HÍREK
A Rovatból

Lezárták a Margit hidat az új kata-törvény ellen tüntetők

Órák óta birtokolja a dühös tömeg a hidat, és egyelőre úgy tűnik, még egy darabig biztosan kitartanak.

Link másolása

CIKKÜNK FOLYAMATOSAN FRISSÜL!

Jelentős demonstráció kerekedett a kedden délelőtt a Kossuth térre szervezett, az új kata-törvény ellen meghirdetett tüntetésből:

a tiltakozók délelőtt 11 óra körül lezárták a Margit-hidat.
A tömeg egyelőre kivár, a forgalom leállt, több villamos is áll a hídnál. Rendőrök is vannak a helyszínen.

11:42 - Egy rendőrnő többször felszólította a tiltakozókat, hogy az útról a járdára menjenek át, erre a tömeg hangos zúgással, kiabálással reagált.

11:44 - A rendőrök megbilincseltek és rendőrautóba ültettek egy férfit. A tüntetők ezen nagyon felháborodtak, kiabálva követelték, hogy engedjék el őt.

12:05 - A jelenlévők közül sokan egyszerűen leültek a hídon, bár a tüntetők elengedtek egy mentőautót, és a hídon rekedt autókat is.

12:15 - Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke rövid felszólalásában elmondta, hogy vissza kell vonni a kata módosításáról szóló törvényjavaslatot, azt nem szabad elfogadni. Azt is kijelentette, hogy Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét le kell váltani. Arra kérte a tüntetőket, hogy fél 2-ig maradjanak a hídon, akkor szavaznak ugyanis az új kata-törvényről.

12:19 - Többen is megafont ragadnak, hogy elmondják saját tapasztalataikat és motiválják társaikat.

12:30 - A tömegben több ellenzéki politikus is feltűnt, többek között Mellár Tamás, Tordai Bence, Szabó Tímea. Hadházy Ákos megafont is ragadott, és többek között arról beszélt, hogy a kormány a napokban ígérte meg az Európai Bizottságnak, hogy ezentúl a törvények megalkotása előtt szélesebbkörű társadalmi konzultációkat tartanak majd. Szerinte ezzel bebizonyosodott, hogy semmit nem érnek a kormány ígéretei, hiszen a katás törvényt hétfőn nyújtották be, és kedden már meg is szavazhatja a parlament.

13:00 - Egy kis eső tette próbára a tüntetőket, de sokan kitartottak, és a kora délutánra várható parlamenti szavazásig közös énekléssel szórakoztatják magukat.

14:00 - Egy ideje már azzal ütik el az időt a tüntetők, hogy egymásnak adják a megafont, mindenki mond egy rövid beszédet, de volt olyan is, aki énekelt. Telefonról bekapcsolták már több alkalommal a parlamenti közvetítést is, amelyet annyian követnek most, hogy folyamatosan akadozik.

14:52 - A tüntetők nagy üdvrivalgással fogadták a motoros és biciklis ételfutárokat, akik kisebb csoportot alkotva, dudálással érkeztek meg a Margit hídra.

15:22 - Miután a demonstrálók értesültek a hírről, hogy az Országgyűlés megszavazta az új kata-törvényt, rövid tanakodás kezdődött arról, hogy hol folytassák a tiltakozást. Felmerült, hogy esetleg elmennek a fideszes képviselők elé mennek a mélygarázsokhoz, aztán a többség akaratának engedve úgy döntöttek, hogy maradnak a Margit hídon. A szószóló arra kérte a jelenlévőket, hogy hívják ismerőseiket, barátaikat a hídra, hogy még nagyobbra duzzadjon a tüntető tömeg.

ÉLŐ közvetítésünk a tüntetésről:

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményében azt írta, hogy a „be nem jelentett gyűlés résztvevői akadályozzák a közlekedést a Margit hídon”, ezért a budai és a pesti oldal irányából is elterelik a forgalmat.

A Budapesti Közlekedési Központ pedig azt közölte, hogy a demonstráció miatt 4-es és a 6-os villamos nem közlekedik a Margit híd, budai hídfő és az Oktogon között.

A tömeg a Kossuth térről a Balassi Bálint utcán keresztül érte el a Jászai Mari teret, miközben többek között azt saknádlták, hogy „gyertek velünk”, illetve, hogy „zárjuk le a Margit-hidat”.

Eközben a parlamentben sürgősségi eljárásban tárgyalják a Pénzügyminisztérium által benyújtott javaslatot, amely értelmében szeptember 1-től csak az lehetne katás, aki magánszemélyektől szerzi a bevételét. A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke szerint ezzel a jelenlegi körülbelül 450 ezer katás vállalkozó fele kieshet ebből a kedvezményes adónememből.

A tegnap bemutatott törvény-javaslatról kedden délután szavaznak a képviselők.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Mi történhetett Vlagyimir Putyinnal? Orvost kellett hívni az orosz elnökhöz
Sok a pletyka arról, hogy az orosz elnöknek hasnyálmirigy-rákja, illetve Parkinson-kórja van. A legfrissebb hírek szerint már nagyon gyenge is, kimerítik a nyilvános szereplések.

Link másolása

Az orosz kormány egyik "informátora" szerint tovább romlott Vlagyimir Putyin egészsége - írja a The Sun.

A bulvárlap korábban azt az információt kapta, hogy az orosz elnöknek hasnyálmirigy-rákja van, illetve a Parkinson-kór korai tüneteit is mutatja.

Az állapota a közelmúltban állítólag tovább romlott, és General SVR nevű Telegram-csatorna szerint (egy állítólagos orosz kormányhoz közeli forrásra hivatkozva) annyira kimerítette a csütörtöki volgográdi látogatás, hogy orvost kellett hívni hozzá. Az elmúlt hónapokban Vlagyimir Putyin nyolc kilogrammot fogyott – írta meg korábban a The Daily Star is.

A Kremlhez közeli forrás szerint Putyin nem érezte jól magát a szovjetek sztálingrádi győzelmének 80. évfordulója alkalmából szervezett volgográdi ünnepségen.

"Estére nagyon fáradtnak és gyengének érezte magát, orvost hívtak hozzá. A kezelése után sem jött formába, az sem biztos, hogy ez meg fog egyáltalán valósulni"

- állítja az SVR.

A pletykákat csak erősíti az, hogy Putyin ritkán jelenik meg nyilvánosan, sok szereplését le is mondta, állítólag szédülésre, fejfájásra panaszkodik. Helyette főleg videókapcsolaton keresztül tartja beszédeit.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Szívszorító videók a törökországi földrengés pillanatairól és a kétségbeesett mentési munkákról
Összeomló házak, megrepedő utak, lángoló épületek, kétségbeeesetten menekülő emberek, a romok alól kimentett túlélők... Megrázó felvételek a természeti katasztrófáról.

Link másolása

Mi is beszámoltunk róla, hogy több erős földrengés rázta meg hétfőre virradóan Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés a Richter-skála szerinti 7,8-as erősséget is elérte.

A földmozgásnak Törökországban és Szíriában is több száz halálos áldozata és több ezer sérültje van.

Török oldalakon már azt latolgatják, hogy az áldozatok végső száma több ezerre tehető majd, egy, a Cumhuriyet TV -nek nyilatkozó geofizikai mérnök, Ahmet Ercan elmondta, hogy a földrengés után 6 ezer áldozatra kell számítani a régióban.

A török katasztrófavédelem adatai szerint helyi idő szerint 4 óra 17 perckor a dél-törökországi Kahramanmaras tartomány Pazarcik körzetében 7,4-es erősségű földrengés következett be, amelyet 4 óra 26 perckor a délkelet-törökországi Gaziantep tartomány Nurdagi körzetében egy 6,4-es erősségű, majd 4 óra 36 perckor Gaziantep Islahiye körzetében egy 6,5-ös erősségű rengés követett.

A földrengés Törökország déli részén, Szíria északi határa közelében, helyi idő szerint 04.17 órakor 17,9 km-es mélységben történt de nemcsak Szíriában, hanem Libanonban és Izraelben is érezték.

A katasztrófa után az Európai Unió vezetői, valamint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár támogatásáról biztosította a földrengés sújtotta Törökországot és Szíriát, az EU közölte: az uniós mentőcsapatok már elindultak a térségbe.

VIDEÓK: A rengés pillanatai

VIDEÓK: A földrengés után

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Twitter-üzenetében szolidaritását fejezte ki és közölte, a szövetségesek támogatást mozgósítanak a földrengés sújtotta Törökországnak. "Teljes szolidaritásukat fejezük ki szövetségesünkkel, Törökországgal a szörnyű földrengést követően" - fogalmazott a NATO-főtitkár, majd hozzátette: felvette a kapcsolatot Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében az EU teljes szolidaritását fejezte ki Törökország és Szíria lakosságával. Közölte: Európa támogatása már úton van a térségbe. Az EU készen áll arra, hogy további segítséget nyújtson - tette hozzá az uniós bizottság elnöke. Charles Michel, a tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke üzenetében részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak, a sérülteknek mielőbbi felépülést kívánt. Végezetül az Európai Unió szolidaritását fejezte ki. Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke üzenetében hangsúlyozta, Európa Törökország és Szíria népe mellett áll ezekben a nehéz pillanatokban. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azt írta: az EU kész segíteni, és együtt érez Törökország és Szíria népével. Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos Twitter-üzenetében azt közölte, a reggeli földrengést követően az Európai Unió aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust, sürgősségi koordinációs központján keresztül pedig összehangolja az Európából érkező mentőcsapatok kiküldését. Hollandia és Románia mentőegységei már úton vannak - tette hozzá az uniós biztos - írja az MTI.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Eltörölnek egy munkaszüneti napot, rögtön kiment tüntetni 50 ezer ember Dániában
A szakszervezetek nem támogatják, hogy egy nappal többet kelljen dolgozni a Nagy Imádság Napjának eltörlésével. A kormány a védelmi kiadásokat növelné a plusz bevételből.

Link másolása

Legalább 50 ezren tüntettek vasárnap Koppenhágában, mert megszüntetnek egy ünnepnapot - írja a Reuters alapján a 444.hu.

A megmozdulást az ország legnagyobb szakszervezetei szervezték, amelyek ellenzik a Nagy Imádság Napjának eltörlését, melyet 1686 óta ünnepelnek a helyi keresztények a húsvétot követő negyedik pénteken. A szervezők szerint ez volt az utóbbi több mint tíz év legnagyobb megmozdulása Dániában.

A balközép Szociáldemokrata Párt, a Mérsékelt Párt és a jobbközép Liberális Párt kormánykoalíciója döntött úgy, hogy egy nappal többet kell dolgozni, hogy így növelni tudják a védelmi költségvetés keretét.

A kormány terve, hogy három év alatt teljesítsék a NATO 2030-as célját, és a GDP két százalékára emeljék a védelmi kiadások mértékét.

Az ehhez szükséges pénzt az ünnepnap eltörlésével és a nagyobb adóbevétellel akarják összeszedni. Bár az elemzők szerint nem biztos, hogy ez az intézkedést hosszú távú megoldást jelentene, a kormány kitart.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Egy második nagy földrengés volt Törökországban és Szíriában, kevesebb mint 12 órával az első után
Ami épület az elsőnél csak megrongálódott, az jó eséllyel ebben a rengésben le is dőlt. Rengeteg halott van, a számuk meredeken emelkedik.

Link másolása

A török hatóságok szerint kevesebb mint 12 órán belül a második hatalmas földrengés sújtotta az ország délkeleti részét. A szíriai állami média azt is közölte, hogy Damaszkuszt érintette a legutóbbi nagy földrengés, bár a részletek még nem ismertek - írja a Guardian.

Az Európai Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC) előzetes adatai szerint korábban a Richter-skála szerint 7,7-es erősségű rengést mértek, az epicentruma a törökországi Kahramanmaraştól 67 km-re északkeletre, 2 km-es mélységben volt. A törökországi katasztrófa- és veszélyhelyzet-kezelési hatóság kijelentette, hogy a második valamivel kisebb, 7,6-os volt, és mélyebben volt a központja.

Az első törökországi és szíriai földrengés összesített hivatalos halálos áldozatainak száma már 1200 fölé emelkedett, és Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnök az ország legnagyobb katasztrófájának minősítette 1939 óta.

A szíriai állami hírügynökség is több mint 320 halottról számolt be az országban, és több mint 1000-en megsebesültek. A White Helmets mentőszolgálat is sok száz áldozatról számolt be azokon a területeken, ahol működnek.

Az első földrengés akkor történt, amikor az emberek aludtak, és az egyik legerősebb rengés volt a régióban az elmúlt egy évszázadban. A keresési és mentési munkákat nehezítette a rossz időjárás. Törökország elnöke elmondta, hogy eddig több mint 45 nemzet ajánlott fel segítséget.


Link másolása
KÖVESS MINKET: