News here
hirdetés

HÍREK

„Lemondott a világ a gettók népéről, a legszegényebbekről” - a magyarországi roma közösségekben is pusztít a járvány

A roma polgárjogi aktivisták szerint hiába kértek segítséget a kormánytól és az EU-tól.

Link másolása

hirdetés

A magyarországi roma közösség járvány sújtotta állapotáról jelent meg egy cikk néhány napja a Reutersen - szúrta ki a Magyar Narancs. A Reuters cikkében megszólalt Horváth Aladár roma polgárjogi aktivista, aki úgy fogalmazott:

"az embereink hullanak, mint a legyek".

Egy másik aktivista, Bitó-Balogh Zsanett pedig robbanáshoz hasonlította a járvány kitörését.

"Mintha egy bomba robbant volna"

- fogalmazott.

Bitó-Balogh Zsanett, aki a lap szerint maga is kétszer gyógyult fel a koronavírusból, azt is elmondta:

egy időben 12 családtagja volt kórházban, a múlt hónapban két nagybátyját és a nagymamáját is elveszítette, a szomszédjának pedig pár hét alatt a szülei, unokatestvére és a nagybátyja is elhunyt.

Az aktivisták szerint a kormánynak többet kellene tennie a roma közösségért.

hirdetés

A Reuters megkereste Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is, aki annyit válaszolt a lap kérdéseire, hogy a roma közösségnek önként kell részt vennie az oltásban.

"Amint eljutunk arra a pontra, a roma fiatalok is sorra kerülnek"

- fogalmazott a miniszter.

Horváth Aladár a Narancs.hu-nak azt mondta,

"a hozzánk eljutó hírek arról szólnak, hogy a roma közösségen belül a kisvárosokban, a fővárosban és a gettótelepüléseken is betört, illetve végigsöpört a vírus".

A polgárjogi aktivista szerint 30-as, 40-es, 50-es éviekben járó fiatalemberek halnak meg.

Horváth Aladár arról is beszélt a lapnak, szerinte fizikai törvényszerűség, hogy zártabb közösségekben, ahol több ember él együtt, a személyes találkozások száma is nagyobb, ott terjedni fog a vírus. A „szegénygettókban” nincs pénz, jövedelem arra, hogy gyógyszereket, vitaminokat vásároljanak, de még tisztálkodási lehetőségeik sincsenek.

"Van, ahol 200 méterről hozzák a vizet, többen egy csuporból isznak. Így pillanatok alatt elkapja mindenki"

- fogalmazott.

A polgárjogi aktivista azt is hozzátette: maszk és a kézfertőtlenítő is csak korlátozottan elérhető, ahogy számítógép sem áll rendelkezésre, így sokan regisztrálni sem tudnak az oltásra.

Horváth Aladár a lapnak azt is elmondta, hogy még tavaly márciusban a Magyarországi Roma Parlament (MRP) több civil szervezettel karöltve kidolgozott egy 9 pontos tervet arra, hogyan kellene a legvédtelenebb társadalmi régiókan élőket megvédeni.

Később felvették a kapcsolatot Vecsei Miklós társadalmi felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki megbízottal, a Máltai Szeretetszolgálat alelnökével. "Viszont mivel Horváth Aladárnak volt egy Orbán Viktor miniszterelnököt bíráló nyilatkozata, ezért megszakították vele a tárgyalásokat" - jegyzi meg a lap.

De a cikk szerint a Magyarországi Roma Parlament írt levelet Áder János köztársasági elnöknek, Orbán Viktornak, Pintér Sándor belügyminiszternek, az Európai Unió több vezetőjének, köztük Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének is, de ezek sem vezettek eredményre. Az EU-tól ugyan érkezett válasz, de a segítség végül elmaradt.

"Lemondott a világ a gettók népéről. A legszegényebbekről, ami emberiségellenes bűncselekmény"

- fogalmazott Horváth Aladár, aki szerint a nemrég munkába állított öt oltóbusz csak nagyon sok idő alatt tudja bejárni a Magyarországon található nagyjából 1600 cigánytelepet.

Hasonló helyzetről számolt be a lapnak Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetségi Önkormányzat elnöke is, aki azt mondja, tapasztalataik szerint Csongrád-Csanád megyében több ezer, főként roma származású család került nehéz helyzetbe a regisztráció miatt, hiszen sem eszközük, sem internetes elérhetőségük nincsen. De az országban mindenütt gondot jelent a mélyszegénységben élőknek a regisztráció.

Nagy Mihály szerint félő, hogy a nagyon rossz egészségi állapotban lévő romákat súlyosan megbetegítheti a vírus.

A Magyar Narancs úgy tudja, több önkormányzat viszont felajánlotta a segítségét: Nagykanizsán és Hódmezővásárhelyen egy adott telefonszámon lehet jelentkezni, és a szükséges adatok megadása után az ügyfélszolgálat munkatársai beregisztrálják az oltásra jelentkezőket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Betiltják az IQOS-t és a hasonló hevítéses dohánytermékeket az unióban
A rák elleni küzdelem részeként lépne fel az EU az ízesített hevítéses dohánytermékek ellen, amelyek eladása rohamosan megugrott az elmúlt években.

Link másolása

hirdetés

Betiltanák az ízesített hevítéses dohánytermékek árusítását az Európai Unióban annak érdekében, hogy 2040-re öt százalékra csökkenjen a dohányzók száma az unión belül - közölte az Európai Bizottság szerdán.

A testület azért akar fellépni a hevítéses dohánytermékek ellen, mert ezek eladása rohamosan megugrott Európában az elmúlt években. Júniusi jelentésük szerint 2018 és 2020 között az ilyen típusú cigaretták eladása 924 millióról 19,7 milliárdra nőtt, ami több mint 2000 százalékos növekedés.

Stella Kyriakides, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa elmondta, hogy tízből kilenc esetben a tüdőrák oka a dohányzás, ezért az a cél, hogy minél inkább visszataszítóvá tegyék a cigarettázást, ezzel megvédjék az állampolgárok egészségét és életeket mentsenek meg.

Az Európai Bizottság javaslatát - amely csak a dohányhevítéses elektromos cigarettákra terjedne ki, a csak nikotint tartalmazókra, mint például az Elf Barra nem - az Európai Tanács és az Európai Parlament is tárgyalja majd. Ha elfogadják, a tagországoknak nyolc hónapjuk lesz arra, hogy jogszabályt hozzanak a rendelkezésről, és további három hónapjuk ennek érvényesítéséig.

Forrás: Politico

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Orbán Viktor rendelettel döntött a bedőlt italforgalmazóról
Kiemelt jelentőségű csődeljárássá minősítették az egyik legnagyobb hazai italforgalmazó felszámolását. Az Ital Magyarország Kft. több száz millió forinttal tartozik a borászatoknak.

Link másolása

hirdetés

Február 8-án csődvédelmet kért az egyik legnagyobb hazai italforgalmazó, az Ital Magyarország Kft. (IMO), amely nagyjából harminc hazai borászatnak tartozik összesen csaknem 350 millió forinttal.

A 24.hu szúrta ki, hogy a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent egy rendelet, amellyel a kormány a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény alapján

stratégiailag kiemelt jelentőségű csődeljárássá minősítette a cég csődeljárását.

A rendelet ezt nem részletezi, de a paragrafusok alapján az egyik legnagyobb italforgalmazó adósságainak rendezéséhez, hitelezőivel való megegyezéséhez a kormány szerint nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik. A rendelet szerdán hatályba lépett.

A cikkben emlékeztetnek, hogy korábban a pórul járt borászok kérték Palkovics László minisztertől, hogy kezdeményezze az Ital Magyarország Kft. (IMO) stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítését.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Törölte a járatukat a Wizz Air, 1000 euró ráfizetéssel jutottak haza két nappal később
A nő és férje vasárnap délben tudta meg, hogy az esti járatuk nem indul. Végül kedden egy másik városból, egy másik légitársaság járatával jutottak haza.

Link másolása

hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, többször is volt példa arra mostanában, hogy a Wizz Air váratlanul törölte egy járatát megfelelő tájékoztatás és segítségnyújtás nélkül. Így maradt hoppon Antal Barbara és családja is, akik esküvőre utaztak Marbellára, a hazaút viszont káoszba fulladt. Kálváriájukat az RTL Híradónak mesélte el Barbara.

A család nagy része rendben hazaért egy Bécsbe tartó járattal vasárnap, az Angliában élő Barbaráék járatát azonban törölték. Ebéd közben kapták a hírt, hogy az esti járatuk nem indul. Az ezt közlő levélben lévő linkek azonban nem működtek, így nem tudták átrakni a foglalásukat egy másik járatra. Mivel telefonon sem tudták elérni a légitársaságot, a repülőtéren érdeklődtek a teendőkről a Wizz Air pultjánál.

Ott azonban közölték velük, hogy a következő gép csak három nappal később indul. Se szállásban, se ellátásban nem tudtak segíteni nekik, annyit mondtak nekik, hogy kérjenek számlát a szállásról és az étkezésről, ezek költségeit később visszatérítik.

A nő és férje végül kedden egy másik városból, egy másik légitársaság járatával jutott haza. A két nap csúszás közel 1000 euróba került nekik, amit nem akar veszni hagyni.

"Nemcsak a pénz miatt, hanem az emberi jogok miatt is el fogok menni a végsőkig"

- mondta Barbara az RTL Híradónak, hozzátéve, hogy ha kell, ügyvédi segítséget kér.

A fogyasztóvédelmi hatóság az RTL Híradó megkeresésére szerdán azt közölte, hogy az utasok az induló repülőtér országának fogyasztóvédelmi hatóságához fordulhatnak. A budapesti kormányhivatalhoz pedig nem érkezett panasz törölt járatokkal kapcsolatban.

hirdetés

A Technológiai és Ipari Minisztérium viszont azt közölte, vizsgálják, ki a felelős azért, hogy vasárnap több száz Budapestre érkező utas éjszakázott a reptéren, mert nem volt, aki kiadja nekik a feladott csomagjaikat.

VIDEÓ: Az RTL Híradó riportja

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Minden előjel nélkül kidőlt egy fa az egyik keszthelyi strandon
Egy szemtanú szerint csak a szerencsének volt köszönhető, hogy nem sérült meg senki.

Link másolása

hirdetés

Kidőlt egy fa a keszthelyi Libás Strandon szerda délután - írta meg a Telex egy Facebook-posztra hivatkozva.

Egy ott strandoló férfi arról számolt be, hogy a családjával fürdött, amikor egyszer csak egy hatalmas reccsenést hallottak, majd látták, hogy egy óriási fa kidőlt, rá az alatta, mellette lévő emberekre, köztük gyerekekre is. Nagy riadalmat okozott, de szerencsére nem sérült meg senki, amit még a strand vízi mentői is alig hittek el.

A keszthelyi strandok üzemeltetésért felelős VÜZ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Telex érdeklődésére elmondta, hogy

a kidőlt fa nem egy kivágásra ítélt, kezeletlen beteg fa volt, minden előjel nélkül dőlt ki a strand egyik kedvelt területére.

Azt is hozzátette, hogy a település fáit folyamatosan ellenőrzik és faápoló szakértőkkel is együtt dolgoznak. A kidőlt fa eltakarítását a VÜZ Kft. végzi csütörtökön a hajnali órákban.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: