HÍREK
A Rovatból

Ki az a Sulyok Tamás? – Zárkózott embernek tartják, szegedi ügyvédként fideszeseket védett, tíz éve alkotmánybíró lett

Orbán Viktor javasolta őt a pozícióra és a Fidesz szerint „ő a legmegfelelőbb ember” a köztársasági elnöki posztra: szerintük rá lehet leginkább építeni azt az érvelést, hogy a nemzet egységét a legjobban ki tudja fejezni.

Link másolása

A kiskunfélegyházi születésű Sulyok Tamás 1980-ban szerzett jogi diplomát a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Bírósági fogalmazóként kezdte pályafutását a Csongrád Megyei Bíróságon, majd 1991-ig jogtanácsosként dolgozott. Később ügyvédjeként dolgozott. Ő látta el 1998 és 2002 között az akkor Bartha László fideszes polgármester által vezetett szegedi önkormányzat jogi képviseletét. Ő volt a város vagyonát működtető ingatlankezelő cég jogi képviselője is. 2002-ben, Bartha bukása után a Fidesz által támogatott független polgármester-jelöltet, Balogh Elemért támogatta Orbán Viktor nyílt, a Dél-Magyarországban megjelent felszólítása aláírásával.

Sulyok akkor tett szert országos ismertségre, amikor a fideszes polgármester bukása után harc indult a szegedi televízió működtetéséért.

A Sulyok-Ádám Ügyvédi Iroda látta el annak a társaságnak a jogi képviseletét, amely bevásárolta magát, majd irányítói jogokat szerzett az önkormányzati televízióban. A Magyar Narancs akkoriban arról írt, hogy Bartha egyik egészségügyi cége ugyancsak a Sulyok-Ádám Ügyvédi Irodában volt bejegyezve – írja a hvg.hu.

A lap szerint korábbi szegedi csoporttársai zárkózott embernek írták le a jogi egyetem egykori hallgatóját. Szerintük az önkormányzat megbízásait is inkább szakmai kihívásnak tekintette, nem az anyagi gyarapodás vagy a hatalmi játszmákban való részvétel volt a fő motivációja. Legnevesebb évfolyamtársa Trócsányi László volt, akihez jó viszony fűzi a mai napig.

Sulyok Tamás 2000 és 2014 között osztrák tiszteletbeli konzul volt. Az Országgyűlés 2014 őszén választotta az Alkotmánybíróság tagjává. 2015. április elsejétől a testület elnökhelyettese volt,

2016. november 22-én megválasztották az Alkotmánybíróság elnökének.

„Ahol a politika, a politikai döntés befolyásolja a jogi döntést, ott meg kell kongatni a vészharangot” – mondta a kormánypártok köztársasági elnök-jelöltje 2023 novemberében, egy interjúban. „Az Európai Unió jelenlegi fejlettségi fokán nincs olyanfajta megoldás, ami egyértelmű. Nincsen hierarchia sem a jogrendszerek, sem a bírói fórumok között. Tehát nem lehet azt mondani, hogy az európai bíróság az egy magasabb rendű bíróság, mint mondjuk a holland legfelsőbb bíróság vagy a magyar alkotmánybíróság” – fejtette ki a beszélgetésben az Aréna című műsorban.

Sulyok Tamás szerint az Alkotmánybíróság az elmúlt évtized során nagy hangsúlyt fektetett az európai alkotmányos párbeszédre, és ez a jövőben sem lehet másként. „Az Alaptörvény a társadalmi béke záloga.”

Sulyok szerint az Alkotmánybíróság korábban több ízben megvédte a sajtó szabadságát, a demokrácia egyik legfontosabb intézményes előfeltételét.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a sajtónak elsőrendű alkotmányos feladata a közérdekű információk terjesztése, és alaptörvénybeli feladatának ellátásáért senki nem marasztalható el.

Az Alkotmánybíróság a bírói függetlenséget sem engedte csorbítani. Alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a nyugdíj-korhatárt elérő bírák kötelező felmentését előíró törvényi szabályokat. Kifejtette továbbá, hogy az Alaptörvényből nem következik olyan nemzetbiztonsági érdek, amely a bírók megszorítás nélküli nemzetbiztonsági ellenőrzésének szükségességét igazolná – olvasható az Alkotmánybíróság oldalán.

Sulyok nevéhez kötődik az Alkotmánybíróság tanácsának CEU-döntése, amelyben 2023-ban megállapították, hogy a Közép-Európai Egyetem (CEU) annak ellenére nem szenvedett jogsérelmet, hogy a kormány gyakorlatilag ellehetetlenítette az egyetem magyarországi működését.

Sulyok két – már felnőtt – gyermek édesapja.

Sulyok korábban elmondta: távoli rokona apai ágon Sulyok Dezső polgári politikusnak, aki a múlt század derekán előbb a nácik elől bujkált, majd a kommunista fenyegetés elől 1947-ben emigrálni kényszerült. Anyai ágon felmenői között van Kuncz Aladár erdélyi író, akinek legismertebb regénye, az 1931-ben megjelent Fekete kolostor a szerző első világháborús, éveken át tartó franciaországi internálásának élményeit örökíti meg. Az Ab-elnök hozzátette: büszke felmenőire, akiknek sorsa példa, útmutatás számára, és arra int, hogy ki kell állni magunkért, a meggyőződésünkért – írja a webradio.hu.

Sulyok is célpontja volt az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló előkészülettel és más bűncselekményekkel vádolt Posta Imrének és hat társának, akiket tavaly tavasszal állítottak bíróság elé. Halállistájukon még ott volt Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára és Müller Cecília is – emlékeztet rá az RTL.

Magyarország alkotmánya, az Alaptörvény szerint a köztársasági elnököt az Országgyűlés választja meg szavazás útján. Erre legkorábban a tavaszi ülésszak február 26-i kezdetén, azaz hétfőn kerülhet sor. Első körben a voksoláskor kétharmados többséggel lehet államfőt választani. Ha ez mégsem sikerülne (a Fidesz–KDNP-nek kétharmados többsége van), másodszorra már egyszerű többség dönt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Megszólaltak a Csepelen kizuhant 3 éves gyermek rokonai a szörnyű baleset után
A kisfiút súlyos belső sérülések gyanújával szállították kórházba, de szerencsére kiderült, hogy már nemsokára elhagyhatja a kórházat. Péntek délután történt a baleset.

Link másolása

Mint arról korábban írtunk, durva baleset történt Csepelen: egy 3 éves gyermek péntek délután kizuhant egy ház 5. emeletének ablakából. Később kiderült, hogy hatalmas szerencsével pont a környék egyetlen bokorcsoportjának tetejére esett, és így súlyosan megsérült, de túlélte a zuhanást.

A kisfiút sokáig egy rendőrnő tartotta a karjaiban. A gyerek a zuhanás után eszméleténél volt és sírt.

A Tények stábja nemrég elérte a kórházban ápolt gyermek családtagjait, akik beszéltek a szörnyű balesetről.

"Egy csodagyerek"

- mondta a rokonáról az egyik családtag, aki szerint ezért élhette túl a gyermek a 10 méteres zuhanást.

A férfi elárulta azt is, hogy a szülők otthon voltak, és egy rövid időre nem figyeltek oda, amikor kizuhant a gyermek, ezután kezdték el keresni a kisfiút. Akkor jöttek rá, hogy mi történt, amikor kiabálásra és felfordulásra lettek figyelmesek a ház előtt. Ezután rohantak le a sokkos állapotban lévő kisfiúhoz.

"Az anyja a nevén szólította, és akkor elsírta magát"

- tette hozzá a rokon. A kisfiút súlyos belső sérülések gyanújával szállították kórházba, de szerencsére kiderült, hogy már nemsokára elhagyhatja a kórházat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter elárverezi lenőizett napszemüvegét, már 1,2 millió forintnál jár a licit
A napszemüveget Menczer Tamás tette híressé. A licit 10 ezer forintról indult, de ennek már a sokszorosát adná érte valaki.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 21.


Link másolása

„Szeretném jótékonysági célra felajánlani a propaganda által híressé tett napszemüvegemet. Nyilvános licitre bocsátom az El Caminót is megjárt Ray-Ban márkájú szemüveget. A kikiáltási ár: 10 ezer forint” – jelentette be a Facebookon Magyar Péter. A TISZA Párt alelnöke azt is közölte, hogy a befolyt pénzt egy Debrecen környéki nehézsorsú, többgyermekes család fogja megkapni anyák napján.

Licitálni a poszt alatt lehet kommentben április 22-én, azaz hétfő este 18 óráig. Vasárnap délelőtt fél 11 után nem sokkal már 1,2 millió forint volt a legmagasabb licit.

A politikus napszemüvegéről Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója egy kommentben korábban azt írta, hogy női:

„Szép a napszemüvege. Amikor abban nyilatkozik, az különösen államférfis. Jól látszik a nárcisztikus önimádat, mindenki lenézése. Ja, egy apróság: a napszemüvege női.”

Magyar szintén hozzászólásban reagált Menczernek:

„...azt tudjuk, hogy úgy voltál külügyi államtitkár, hogy semmilyen valós külügyi munkát nem végeztél, talán alapszinten sem beszélsz angolul, de hogy egy férfi és női napszemüveget sem tudsz megkülönböztetni, azzal azért megleptél.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Egyre több a magyar nyugdíjas, aki már külföldre kéri a nyugdíját - Itt élnek a legtöbben
A külföldre folyósított ellátások átlagos összege jóval alacsonyabb volt, mint a belföldi ellátások. Ez azért van, mert a több országban szolgálati időt szerzők esetén fő szabályként az érintett országok megosztják a nyugdíjterheket a náluk szerzett biztosítási idővel arányosan.

Link másolása

A Pénzcentrum járt utána annak, hol él a legtöbb magyar nyugdíjas külföldön.

A nemrég közölt friss adatokból kiderült, hogy 2024 januárjában mely országokba folyósították a járandóságot a legtöbb nyugdíjasnak.

A kutatásból kiderült, hogy külföldre 49 400 főnek folyósítottak nyugdíjat és egyéb ellátást 2024 januárjában - közölte a KSH Magyar Államkincstár (MÁK).

Azt is hozzátették, hogy ezeknek az ellátottaknak 74%-a öregségi nyugdíjas volt, vagyis valamivel több, mint 36 500 fő.

A külföldre folyósított ellátások átlagos összege jóval alacsonyabb volt (84 574 forint), mint a belföldi ellátások. Ez azért van, mert a több országban szolgálati időt szerzők esetén fő szabályként az érintett országok megosztják a nyugdíjterheket a náluk szerzett biztosítási idővel arányosan.

A MÁK adatai szerint az utalások több mint harmada Németországba, 12%-a Ukrajnába, 10%-a Ausztriába érkezett. 2000-nél is több ellátottnak utalnak Szlovákiába, Romániába, Svédországba és Kanadába is. Az USA-ban és Ausztráliában is 3 százaléknál magasabb az arány.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
20 hónapig volt koronavírusos egy férfi, mielőtt meghalt, a Covid több mint 50 variánsát mutatták ki nála
Soha nem volt senki olyan sokáig covidos, mint az amszterdami kórházban nemrég elhunyt beteg. A férfi 613 napig küzdött az életéért.

Link másolása

613 napig, vagyis 20 hónapig folyamatosan koronavírus-fertőzött volt egy férfi, mielőtt belehalt alapbetegségébe az amszterdami kórházban, írja a Time.

A 72 éves, vérzékenységben szenvedő férfi még 2022 februárjában kapta el az omikron variánst, amire a legyengült immunrendszere nem tudott hatékony választ adni.

A betegnél később a Covid ötvennél is több variánsát mutatták ki, köztük olyanokat is, melyek képesek voltak az immunrendszer megkerülésére is. A férfi szervezete végül 20 hónap után adta fel a harcot. Ez a leghosszabb idő, amíg valaki egyfolytában covidos volt.

Az orvosok szerint ez az eset rávilágít arra, hogy az elhúzódó fertőzések miként teszik lehetővé. hogy a világjárványt okozó koronavírus újabb és újabb mutációkat hozzon létre, köztük oylan új változatokat is, melyek a aggodalomra adhatnak okot.

Link másolása
KÖVESS MINKET: