HÍREK
A Rovatból

Ki az a Sulyok Tamás? – Zárkózott embernek tartják, szegedi ügyvédként fideszeseket védett, tíz éve alkotmánybíró lett

Orbán Viktor javasolta őt a pozícióra és a Fidesz szerint „ő a legmegfelelőbb ember” a köztársasági elnöki posztra: szerintük rá lehet leginkább építeni azt az érvelést, hogy a nemzet egységét a legjobban ki tudja fejezni.

Link másolása

A kiskunfélegyházi születésű Sulyok Tamás 1980-ban szerzett jogi diplomát a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Bírósági fogalmazóként kezdte pályafutását a Csongrád Megyei Bíróságon, majd 1991-ig jogtanácsosként dolgozott. Később ügyvédjeként dolgozott. Ő látta el 1998 és 2002 között az akkor Bartha László fideszes polgármester által vezetett szegedi önkormányzat jogi képviseletét. Ő volt a város vagyonát működtető ingatlankezelő cég jogi képviselője is. 2002-ben, Bartha bukása után a Fidesz által támogatott független polgármester-jelöltet, Balogh Elemért támogatta Orbán Viktor nyílt, a Dél-Magyarországban megjelent felszólítása aláírásával.

Sulyok akkor tett szert országos ismertségre, amikor a fideszes polgármester bukása után harc indult a szegedi televízió működtetéséért.

A Sulyok-Ádám Ügyvédi Iroda látta el annak a társaságnak a jogi képviseletét, amely bevásárolta magát, majd irányítói jogokat szerzett az önkormányzati televízióban. A Magyar Narancs akkoriban arról írt, hogy Bartha egyik egészségügyi cége ugyancsak a Sulyok-Ádám Ügyvédi Irodában volt bejegyezve – írja a hvg.hu.

A lap szerint korábbi szegedi csoporttársai zárkózott embernek írták le a jogi egyetem egykori hallgatóját. Szerintük az önkormányzat megbízásait is inkább szakmai kihívásnak tekintette, nem az anyagi gyarapodás vagy a hatalmi játszmákban való részvétel volt a fő motivációja. Legnevesebb évfolyamtársa Trócsányi László volt, akihez jó viszony fűzi a mai napig.

Sulyok Tamás 2000 és 2014 között osztrák tiszteletbeli konzul volt. Az Országgyűlés 2014 őszén választotta az Alkotmánybíróság tagjává. 2015. április elsejétől a testület elnökhelyettese volt,

2016. november 22-én megválasztották az Alkotmánybíróság elnökének.

„Ahol a politika, a politikai döntés befolyásolja a jogi döntést, ott meg kell kongatni a vészharangot” – mondta a kormánypártok köztársasági elnök-jelöltje 2023 novemberében, egy interjúban. „Az Európai Unió jelenlegi fejlettségi fokán nincs olyanfajta megoldás, ami egyértelmű. Nincsen hierarchia sem a jogrendszerek, sem a bírói fórumok között. Tehát nem lehet azt mondani, hogy az európai bíróság az egy magasabb rendű bíróság, mint mondjuk a holland legfelsőbb bíróság vagy a magyar alkotmánybíróság” – fejtette ki a beszélgetésben az Aréna című műsorban.

Sulyok Tamás szerint az Alkotmánybíróság az elmúlt évtized során nagy hangsúlyt fektetett az európai alkotmányos párbeszédre, és ez a jövőben sem lehet másként. „Az Alaptörvény a társadalmi béke záloga.”

Sulyok szerint az Alkotmánybíróság korábban több ízben megvédte a sajtó szabadságát, a demokrácia egyik legfontosabb intézményes előfeltételét.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a sajtónak elsőrendű alkotmányos feladata a közérdekű információk terjesztése, és alaptörvénybeli feladatának ellátásáért senki nem marasztalható el.

Az Alkotmánybíróság a bírói függetlenséget sem engedte csorbítani. Alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a nyugdíj-korhatárt elérő bírák kötelező felmentését előíró törvényi szabályokat. Kifejtette továbbá, hogy az Alaptörvényből nem következik olyan nemzetbiztonsági érdek, amely a bírók megszorítás nélküli nemzetbiztonsági ellenőrzésének szükségességét igazolná – olvasható az Alkotmánybíróság oldalán.

Sulyok nevéhez kötődik az Alkotmánybíróság tanácsának CEU-döntése, amelyben 2023-ban megállapították, hogy a Közép-Európai Egyetem (CEU) annak ellenére nem szenvedett jogsérelmet, hogy a kormány gyakorlatilag ellehetetlenítette az egyetem magyarországi működését.

Sulyok két – már felnőtt – gyermek édesapja.

Sulyok korábban elmondta: távoli rokona apai ágon Sulyok Dezső polgári politikusnak, aki a múlt század derekán előbb a nácik elől bujkált, majd a kommunista fenyegetés elől 1947-ben emigrálni kényszerült. Anyai ágon felmenői között van Kuncz Aladár erdélyi író, akinek legismertebb regénye, az 1931-ben megjelent Fekete kolostor a szerző első világháborús, éveken át tartó franciaországi internálásának élményeit örökíti meg. Az Ab-elnök hozzátette: büszke felmenőire, akiknek sorsa példa, útmutatás számára, és arra int, hogy ki kell állni magunkért, a meggyőződésünkért – írja a webradio.hu.

Sulyok is célpontja volt az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló előkészülettel és más bűncselekményekkel vádolt Posta Imrének és hat társának, akiket tavaly tavasszal állítottak bíróság elé. Halállistájukon még ott volt Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára és Müller Cecília is – emlékeztet rá az RTL.

Magyarország alkotmánya, az Alaptörvény szerint a köztársasági elnököt az Országgyűlés választja meg szavazás útján. Erre legkorábban a tavaszi ülésszak február 26-i kezdetén, azaz hétfőn kerülhet sor. Első körben a voksoláskor kétharmados többséggel lehet államfőt választani. Ha ez mégsem sikerülne (a Fidesz–KDNP-nek kétharmados többsége van), másodszorra már egyszerű többség dönt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor a Védelmi Tanács ülése után: Utasítást adtam a belügyminiszternek és a terrorelhárítás vezetőinek, hogy a magyar emberek biztonságát minden rendelkezésre álló eszközzel garantálják
A miniszterelnök videójában bejelentette, hogy kedden Brüsszelbe utazik, ahol az európai vezetőkkel áttekintik a kialakult háborús helyezetet.

Link másolása

Orbán Viktor vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot, miután Iran drónokkal és rakétákkal lőtte Izraelt.

A miniszterelnök videón számolt be arról, hogy mit tárgyaltak.

"Tegnap éjjel bekövetkezett az, amitől tartottunk. Irán drónokkal és rakétákkal megtámadta Izraelt. A támadást elítéljük. A támadás azonban azzal fenyeget, hogy államközi háború dúlja fel az egész Közel-Keletet, ez pedig fenyegetést, súlyos fenyegetést jelent az egész világra, benne Magyarországra is.

A mai napon összehívtma a Védelmi Tanácsot, hogy számot vessünk a konfliktus Magyarországra gyakorolt nemzetbiztonsági és gazdasági következményeivel.

Utasítást adtam a belügyminiszternek és a terrorelhárítás vezetőinek, hogy a magyar emberek biztonságát minden rendelkezésre álló eszközzel garantálják.

Kedden pedig Brüsszelbe utazom, ahol az európai vezetőkkel áttekintjük a kialakult háborús helyezetet. Mindent meg kell tennünk, hogy a világban zajló háborúk ne veszélyeztessék a magyar családok békéjét és biztonságát".

VIDEÓ: Orbán Viktor bejelentése


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
A Rovatból
Szuperszonikus rakétákkal felszerelt orosz hadihajó hatolt be a Földközi-tengerre
Az orosz külügyi tárca közleményében azt írta, hogy egy tervezett haditengerészeti gyakorlat részeként hajózott a területre.

Link másolása

Orosz hadihajó hatolt be a a Földközi tengerre a Szuezi-csatornán keresztül, a hajó szuperszonikus rakétákkal van felszerelve - írja a 24.hu.

Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy a hajó egy tervezett haditengerészeti gyakorlat részeként hajózott a területre.

A Saposnyikov marsallról elnevezett fregatt folytatja az expedíciós terv szerint rá bízott feladatok végrehajtását - írták a közleményben, de az nem derült ki, hogy mi a feladata.

Az orosz külügyminisztérium vasárnap - a múlt hét után újra - önmérsékletre szólította fel a közel-keleti konfliktusban részes feleket. Aggodalmát fejezte ki a térségben bekövetkezett újabb veszélyes eszkaláció miatt.

"Kifejezzük rendkívüli aggodalmunkat a térségben bekövetkezett újabb veszélyes eszkaláció miatt. Többször figyelmeztettünk arra, hogy a Közel-Keleten, elsősorban a palesztin-izraeli konfliktusövezetben kialakult számos válság megoldatlansága, amelyeket gyakran felelőtlen provokatív akciók szítanak, a feszültség fokozódásához vezet"

– írta az orosz külügyi tárca. Bíznak abban, hogy a régió államai politikai és diplomáciai eszközökkel oldják meg a fennálló problémákat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter korrigálta, hogy hol kezdi országjáró körútját, majd elnézést kért
A TISZA párt alelnöke elkezdi kampányát, vidéken és a fővárosban is lehet majd találkozni vele és a stábjával.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. április 14.


Link másolása

Magyar Péter vasárnap a közösségi oldalán közölte, hogy országjáró körútra indulnak. Az első posztjában megadott helyek és időpontok azonban változtak.

Erről szintén a Facebookon írt. Eszerint várhatóan az alábbi helyeken lehet majd találkozni velük:

"Korrekció. A TISZA Párt és Talpra Magyarok Közössége országjáró túrája április 17-én kezdődik Békés megyében. Április 20-án délelőtt közös kerékpározásra hívjuk a budapestieket, délután pedig Pest megyei településekre látogatunk. Április 22-én pedig már Baranya megyébe érkezünk".

Majd hozzátette: "Részletek hamarosan. Elnézést a pontatlanságért".


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Vége a nyárias időnek: erős széllel jön a hideg, hajnali faggyal, hideg nappalokkal számolhatunk
Vehetjük elő ismét a télikabátot, és a sapka, sál is indokolt lesz a jövő héten. A következő napokban télies, koratavaszias napokban lesz megint részünk.

Link másolása

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a jövő hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

A hét közepétől ugyan csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet jelentősen visszaesik, a legmelegebb órákban mindössze 10-16 Celsius-fok várható, a hidegre hajlamos helyeken pedig visszatérhet a gyenge hajnali fagy. A szél sokfelé lesz erős.

Hétfőn az ország déli felén derült vagy fátyolfelhős, csapadékmentes idő várható. Eközben az északi tájakon is többórás napsütés valószínű a változó felhőzet mellett, de ott délutántól fokozatosan beborul az ég, és egyre többfelé kell számítani esőre, záporra, sőt néhol zivatar is lehet. Az ország délkeleti felén erős lesz a délnyugati szél, északon, északnyugaton ezzel szemben az északnyugatira forduló szelet csak záporok, zivatarok körül kísérhetik erős széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22-31 fok között alakul, az északi határ mentén lesz hűvösebb, míg a Dél-Alföldön a legmelegebb.

Kedden túlnyomóan borult idő várható, sokfelé esővel, záporral, az ország délkeleti harmadán pedig a napos periódusok mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre kell készülni záporokkal, helyenként zivatarral. Az északnyugati, északi szél nagy területen megerősödik. Hajnalban 9-15 fok várható, a csúcsérték pedig 9-24 fok között alakul. Északnyugaton lesz a hidegebb, ott reggel beáll a maximum, 23-24 fok a délkeleti határnál valószínű, de a déli óráktól már arrafelé is hűl a levegő.

Szerdán nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, szórványosan előfordul eső, záporeső. Az északi szél sokfelé megerősödik. A minimum-hőmérséklet általában 3-8, a maximum 11-17 fok között várható.

Csütörtökön jobbára erősen felhős időre kell készülni, majd egyre nagyobb területen csökken a felhőzet, de szórványosan még lehet záporeső. Az északi szelet sokfelé kísérik erős lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2-8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9-16 fok között alakul.

Pénteken változóan felhős idő várható általában többórás napsütéssel, helyenként záporral, néhol zivatarral. Sokfelé megélénkül, néha megerősödhet az északi, északnyugati szél. Hajnalra általában 0-6 fok közé süllyed a hőmérséklet, de a szélvédett, hidegre hajlamos helyeken mínusz 1, mínusz 3 fok is lehet. Délután 10-16 fok lesz a jellemző.

Szombaton nagyrészt közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, szórványosan valószínű eső, zápor, néhol zivatar. A délnyugati, majd az északnyugati szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. Hajnalban általában 1-6, a szélvédett, hidegre hajlamos tájakon 0, mínusz 2 fokot is mérhetnek. Délután 10-17 fok várható.

Vasárnap általában közepesen felhős időre van kilátás, szórványosan előfordulhat eső, zápor, néhol zivatar. Sok helyütt megélénkül, néhol megerősödik az északnyugati, északi szél. A hajnali 0-6 fokról 9-16 fok közé emelkedik a hőmérséklet.


Link másolása
KÖVESS MINKET: