HÍREK
A Rovatból

Kommentcsatát vív Magyar Péter és Dobrev Klára arról, hol kellene vitázniuk, Rogán neve is előkerült

A DK listavezetője szerint: „a vita jó és szükséges egy olyan demokráciában, amiért mi is küzdünk. Aki ezt így gondolja az nem válogat, nem menekül, és nem keres kifogásokat”.

Link másolása

A közösségi oldalon kezdett vitázni arról Dobrev Klára és Magyar Péter, hogy hol kellene megrendezni az Európai Parlamenti listavezetők vitáját.

Korábban a DK-listavezetője azt írta, hogy az RTL, a Szabadság körei és a Partizán után az ATV is meghívta egy vitaműsorba, ő pedig elmegy, hogy együtt vitázhasson Deutsch Tamással, a Fidesz listavezetőjével, és Magyar Péterrel, a Tisza Párt listavezetőjével.

"Természetesen igent mondtam, mert nincs az a helyzet, amitől megfutamodnék! A vita jó és szükséges egy olyan demokráciában, amiért mi is küzdünk. Aki ezt így gondolja az nem válogat, nem menekül, és nem keres kifogásokat"

- írta posztjában.

Elképzelhető, hogy ez utóbbi megjegyzés Magyar Péternek szólt, aki bár vitázna, de azt a köztévében tudná elképzelni.

Ezt meg is erősítette, kommentben azt írta:

"Ahogy többször is jeleztem, nyitott vagyok a vitára, sőt szükségesnek tartom azt. Viszont gondolom, abban egyetértünk, hogy egy ilyen vitának a “köz”televízióban van a helye, élő adásban. A magam részéről várom a közmédia megkeresését".

Erre Dobrev Klára is reagált, azt válaszolta:

"Mint azt Ön is pontosan tudja, a közmédia műsorrendje a Karmelita kolostorban dől el. Ön Rogán Antaltól akar függővé tenni egy demokratikus vitát, miközben nemet mond a legnézettebb kereskedelmi tévécsatornának és a százezrek által követett Partizánnak? Gondolja át, várom Önt a vitákon!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán Viktor leült kávézni Novák Katalinnal, és a mai napig kikéri Varga Judit tanácsait
A miniszterelnök szavai alapján nem volt kellemes beszélgetése Novák Katalinnal a köztársasági elnök távozása után.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. május 23.


Link másolása

Orbán Viktor elárulta a Blikk kérdésére, hogy lemondásuk óta is tartja a kapcsolatot Novák Katalin volt köztársasági elnökkel és Varga Judit, egykori EP-listavezetővel. A két politikus még február 10-én távozott a közéletből a kegyelmi botrány következtében. Azóta Novák Katalin csak egy spanyol lovas iskola fotóin bukkant fel, míg Varga Judit a volt férje, Magyar Péter poltikai szerepvállalása kapcsán került újra a reflektorfénybe.

A miniszterelnököt a lap először arról kérdezte, miért élte meg villámcsapásként a két politikus távozását.

„Vannak dolgok, amelyekre föl lehet készülni, de itt egyszer csak azt láttam, hogy támadást indítottak a baloldali pártok a köztársasági elnök asszony ellen. Az volt a baj, hogy én teljesen eszköztelen voltam abban a helyzetben.

Magyarországon a köztársasági elnöki intézmény jól el van választva a mindenkori kormánytól és a mindenkori parlamenttől. Az elnökkel kapcsolatos ügyekkel foglalkozni egy érzékeny dolog és én igyekszem nem is foglalkozni velük. Van egy-két olyan ügy, amely kizárólagos elnöki hatáskör és jobb, ha a kormány abba nem ártja bele magát. Ilyen a kegyelmi ügyeknek a rendszere is.

Ilyenkor az elnöknek kell döntést hoznia. Novák elnök asszony meghozta a maga döntését és szerintem jól döntött, amikor lemondott. Én ezt csak nézni tudom, ezt a folyamatot nem szabad a kormány részéről befolyásolni.”

A lap Varga Judit lemondásáról is kérdezte a miniszterelnököt.

„Az inkább egy vezéráldozat, vagy nem is tudom mit mondjak. Az a szerencsétlen része. Novák Katalin hozott egy rossz döntést, vállalta a felelősséget – amivel nálam egyébként kiérdemelte a tiszteletet. Úgy gondolom, hogy a magyar politikában nagyon kevés olyan ember van, aki egy nyilvánvalóan rossz döntést, ami nyilvánvalóan az ő felelőssége, nem magyarázni próbál, meg mismásolni, hanem beleáll és azt mondja, hogy ezt elhibáztam és az a következménye, hogy lemondok...”

Ezután árulta el a riporter kérdésére, hogy a távozásuk óta már találkozott mindkét politikussal.

„Katalinnal régebben, amikor túl volt ezen az egészen, akkor leültünk inni egy kávét. Mégiscsak, a mi politikai táborunkban vannak személyes érzelmek, nem szoktunk erről beszélni, mert nem tartozik ez a nyilvánosságra, de barátságok vannak a jobboldalon.

Nem egyszerűen munkatársak vagy kollégák, hanem barátok is vagyunk. És ezt a barátságot nem is akarom megtagadni Novák Katalinnal. Nem volt kellemes beszélgetés.

Az igazságügyi miniszter asszonnyal gyakrabban találkozom, kíváncsi vagyok a véleményére. Vannak ügyek, amelyekben kifejezetten számítok a véleményére most is. Nagyon ritkán kerül Magyarországon előtérbe olyan felkészült, tapasztalattal rendelkező, európai kitekintésű politikus, mint Varga Judit, úgyhogy én igyekszem az ő tudását bekötni valahogy a saját döntéseimbe.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor: Ha Magyar Péter a „belső körökhöz” tartozott, akkor én nem
A miniszterelnök egyszer találkozott a Tisza Párt alelnökével, és akkor sem beszéltek egymással két mondatnál többet. Orbánt állítása szerint nem zavarja Varga Judit volt férjének politikai szerepvállalása.

Link másolása

Magyar Péter is szóba került a Blikk Orbán Viktorral készített videóinterjújában. A miniszterelnök előbb arról beszélt, hogy miért nevezte rémálomnak az évértékelő beszédében Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit EP-listavezető februári lemondását, majd utóbbi volt férjének színre lépésével kapcsolatban kérdezték.

„Hát arról inkább nem mondanék semmit. A szóban forgó úriembert nem ismerem, életemben két mondatnál többet nem váltottam vele és az is teljesen formális volt. Ha ő a "belső körökhöz" tartozott, akkor én nem.

Egyébként is nehezen megyek túl a politikán és nem szívesen mondok véleményt az emberekről, különösen olyanokról nem, akiket nem ismerek. Könnyű megbántani valakit, vagy igazságtalanságot elkövetni. Az biztos, hogy kicsit szokatlan, hogy az ember a saját feleségét lehallgatja és utána a vele való rögzített beszélgetést politikai célokra használja. De ez is több annál, mint amit mondani akartam. Judittal szemben a személyes érzelmeink azért erősek, mondom, barátság is van és az, hogy őt szenvedtetik vagy sanyargatják, az mindannyiunknak fáj.”

A Blikk ezután arról kérdezte Orbánt, hogy zavarja-e Magyar politikai szerepvállalása.

„Nem. Egyetlen magyar választópolgártól sem lehet eltiltani, hogy kipróbálja magát a politika világában. Az is lehet, hogy vezeti olyan meggyőződés, ami figyelemre méltó. Nem szabad túl korán ítélkezni, nem lehet tudni, miből lesz a cserebogár.

Türelem meg távlatok kellenek ahhoz, hogy valamit meg lehessen a politikában ítélni. Az zavarna, hogyha mindez a mi térfelünkön történt volna, de miután mindez tőlünk balra történik és ez az ellenzéken belüli ügyek világához tartozik, a mi világunk ettől el van teljesen zárva. Ezért nincs hozzá személyes vagy érzelmi viszonyom.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Átlátszó: a közútra épített kocsibeállóval zárta ki a szomszédját a saját telkéről az államtitkár
Ha a budajenői önkormányzat eladja a 3 méteres szakaszt Soltész Miklósnak, akkor a háza mögötti telek közúti kapcsolata megszűnne. Így viszont a terület értékesíthetetlenné válna.

Link másolása

Egy közútra épített kocsibeállóval zárta ki a szomszédját a saját telkéről Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke, derül ki az Átlátszó cikkéből.

Soltész a Pest megyei Budajenőn lakik, ahol néhány éve megvette a háza melletti közút nagy részét az önkormányzattól. A szomszédos telekre autóval a közút megmaradt részéről lehetne bejutni, ám az papíron csak 3 méter széles, valójában viszont egy betonozott árok teszi ki a nagy részét, így lehetetlen ott autóval bejutni.

Az államtitkár ráadásul nemrég még egy kocsibeállót is épített az általa megvett, közterület jellegét elvesztett területre, ami rálóg a maradék közútra, ezzel végképp ellehetetlenítve a hátsó telekre bejutást.

A település polgármestere néhány hete felszólította a politikust az építmény lebontására, de Soltész Miklós fellebbezett a döntés ellen, így az ügy hamarosan a kizárólag függetlenekből álló képviselőtestület elé kerül.

A hátsó telek tulajdonosa, Ráth Gábor a helyszínen panaszkodott a lap munkatársainak, hogy a telkére lehetetlen bejutni autóval.

Soltészék telkéhez 2020-ban csatoltak az utcából egy 91 négyzetméteres területet, amelyért négyzetméterenként 1650 forintot, azaz nagyjából 150 ezer forintot fizettek. A KDNP-s politikus háza melletti 9 méter széles utcarész akkor 3 méter szélesre csökkent. Idén pedig Soltész kérvényezte az önkormányzattól a maradék 3 méter széles rész megvásárlását is. A képviselő-testület azonban egyhangú döntéssel elutasította az államtitkár kérelmét „jogszabályi feltételek hiányában”.

Az indoklás szerint az út közút, ezért nem eladható, először át kéne minősíteni, majd emiatt módosítani a helyi építési szabályzatot. Másrészt a maradék 3 méter széles útszakasz eladásával az államtitkárék háza mögötti telek közúti kapcsolata megszűnne, ezért a terület értékesíthetetlenné válna, és a tulajdonos jogosan perelhetné be az önkormányzatot kártérítésért.

Az Átlátszó megkereste Soltész Miklóst kérdéseivel. Az államtitkár azt válaszolta, hogy a közútból a telkükhöz csatolt 91 négyzetméteres terület „korábban gondozatlan, gazos nyúlványa volt a településnek, ezért több mint 20 éven keresztül mi ápoltuk, mi ültettünk oda növényeket”, és az önkormányzattól vásárolták meg „az önkormányzat által kialakított és általunk elfogadott vételáron”. A lap kérdésére a politikus azt is közölte, miért szerették volna megvásárolni a maradék területet is:

„azért terveztük az önkormányzattól megvásárolni, mert megítélésünk szerint az funkció nélkülivé vált. Az említett terület ugyanis egy korábbi területrendezési térképen kialakítandó járdaként volt feltüntetve”.

A közútra kilógó kocsibeállóról Soltész Miklós azt írta, hogy az a saját területükön épült, településképi hozzájárulás alapján. Az építménnyel kapcsolatban jelenleg jogvitában állnak az önkormányzattal. A vita lezárása után, a jogerős határozatban foglaltak szerint fognak eljárni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Itt lesznek lezárások az Azahriah-koncertek miatt Budapesten
A BKK mindenkinek azt javasolja, hogy inkább tömegközlekedéssel induljon el Azahriah koncertjére. Az Aréna körül több utcát is lezárnak esténként.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. május 23.


Link másolása

A közösségi közlekedés igénybevételét javasolja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azoknak, akik pénteken, szombaton és vasárnap este koncertre érkeznek a Puskás Arénába, írja az MTI.

A társaság közölte, a 20 órakor kezdődő előadás előtt a stadion környékén már 18.30-tól lezárhatják a Dózsa György utat és az Ifjúság útját, a várhatóan 22.30-kor véget érő koncertek után pedig a Stefánia utat zárják majd le körülbelül egy órára.

Mivel az arénánál korlátozottak a parkolási lehetőségek, ezért a BKK azt javasolja, hogy a helyszínt közösségi közlekedéssel közelítsék meg az érkezők: gyakrabban jár majd az M2-es és az M4-es metró, valamint az 1-es villamos, továbbá a Thököly úton közlekedő buszok mindegyike megáll a Reiner Frigyes park és a Thököly út/Stefánia út megállóhelyen.

Ezeken túl a társaság a MOL Bubi közbringarendszer használatát is ajánlja, valamint felhívja a figyelmet arra, hogy a stadion gyalog nemcsak a Puskás Ferenc Stadion metróállomástól, hanem - hasonló eljutási idővel - a Keleti pályaudvartól (a Verseny utcán át) is megközelíthető.

A lezárások életbe lépésekor több busz és trolibusz is terelve közlekedik majd a környéken.


Link másolása
KÖVESS MINKET: