HÍREK
A Rovatból

Kijött éjjel a kormányrendelet: így kell akciózniuk ezentúl az élelmiszerboltoknak

Részletesen előírták, milyen termékeket, mennyivel kell olcsóbban adni. Aki nem tartja be a szabályokat, komoly büntetésre számíthat, sőt, akár fél évre be is zárhatják.


A kormány június 1. és szeptember 30-a között írt elő kötelező akciókat, a következő termékkategóriákban:

1. Baromfihús

2. Sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek

3. Hal, halkonzerv

4. Húskészítmények

5. Tej, tejföl és helyettesítői

6. Joghurt és egyéb savanyított készítmények

7. Egyéb tejtermék

8. Sajt

9. Vaj, margarin és készítményei

10. Egyéb zsiradékok (növényi és állati)

11. Kenyér

12. Péksütemények

13. Száraztészta, rizs, egyéb cereáliák

14. Liszt, cukor, tartósított lisztesáru

15. Friss zöldség

16. Friss gyümölcs

17. Gyümölcs-, zöldséglé

18. Készételek, fűszerek, ételízesítők

19. Kávé, tea

20. Ásványvizek és üdítőitalok

Mindegyik kategóriában egy-egy szabadon választott terméket kell leakciózni, ezeket a megelőző harminc napban alkalmazott legalacsonyabb bruttó árnál legalább 10 százalékkal olcsóbban kell adni.

Az akció idején biztosítani kell a 2022-ben értékesített átlagos napi mennyiséget.

Az akciókat hetente kell megtartani, csütörtök 0 órától a következő szerdai 24 óráig. "A kereskedő legfeljebb három alkalommal választhat más akciós időszakot, amelynek az időtartama legalább egybefüggő 168 óra, de nem lehet több mint egybefüggő 336 óra. A választott időszakról a kereskedőnek legalább két nappal előre értesítenie kell a kereskedelemért felelős minisztert" - áll a rendeletben.

Az akciókról az üzletben jól látható helyen és nyomtatott reklámújságokban, valamint online felületeken is tájékoztatni kell a vásárlókat.

A rendelkezés csak azokra az üzletekre vonatkozik, amelyek 2021-es árbevétele meghaladta az 500 millió forintot, és a fő tevékenységük "Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem." A rendelkezés a csomagküldő kereskedelemre, vagyis a házhozszállításra is kiterjed.

Aki nem akciózik, komoly büntetésekre számíthat. Ha a kereskedő nem írja ki egy terméknél az árcsökkenés tényét és mértékét: termékkategóriánként 500 ezer forintra büntethetik, ha nem jelenti be az akció időszakát vagy nem teszi ki a szükséges felületekre a tájékoztatót, 1 millió forint bírságot kockáztat, ha pedig egyáltalán nem akciózik, 3 millió forintra.

Azt is büntetik, ha az adott termékekből nincs elég. 10 százalékos hiányig 500 ezer forint, 10-50 százalékos hiányig 1 millió forint, 50 százalék feletti hiánynál pedig 2 millió forint a bírság.

A szabálysértő üzleteket legalább egy napra, de akár fél évre is bezárhatják

- áll a rendeletben.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
40 évvel fiatalabb tanítványát vette feleségül a 88 éves magyar festő
Gyémánt László július 26-án tölti be a 89. évét. A Blikknek mesélt a feleségéről.


A Blikk számolt be a 88 éves Gyémánt László festőművész ás Ardey Edina kapcsolatáról.

"Huszonkét évet éltem együtt az előző feleségemmel, a sors úgy hozta, hogy a halála okozta űrt Edina töltötte be, visszaadva ezzel az alkotói és életkedvemet. Tíz éve vagyunk házasok, és bár nagy korkülönbség, pontosan negyven év van köztünk, a boldogság nem ezen múlik"

– mondta a Kossuth-díjas művész.

Azt is hozzátette: ők egymást inspirálják.

A mesternek és tanítványának azóta mindenütt nagy sikere van.

"Jó három évtizeddel ezelőtt egy tizenhat éves rajzszakkörös sárospataki gimnazistalány felvételizett az óbudai festőiskolám nyári művésztáborába. Edina volt, akit tehetségesnek ítéltem meg, ezért természetesen felvettem, utána azonban sokáig nem láttam, mert távol élt Budapesttől és az érettségire készült. Aztán egy kiállításomra mégis eljött Sárospatakról"

- mondta a festőművész a lapnak.

Gyémánt László július 26-án tölti be a 89. évét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
A Wizz Air késése miatt Milánóban ragadtak a Budapestre tartó utasok
A milánói reptéren rekedt utasok csak az információs táblákról próbálták kitalálni, hogy mi történik, mivel a Wizz Air csak este 11 körül küldött egy emailt a késésről. Végül a reptér dolgozói nyújtottak segítséget az utasoknak.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2024. július 23.Több mint száz Budapestre tartó utas ragadt Milánóban hétfő este, miután a Wizz Air esti járata egyáltalán nem érkezett meg az olasz városba. A gépnek eredetileg este fél nyolckor kellett volna felszállnia Budapestről, de az indulás időpontja folyamatosan csúszott.

Először egy 20 perces késést jelentettek be, majd másfél órára módosították, aztán még egy órát hozzácsaptak, végül törölték a járatot. Ez a gép lett volna az, amelyik hazahozta volna a Milánóban rekedt utasokat, akik így Olaszországban ragadtak.

A milánói reptéren rekedt utasok csak az információs táblákról próbálták kitalálni, hogy mi történik, mivel a Wizz Air csak este 11 körül küldött egy emailt a késésről. Végül a reptér dolgozói nyújtottak segítséget az utasoknak, információt adva nekik, majd elhelyezték őket a környékbeli szállodákban. A Budapestre tartó utasok elvileg reggel fél 9-kor próbálnak újra hazajutni.

(via Blikk)

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Felhőszakadás, villámárvizek, jégeső és szélvihar – az egész országra figyelmeztetést adtak ki
A durva kánikula már lecsengőben, de a nyári ítéletidő ezzel még nem ért véget. Most a viharok miatt figyelmeztetnek a meteorológusok.


Zivatarokra figyelmeztetnek az egész országban – derül ki a met.hu-ról. Az egyes szintű figyelmeztető előrejelzés az egész országra érvényes. Ez nem minden: felhőszakadás miatt a Duna vonalának környékén, valamint attól keletre kettes fokú figyelmeztetést is kiadtak:

A legdurvább zivatarokra a Duna és a Tisza vopnala között számíthatunk.

Már a délelőtt folyamán elkezdenek szaporodni a viharok, és egyre több helyen csaphatnak le. A Dunántúl nyugati és középső részén is van rá esély, hogy néhány viharcellával találkozzunk.

A felhőszakadások villámárvizeket hozhatnak, percek alatt akár 25-50 mm eső is eshet.

Emellett 1-2 centis jégesőre és óránként 65-90 kilométeres széllökésekre is figyelmeztetnek a meteorológusok.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 34 fok között alakul – a hőség miatt az ország középső részére adtak ki első fokú figyelmeztetést. Késő estére 20 és 27 fok közé hűl le a levegő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
„Gyomorszájon talált, és elég messzire repültem” - Négy volt tanítványa is vallott a kisfiút felrúgó karateedző módszereiről
Mindannyian kiemelték, hogy a közösség és a mozgás jó hatással volt rájuk, de az edző által okozott lelki és fizikai sérülések még mindig kísértik őket. A régi edzőtársaikkal többen ma is tartják a kapcsolatot, és van, akinek a karate még mindig az élete része.
Fotó: Facebook - szmo.hu
2024. július 23.Az egész országot sokkolta a felvétel, amelyen A. Tibor felrúgott egy kisfiút a szolnoki kalandparkban, és azóta egyre több áldozata fordul a nyilvánossághoz, hogy elmondják, mit követett el velük szemben az edző.

Most az rtl.hu-nak négy volt tanítványa mesélt arról, miket éltek át gyerekként a karateedzéseken. Az egyikük például arról számolt be, hogy amikor megsérült és szólt az edzőnek, A. Tibor direkt a sérült testtájára csapott. Mások sokszor sírva, félve mentek edzésekre, egy tanítvány pedig felidézte, hogy egy véletlen rúgásért úgy gyomorszájon rúgta az edző, hogy elrepült, és a földön maradt.

Az rtl.hu kérdéseire írásban válaszoló négy volt tanítvány – férfiak és nők vegyesen – gyerekként jártak A. Tibor jászberényi harcművész-egyesületébe. Többségük 4-4 és fél évet töltött ott, de volt, aki több mint 10 éven át tanult az edzőtől.

Mindannyian kiemelték, hogy a közösség és a mozgás jó hatással volt rájuk, de az edző által okozott lelki és fizikai sérülések még mindig kísértik őket. A régi edzőtársaikkal többen ma is tartják a kapcsolatot, és van, akinek a karate még mindig az élete része.

Ugyanakkor ma mindannyian borzongva gondolnak vissza arra az időszakra, amit A. Tibor keze alatt töltöttek. Az edző rendszeresen folyamodott agresszióhoz az edzéseken.

„Rengetegszer kaptunk büntetést azért, ha valamit elrontottunk, nem úgy állt a hajunk, nem volt tiszta a ruhánk, stb. Sokszor sírva és félve mentem edzésre, de otthon nem mertem beszélni róla. Nem mertem elmondani a szüleimnek, hogy a sok jó eredményem ellenére sorozatosan bántanak verbálisan és fizikálisan is”

– fogalmazta meg élményeit az egyik volt tanítvány.

Egy másik volt küzdősportoló arról számolt be, hogy A. Tiborral átélt élményei bizalmatlanná tették későbbi edzőivel szemben, és végül a sporttal is felhagyott.

„A karate mint sport és mozgás jó hatással volt a mozgáskoordinációmra és az erőnlétemre, ugyanakkor későbbi edzőimmel szemben bizonytalan és távolságtartó voltam, nem tudtam egészséges viszonyt kialakítani. Ezért az egyesületi és csapatsportokkal végleg felhagytam 14 évesen.”

- tette hozzá a volt tanítvány.

Egy másik tanítvány pedig egy olyan edzésről mesélt, ahol új tagokkal kellett küzdeniük:

„Összekerültem egy újonccal, és tekintettel arra, hogy tapasztalatlan volt, játékosan küzdöttem. Véletlenül a fiú az egyik rúgásomba belefordult, és orron találtam. Az edző a rá nem jellemző módon odament hozzá, és pátyolgatni kezdte. Én sűrűn elnézést kértem a fiútól, mert nem akartam bántani. A. Tibor rám se nézett, csak egy jokogerivel (oldalirányú rúgással) elrúgott.

Gyomorszájon talált, és elég messzire repültem (gyerekszemmel legalábbis mindenképp). A földön fekve alig bírtam lélegezni, mert beszorult a levegő a mellkasomba. Ekkor fölém állt, és elkezdett üvölteni. Nem maradtak meg a szavai, de nem mertem felnézni rá, de még sírni sem.

Az edzés folytatódott, mintha semmi sem történt volna. A társaim jöttek oda hozzám később, ők segítettek fel. Nem értettem, miért érdemeltem ezt, de elfogadtam mint büntetést.”

Több tanítvány is megfogalmazta, hogy az ilyenfajta fenyítés és büntetési módszerek az edző rendszeres eszköztárához tartoztak. „Ez volt a módszere a testi-lelki edzéshez kortól és nemtől függetlenül”

– mondta a tanítvány.


Link másolása
KÖVESS MINKET: