HÍREK
A Rovatból

Lezárták a Margit hidat az új kata-törvény ellen tüntetők

Órák óta birtokolja a dühös tömeg a hidat, és egyelőre úgy tűnik, még egy darabig biztosan kitartanak.

Link másolása

CIKKÜNK FOLYAMATOSAN FRISSÜL!

Jelentős demonstráció kerekedett a kedden délelőtt a Kossuth térre szervezett, az új kata-törvény ellen meghirdetett tüntetésből:

a tiltakozók délelőtt 11 óra körül lezárták a Margit-hidat.
A tömeg egyelőre kivár, a forgalom leállt, több villamos is áll a hídnál. Rendőrök is vannak a helyszínen.

11:42 - Egy rendőrnő többször felszólította a tiltakozókat, hogy az útról a járdára menjenek át, erre a tömeg hangos zúgással, kiabálással reagált.

11:44 - A rendőrök megbilincseltek és rendőrautóba ültettek egy férfit. A tüntetők ezen nagyon felháborodtak, kiabálva követelték, hogy engedjék el őt.

12:05 - A jelenlévők közül sokan egyszerűen leültek a hídon, bár a tüntetők elengedtek egy mentőautót, és a hídon rekedt autókat is.

12:15 - Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke rövid felszólalásában elmondta, hogy vissza kell vonni a kata módosításáról szóló törvényjavaslatot, azt nem szabad elfogadni. Azt is kijelentette, hogy Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét le kell váltani. Arra kérte a tüntetőket, hogy fél 2-ig maradjanak a hídon, akkor szavaznak ugyanis az új kata-törvényről.

12:19 - Többen is megafont ragadnak, hogy elmondják saját tapasztalataikat és motiválják társaikat.

12:30 - A tömegben több ellenzéki politikus is feltűnt, többek között Mellár Tamás, Tordai Bence, Szabó Tímea. Hadházy Ákos megafont is ragadott, és többek között arról beszélt, hogy a kormány a napokban ígérte meg az Európai Bizottságnak, hogy ezentúl a törvények megalkotása előtt szélesebbkörű társadalmi konzultációkat tartanak majd. Szerinte ezzel bebizonyosodott, hogy semmit nem érnek a kormány ígéretei, hiszen a katás törvényt hétfőn nyújtották be, és kedden már meg is szavazhatja a parlament.

13:00 - Egy kis eső tette próbára a tüntetőket, de sokan kitartottak, és a kora délutánra várható parlamenti szavazásig közös énekléssel szórakoztatják magukat.

14:00 - Egy ideje már azzal ütik el az időt a tüntetők, hogy egymásnak adják a megafont, mindenki mond egy rövid beszédet, de volt olyan is, aki énekelt. Telefonról bekapcsolták már több alkalommal a parlamenti közvetítést is, amelyet annyian követnek most, hogy folyamatosan akadozik.

14:52 - A tüntetők nagy üdvrivalgással fogadták a motoros és biciklis ételfutárokat, akik kisebb csoportot alkotva, dudálással érkeztek meg a Margit hídra.

15:22 - Miután a demonstrálók értesültek a hírről, hogy az Országgyűlés megszavazta az új kata-törvényt, rövid tanakodás kezdődött arról, hogy hol folytassák a tiltakozást. Felmerült, hogy esetleg elmennek a fideszes képviselők elé mennek a mélygarázsokhoz, aztán a többség akaratának engedve úgy döntöttek, hogy maradnak a Margit hídon. A szószóló arra kérte a jelenlévőket, hogy hívják ismerőseiket, barátaikat a hídra, hogy még nagyobbra duzzadjon a tüntető tömeg.

ÉLŐ közvetítésünk a tüntetésről:

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményében azt írta, hogy a „be nem jelentett gyűlés résztvevői akadályozzák a közlekedést a Margit hídon”, ezért a budai és a pesti oldal irányából is elterelik a forgalmat.

A Budapesti Közlekedési Központ pedig azt közölte, hogy a demonstráció miatt 4-es és a 6-os villamos nem közlekedik a Margit híd, budai hídfő és az Oktogon között.

A tömeg a Kossuth térről a Balassi Bálint utcán keresztül érte el a Jászai Mari teret, miközben többek között azt saknádlták, hogy „gyertek velünk”, illetve, hogy „zárjuk le a Margit-hidat”.

Eközben a parlamentben sürgősségi eljárásban tárgyalják a Pénzügyminisztérium által benyújtott javaslatot, amely értelmében szeptember 1-től csak az lehetne katás, aki magánszemélyektől szerzi a bevételét. A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke szerint ezzel a jelenlegi körülbelül 450 ezer katás vállalkozó fele kieshet ebből a kedvezményes adónememből.

A tegnap bemutatott törvény-javaslatról kedden délután szavaznak a képviselők.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Képeken a jeges mesevilággá változott Balaton
Ma is hideg éjszakára kell készülni, akár -15 fokra is lehűlhet a levegő.

Link másolása

Ahogy azt mi is megírtuk, a tegnapi szélvihar a levegő lehűlését is magával hozta. Az éjszakai fagynak köszönhetően pedig a Balaton felszíne is bejegesedett.

Vasárnap

a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet zömmel -10, -5 fok között alakul, de a szélcsendes, derült tájakon a -15 fok sem kizárt.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn -3, +2 fok között valószínű. Hétfőn már csak a keleti és nyugati megyékben élénkül meg a szél, kevésbé lesz felhős az ég, sok napsütés várható.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Fejbe lőtték a halott ukrán katona koponyájával a kezében szónokló orosz zsoldost
Mangusev kapcsolatban állt Jevgenyij Prigozsinnal, az orosz Wagner-csoport vezetőjével. Lehet, hogy az akcióval neki akartak üzenni.

Link másolása

Ivor Mangusev tavaly augusztusban hívta harcba az orosz katonákat egy ukrán katona koponyájával a kezében.

Szombat hajnalban egy támadás során fejbelőtték a 36 éves Ivor Mangusevet, aki a Daily Mail cikke szerint a rettegett orosz Wagner-csoport vezetőjével is kapcsolatban állt.

A zsoldost fejlövéssel szállították kórházba szombaton Oroszország keleti régiójában, Luhanszk tartományban.

Az Oroszország-szakértő Mark Galeotti szerint Mangusev kapcsolatban állt Jevgenyij Prigozsinnal, az orosz Wagner-csoport vezetőjével. Galeotti szerint ez a fejlövés figyelmeztetés lehetett Prigozsin számára.

A Putyin-hívő Mangusev 2022 augusztusában arról híresült el, hogy a kezében egy Mariupolban lelőtt ukrán katona koponyájával a kezében szónokolt, és így uszította az oroszokat Ukrajna ellen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Leválthatja a védelmi minisztert, akár már a jövő héten cserélhet a poszton Zelenszkij
Már azt is lehet tudni, hogy ki lesz az utód. Olekszij Reznyikov helyére Kirill Budanov, a hírszerzés vezetője léphet az ukrán kormányban.

Link másolása

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij egy vasárnapi sajtótájékoztatón reagált az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov a távozásáról szóló hírekre.

Az Ukrainskaja Pravda vasárnap megjelent cikkében már arról is írnak, hogy Reznyikov helyére Kirill Budanov, a hírszerzés vezetője léphet. Bár Reznyikov azt állítja, hogy ő nem tud arról, hogy távoznia kell, a Pravda úgy tudja, hogy már

jövő héten megtörténhet a védelmi miniszter leváltása.

A lap kormányközeli forrásai szerint abban egyetértés van, hogy Reznyikovnak a jövőben is a felsővezetésben kell maradnia, és felmerült az is, hogy az igazságügyi minisztérium élére kerülhet.

A miniszter távozásában szerepet játszhat az ukrán kormányban januárban kirobbant korrupciós botrány, erről itt írtunk részletesen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Lassan azt is fölélem, amit a temetésemre félreraktam” – sokaknak csak átmenetileg nyújt megoldást a februárban érkező dupla nyugdíj
A nyugdíjas szervezetek szerint az emelés ellenére még mindig legalább 300 ezren vannak, akiknek a nyugdíja nem éri el a százezer forintot sem.

Link másolása

Három nappal korábban csenget a postás a februári nyugdíjjal. A 15 százalékkal megemelt összegnek a dupláját kapják az érintettek, most fizetik a 13. havi nyugdíjat is. A bankszámlákra pénteken érkezik az utalás. A nyugdíjas szervezetek szerint az emelés ellenére még mindig legalább 300 ezren vannak, akiknek a nyugdíja nem éri el a százezer forintot sem - hangzott el az RTL híradójában.


Link másolása
KÖVESS MINKET: