hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Korlátozásokkal, de kinyithatnak a mozik március elejétől New Yorkban

A színházak ugyanakkor egyelőre zárva maradnak, mert nem tudnának nyereségesen üzemelni a kapacitásuk negyedével.
Fotó: Unsplash/Kilyan Sockalingum - szmo.hu
2021. február 23.

hirdetés

A teljes kapacitásuk legfeljebb 25 százalékával és termenként maximum 50 nézővel nyithatnak újra a New York-i mozik március 5-től, írja a Variety. Andrew Cuomo, az állam kormányzója azt is bejelentette, hogy ezenfelül kötelező lesz a maszkviselés a vetítések alatt, ahogy a védőtávolság betartására is ügyelni kell, valamint fokozott fertőtlenítő intézkedések bevezetésére kötelezik a filmszínházakat.

A kormányzó néhány napja már szigorú biztonsági intézkedések mellett engedélyt adott a részleges újranyitásra a város nagyobb rendezvényhelyszíneinek, köztük a Madison Square Gardennek is. Továbbá a szabadtéri vidámparkok április 9-től ismét fogadhatnak vendégeket.

Ezzel szemben a Broadway színházai egyelőre zárva maradnak, mivel kétséges, hogy korltátozott kapacitással nyereségesen üzemelhetnek az intézmények.

A döntés a mozikat üzemeltető cégek mellett ösztönző hatással lehet a filmgyártásra is. A hírre a legnagyobb mozis cégek részvényei szárnyalni kezdtek a tőzsdén: az AMC papírjai 13,5 százalékkal, míg a Cinemarké 7,5 százalékkal erősödött.

Andrew Cuomót ősz óta folyamatosan kritizálták újranyitási stratégiája miatt. Ugyanakkor az állam kormányzójának döntéseit a téli járványhullám igazolta. Mostanra azonban egyre kevesebb új fertőzöttet jelentenek, ráadásul elképesztő tempóban oltják az embereket az Egyesült Államok teljes területén.

hirdetés
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Egyre nő az ellenzék támogatottsága a Fidesszel szemben

Havonta nagyjából 1 százalékponttal növekszik az összefogásra szavazók aránya.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 07.

hirdetés

A Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében egy százalékpontot csökkenve 29 százalék volt februárban. Az MSZP 5, a Jobbik 7, a DK 8, a Momentum pedig 5 százalékon áll - derül ki a Publicus Intézet országos reprezentatív közvéleménykutatásából, amit a Népszava megbízásából készítettek.

Érdemben, havonta nagyjából 1-1 százalékponttal növekszik az összefogás szavazók aránya. Tavaly nyári megjelenésük óta az elmúlt 7-8 hónap alatt 8 százalék jelezte, hogy ebbe a csoportba tartozik. Ez a tábor elsősorban a bizonytalanokból érkezik, akik 39-40 százalékról 33 százalékra csökkentek ezen időtávban. Érkeztek még az összefogás szavazók körébe az ellenzéki pártoktól is, elsősorban a Momentumból és az MSZP-ból, másodsorban a DK-ból és a Jobbikból.

A kutatásból kiderült továbbá az is, hogy növekszik a Jobbik támogatottsága és a párt a Momentumtól szipkáz el szavazókat, tőlük is elsősorban vidéken.

A Publicus Intézet emlékeztet: stabilizálódott az összefogott ellenzék 2020 nyár végén, majd ősz elején létrejött előnye a kormánypárttal szemben. Ám míg a tavaly év utolsó negyedévében az előny 3-4 százalékpontos volt, ami bár szavazattöbbséget jelentett, a választási rendszer egyenetlenségei miatt mandátumtöbbséget nem.

Mostanra az előny 5-6 százalékpontos lett, ami már enyhe mandátumtöbbséget is jelenthet egy 2022-es választáson.

A kérdőíves vizsgálatot 2021. február 20 – 25. között a Publicus Intézet készítette hazánk felnőtt népességét reprezentáló 1001 fő telefonos megkérdezésével.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Már a nyitás előtt kilométeres sor állt a soroksári IKEA-nál vasárnap reggel

Ebédidőre viszont lecsengett a roham.
Illusztráció: Google Streetview - szmo.hu
2021. március 07.

hirdetés

8:40-kor már kilométeres sor állt a soroksári IKEA előtt, a vasárnapi tumultus még durvább lehet a szombatinál – írja a Telex, olvasói beszámolók és fotók alapján.

Az újabb védelmi intézkedések miatt holnaptól, március 8-tól két hétre be kell zárniuk az üzleteknek.

Ez alól nem kivételek a bútoráruházak, és úgy tűnik sokaknak nehéz lenne ezt a pár napot az IKEA termékei nélkül kibírni.

A svéd üzletlánc már szombaton is jelezte a Facebook-oldalán, hogy korlátozzák az egyszerre beengedhető emberek számát, a bejárati ajtókat pedig 18:15-kor bezárják. Vasárnap külön jelezték azt is, hogy az online rendelés házhoz szállítással a következő két hétben is elérhető lesz.

FRISSÍTÉS: a Telex tudósítói azt jelentették, ebédidőre lecsengett a roham, már gond nélkül be lehet jutni a soroksári és a budaörsi áruházba is.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Orbán: 50 százalékos bértámogatást kapnak a fodrászok, kozmetikusok, bolti eladók

Emellett nem kell fizetniük a bérleti díjat azoknak, akik állami vagy önkormányzati ingatlanban működtették a szolgáltatásukat vagy a boltjukat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 07.

hirdetés

Újabb videóval jelentkezett Orbán Viktor vasárnap a Facebook-oldalán. A kormányfő Vakcinainfó Extra címmel ismét egy általa kiválasztott hozzászólásra reagált.

A felvételen a miniszterelnök elmondta: „a következő két hét nehéz lesz, hiszen az eddig nyitva tartó üzletek közül is többet be kell zárnunk és a szolgáltatások is szünetelni fognak. Akiket ez érint, nehéz helyzetbe kerülnek.

Segíteni fogunk, senkit sem hagyunk az út szélén. 50 százalékos bértámogatást fogunk adni a most megszüntetett szolgáltatásokban dolgozóknak, fodrászoknak, kozmetikusoknak, bolti eladóknak”

Hozzátette, nekik a munkáltatói járulékot március hónapra nem kell majd fizetniük, illetve akik állami vagy önkormányzati ingatlant béreltek és abban működtették a szolgáltatásukat vagy a boltjukat, azoknak márciusban nem kell a bérleti díjat fizetniük. Megemlítette azt is, hogy akik átalányadósok, katások vagy kivások, azoknak márciusra elengedik az adójukat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Már a vakcina első dózisa után kiküldik a védettségi igazolványt

A kormány változtatott az eddig érvényben lévő szabályokon.
Címkép: MTI/Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2021. március 07.

hirdetés

Módosították a védettségi igazolvány kiadásának szabályait. A péntek éjjel megjelent kormányrendeletben leírt legfontosabb változás, hogy már egy oltás is elég lesz ahhoz, hogy megkapjuk a dokumentumot - írja a Portfolio.

A korábbi rendeletben az szerepelt, hogy „az Európai Unióban, illetve a Magyarországon engedélyezett és a lakosság oltására felhasznált, a gyártó által meghatározott dózisú COVID-19 oltóanyaggal történt védőoltás tényének az igazolásával történik”.

A módosítással ebből kiveszik azt részt, hogy az igazolványt csak a gyártó által meghatározott dózisú oltás esetén lehet kiadni. Ennek jelentősége elsőre nem egyértelmű, erről a módosító rendelet későbbi passzusa árulkodik, mely szerint „az új rendelet hatálybalépése előtt az alapimmunizáláshoz két oltás volt szükséges”, azonban ez már nem feltétel, vagyis a lap értelmezése szerint:

már egy oltás után is kiadható lesz a védettségi igazolvány.

A módosító rendelet arról is rendelkezik, hogy akik a hatályba lépése előtt kapták meg az első oltásukat, ugyanúgy megkaphatják a védettségi igazolványt, mint azok, akik a módosítás után kapják meg azt, és ezt hivatalból kiküldik nekik az oltás után egy-két héten belül.

A kormány arról még nem határozott, hogy mire lesz jogosult az, aki rendelkezik a védettségi kártyával. Gulyás Gergely azonban korábban már közölte, hogy a kormány álláspontja szerint a karanténszabályokat minden további nélkül fel lehet majd oldani az ő esetükben.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: