HÍREK

„Kisújszállási asszonyságnak” nevezte Orbán Viktor Karikó Katalint, sokan felháborodtak

A miniszterelnök szerint kis túlzással mondhatjuk, hogy a német-amerikai oltóanyag egy magyar oltás, mert „magyar ész van benne”.

Link másolása

Mint azt megírtuk, Orbán Viktor vasárnap reggel a Kossuth Rádióban beszélt a magyarországi járványhelyzetről. Például elmondta, hogy Magyarország technikailag készen áll a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására, amennyiben nagy mennyiségben érkezne vakcina az országba.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a Pfizer cég oltóanyaga "valójában egy magyar vakcina", mert a kifejlesztésében magyaroknak is szerepe van.

Elmondta, hogy a napokban hosszan beszélt Karikó Katalin biokémikussal és megértette, hogy ugyan egy német professzor is "benne van ebben a dologban, de legtöbben magyarok dolgoznak a kutatásban", ezért "kis túlzással, de nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina, amerikai pénz és magyar ész van benne".

"Büszkék lehetünk a tudós asszonyra, aki egy kisújszállási asszonyság egyébként, mint megtudtam"

- mondta Orbán.

Azon, hogy a miniszterelnök "asszonyságnak" nevezte azt a magyar tudóst, akinek a nevét már szinte az egész világ ismeri, és akit a Nobel-díj esélyeseként is emlegetnek, elég nagy felháborodást okozott a közösségi médiában.

"Egyetértek a miniszterelnökkel, Karikóra úgy is büszkék lehetünk, hogy nem tudtuk megtartani. De szerintem jó lenne, ha a jövő Karikó Katalinjait nem üldöznénk el provinciális szexizmussal, inkább elismernénk a nagyságukat. És ez azzal kezdődik, hogy olyan kifejezésekkel illetjük őket, amelyek a férfi kollégáikkal egyenrangúként festik le a személyüket és a szerepüket. Apróságnak tűnhet, pedig nem az. A nyelvhasználat, a beszédmód nagyon is meghatározó összetevője az ember közérzetének. Hogy mennyire érzi megbecsülve magát.

Nagyon fontos lenne, hogy ott, ahol nem számít, ne emeljük ki, hogy ki milyen nemű, szorítkozzunk inkább a teljesítményre. Az olyan szavakat pedig, mint asszonyság, asszonyka, lány, kislány, csaj, csajszi stb. ha lehet, inkább száműzzük a szakmai munkát méltató beszédből."

- írják a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook-oldal bejegyzésében.

Több női politikus is megszólalt a témában a Facebookon.

Szél Bernadett szerint Orbán Viktor "vadkeleti stílusban" beszélt a vakcináról és Karikó Katalinról.

"Egy olyan országban, ahol a második hullám tragikus pusztítást okozott és okoz, emberéletekben és egzisztenciákban egyaránt, és aminek még egyáltalán nincs vége, ahol a mai napig egy épkézláb oltási tervet sem tudnak letenni az asztalra, csak egy nihilista, a valósággal való kapcsolatát teljesen elveszített és/vagy más embereket teljesen gondolkodásra képteleneknek tartó politikus bír ilyeneket mondani. Nem tudom, melyik a rosszabb, de egy biztos: olyan kormányt akarunk, ahol az emberek egészsége az első helyen áll, az első ember pedig képes vállalható stílusban beszélni hozzánk a valóságról. Mert ez így teljesen, minden ízében vállalhatatlan" - írja a független országgyűlési képviselő posztjában.

Szabó Tímea így írt a témáról:

"Karikó a BioNTech cég alelnöke. Orbán szerint viszont egy "asszonyság". Azt hiszem, ebben minden benne van, amit és ahogy Orbán és az egész kormány a nőkről és a tudományról külön-külön és együtt is gondol"

- olvasható a Párbeszéd társelnökének bejegyzésében.

Bősz Anett pedig a miniszterelnök nevében elnézést kért Karikó Katalintól:

"Orbán Viktor a Pfizer-vakcinát "egy kisújszállási asszonyságnak" köszönte meg. Én pedig ezúton kérek elnézést Karikó Katalin professzortól a miniszterelnök helyett, és hálásan köszönöm a munkáját!"

- írta a DK parlamenti képviselője a Facebookon.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A magyarok fele már leváltaná Orbánt, 400 ezer szavazót veszített a Fidesz fél év alatt
A Medián közvélemény-kutatása alapján azonban a kormánypártok gyengüléséből az ellenzék nem igazán tud profitálni.

Link másolása

Jelentősen csökkent a Fidesz támogatottsága a 2022-es hatalmas választási győzelmük óta, de ezzel nem jár kéz a kézben az ellenzék erősödése – ez olvasható ki a Medián legfrissebb közvélemény-kutatásából, amit a hvg.hu publikált.

A Fidesz idén február óta, azaz fél év alatt mintegy 400 ezer szavazót veszített el, támogatottsága pedig 35-ről 30 százalékra esett vissza.

A Fidesz jelenleg a szavazatok 46 százalékra számíthat, ami – ha októberben lennének az EP-választások – 6,5 százalékpontos visszaesés lenne a 2019-es EP-voksoláshoz és bő 8 százalékpontos 2022-es parlamenti választáshoz képest.

A teljes lakosság körében a pártok támogatottsága a közvetkezőképp néz ki:

Fidesz–KDNP: 30 százalék

Demokratikus Koalíció: 7 százalék

Mi Hazánk: 7 százalék

Magyar Kétfarkú Kutya Párt: 6 százalék

Momentum: 4 százalék

Jobbik: 4 százalék

A Nép Pártján (Jakab Péter pártja): 3 százalék

Mindenki Magyarországa Mozgalom (Márki-Zay Péter pártja): 2 százalék

A Második Reformkor (Vona Gábor pártja), az MSZP és az LMP egyaránt 1-1 százalékos támogatottságot élvez, a Párbeszédnek az 1000 fős mintában egyetlen támogatója sem akadt.

Azaz a Fidesztől elpártoló szavazók messze nem jelentik az ellenzéki pártok támogatottságának erősödését. Miközben a megkérdezettek 52 százaléka akar kormányváltást, ellenzéki pártokhoz csak 36 százalék kötődik. A Fideszt ezzel szemben a megkérdezettek 30 százaléka támogatja, viszont 38 százalék elégedett a kormánnyal.

A felmérés szerint a baloldali-liberális ellenzéki pártok támogatottsága mérsékelten csökkent, erősödött ellenben a Mi Hazánk, mely a biztos szavazók körében 10 százalékos támogatottságot élvez.

A választani tudó szavazókra szűkített pártpreferenciák: Fidesz–KDNP: 45 százalék, Demokratikus Koalíció: 10 százalék, Mi Hazánk: 10 százalék, Magyar Kétfarkú Kutya Párt: 9 százalék, Momentum: 6 százalék, Jobbik: 6 százalék, A Nép Pártján: 5 százalék, Mindenki Magyarországa Mozgalom: 2 százalék.

A cikk kitért arra is, hogy a Fidesz kockázatot vállalt az EP- és az önkormányzati választások összevonásával: az Európai Parlamentbe delegált magyar képviselők (pártlistákon keresztüli) kiválasztása ugyanis hagyományosan sokkal kevésbé mozgatja meg a választókat, mint az önkormányzati vezetőkről szóló szavazás. Az alacsonyabb részvétel jellemzően az elkötelezett támogatókkal jobban álló Fidesznek kedvez, az önkormányzati választás azonban dobhat a voksolási részvételen, amivel jól járhatnak az ellenzéki szereplők.

A részletes mérésekből kiderül, hogy csak két olyan demográfiai csoport van, amelyben a többség kitartana a jelenlegi kormány mellett: a legalacsonyabb jövedelműek és a legkevésbé iskolázottak.

Településszerkezeti eloszlásban az látszik: miközben a kisebb települések lakóinak 43 százaléka támogatja a Fideszt, a városokban már csak a polgárok 41 százaléka. A megyei jogú városokban a kormánypárt támogatottsága már csak 39 százalék, Budapesten pedig mindössze 23 százalék.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Ukrán csapatok szálltak partra az oroszok által megszállt Krím-félszigeten
Tűzharcba keveredtek a helyiekkel, a jelentések szerint mindkét oldalon voltak veszteségek.

Link másolása

Ukrán csapatok szálltak partra az oroszok által megszállt Krím-félszigeten – erősítette meg az ukrán hírszerzés. Mint írják:

az ukrán különleges erők egysége sikeresen szállt partra, „tűzkárokat okoztak a megszálló csapatoknak”, majd visszavonultak.

Azt is közölték, hogy „mindkét oldalon voltak veszteségek”.

Korábban az orosz védelmi minisztérium is közölte, hogy az ukránok éjszaka az ukrán csapatok az éjszakai órákban motorcsónakkal és három jet-skivel megpróbáltak partra szállni a Krímben. Ők azonban még azt állították, hogy erőik megakadályozták a partra szállást, és elfogták az ukrán különleges egység egyik tagját is. Az ukránok ezzel szemben egy videót is megosztottak a sikeres akcióról:

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) állítása szerint a férfi azt vallotta, hogy az a csoport célja az volt, hogy fényképeket és videókat készítsen a csoport tagjairól az ukrán zászlóval Krím területén. Az ukrán hírszerzés az orosz propaganda hazugságainak minősítette a minisztérium állításait.

Az ukránok által közzétett videón a nemzeti zászlót tartó katonák elmondják, hogy a Krím Ukrajna része. A területet 2014-ben szállta meg Oroszország, majd még abban az évben vitatott legitimitású népszavazást tartottak. A területet Oroszország és néhány szövetségese az Oroszországi Föderáció részének tekinti, de a világ államainak többsége ezt nem ismeri el.

(TASZSZ, Pravda via Telex)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Kórházból vitték el, mezítláb, mankókkal küldték vissza Szerbiába a magyar hatóságok a beteg afgán kisfiút
A határt szabálytalanul átlépő külföldiek sokszor erőszakos visszakényszerítése az egyik legsúlyosabb emberi jogi probléma ma Magyarországon, a Helsinki Bizottság szerint.

Link másolása

A Facebookon egy friss bejegyzésben hívja fel a figyelmet a Magyar Helsinki Bizottság arra a gyakorlatra, miszerint a magyar rendőrség mind a mai napig sok esetben kifejezetten

szakszerűtlenül, az emberi méltóságot megsértve toloncol vissza menekülőket a déli határszakaszon.

A bejegyzés annak apropóján született, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróság hamarosan három ügyben hirdet ítéletet.

A Helsinki Bizottság bejegyzésében azt írja:

"2016 óta sok százezer ilyenre került sor lényegében a szemünk előtt, mégis láthatatlanul. Noha 2020-ben az Európai Unió bírósága is jogellenesnek ítélte, mégis minden megy tovább."

Az eseteket a 444 ismerteti, az egyiket mi is bemutatjuk.

Az esetet Léderer András, a Helsinki Bizottság munkatársa az egyik leggonoszabb „visszakényszerítésnek” nevezi. A Helsinki Bizottság szerint az embercsempész autója balesetet szenvedett, és egy fiút súlyos sérülésekkel vitték kórházba, ahol hetekig kezelték. A kezelése alatt többször járt nála a hatóság, és azt mondták neki, hogy felépülése után a fóti, kísérő nélkül menekült gyermekek otthonába viszik.

A gyermeket viszont egy nap a gyógykezelését megszakítva,

a kórházi ágyából vitték el rendőrautóval, a hátizsákja és papírjai nélkül, mezítláb, tolókocsiban a határra hurcolták, ott pedig áttolták a szerb oldalra
- mondta.

„A magyar rendőröktől nem kapott gyógyszert, nem kapott papírokat, teljesen magára hagyták. Kibotorkált egy bekötőútra, ahol egy autós megszánta, és bevitte Szabadkára. Csakhogy Szabadkán csak felnőttek lehetnek a táborban, így onnan is elküldték, de hát csak gyalog tudott menni – két napig ment, az erdőben tudott csak megpihenni. Egészen le, Belgrád mellé jutott” – meséli Léderer András.

Csak a múlt héten 4766 visszakényszerítést hajtott végre a hazai rendőrség. A Helsinki Bizottság munkatársa azt mondja, azt várja ezektől az ítéletektől, hogy kimondja a strasbourgi bíróság is, hogy amit ezekkel az emberekkel tettek a magyar rendőrök és hatóságok, annak nem lett volna szabad megtörténnie.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Elbukhatják a zöld rendszámot a plug-in hibridek
Lázár János minisztériumából szivárgott ki egy előterjesztés. A Telex szerint ha megvalósul, 33 ezer járművet érinthet a változás.

Link másolása

Hamarosan kizárhatják a plug-in hibrideket a zöld rendszám használatára jogosult gépjárművek közül Magyarországon - írja a Telex egy, a szerkesztőség birtokába került előterjesztés alapján. Az Építési és Közlekedési Minisztériumból kiszivárgott dokumentum szerint a jövőben forgalomba helyezett példányok mellett a már forgalomban lévő elektromos hálózatról tölthető, de alapvetően nem elektromos hajtású autók rendszámát is hagyományosra cserélnék a következő műszaki vizsgán.

A Telex szerint,

ha a döntésbe bevonják hatótávnövelővel, vagyis range extenderrel ellátott autókat is, akkor már 33 ezer járművet érinthet a változás.

Ez pedig nem kevés, tekintve, hogy június végéig 74 ezer zöld rendszámot adtak ki. Ha a terv megvalósul, akkor már csak a hagyományos villanyautók, és egyéb járművek használhatnák a zöld rendszámot.

Ezzel a plug-inek

elveszítenék a lehetőséget, hogy több magyar településen ingyen parkoljanak,

és a jövőben honosított új és használt példányok után regisztrációs adót, gépjárműadót, valamint adásvételkor vagyonszerzési illetéket is kellene fizetni.

A Telex kereste az ügyben a Lázár János vezette minisztériumot is, ahonnan azt a választ kapták, hogy a közúti közlekedés szabályainak felülvizsgálata folyamatosan zajlik, annak alakulásáról a későbbiekben tájékoztatni fognak.


Link másolása
KÖVESS MINKET: