hirdetés

HÍREK

Lantos Gabriella: az orosz oltás engedélye politikailag motivált, az oxfordi vakcináé is hősködés

Az egészségpolitikus az orosz oltásról azt mondta, hogy azzal nincs baj. A legkorszerűbb ugyan a a Pfizer és a Moderna mRNS-alapú vakcinája, de utánuk következik az oxfordi és az orosz vakcina.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 23.

hirdetés

Nem tartja eredménynek az orosz és az oxfordi vakcina engedélyeztetési eljárásának lerövidítését Lantos Gabriella egészségpolitikus. Az Új Világ Néppárt elnökségi tagja az ATV Start című műsorában beszélt a vakcinákról.

Úgy véli, hogy bár az Európai Gyógyszerügynökség is rövidített az engedélyezési eljáráson, de a 210 napos eljárást lehetetlen két hónapra tovább rövidíteni, ahogy azt az OGYÉI tette.

Szerinte ez egy politikailag motivált engedély, ahogy az oxfordi vakcina engedélyeztetése is hősködés, hiszen ennek a vakcinának az engedélyét január 29-én az Európai Gyógyszerügynökség is megadja. Addig azonban nem lehet beszállítani az uniós országokba.

Az orosz oltásról azt mondta, hogy azzal nincs baj. A legkorszerűbb ugyan a a Pfizer és a Moderna mRNS-alapú vakcinája, de utánuk következik az oxfordi és az orosz vakcina.

A politikus elmondása szerint a magyar hatóságok gyorsütemű engedélyezése a vakcinák hitelességének nem tesz jót. A kínai vakcináról pedig úgy vélekedett, hogy az egy korábbi technológiát képvisel. Megítélése szerint az európai hatóság akár pár hónapon belül engedélyezheti a Szputnyik-V használatát, és akkor ez is egy használható vakcina lesz. Ugyanakkor kérdés, hogy mennyiért vásárolja meg Magyarország az AstraZeneca vakcinájával nagyjából hasonló minőségű orosz oltóanyagot. A Sinopharm kifejezetten a szegény országoknak szánja a vakcináját, ahol nem megoldható az mRNS- vagy vektorvakcinák által igényelt hűtés.

hirdetés

Lantos szerint az orosz és a kínai vakcinák magyar beszerzésével nem lesz meg hamarabb a magyar lakosság átoltottsága. Úgy vélte, hogy a 60 év felettieket március-áprilisig lehet majd beoltani Magyarországon, a fiatalabb és egészségesebb tömegeknek tavasz végére várható az oltása.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Működésképtelen lett a Jahn Ferenc Kórház egyik belgyógyászati osztálya

Mindössze három orvos írta alá az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést.
Fotó: Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház - Hivatalos oldal / Facebook - szmo.hu
2021. március 02.

hirdetés

Dr. Kunetz Zsombor tette ki a Facebookra azt a levelet, amit Dobosi Zsolt orvosigazgató írt Paphalmi Ritának, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Igazgatási Főosztálya főosztályvezető asszonyának hétfőn, és amiből kiderül:

a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet II. Belgyógyászati Osztályán mindössze 3 orvos (az ott dolgozók 20 százaléka) írta alá az új egészségügyi szolgálati jogviszonyt.

A II.-es számú Belgyógyászati és Gasztroenterológia Osztály így működésképtelenné vált az intézményben.

Korábban az egészségügyi szakértő posztolta azt a levélrészletet is, amiből kiderül, hogy „a tabányai Szent Borbála Kórházban is iszonyatos a káosz”, mert a sürgősségi osztályon felmondott az összes közalkalmazotti státuszban dolgozó orvos. De a megyeszékhelyen többen távoztak a radiológiáról, a kardiológiáról, a nefrológiáról és a pszichiátriáról is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Akár 30 százaléknyi szigorítás is jöhet még Kásler Miklós szerint

„Nem kértük ezt a járványt, de így alakult” - fogalmazott az emberi erőforrások minisztere.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2021. március 02.

hirdetés

Kásler Miklós 71. születésnapján adott interjút a Blikknek. Az emberi erőforrások minisztere beszélt arról, hogy Magyarország eddig jól helyt állt a közel egy éve jelen lévő járvány kezelésében.

Szerinte mivel „naponta két-háromszáz ember kerül most kórházba, ötszáz felett van és meredeken nő a lélegeztettek száma”, ezért nem érdemes kritikával illetni a kormány 16 ezer darabos lélegeztetőgép-vásárlását.

A következő időszakról elmondta, hogy

„a vakcináció mértéke több hét múlva éri el azt a szintet, ami megfékezhetné a felfutást. Addig szükség lehet szigorításokra is”.

Kifejtette, hogy ha a járványügyi szigorítások maximumát 100 százaléknak tekintjük, Magyarország jelenleg 70 százaléknál tart. Hogy milyen korlátozások lehetségesek még, arra nemzetközi példákat hozott. Ő is beszélt arról - akárcsak hétfőn Müller Cecília -, hogy

lehetséges még az iskolák bezárása vagy a szünetek előre hozása illetve meghosszabbítása. Az élelmiszerüzletek és gyógyszertárak nyitva tartása mellett lehet az egyéb boltok nyitva tartásán is szigorítani

- tette hozzá.

hirdetés

Mint fogalmazott, a járvány az egészségügy számos hibájára is rámutatott, többek között az épp most megszüntetni kívánt hálapénz kérdésére is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Néhány országból korlátozás nélkül be lehet lépni Magyarországra

A szomszédos országok közül csak Ukrajnából szűnnek meg a korlátozások, ezen kívül csak Oroszország szerepel európaiként a listán.
MTI / Fotó: MTI/EPA/Filip Singer - szmo.hu
2021. március 02.

hirdetés

Néhány országból korlátozás nélkül be lehet lépni Magyarországra - közölték hétfő este a kormány honlapján.

A kormany.hu azt írta: a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló kormányrendelet alapján a külügyminiszter felhatalmazást kapott arra, hogy a belügyminiszterrel közösen rendeletben állapítsa meg azokat az államokat, ahonnan gazdasági vagy üzleti célú útról Magyarországra hazatérve a magyar állampolgár hazánk területére korlátozás nélkül beléphet.

Ugyanez a lista tartalmazza azokat az államokat is, amelyek állampolgára, vagy amely államban 90 napot meghaladó tartózkodásra jogosult személy gazdasági vagy üzleti célból Magyarország területére korlátozás nélkül léphet be.

Mostantól ebbe a körbe tartozik az Amerikai Egyesült Államok, Kína, Oroszország, India, Indonézia, Izrael, Japán, Koreai Köztársaság, Törökország, Ukrajna, Szingapúr, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek - közölték.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Akciófilmbe illő jelenetekkel sem sikerült kideríteni, ki használta a NER kedvenc magángépét vasárnap

Már-már szokásosan a Maldív-szigeteken jártak vele.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 02.

hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a tavalyi év végén és idén év elején többször is megfordult a Maldív-szigeteken az OE-LEM lajstromjelű, Garancsi István kormányközeli üzletember tulajdonában álló Bombardier Global 6000 magánrepülő, amit Mészáros Lőrinc is előszeretettel használ utazásokhoz.

Legutóbb vasárnap járt az Indiai-óceán szigetállamában a gép, amit az Alfahír egyik munkatársa várt a budapesti landolásnál. Az újságíró hajnali 5 előtt kinn volt már a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren, ám végül nem sikerült kiderítenie, ki utazott a géppel.

„Kisbusszal beálltak elém, hogy ne láthassam, kik szállnak ki a gépből. Többször elsétáltak előttem esernyővel a biztonságiak, majd be is néztek a kocsimba, hogy mit csinálok. Amikor végre kiszálltak a személyek, akkor meg sima kézi zseblámpával villogtak, hogy véletlenül se sikerüljön képet lőnöm”

- számol be kalandjáról az újságíró, akinek sztorija nem ért véget a reptéren. Mint írja, a gép utasai ezután autóba ültek, és a Ferihegyi gyorsforgalmi úton haladtak végig, egyszer egy piros lámpát is figyelmen kívül hagyva. A lap munkatársa - a KRESZ szabályok betartásával - már nem tudta tovább követni a repülő utasait, ezért úgy döntött, haza indul. Ekkor azonban arra lett figyelmes, hogy az egyik kombi Skoda, amit korábban sikerült lefotóznia, mögé került egy Mercedessel együtt.

„Egészen a Határ útig követtek. Ekkor elkezdtem cikkcakkban közlekedni, kis utcákba behajtani, de továbbra is mögöttem voltak. Cseles manőverekkel az egyiket sikerült leráznom, de a Mercedes, ha gyorsítottam, ő is gyorsított, ha lekanyarodtam, ő is lekanyarodott. Egy kisteherautó megelőzésével sikerült megzavarnom, és hirtelen elvesztett a sofőr. Gyorsan leparkoltam és lekapcsoltam a lámpákat, de megint kiszúrt és mellém hajtott, majd továbbment. Tettem még pár kört, hogy biztosra vegyem, nem fognak hazáig utánam jönni”

- számol be a filmbeillő reggel kimeneteléről az Alfahír újságírója.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: