg, ezzel ez is teljesül.

Link másolása
KÖVESS MINKET: