HÍREK
A Rovatból

Látványos grafika arról, hogyan gazdagodtak a világ lefejlettebb országai 57 év alatt

Több érdekességet is felfedezhetsz rajta.

Link másolása

Nagyon érdekes és szemléletes infografika jelent meg a Facebookon arról, hogyan változott a világ legnagyobb GDP-t előállító országainak sorrendje az elmúlt 57 év alatt.

Az 1960-tól 2017-ig futó grafikon adatai alapján láthatod, hogy bár az USA ez idő alatt mindvégig a lista elején állt, de az utána lévők sorrendje folyamatosan változott.

A második világháború után mélybe zuhanó Németország óriásit lépett előre az évek során, de a leglátványabb változást egyértelműen Kína produkálta, az ország, amely a 90-es években még nem is volt a legjobb tíz között, viszont ma már a világ második legnagyobb gazdaságú országa.

Frederic Emam-Zade Gerardino

Frederic Emam-Zade Gerardino posted a video to his timeline.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Fotó: Kaposváron is óriási tömeg hallgatta Magyar Pétert
A politikus Facebook-bejegyzésében jelentkezett be, ahol megírta azt is, hol lehet vele legközelebb találkozni országjáró körútja során.

Link másolása

Magyar Péter, a Tisza Párt politikusa Facebook-posztjában osztotta meg követőivel, hová megy legközelebb országjáró körútján. Pénteken és szombaton is Pest megyei településkre látogat.

Bejegyzésében azt írta: "Pest megye, érkezünk:"

Korábban nyilvánosságra hozták a TISZA Párt választási programját. Bár az országgyűlési választások két év múlva lesznek, Magyar Péter már most közreadta, mit szeretnének majd tenni.

A párt alelnöke azt írta:

"Add tovább! Ha a TISZA Párt felhatalmazást kap a magyar emberektől:

- azonnal duplájára emeli a családi pótlékot;

- megemeli a 420 ezer legalacsonyabb ellátásban részesülő idős honfitársunk nyugdíját;

- megemeli az ápolók és a szociális területen dolgozók bérét;

- 5 %-ra csökkenti a zöldségek és gyümölcsök és az egészséges alapvető élelmiszerek ÁFA-ját;

- részletes hazaváró programot hirdet a több, mint félmillió külföldön élő honfitársunk hazacsábítására;

- hazahozza Brüsszelből a hazánknak járó uniós ezermilliárdokat;

- falu rehabilitációs programot hirdet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
„Nagyon komoly biztonsági fiaskót látunk” – Fico őrzői hibát hibára halmoztak Tarjányi Péter szerint
Követtek el ugyan hibákat Robert Fico testőrei is, de a biztonságpolitikai szakértő szerint eddigre egy szinte kivédhetetlen helyzettel találták szembe magukat. A merénylő ugyanis már eljuthatott a helyszínre úgy, hogy még egy fegyver is volt nála.

Link másolása

„Azt gondolom, hogy egy nagyon komoly biztonsági fiaskót látunk” – fogalmazott Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletről készült videót elemezve. Ahogy arról szerdán beszámoltunk, több lövéssel merényletet követtek el Fico ellen. Tarjányi erről az ATV-nek nyilatkozva megerősítette, a testőrök szerinte is hibáztak: „nem volt rendben” sem Fico közvetlen személybiztosítása, sem a menekítés, mivel túl lassan hagyta el a helyszínt a meglőtt vezetőt szállító autó. Emellett rámutatott:

„A személybiztosítók, a testőrök az utolsó védvonalat képezik.”

Fontos felderítőmunka a potenciális merénylők kiszűrése, melyet a titkosszolgálatoknak kellene elvégezni – mutat rá Tarjányi a videóban. A merénylő fokozatosan jutott el odáig, hogy végrehajtsa a támadást. Amikor a helyszínen megjelenhetett úgy, hogy nem vették észre nála a fegyvert sem, a személybiztosítók csoportja a szakértő szerint már egy majdhogynem kivédhetetlen helyzettel találta szemben magát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Gyanúsított lett a Robert Ficóra lövő férfi – bosszúból elkövetett gyilkossági kísérletért felelhet
Juraj Cintula azt mondja: büszke arra, amit tett. Ha a vád megállja a helyét, akár 25 év börtönre vagy életfogytiglanra is ítélhetik.

Link másolása

Előre kitervelt, bosszúból elkövetett gyilkossági kísérlettel gyanúsította meg a rendőrség Juraj Cintulát, aki szerdán több lövést adott le Robert Ficóra. A szlovák miniszterelnököt életveszélyes sérülésekkel szállították a besztercebányai kórházba, ahol megműtötték, állapota stabil, de továbbra is súlyos.

Cintulát jelenleg a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) rendőrségi cellájában tartják fogva Nyitrán. Amennyiben bebizonyosodik a bűnössége, a törvény értelmében 25 évtől életfogytig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik – írja a pozsonyi Új Szó.

A Markíza televízió értesülései szerint a korábban több szélsőséges csoporttal is kapcsolatba került író azt mondta: büszke arra, amit tett.

A Noviny tévécsatorna felvétele szerint Cintula már a szerdai merénylet előtt is tüntetett Fico ellen: április 24-én Dolna Krupában szintén kihelyezett kormányülésen vett részt a miniszterelnök. Akkor a későbbi merénylő „Éljen Ukrajna”, „hazaárulók” vagy „Elég a Ficóból” mondatokat kiabált a kormányfő felé.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Hidegfront robban be: még jégdarabokra is lehet számítani a hét második felében
Csütörtök estével hidegfront érkezik délnyugati felől. Az esős időjárás pénteken reggeltől akár egész hétvégén velünk maradhat.

Link másolása

Csütörtök este hidegfront köszön rá hazánkra: előbb a délnyugati tájakon várható zápor, zivatar, majd a csapadékzóna északkelet felé halad tovább, így péntek estig az ország legnagyobb részén számítani kell az esőre – írta meg a HungaroMet Facebook-oldalán. A lehulló csapadék mennyisége csütörtök este és péntek este között 24 óra alatt területi átlagban meghaladhatja a 10 millimétert az ország nagyobb részén.

A csapadékzóna pénteken napközben északkelet felé mozog majd, így a déli óráktól kezdve keletebbre is szárazabb levegő áramlik, de záporok és zivatarok még továbbra is kialakulhatnak.

Az esőzés pénteken kora reggel éri el Budapestet, legkésőbb viszont az északkeleti tájakat fogja elérni, a kora délelőtti órákban távozhat az országból Záhony irányában. Az Időkép szerint az éjszaka folyamán több helyen mennydörgésre és villámlásra lehet számítani.

A felhőszakadások akár 20-30 milliméter esőt is maguk mögött hagyhatnak, sőt a csapadékrendszer érkezése hirtelen feltámadó szelet hozhat, viharos, akár 60-70-80 km/órát elérő lökésekkel. Az erősebb gócokat - elsősorban a Dunántúl középső és északi felén - jégeső kísérheti, jellemzően kisebb méretű, de akár 0,5-1 centit elérő jégdarabokkal.

Link másolása
KÖVESS MINKET: