News here

HÍREK

Lezárták a Margit hidat az új kata-törvény ellen tüntetők

Órák óta birtokolja a dühös tömeg a hidat, és egyelőre úgy tűnik, még egy darabig biztosan kitartanak.

Link másolása

CIKKÜNK FOLYAMATOSAN FRISSÜL!

Jelentős demonstráció kerekedett a kedden délelőtt a Kossuth térre szervezett, az új kata-törvény ellen meghirdetett tüntetésből:

a tiltakozók délelőtt 11 óra körül lezárták a Margit-hidat.
A tömeg egyelőre kivár, a forgalom leállt, több villamos is áll a hídnál. Rendőrök is vannak a helyszínen.

11:42 - Egy rendőrnő többször felszólította a tiltakozókat, hogy az útról a járdára menjenek át, erre a tömeg hangos zúgással, kiabálással reagált.

11:44 - A rendőrök megbilincseltek és rendőrautóba ültettek egy férfit. A tüntetők ezen nagyon felháborodtak, kiabálva követelték, hogy engedjék el őt.

12:05 - A jelenlévők közül sokan egyszerűen leültek a hídon, bár a tüntetők elengedtek egy mentőautót, és a hídon rekedt autókat is.

12:15 - Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke rövid felszólalásában elmondta, hogy vissza kell vonni a kata módosításáról szóló törvényjavaslatot, azt nem szabad elfogadni. Azt is kijelentette, hogy Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét le kell váltani. Arra kérte a tüntetőket, hogy fél 2-ig maradjanak a hídon, akkor szavaznak ugyanis az új kata-törvényről.

12:19 - Többen is megafont ragadnak, hogy elmondják saját tapasztalataikat és motiválják társaikat.

12:30 - A tömegben több ellenzéki politikus is feltűnt, többek között Mellár Tamás, Tordai Bence, Szabó Tímea. Hadházy Ákos megafont is ragadott, és többek között arról beszélt, hogy a kormány a napokban ígérte meg az Európai Bizottságnak, hogy ezentúl a törvények megalkotása előtt szélesebbkörű társadalmi konzultációkat tartanak majd. Szerinte ezzel bebizonyosodott, hogy semmit nem érnek a kormány ígéretei, hiszen a katás törvényt hétfőn nyújtották be, és kedden már meg is szavazhatja a parlament.

13:00 - Egy kis eső tette próbára a tüntetőket, de sokan kitartottak, és a kora délutánra várható parlamenti szavazásig közös énekléssel szórakoztatják magukat.

14:00 - Egy ideje már azzal ütik el az időt a tüntetők, hogy egymásnak adják a megafont, mindenki mond egy rövid beszédet, de volt olyan is, aki énekelt. Telefonról bekapcsolták már több alkalommal a parlamenti közvetítést is, amelyet annyian követnek most, hogy folyamatosan akadozik.

14:52 - A tüntetők nagy üdvrivalgással fogadták a motoros és biciklis ételfutárokat, akik kisebb csoportot alkotva, dudálással érkeztek meg a Margit hídra.

15:22 - Miután a demonstrálók értesültek a hírről, hogy az Országgyűlés megszavazta az új kata-törvényt, rövid tanakodás kezdődött arról, hogy hol folytassák a tiltakozást. Felmerült, hogy esetleg elmennek a fideszes képviselők elé mennek a mélygarázsokhoz, aztán a többség akaratának engedve úgy döntöttek, hogy maradnak a Margit hídon. A szószóló arra kérte a jelenlévőket, hogy hívják ismerőseiket, barátaikat a hídra, hogy még nagyobbra duzzadjon a tüntető tömeg.

ÉLŐ közvetítésünk a tüntetésről:

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményében azt írta, hogy a „be nem jelentett gyűlés résztvevői akadályozzák a közlekedést a Margit hídon”, ezért a budai és a pesti oldal irányából is elterelik a forgalmat.

A Budapesti Közlekedési Központ pedig azt közölte, hogy a demonstráció miatt 4-es és a 6-os villamos nem közlekedik a Margit híd, budai hídfő és az Oktogon között.

A tömeg a Kossuth térről a Balassi Bálint utcán keresztül érte el a Jászai Mari teret, miközben többek között azt saknádlták, hogy „gyertek velünk”, illetve, hogy „zárjuk le a Margit-hidat”.

Eközben a parlamentben sürgősségi eljárásban tárgyalják a Pénzügyminisztérium által benyújtott javaslatot, amely értelmében szeptember 1-től csak az lehetne katás, aki magánszemélyektől szerzi a bevételét. A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke szerint ezzel a jelenlegi körülbelül 450 ezer katás vállalkozó fele kieshet ebből a kedvezményes adónememből.

A tegnap bemutatott törvény-javaslatról kedden délután szavaznak a képviselők.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Matolcsy ezt nem teszi zsebre: Bayer Zsolt már Simicska Lajoshoz hasonlítja, miután kritizálta a gazdaságpolitikát
A publicista sálat ajánl a szánkózáshoz az MNB elnökének.

Link másolása

Nagy vihart kavart a héten, hogy durván beleszállt Matolcsy György a kormány gazdaságpolitikájába. Szerinte nem csak a brüsszeli szankciók, hanem a kormány elrontott döntései is hozzájárultak a magyar gazdaság jelenlegi állapotához.

A korábban Orbán Viktor által saját jobbkezének is titulált Matolcsyt azóta többször is kritizálták a kormányoldali sajtóban, és csütörtökön bevetette magát a jobboldal egyik legkeményebb hangú publicistája is.

Bayer Zsolt blogjában osztotta ki a Magyar Nemzeti Bank elnökét, Simicska Lajoshoz, a korábban Fidesz-közeli, majd a párttól teljesen eltávolodott oligarchához hasonlítva őt.

„Te is fiam, Brutus? Szánkózni indul az elnök úr? Húzzon sálat, hideg lesz...”

írta Bayer, utalva Simicska ún. G-napi interjújára. 2015 februárjában a milliárdos üzletember, miután trágár szavakkal szidta a miniszterelnököt, a kérdésre, hogy mit fog csinálni azt felelte: elmegy szánkózni.

Matolcsy György kritikájában többek között az ársapkák negatív hatásával vádolta a kormányt. A jobboldali médiabirodalom sajtóorgánumai jellemzően sértettséggel vádolják a jegybank elnökét, aki azonnal helyreigazítást is követelt a lapoktól.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A veszélyhelyzetre hivatkozva rendeleti úton írják át a teljes jövő évi költségvetést, nem kell hozzá a parlament se
A nyáron elfogadott 2023-as büdzsét a gazdasági helyzet változása miatt akarják átírni.

Link másolása

Még decemberben módosul a már elfogadott 2023-as költségvetés. Ám ez nem a parlamentben, hanem kormányrendeleti formában várható, mivel az Országgyűlés szerdán befejezte az őszi ülésszakot – erősítette meg a hírt a Pénzügyminisztérium a Világgazdaságnak.

A lap emlékeztet rá, hogy Orbán Viktor szeptemberben közölte, hogy decemberben alakítják ki a 2023-as költségvetés végleges formáját, amiben már az új családtámogatási intézkedések is benne lesznek.

A korábbi bejelentést a Pénzügyminisztérium is megerősítette. Indoklásuk szerint az átalakításra a megváltozott gazdasági helyzet miatt van szükség, mert az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciós politika egész Európa gazdaságát válságba taszította.

Azt ígérik, hogy a költségvetés továbbra is az elfogadott, legfontosabb irányvonalak mentén készül, így fontos lesz a családok és a nyugdíjasok támogatása, Magyarország biztonsága, valamint a munkahelyek védelme.

Az Országgyűlés szerdán befejezte az idei munkáját, és majd februárban ül össze újra. Így

a költségvetés módosításáról nem az Országgyűlés dönt majd, hanem a kormány minden bizonnyal rendeletben fogja átírni a büdzsét, amire az ukrajnai háború miatt hatályban lévő veszélyhelyzet ad lehetőséget

– jegyzi meg a portál, hozzátéve, hogy a részletek majd a Magyar Közlönyből derülhetnek ki.

A nyáron elfogadott 2023-as büdzsé, amelyre a kormány a rezsi- és a honvédelem költségvetéseként hivatkozott:

• 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel,

• 3,5 százalékos GDP-arányos hiánycéllal,

• a bruttó hazai termék – a 2022 végén várható 76,1-ről – 73,8 százalékára csökkenő államadóssággal és

• 5,2 százalékos inflációval számol.

Azóta a gazdasági helyzet megváltozott, így jövőre már 15 százalék körülire inflációval számol a kormány, ehhez pedig 1-1,5 százalékos GDP-növekedést jósolnak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Szijjártó Péter személyesen üdvözölte Mészáros Lőrinc új vállalkozását
A V-Híd Zrt. tulajdonosa szerint a csehekkel közös vegyesvállalat létrehozása vasúttörténeti pillanat.

Link másolása

A magyar gazdaság növekedése szempontjából kulcsfontosságú a vasúti közlekedés és szállítmányozás, ezért hatalmas előrelépés, hogy

a magyar V-Híd Zrt. biztosítóberendezéseket gyártó közös céget alapít a területen regionális piacvezető, cseh AZD Prahával

– közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető – a többségi magyar tulajdonú V4SIL cégalapító ünnepségén – üdvözölte a vegyesvállalat létrehozását, amely szerinte nem csupán munkahelyeket teremt, de gondoskodik majd a szakképzett utánpótlásról is.

A világ az elmúlt években válságról-válságra bukdácsolt, amelyekből le kell vonni a tanulságokat. Az egyik ilyen a vasúti közlekedés és szállítmányozás felértékelődése, amit jól mutat, hogy míg a koronavírus-járvány alatt sok esetben megszakadtak a beszállítói láncok, a vasút „kifejezetten jól vizsgázott, válságállónak bizonyult, átment a stresszteszten” – mondta.

Szijjártó beszámolója szerint az elmúlt években általában „a levetett és már karrierjük vége felé közeledő nyugati biztosítóberendezéseket” használták, ami hatalmas versenyhátrányt jelent, most viszont „létrejön az a szellemi, fizikai és pénzügyi kapacitás, amelynek segítségével a magunk erejéből át tudjuk adni a múltnak ezt a versenyhátrányt”.

„Ez lehetőséget biztosít arra, hogy Magyarország kihasználja a mindabból fakadó előnyöket, hogy itt vagyunk Európa szívében, mind az észak-déli, mind a kelet-nyugati közlekedési folyosó közös metszéspontjában” – hangsúlyozta.

A közösen létrehozott társaságban feladat lesz a MÁV előírásainak megfelelő berendezések szoftver- és hardverelemeinek korszerűsítése, későbbiekben pedig gyártása. A cseh gyártó a kor legmodernebb szintjét képviselő rendszeréhez kapcsolódó technológiai transzfert is végrehajt a beruházás során, hogy megteremtse az alapjait a magyar piacra specializált berendezésnek.

A miniszter szerint az elmúlt időszak eseményei demonstrálták, hogy milyen kiszolgáltatottak azok az országok, amelyek nem tudják saját ellenőrzésük alatt tartani kritikus infrastruktúrájukat, márpedig ennek egyik legalapvetőbb része a vasúti közlekedés és szállítás.

„A magyar gazdaság jövőbeni növekedése szempontjából kulcsfontosságú, hogy a vasúti közlekedést gyorsan és biztonságosan, valamint menetrendszerűen lehetővé tevő biztosítóberendezések közül a legmodernebbeket alkalmazzuk” - közölte.

A többségi tulajdonú V-Híd Zrt. egyedüli részvényese az Opten céginformációs adatbázisa szerint Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos üzletember, Orbán Viktor miniszterelnök barátja, Magyarország leggazdagabb embere.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Európai rekorder lett a magyarországi infláció – 26 éve nem volt ekkora pénzromlás itthon
A sertészsír drágult a legtöbbet, 111 százalékot tavalyhoz képest.

Link másolása

Várakozásokon felül, 22 és fél százalékra gyorsult az infláció novemberben. Ez várhatóan a legmagasabbnak számít majd az unióban, 26 éve nem mértek ekkora pénzromlást a KSH – közölte az RTL Híradója.

Legjobban a sertészsír drágult Magyarországon, már 111 százalékkal többe kerül, mint tavaly.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a jegybankelnök hétfőn azt mondta, az ársapkák is növelik az inflációt.

Később Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető és Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter is elmondta, hogy az üzemanyagárak plafonjának megszüntetése még tovább fogja pörgetni a pénzromlást.

Most megszólalt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is, aki szerint azonban Matolcsy Györgynek nincs igaza, amikor azt mondja, az árstopok növelnék az inflációt.

A forint csütörtökön majdnem a 420-as szintig gyengült az euróval szemben.

Az RTL Híradó teljes riportja a témában


Link másolása
KÖVESS MINKET: