HÍREK
A Rovatból

Le akart küldeni a gépről egy asztmás utast egy EasyJet járat pilótája, amiért nem vett fel maszkot

A férfi engedelmeskedett, de az egyórás út alatt végig hiperventillált.

Link másolása

Azzal fenyegetett egy utast az EasyJet egyik járatának pilótája, hogy vagy felvesz egy szájmaszkot, vagy leküldi a gépről, hiába volt róla igazolása, hogy asztmája miatt nem hordhat maszkot - írja a BBC.

A teljes neve elhallgatását kérő férfi, akire csak Nickként hivatkoznak, az angliai Jersey-ből utazott a londoni Gatwick reptérre az EasyJet egyik járatán. Ahogy a legtöbb helyen, itt is kötelező a szájmaszk használata. A férfinak azonban volt egy olyan kártyája, amivel kiválthatja a maszkviselést, Nicknek ugyanis olyan súlyos légzési nehézségei vannak, hogy sálat sem hordhat a nyaka körül, az arcát pedig nem takarhatja el, különben rosszul lesz.

"Hihetetlenül nehéz így lélegeznem. Olyan érzés, mintha egy vasövet szorítanának a mellkasomra."

Az angol Közlekedési Minisztérium szerint azoknak, akik egészségügyi állapotuk miatt nem hordhatnak maszkot, egy kártyával vagy kitűzővel jelezhetik mindezt. Ez azonban nincsen törvénybe iktatva, akár otthon is készíthet magának valaki ilyen kártyát, és az orvosi dokumentáció sem követelménye ennek. Éppen ezért probléma a légzési problémákkal küszködők maszkhasználata, több jótékonysági szervezet hívta már fel az intézmények figyelmét arra, hogy legyenek tekintettel azokra, akik egészségügyi okokból képtelenek a maszkviselésre.

Nick rendelkezett olyan kártyával, ami ezt igazolta, a kormány honlapjáról nyomtatta ki, és az odaúton nem is volt vele probléma. Visszafelé azonban hiába mutatta meg az őt dorgáló utasoknak, majd a személyzetnek is, senki sem vette komolyan. A járat az incidens miatt fél órát késett, emiatt az utasok még dühösebbek lettek Nickre.

"Inzultáltak, kiabáltak velem, és kinevettek. Úgy éreztem, hogy mindenki ellenem van"

- mesélte a lapnak a férfi, aki kínjában telefonjával kezdte el videózni az esetet. A felvételen látszik, ahogy a pilóta megmondja neki: vagy maszkot vesz, vagy le kell szállnia.

A férfi végül beleegyezett a maszkviselésbe, ám az egyórás út alatt végig hiperventillált.

"Bármit megtennék, hogy elkerüljem a légzési nehézségeket. Sokkal ijesztőbb, mint 100 dühös utassal szembenézni, de sajnos úgy éreztem, hogy nincs más választásom."

A repőlőtársaság végül közleményt adott ki, amelyben elismerték, hogy sajnálják a történteket, és ugyan van szabály az ilyen esetekre, az új helyzet miatt azonban még nem tudatosult minden dolgozójuknál. Azzal védekeztek, hogy Nick kifogásolható módon viselkedett, ám egy másik utas szerint a férfi kifejezetten nyugodtan viselkedett ebben a stresszes helyzetben. Egyben kifejtette, hogy a személyzet igazán félrevonulhatott volna megbeszélni a problémát Nickkel, ahelyett hogy egy repülőnyi utas előtt alázzák meg.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Itt vannak az adatok: Rengeteg szavazót vesztett a Fidesz a kegyelmi botrány miatt
Csökkent a támogatottságuk és nőtt a bizonytalanok száma is. A szakember szerint jelentős mértékben, főleg ilyen rövid idő alatt.

Link másolása

Sokkolta a Fidesz-tábort az elnöki kegyelem és a pedofilbotrány. Azonnal csökkent a kormánypárt támogatottsága és nőtt a bizonytalanok száma. Ez derült ki a Publicus Intézet kutatásából - írja a Népszava.

Pulai András, a Publicus Intézet vezetője a lapnak elmondta, hogy a február 13. és 20. között végzett felmérés alapján a magyarok 70 százaléka helyesnek tartotta, hogy a botrány után lemondott posztjáról az államfő.

A Fidesz támogatottsága a teljes népességben 2-3 százalékponttal csökkent a Publicus előző, januári méréséhez képest, ami 150-225 ezer választó elvesztését jelenti. A bizonytalanok száma ugyanennyivel növekedett, minden más lényegében változatlan maradt

– mondta el Pulai András.

A szakember szerint ez a népszerűségvesztése nagyon jelentős ilyen rövid idő alatt. De az, hogy lesz-e további vesztesége a kormányzópártnak, az attól is függ, hogy mennyire sikerül a dolgot napirenden tartani - írja a lap.

A Fidesz még mindig magasan vezet, de ha az ellenzék összefogva indulna az EP-választáson, akkor már döntetlenhez közeli lenne az állás - véli Pulai.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Tölgyessy Péter: Novák Katalin volt Orbán Viktor első számú utódjelöltje
A politikai elemző a Partizánban azt mondta, nem csekélység volt a köztársasági elnököt beáldozni, de Orbán Viktor az egyetlen, aki nem lecserélhető, ha kell, mindenki odadobja magát a felé érkező golyó elé.

Link másolása

Tölgyessy Péter szerint a miniszterelnök vezéráldozatot hozott azzal, hogy Novák Katalin lecserélése mellett döntött. Őt ugyanis éveken keresztül építették fel, hogy melegséget sugárzó, mosolygós, szeretni való köztársasági elnökké váljon, akinek jelentős hatása volt a Fidesz saját közönségére. Volt egy munkamegosztás a miniszerelnök és Orbán Viktor között, akár nemzetközi szinten is, amit tudatosan, komoly munkával építettek fel.

Az elemző szerint hatalmas lehetett az ijedtség, ha őt beáldozták. Annál is inkább, mert hihetetlen ambíctó volt Novák Katalinban, Orbán Viktor elsőszámú utódjelöltjének tekintették.

„Az én megítélésem szerint az első számú utódjelölt volt”

- fogalmazott a Partizánban Tölgyessy Péter.

Hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy utódlási helyzet lenne a Fideszben, Orbán Viktor elképesztően jó állapotban van, és akár még 30 év is benne van. „Az ilyen rendszerekben általában halálig kitart a vezető.” És nincs túl nagy jelentősége, hogy kire mutat rá a vezér.

Ugyanakkor úgy látja, „mintha kibillent volna az egyensúlyából a miniszerelnök”. Megingott. Ez az ügy nagyon mélyen érintette a Fidesz közönséget. Egy polarizált országban nem sokat számít, mit gondolnak az ellenzékiek, de az igen, hogy mit gondol a saját tábor.

„Az is világos, hogy ebben a rendszerben mindenki lecserélhető, kivéve a miniszterelnököt. Tehát ha ővele baj történik, bármilyen természetű baj, akkor vége a rendszernek. Éppen ezért önfeláldozóan mindenki odadobja magát a felé érkező golyó elé is”

– mondta a műsorban.

VIDEÓ: Tölgyessy Péter a kegyelmi botrány hatásairól


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Tölgyessy: Magyar Péterben semmi sincsen, az ellenzéki véleményeket mondja fel
A politikai elemzőt Magyar Péterről is kérdezte Gulyás Márton a Partizánban. Azt mondta, Simicska Lajos nagyságrendekkel fontosabb szerepet játszott a rendszerben, mégis csak egy epizód volt.

Link másolása

„Én ezt már betegségtünetnek tartom, ami körülötte zajlik" - mondta Tölgyessy Péter Magyar Péterről a Partizánban.

A politikai elemző szerint ha kimennénk az utcára, és megkérdeznének egy ellenzékit, mit gondol a Fideszről, pontosan ugyanazt mndaná, amit Magyar Péter.

„Ebben semmi nincsen, az ellenzéki közvélemény mondatait mondja fel. A nagy eltérés, hogy ezt olyan valaki mondja, aki egy második, harmadik vonalbeli fideszes politikusnak volt a férje, és körülbelül nyolcadik vonalbeli állásokat töltött be a rendszerben.”

Magyar Péter azt mondja, hogy visszaélések történtek a Fidesz rendszerben, de arról nem beszél, ki követte el, hogyan, miként. Azt, hogy visszaélések történnek Magyarországon, még a Fidesz szavazók is így gondolják, van, aki szerint ez a világ természetes rendje.

„Ezt inkább betegségtünetnek tartom. Azt jelzi, hogy az ellenzéki szavazókban óriási vágy van, hogy kimondjuk végre, hogy ez szörnyű, ez elviselhetetlen. És egy volt fideszes mondja nekik, hát ez egy hős, ez egy isten. De semmit nem mond azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne ezt a szerencsétlen országot kormányozni. És semmiféle konkrétumot nem mond.”

Tölgyessy Péter szerint "láttunk már karón varjút", Simicska Lajos százszor fontosabb volt, mondott mindefélét, igazán lehetett a tarsolyában valami, ugyanabba a középiskolába járt, mint Orbán Viktor, közvetlen harcostársa volt, és mégsem atombomba robbant, csak egy átmeneti felbuzdulás következett.

A csodába hisz az ellenzék, hogy az égből jön valami, és megoldja a dolgot. De nem csodavárás kellene, hanem arra válaszolni, "én mit tudok tenni."

VIDEÓ: Tölgyessy Péter a kegyelmi botrány hatásairól


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
49 ingatlant kapott a református egyház az államtól ingyen, miután Balog Zoltán lett az egyházfő
Az egyház így 2,5 év alatt 13 milliárd forint értékben kapott ingatlanokat, míg az azt megelőző években jóval kevesebbet.

Link másolása

Balog Zoltán református püspök egy hete mondott le a zsinat elnöki posztjáról, miután kiderült, hogy ő is támogatta Novák Katalin kegyelmi döntését a bicskei gyermekotthon volt igazgató-helyettese részére. Ám a püspöki tisztségét megtartotta.

Egy egyházi vezető azzal védte meg, hogy „ha Balog jó volt akkor, amikor támogatásokat szerzett az egyháznak, akkor legyen jó most a nehezebb időkben” - írja a 24.hu.

A lap emlékeztet rá, hogy Balognak jó kapcsolata volt a kormányzattal, és ennek érezhető hatása is volt. A Párbeszéd tavaly adatigénylést adott be a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz, hogy megtudja, milyen ingatlanokat kapott az egyház ingyenesen 2010-től.

Eszerint Balog előtt 11 év alatt 8 állami ingatlant kaptak. Majd 2,5 év alatt (2023 augusztusáig) 49 állami ingatlant kapott a református egyház.

Így összesen 13 milliárd forint értékben kaptak ingatlanokat.


Link másolása
KÖVESS MINKET: