HÍREK

Kiderült, mennyit lehet alkudni az ingatlanoknál Budapesten és vidéken

Több változás is volt az ingatlanpacon, érdemes most szétnézni.

Link másolása

Átmeneti visszaesést hozott az április a hazai ingatlanpiacon, így az előző hónaphoz képest ezerrel kevesebb tranzakcióval zárt a szegmens. A Duna House saját adatain alapuló becslése alapján

országosan 6787 adásvétel történt, amely az előző évhez képest továbbra is 37%-os visszaesést mutat, és az idei legerősebb hónaphoz, márciushoz viszonyítva is 13%-kal gyengébb teljesítményt jelent.

Tovább élénkült azonban az aktivitás a jelzáloghitel-piacon, április hónapban a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a hazai adatai alapján 42 milliárd forintos volumen becsülhető, ami az előző havi becsült adathoz képest 6%-os növekedést mutat, ugyanakkor számottevő, 71%-os csökkenést jelez az előző év áprilisi MNB adathoz képest. Az ingatlanpiacon az ünnepi és tavaszi visszaesés várhatóan csak átmeneti és a hosszabb lakáspiaci trendek vizsgálata alapján nem szokatlan jelenség, májusban így ismét növekvő tendenciával számolnak az ingatlanközvetítő vállalat szakemberei, emellett fokozódó aktivitást prognosztizálnak a pénzügyi szakértők is a második negyedév során.

Ugyan a márciusinál alacsonyabb tranzakciószámmal zárta a hónapot az ingatlanpiac, érdeklődők tekintetében nem teljesített rosszabbul a szegmens, az előző hónapnál egy ponttal magasabb eredményt, 69 pontot hozott az április a keresletindexben. Az előző évekhez mérten ugyanakkor még így is jelentős a lemaradás, de a pandémia évében tapasztalt extra visszaesésnél jobban teljesített az idei április.

Az elmúlt hónapokhoz képest jelentős átrendeződést mutat a fővárosi kerületek iránti érdeklődés a Duna House ügyfelei között végzett felmérés alapján.

A lista élén a XIII. kerület áll, azonban leszorultak a dobogóról a népszerű belvárosi kerületek, Terézváros és Erzsébetváros. Az érdeklődők körében a második legkeresettebb kerület Újbuda volt, amit a II. kerület követett a sorban.

Négyzetméterár-változás tekintetében is mozgalmas volt az április, ugyanis az árcsökkenés elérte a budai oldal és a pesti belváros téglaépítésű ingatlanjait is, egymillió forint alá csökkent az átlagos négyzetméterár az elmúlt hónap értékesítési adatai alapján ezeken a területeken.

Az irányár változása a főváros teljes területén 4% volt ennél az ingatlantípusnál, a tulajdonosok emellett 5%-ot voltak hajlandóak engedni az eladási árból az alku során. Vidéken az alku mértéke 6% volt.

Az előző év azonos időszakához képest enyhe drágulás tapasztalható a panellakások átlagos négyzetméterára tekintetében vidéken és a főváros budai oldalán, azonban a pesti lakótelepeken mérséklődtek az árak. A fővárosban a budai panelek tulajdonosai átlagosan 5%-kal csökkentették az árat a hirdetés során, míg Pesten 4%-os irányárváltozás realizálódott a hirdetési folyamat alatt. Az alku mértéke a fővárosban 3-5% között alakult ennél az ingatlantípusnál, vidéken a mozgástér 8% volt.

A vevői motivációt tekintve a fővároshoz hasonlóan vidéken is a befektetési célú vétel volt a leggyakoribb, de országosan 22-27%-ban szerződtek az első lakásukat vásárlók is. Az ingatlanbefektetők átlagosan 55,6 millió forintot költöttek a fővárosban, 34,2 millió forintot vidéken, első lakásra pedig 30,9 millió forintot szántak a vidéki fiatalok, míg Budapesten 39 millió forintba került az otthonteremtés.

Az áprilisban zárult ingatlaneladások adatai alapján a vidéki területek mellett a fővárosban is a jó állapotú ingatlanok voltak a legkeresettebbek, azonban a keleti országrészben 32%-os többséggel a nagyon jó állapotú ingatlanokat vitték. A felújítási kedv országosan 6-12% között alakult.

3 érdekes adat

Budán és a pesti belvárosban is 1 millió Ft alá csökkent a téglaépítésűek átlagos négyzetméterára.

A márciusinál kereken 1000-rel kevesebb tranzakciót zárt az ingatlanpiac áprilisban.

Átvette a belvárosi kerületek helyét népszerűség tekintetében Újbuda és a II. kerület.

A teljes elemzés ITT látható.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Az ukrán titkosszolgálat akadályozta meg, hogy találkozzon Orbán Viktorral a volt ukrán elnök
A volt ukrán elnököt pénteken a lengyel határon nem engedték ki Ukrajnából. Bár Porosenkonak volt különleges engedélye az ország elhagyásához, de azt a parlament alelnöke visszavonta.

Link másolása

Az SZBU szerint Petro Porosenko volt elnök Orbán Viktorral találkozott volna, ezért nem engedték ki az országból - írja a 444.hu.

Egy ilyen egyeztetés az orosz titkosszolgálat eszköze lett volna Ukrajna ellen - vélte az Ukrán Biztonsági Szolgálat.

A volt ukrán elnököt pénteken a lengyel határon nem engedték ki Ukrajnából. Bár Porosenkonak volt különleges engedélye az ország elhagyásához, de azt a parlament alelnöke visszavonta. Olekszandr Kornyijenko nem adott magyarázatot arra, miért döntött így.

Másnap az SZBU a Telegram-csatornáján azt közölte, hogy információjuk szerint az orosz titkosszolgálat olyan műveletbe kezdett, aminek célja az ukrán lakosság megosztása, a külföldi támogatások csökkentése.

Ehhez azt akarnák erősíteni, hogy a béke érdekében mielőbb tárgyaliuk kellene Moszkvával. Az ukrán vezetésből pedig bevonhatnának olyanokat, akik egy harmadik országba látogatnak.

Emiatt nem engedték ki Porosenkot sem, aki Orbán Viktorral találkozott volna.

A lap emlékeztet rá, hogy az ukrán nyelvű Deutsche Welle írt arról, hogy Orbán Viktor ukránellenes álláspontot hangoztat és az oroszok elleni szankciók feloldása mellett foglal állást.

A volt ukrán elnök azonban azt állította, hogy Lengyelországban tárgyalt volna, majd az Egyesült Államokba utazott volna. Arról, hogy Orbán Viktorral is találkozott volna, nem tett említést.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Ötös lottó: több, mint 3 milliárdot hozhatott ez öt szám
Nézd meg, hátha te vagy a szerencsés.

Link másolása

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

Nyerőszámok:

3 (három)

6 (hat)

30 (harminc)

51 (ötvenegy)

68 (hatvannyolc)

Joker: 737940

Nyeremények:

5 találatos szelvény nem volt;

4 találatos szelvény 27 darab, nyereményük egyenként 1 889 595 forint;

3 találatos szelvény 2775 darab, nyereményük egyenként 19 185 forint;

2 találatos szelvény 75 113 darab, nyereményük egyenként 2420 forint.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Felfüggesztették a Samsung gödi akkumulátorgyárának éjszakai működését
A környezetvédelmi felülvizsgálat eredménye miatt a gyár napi nyolc órával kevesebbet működhet.

Link másolása

Megszűnik az éjszakai műszak a gödi Samsung-gyárban - írja az Index.

Az ok a Pest Vármegyei Kormányhivatal pénteken kiadott egy környezetvédelmi határozata szerint

a határértéket túllépő zajszint.

A környezetvédelmi felülvizsgálat szerint a zajcsökkentési intézkedések ellenére továbbra is túl magas a zajszintje a hűtőtoronynak, és a régi kazánházak működése is az éjszakai 22-06 óráig terjedő idpben.

Ezzel a korlátozással a Samsung gyára napi 8 órával kevesebbet működhet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Az ő támogatása talán a legbátrabb levél, amit mostanában olvastam” – Eutanázia-párti Fidesz-tagtól kapott támogató levelet Karsai Dániel
„Csináltattam egy pólót az Ön arcképével és az “élet jog és nem kényszer” feliratot irattam rá. Ezt fideszes rendezvényeken, gyűléseken, polgári esteken is fel fogom venni. Ennél többet nem tehetek sajnos, ez is már határesetnek számít a Fideszben” - írja a politikus.

Link másolása

Ahogy mi is írtunk róla, a Momentum képviselője, Bedő Dávid meghívására a Parlamentben járt dr. Karsai Dániel ügyvéd, aki súlyos ALS-betegsége miatt az eutanázia jogáért küzd Magyarországon. Az alkotmányjogász azért ment az Országgyűlés épületébe, hogy kormánypárti képviselőkkel beszéljen az ügyéről, amit a hét elején már Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán is tárgyaltak. A kormánypárti politikusok közül senki nem élt a lehetőséggel, hogy beszéljen a témáról Karsai Dániellel, aki sajtótájékoztatót tartott az Országházban.

Ezt követően azonban Karsai Dániel a közösségi oldalán számolt be arról, hogy levelet kapott egy Fideszes politikustól, aki névtelenséget kért ugyan, de őszintén írt arról, hogy mi a véleménye az eutanáziáról.

Karsai Dániel többek között azt írta:

"Minden támogatás nagyon jólesik. De természetesen vannak köztük különlegesek. Nemrégiben kaptam egy ilyet, amit most a küldője engedélyével anonimizálva közzéteszek. A levél szerzője egy magánszemély, aki a Fidesz-ben valaki.

Az ő támogatása talán a legbátrabb levél, amit mostanában olvastam. Nagyon szép kiállás az ügyünk mellett, egyben kissé szomorú helyzetjelentés hazánkról".

Majd a levelet is megosztotta, melyben ez áll:

“Tisztelt Karsai Dániel!

… vagyok, a …-i Fidesz alapszervezetének … és eutanázia-párti. Az Ön küzdelme előtt már évekkel támogattam a méltóságteljes halálnak ezt a formáját, mert civilizációs vívmánynak gondoltam.

Egy országgyűlési képviselőt, …-t megkérdeztem, hogy hallott-e a Fidesz frakción belül arról, hogy van-e esetleg szándék a jelenlegi szabályozás módosítására? Válasza lesújtó volt, azt mondta, hogy nem, ez egyáltalán nem téma a frakcióban.

Mostanra már világos lehet Ön előtt, hogy e levelet részben lelkiismereti okból írom, részben pedig ha nagyon kis mértékben is, de legalább ennyivel szeretném támogatni, tudom ez édeskevés.

Megrendítő strasbourgi felszólalásánál is szomorúbb volt látni, ahogy a kormánypárti képviselők szó nélkül elmentek Ön mellett a parlamentben, ezért az egész Fidesz nevében mélységesen bocsánatot kérek!

Mi politikailag nem állunk egy oldalon, de én egy olyan és csak olyan országban szeretnék élni, ahol egy kormánykritikus ügyvédnek is joga és lehetősége van a méltóságteljes élethez és halálhoz.

Ha nem sértem meg vele, csináltattam egy pólót az Ön arcképével és az “élet jog és nem kényszer” feliratot irattam rá. Ezt fideszes rendezvényeken, gyűléseken, polgári esteken is fel fogom venni. Ennél többet nem tehetek sajnos, ez is már határesetnek számít a Fideszben. Itt az ember nagyon könnyen elveszítheti a megélhetését, ha elvi alapon kiáll valakiért, valamiért, ami nem illeszkedik a Fidesz pártlogikájába. Ennyit viszont megteszek, mert meg kell tenni.

Nézze el nekem, hogy levelemmel zavartam, de úgy éreztem, hogy így helyes.

Kérem, ha a levelem tartalmát felhasználja, vagy elmeséli, akkor úgy tegye meg, hogy ne legyek beazonosítható.

Harcát követve és támogatva, barátsággal..."

- áll a levélben.


Link másolása
KÖVESS MINKET: