HÍREK
A Rovatból

Direkt36: Kormányközeli források szerint Balog Zoltán lehetett Novák Katalin kegyelmi döntése mögött

Több forrás szerint is komoly befolyása volt a Magyarországi Református Egyház vezetőjének, aki köztársasági elnöki tanácsadó is.

Link másolása

Novák Katalin szombaton lemondott köztársasági elnöki posztjáról, miután nagy vihart kavart, hogy kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon pedofil-botrányba keveredett egykori igazgató-helyettesének. A beszédében azonban nem indokolta meg, hogy miért döntött a kegyelem mellett.

A Telex és Direkt36 vasárnap esti cikkében arról ír, hogy több kormányközeli forrástól származó információjuk szerint "a kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház vezetője, korábbi miniszter, Novák tanácsadója és régi mentora".

Az informátorok szerint Balog Zoltán biztatta arra Novák Katalint, hogy adjon kegyelmet K. Endrének.

Egy forrás pedig elárulta, hogy a botrány kitörésekor Novák Katalin munkatársai és Orbán Viktor csapata is magyarázatot kért Balogtól. Ő azzal védekezett, hogy nem az ő döntése volt ez, hanem a református egyház vezetéséből többen is azt szerették volna elérni, hogy a családilag jó református kapcsolatokkal rendelkező K. Endre kegyelmet kapjon.

A lap írása szerint egy jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező ellenzéki politikus is azt mondta, hogy Fideszből és az elnöki stábból is többen úgy vélték, „politikailag egyértelműen Balog nyomulása volt a kegyelem mögött”. Volt, aki szerint „Balog bejárt a Sándor-palotába intézkedni”, és „mindenben kavart”.

A kegyelmi botrány kitörése után Balog Zoltán a közösségi oldalán csak annyit írt: „Visszavonulni néhány hétre imádkozni, gondolkodni, olvasni és írni Isten csendjében. Micsoda ajándék!”.

Több forrás is azt állította, hogy Balog Zoltán és Novák Katalin régóta szoros kapcsolatban állnak, és a 2022-es elnökké választása után a tanácsadói testület tagja is lett.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Az ellenzék beszólt Orbánnak: Azt gondolta, hogy el van intézve annyival az ügy, hogy belökte a busz alá Novák Katalint és Varga Juditot?
Több politikus is a miniszterelnök személyes felelősségét említette, és hiányolták azt is, hogy sem a kormány, sem Orbán nem kért bocsánatot a bicskei áldozatoktól.

Link másolása

Orbán Viktor hétfői beszédére válaszolhattak az ellenzéki pártok vezetői:

Tordai Bence először egy perces néma csendet kért Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető emlékére, aki kétes körülmények közt halt meg egy urali fogolytelepen.

A Párbeszéd politikusa így folytatta:

"Nagyon sajnálom, hogy a szuverén Fidesz-KDNP frakciónak Putyin zsoldjában állva nem sikerült kifejeznie a tiszteletét. Navalnij emléke előtt, szégyen az ön fejükre.

Van még itt szégyenteljes dolog, amiről miniszterelnök úr nem méltóztatott szót ejteni, mégpedig a Fidesz pedofil-ügyében az áldozatok kérdése. A mai napig hiába várjuk, hogy valaki az Önök oldaláról, a végrehajtó hatalom részéről, a felelősök közül, bocsánatot kérjen az áldozatoktól.

A bicskei gyermekotthonban, sérült áldozatoktól, akik közül valakinek az életét tette tönkre, valakinek pedig az életét vette el egy pedofil bűnelkövető, akiket maguk védenek, és mindazokról az áldozatokról, akik a magyar gyermekvédelemben vagy máshol úgy szenvednek, hogy ezek a szenvedések megelőzhetők lennének. Önök nem kértek tőlük bocsánatot, és nyilván a kormány nevében, a kormány helyett, mi ezt nem tehetjük meg, de a törvényalkotó hatalom tagjaiként, az országgyűlés jóérzésű tagjainak nevében, én bocsánatot kérek az áldozatoktól, a legmélyebb alázattal szeretném őket megkövetni és az elnézésüket kérni."

Tordai hozzátette:

"Érdemi, a gyermekvédelem és általában a szociális ellátórendszer helyzetét javító megoldásokat a mai napig nem látunk Önöktől. És azt sem látjuk, hogy támogatnák azokat az ellenzéki kezdeményezéseket, amelyek a gyermekvédelmi ellátórendszer, a szociális védelem javításáról szólnának. És nem látunk még egy dolgot, nem látjuk a felelősségvállalást.

Ugye az igazságügy miniszter azzal a javaslattal továbbította a köztársasági elnöküknek a kegyelmi kérvényt, hogy azt ne támogassa, majd miután azóta is megmagyarázatlan és megmagyarázhatatlan módon Novák Katalin mégiscsak kegyelmet adott ennek a pedofil segítő bűnelkövetőnek, az önök minisztere, az ön minisztere, Orbán úr ellenjegyezte ezt a kegyelmi kérvényt.

De amikor egy ilyen súlyos ügyben a köztársasági elnök és a kormány között egy ellentét feszül, higgyük el azt, hogy az ön véleményét, az ön döntését nem kérték ki, amikor ön pontosan arról híres, hogy a felcsúti csapat kezdő tizenegyéig mindenről maga határoz? Higgyük el azt, hogy Varga Judit személyes döntéseként ment szembe Novák Katalinnal?"

Ugyanezt feszegette, és Orbán felelősségét emlegette Bedő Dávid, a Momentum politikusa is:

"Magyarázat és válaszok helyett azonban azzal van elfoglalva, hogy mindenki másra kenje egy pedofil segítő kegyelmét. Maga azt gondolta, hogy el van intézve annyival az ügy, hogy belökte a busz alá Novák Katalint és Varga Juditot.

Köztársasági elnöknek, volt miniszternek és parlamenti képviselőnek kell buknia azért, hogy maga ne bukjon meg. Mindenki beáldozható, csak magának ne kelljen felelősséget vállalni, bocsánatot kérni és magyarázkodni. Maga tényleg azt állítja, hogy nem tudott semmiről, mindenki a saját szakállára cselekedett. Miniszterelnök úr, ez az, amit az égvilágon senki nem hisz el, még a sajátjaik sem.

Mindenki pontosan tudja, hogy ebben az országban semmi nem történik anélkül, hogy a milliárdokból felújított karmelitában ne bólintaná rá maga, hogy az ugyanolyan erkölcstelen jobbkeze Rogán Antal. Egy teljesen érdektelen közleményt sem adnak ki a maguk rábólintása nélkül."


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Orbán: Navalnijnak nem jár a tisztelet a parlementben, de nyugodjon békében
A miniszterelnök szerint „sovinisztáknak nem jár tisztelet. És aki patkányoknak nevezte a grúzokat a grúz-orosz háborúban, annak a tiszteletére nem állunk fel.”

Link másolása

Orbán Viktor megköszönte a Fidesz-frakciónak, hogy megőrizte a hidegvérét, és nem állt fel Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető tiszteletére.

A kormányfő közölte:

„Sovinisztáknak nem jár tisztelet. És aki patkányoknak nevezte a grúzokat a grúz-orosz háborúban, annak a tiszteletére nem állunk fel. Egyébként pedig nyugodjon békében.”

Forrás: rtl.hu

Navalnij valóban támogatta a grúzok elleni 2008-as háborút, és valóban inkább nacionalista politikus volt, különösen ahhoz képest, ahogy az utolsó éveiben ismertük. 2023-ban már bocsánatot kért a grúzoktól, és azt írta, hogy hibázott, mert nem értette meg jól a grúz politikát. Azt állította, hogy hirtelen felindulásból szólalt meg akkor, mert egy barátja meghalt egy grúziai bombatámadásban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor Navalnijról: Sovinisztáknak nem jár tisztelet
A kormányfő szerint „aki patkányoknak nevezte a grúzokat a grúz-orosz háborúban, annak a tiszteletére nem állunk fel. Egyébként pedig nyugodjon békében.”

Link másolása

Orbán Viktor megköszönte a Fidesz-frakciónak, hogy megőrizte a hidegvérét, és nem állt fel Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető tiszteletére.

A kormányfő közölte:

„Sovinisztáknak nem jár tisztelet. És aki patkányoknak nevezte a grúzokat a grúz-orosz háborúban, annak a tiszteletére nem állunk fel. Egyébként pedig nyugodjon békében.”

Forrás: rtl.hu

Navalnij valóban támogatta a grúzok elleni 2008-as háborút, és valóban inkább nacionalista politikus volt, különösen ahhoz képest, ahogy az utolsó éveiben ismertük. 2023-ban már bocsánatot kért a grúzoktól, és azt írta, hogy hibázott, mert nem értette meg jól a grúz politikát. Azt állította, hogy hirtelen felindulásból szólalt meg akkor, mert egy barátja meghalt egy grúziai bombatámadásban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Orbán: Miért csak a második kísérletre sikerült elítélni egy pedofil gyermekotthon-vezetőt?
A parlamenti beszédében a miniszterelnök beszélt a kegyelmi ügyről, Sulyok Tamás leendő államfőt méltatta, és kifejtette véleményét a svédek NATO-csatlakozásáról, a velük kötött üzletről, és az orosz-ukrán háborúról is.

Link másolása

"Sűrű nap áll előttünk" - ezzel kezdte Orbán Viktor a beszédét a parlamentben, és valóban: a beszéde után elfogadják Novák Katalin lemondását, megválasztják az új köztársasági elnököt, és jóváhagyják Svédország NATO csatlakozását is.

A miniszterelnök beszéde elején kitért a kegyelmi bottrányra.

"Az elnökasszony lemondásának oka egy olyan kegyelmi döntés volt, amelyben csak egyféleképpen lehetett volna dönteni, el kellett volna utasítani, nem ez történt, ezért a lemondás helyes volt."

- mondta.

Hozzátette, Magyarországon a gyermekvédelem ügyében zéró tolerancia uralkodik. A kormányfő azt mondta, a jogszabályoknak is garantálniuk kell, hogy ilyen még egyszer ne fordulhasson elő. "A kegyelmi ügyön túl megoldandó feladat az is, hogy pedofil ügyekben elítélt bűnöző ne legyen feltételesen szabadlábra helyezhető semmilyen indokkal."

Orbán szerint a bicskei gyermekotthonban elkövetett bűncselekmények a kegyelmi ügytől függetlenül is súlyos aggályokat vetnek fel.

"Miért csak a második kísérletre sikerült elítélni egy pedofil gyermekotthon-vezetőt? Átvilágítunk mindenkit, mert az alkalmassági feltételeknek egy gyermekvédelmi intézmény élén mindenre, az életvitelre, a szexuális devianciára és a pszichológiai megfelelésre is ki kell terjednie."

Ezután rátért a kegyelmi ügybe belebukott Novák Katalin lemondására és az új államfő megválasztására is. A leendő elnökről ezt mondta:

"Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke. Óriási tapasztalat, tiszteletre méltó tudás és vitathatatlan tekintély. Az Alkotmánybíróság döntései a legfontosabb kérdésekben világos utat mutattak az elmúlt években, és ezek a döntések a jogászok és az emberek egyetértésével is találkoztak. Úgy vélem, Magyarországnak most ilyen elnökre van szüksége."

A svéd NATO-csatlakozásról, amelyet a magyar parlament utolsóként ratifikál a tagországok közül, azt mondta, a vitákba többen is megpróbáltak kívülről beavatkozni.

"Ez azonban nem segítette, hanem hátráltatta az ügyet. Magyarország szuverén ország, nem tűri, hogy mások diktáljanak neki, legyen szó a döntések tartalmáról vagy időzítéséről."

Szerinte a svéd miniszterelnök pénteki látogatása hozzájárult a két ország közötti fair és tiszteletteljes viszonyhoz. A két ország katonai együttműködéséről is szólt.

"Magyarország légvédelmi és légi támadóképességét svéd gyártmányú vadászgépek biztosítják. A vadászgépekről szóló korábbi szerződést meghosszabbítjuk, és négy új vadászgépet vásárolunk. Ezzel a magyar légierő az ország területén kívül is képes lesz NATO feladatok ellátására, a saját nemzeti hadrendünkben tartott vadászgépekkel."

Hozzátette, közös kutatóközpontot nyit a svéd hadiipari vállalat és a Védelmi Innovációs Kutatóintézet.

Az orosz-ukrán háború kétéves évfordulójáról is megemlékezett Orbán:

"Mi magyarok kezdettől fogva tudjuk és mondjuk, ennek a konfliktusnak nincsen katonai megoldása. A háborút nem mélyíteni és szélesíteni kellene, hanem véget vetni neki."

"Magyarország ezért a háború évfordulóján újra azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz."

Link másolása
KÖVESS MINKET: