HÍREK
A Rovatból

Kiderült, mennyit lehet alkudni az ingatlanoknál Budapesten és vidéken

Több változás is volt az ingatlanpacon, érdemes most szétnézni.

Link másolása

Átmeneti visszaesést hozott az április a hazai ingatlanpiacon, így az előző hónaphoz képest ezerrel kevesebb tranzakcióval zárt a szegmens. A Duna House saját adatain alapuló becslése alapján

országosan 6787 adásvétel történt, amely az előző évhez képest továbbra is 37%-os visszaesést mutat, és az idei legerősebb hónaphoz, márciushoz viszonyítva is 13%-kal gyengébb teljesítményt jelent.

Tovább élénkült azonban az aktivitás a jelzáloghitel-piacon, április hónapban a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a hazai adatai alapján 42 milliárd forintos volumen becsülhető, ami az előző havi becsült adathoz képest 6%-os növekedést mutat, ugyanakkor számottevő, 71%-os csökkenést jelez az előző év áprilisi MNB adathoz képest. Az ingatlanpiacon az ünnepi és tavaszi visszaesés várhatóan csak átmeneti és a hosszabb lakáspiaci trendek vizsgálata alapján nem szokatlan jelenség, májusban így ismét növekvő tendenciával számolnak az ingatlanközvetítő vállalat szakemberei, emellett fokozódó aktivitást prognosztizálnak a pénzügyi szakértők is a második negyedév során.

Ugyan a márciusinál alacsonyabb tranzakciószámmal zárta a hónapot az ingatlanpiac, érdeklődők tekintetében nem teljesített rosszabbul a szegmens, az előző hónapnál egy ponttal magasabb eredményt, 69 pontot hozott az április a keresletindexben. Az előző évekhez mérten ugyanakkor még így is jelentős a lemaradás, de a pandémia évében tapasztalt extra visszaesésnél jobban teljesített az idei április.

Az elmúlt hónapokhoz képest jelentős átrendeződést mutat a fővárosi kerületek iránti érdeklődés a Duna House ügyfelei között végzett felmérés alapján.

A lista élén a XIII. kerület áll, azonban leszorultak a dobogóról a népszerű belvárosi kerületek, Terézváros és Erzsébetváros. Az érdeklődők körében a második legkeresettebb kerület Újbuda volt, amit a II. kerület követett a sorban.

Négyzetméterár-változás tekintetében is mozgalmas volt az április, ugyanis az árcsökkenés elérte a budai oldal és a pesti belváros téglaépítésű ingatlanjait is, egymillió forint alá csökkent az átlagos négyzetméterár az elmúlt hónap értékesítési adatai alapján ezeken a területeken.

Az irányár változása a főváros teljes területén 4% volt ennél az ingatlantípusnál, a tulajdonosok emellett 5%-ot voltak hajlandóak engedni az eladási árból az alku során. Vidéken az alku mértéke 6% volt.

Az előző év azonos időszakához képest enyhe drágulás tapasztalható a panellakások átlagos négyzetméterára tekintetében vidéken és a főváros budai oldalán, azonban a pesti lakótelepeken mérséklődtek az árak. A fővárosban a budai panelek tulajdonosai átlagosan 5%-kal csökkentették az árat a hirdetés során, míg Pesten 4%-os irányárváltozás realizálódott a hirdetési folyamat alatt. Az alku mértéke a fővárosban 3-5% között alakult ennél az ingatlantípusnál, vidéken a mozgástér 8% volt.

A vevői motivációt tekintve a fővároshoz hasonlóan vidéken is a befektetési célú vétel volt a leggyakoribb, de országosan 22-27%-ban szerződtek az első lakásukat vásárlók is. Az ingatlanbefektetők átlagosan 55,6 millió forintot költöttek a fővárosban, 34,2 millió forintot vidéken, első lakásra pedig 30,9 millió forintot szántak a vidéki fiatalok, míg Budapesten 39 millió forintba került az otthonteremtés.

Az áprilisban zárult ingatlaneladások adatai alapján a vidéki területek mellett a fővárosban is a jó állapotú ingatlanok voltak a legkeresettebbek, azonban a keleti országrészben 32%-os többséggel a nagyon jó állapotú ingatlanokat vitték. A felújítási kedv országosan 6-12% között alakult.

3 érdekes adat

Budán és a pesti belvárosban is 1 millió Ft alá csökkent a téglaépítésűek átlagos négyzetméterára.

A márciusinál kereken 1000-rel kevesebb tranzakciót zárt az ingatlanpiac áprilisban.

Átvette a belvárosi kerületek helyét népszerűség tekintetében Újbuda és a II. kerület.

A teljes elemzés ITT látható.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Karácsony Gergely a kórházból jelentkezett be – meg kellett műteni a főpolgármestert
A városvezető már azon élcelődött, vajon mit ír térdműtétjéről majd a propagandasajtó.

Link másolása

„Ez lett a térdsérülésből: kisebb műtét, pár nap home office” – írja Facebook-oldalán Karácsony Gergely. A főpolgármester már korábban is jelezte, hogy sérülést szenvedett, ezért érkezett autóval az autómentes hétvégére is. Ennek ellenére a kormányközeli sajtó számos fórumon „leleplező” fotókat közölt a város első emberéről, ahogy kerékpár helyett autóval közlekedik a mobilitási hét nyitónapján.

„Amikor először szóba hoztam a sérülést, komoly "tényfeltáró" cikkek születtek a propagandasajtóban” – írta erre utalva Karácsony. Majd feltette a kérdést:

„Ebből vajon mi lesz? Regény?”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
1200 körüli tanár felmondásáról és kényszermegoldásokról beszél a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
A kormány által létrehozott szervezet első embere jóval magasabb számot mondott, mint Gulyás Gergely, de még a szakszervezetek várakozásainál is több távozó pedagógusra számít.

Link másolása

1000-1500 közötti tanár felmondásával számol a státusztörvény bevezetése miatt Horváth Péter – erről az Inforádióban beszélt a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

Horváth úgy fogalmazott: „Nagyjából úgy tűnik, hogy 1000-1500 közötti számú, nagyjából 1200 pedagógus élt a lehetőséggel, hogy felmentsék”. Pontos adat csak csütörtökön lesz az oktatásügyi államtitkárságtól a Klebelsberg Központ (KK) segítségével, ahová érkezniük kell a felmentésről szóló nyilatkozatoknak.

Országszerte történhettek felmondások, de Horváth Péter szerint Budapesten válthatnak a legtöbben, mert „itt több a lehetőség”. A pedagóguskar elnöke a kormány tagjaival ellentétben a tanárhiányt is elismeri, szerinte

„nem túlságosan nagy az esélye, hogy mindenki azonnal és gond nélkül pótolható”.

Szerinte lehetnek majd csoportösszevonások, szűkülnek a délutáni lehetőségek az iskolában, illetve nőhet a túlóraszám, ami nagy megterhelés lesz, az állományban gyakoribb elfáradást és több megbetegedést is okozhat. Hozzátette:

„Nagyon jó lenne az, ha lenne mégiscsak tartalék a központi költségvetésben, ami lehetővé tenne januártól egy nagyobb béremelést, a 10 százalék a diplomás átlagbérhez való felzárkózást nem tudja megindítani.”

Múlt héten a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 700 lehetséges távozó tanárról beszélt, de még velük kapcsolatban is úgy fogalmazott, lehet, hogy néhányan más iskolába távoznak. Szerinte ez kevesebb, mint az év elején megszokott szám, ami a státusztörvény sikerességét bizonyítja.

A pedagógusok múlt péntekig, szeptember 29-éig mondhattak fel kedvező feltételekkel a sokat vitatott törvény miatt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Belügyminisztérium: a pedagógusok több, mint 99 százaléka elfogadta az új jogviszonyt
Ennél pontosabb számot egyelőre nem tudnak mondani, mert postán még érkezhetnek felmondások, de azt írták, az már látszik, hogy az oktatás megszervezése sehol sincs veszélyben.

Link másolása

A pedagógusoknak szeptember 29-ig, vagyis múlt péntekig kellett arról nyilatkozniuk, elfogadják-e a státusztörvény kínálta új jogállást, vagy távoznak a közoktatásból.

Megkeresésünkre a Belügyminisztérium azt közölte, mivel a nyilatkozatot 2023. szeptember 29-én éjfélig postán is feladhatták, a postai kézbesítés egy szokásos idejéig végleges adatok nem állnak a rendelkezésükre. Azonban az eddigi adataik szerint

"a pedagógusok több, mint 99 százaléka elfogadta az új jogviszonyt, ezért kijelenthető, hogy az oktatás megszervezése sehol nem veszélyeztetett."

A KSH előzetes adatai szerint a 2022/2023-as tanévben összesen 147.199-en dolgoztak főállásban a köznevelésben és az iskolarendszerű szakképzésben. Az 1 százalékuk nagyjából 1500 pedagógust jelenthet.

Ez közel áll ahhoz a számhoz, amiről a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke beszélt az Inforádióban.

Horváth Péter szerint "nagyjából úgy tűnik, hogy 1000-1500 közötti számú, nagyjából 1200 pedagógus élt a lehetőséggel, hogy felmentsék."

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke úgy gondolja, Budapesten válthatnak a legtöbben, mert a fővárosban "több a lehetőség".

Azok, akik otthagyják a közoktatást, október 31-ig dolgoznak, november 1-től pedig a felmentési idejüket töltik majd. Munkaviszonyuk november végén szűnik meg. Vagyis az iskoláknak egy hónapjuk van, hogy pótolják a kiesőket.

A távozókról végleges adatokat korábban csütörtökre ígért a kormány.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Rosszul lett a mentős, saját esetkocsiját riasztották hozzá, de nem tudták megmenteni az életét
Frigyes Gábor 23 éve szolgálta odaadóan hivatását, először a Központi, majd a Pesthidegkúti Mentőállomáson, de a Zsámbéki mentőknek is gyakran besegített.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2023. október 03.


Link másolása

45 éves korában elhunyt a mentős, aki 23 évig szolgálta odaadóan a hivatását.

Az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán közölte, hogy Frigyes Gábor még szeptember közepén lett rosszul otthonában.

A mentőshöz rögtön riasztották a saját esetkocsiját. Az életmentők kiemelt figyelemmel látták el kollégájukat, majd kritikus állapotban szállították kórházba, ahol azonnal megoperálták.

Kollégái napokig reménykedtek a gyógyulásban, de a mentőápoló életét végül sajnos nem lehetett megmenteni.

„Gábor 23 éve szolgálta odaadóan hivatását, először a Központi, majd a Pesthidegkúti Mentőállomáson, de a Zsámbéki mentőknek is gyakran besegített. Jellegzetes megjelenése, végtelen türelme és rendkívüli szakmai felkészültsége tette felejthetetlen karakterré, aki több ezer rászorulón segített. Az életmentők október 4-én, 18 órai kezdettel közös gyertyagyújtással búcsúznak bajtársuktól”

– írták a Facebookon.

Link másolása
KÖVESS MINKET: