KÉK HÍREK
A Rovatból

Két és fél hét után megtalálták a négyéves ausztrál kislányt, aki eltűnt, miután sátorozni indultak a családjával

Az ügyben már letartóztattak egy férfit, a nyomozás részletei azonban majd csak a következő napokban, hetekben kerülhetnek nyilvánosságra.

Link másolása

A négyéves kislány, Cleo Smith október közepén tűnt el egy kempingből Nyugat-Ausztráliában, miközben a szüleivel sátrazott. A szülők és a hatóságok attól tartottak, hogy elrabolták, és az idő előrehaladtával egyre kevesebb esély volt rá, hogy élve előkerül. Most azonban egész Ausztrália megkönnyebbülten sóhajthatott fel, ugyanis a kislányt megtalálták egy lezárt házban, mindössze néhány percnyi autóútra a család otthonától.

A rendőrök kedden éjfél után nem sokkal törték be egy ház bezárt ajtaját a Perthtől 900 kilométerre északra fekvő Carnarvon tengerparti kisvárosban.

A kislányra egy ágyban találtak rá, miután pedig megmondta a nevét az őt karjukban kihozó rendőröknek, még a rutinos nyomozók is meghatódtak.

Cleo Smith eltűnése nem csak Nyugat-Ausztráliát tartotta lázban, hiszen még külföldről is többen csatlakoztak a keresésére született önkéntes Facebook-csoporthoz. Az ügyben megszólaló rendőri vezetők és politikusok kész csodának nevezték, hogy megtalálták a kislányt. Mint mondták, igen ritka, hogy ennyi idővel az eltűnése után élve találjanak meg egy gyermeket, akit elraboltak, és nem valamely családtagja az elkövető.

A rendőrök időközben már megnevezték az ügy 36 éves gyanúsítottját, Terence Darrell Kellyt, aki azóta már meg is jelent a carnarvoni bíróságon, ahol közölték vele, hogy tizenhat év alatti személy erőszakos vagy csalárd módon elkövetett elrablásával vádolják – számol be róla a BBC.

Borzalmas vége lett a kempingezésnek

A turisták által kedvelt Quobba Blowholes, amely félreeső területnek számít, körülbelül egyórányi autóútra van az ötezer lakosú Carnarvontól. Cleo Smith az édesanyjával, a nevelőapjával és csecsemőkorú húgával érkezett ide sátorozni október 15-én. A család egy kempingezésre használt részen telepedett le, közel a tengerparthoz. A szülők este nyolc óra körül fektették le aludni a kislányt a hálózsákjában, ám csak néhány méterre volt a többiektől.

Édesanyja, Ellie Smith felidézte, hogy Cleo hajnali fél kettő körül felébredt és inni kért, majd visszafeküdt. Mire az anya reggel hatkor felkelt, a kislánynak a hálózsákjával együtt hűlt helyét találta. A családnak azonnal feltűnt, hogy a sátor olyan magasságba volt felcipzározva, hogy azt egy négyéves nem érhette fel. Ennek ellenére reménykedtek benne, hogy a környéken megtalálhatják a kislányt.

A rendőrök egy órán belül a helyszínre érkeztek és helikopterekkel, valamint drónokkal is átfésülték a területet, a csapat egyik tagja azonban azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy miután az első néhány órában nem találták meg a kislányt, emberrablásra gyanakodtak.

A rendőrök minden követ megmozgattak

Elsőként a sátor körüli néhány négyzetkilométernyi területet vizsgálták át alaposan, majd pedig az állam más területeire is kiterjesztették a keresést, és rengeteg embert megkérdeztek. A nyomozás ideje alatt a rendőrök csak kevés információt közöltek a nyilvánossággal, de azt többször is hangsúlyozták: kizárják, hogy Cleo családjának köze lehetett volna az eltűnéséhez.

Több szemtanú is azt állította: hajnali három óra körül látott elhajtani egy autót a táborhely irányából Carnarvon felé. A rendőrség e nyomra bukkanva felszólította a sofőrt, illetve a kocsi utasait, hogy jelentkezzenek. Az egyelőre még a kislány megtalálása után sem derült ki, hogy ez a szemtanúk által említett autó összefüggött-e az üggyel.

A nyomozás során a rendőrök több száz, az út mentén talált szemeteszsákot és kukát vizsgáltak át, továbbá térfigyelő kamerák felvételeit is elemezték. A nyomozásnak ezt a részét azonban nagyban nehezítette, hogy a rendőrök letesztelték, és arra jutottak: el lehet jutni a táborhelytől a városba anélkül, hogy azt a kamerák rögzítenék.

Egy héttel a kislány eltűnése után aztán fontos mérföldkő következett be a nyomozásban, Nyugat-Ausztrália vezetése ugyanis egymillió ausztrál dolláros (körülbelül 230 millió forintos) nyomravezetői díjat ajánlott fel. A felhívásnak köszönhetően rengetegen jelentkeztek, és több magánnyomozó is a helyszínre utazott. A rendőrséghez több mint kétszáz bejelentés érkezett, ám egyik sem bizonyult valós nyomnak.

A közösség ereje

Cleo szülei mindvégig aktívak voltak a Facebookon, tíz nappal a kislány eltűnése után azonban a nyilvánosság segítségét kérték egy tévéműsorban. Cleo édesanyja arról beszélt, hogy amikor a rendőrök kikérdezték őket, végig az járt a fejében, hogyan tudott bárki is bemenni a sátorba, és elrabolni a kislányt. Senkinek nem kívánja azt, amit akkor érzett, mikor felébredt és nem találta a gyermekét – mondta.

„Minden egyes nappal egyre nehezebb, de reméljük, hogy ez az interjú is segít majd megtalálni” – mondta Ellie Smith, hozzátéve: „Mindenki azt kérdezte, szükségünk van-e valamire. Csakis arra, hogy a kislányunk újra itthon legyen.”

A közösségi oldalakon rengetegen írtak a családnak, a kislány keresésének ügyében pedig indult egy Facebook-csoport, a Bring Cleo Smith Home (Hozzátok haza Cleo Smitht!) is, amely arra kérte az ausztrál a cégeket és vállalkozásokat, hogy segítsék a nyomozást, tegyenek ki Cleót ábrázoló matricákat, szórólapokat és plakátokat. A felhívás eredményes volt: több mint 50 ezer plakátot helyeztek ki Nyugat-Ausztráliában.

„Mint tűt keresni a szénakazalban”

Végül a rendőrség kedden éjfél után megtalálta a kislányt. „Olyan volt, mint tűt keresni a szénakazalban. Tegnap késő este megtalálták, és ez elvezette őket ahhoz a házhoz, ahol megmentették Cleót” – nyilatkozta Col Blanch helyettes rendőrfőnök.

A kislány eltűnése óta eltelt időben egyebek mellett több mint száz embert hallgattak ki, átnézték a térfigyelő kamerák felvételeit, valamint a dark webet és áttekintették a temérdek bejelentést is – hangsúlyozta a rendőrség, hozzátéve: azért nem közöltek folyamatosan információkat a nyomozás alatt, mert nem egyetlen eseményt vagy bejelentést akartak kiemelni, hanem mindezek együttes eredményeit. Mint mondták: a nyomok együttes elemzése vezette őket eredményre, éppen ezért nem valószínű, hogy bárki is megkapja a nyomravezetői díjat.

Amint arról beszámoltak: kedd éjjel négy rendőr érkezett házkutatási paranccsal az említett házhoz, ami mindössze három kilométerre van Cleo családjának carnarvoni otthonától. „Mind ezt reméltük a szívünk mélyén, és valósággá vált” – mondta Col Blanch azzal kapcsolatban, mit éreztek, amikor megtalálták a kislányt. A négy rendőr egyike azt mondta: Cleo megtalálása volt karrierje legfelemelőbb pillanata. A rendőrség az online akciókra és a közösség összefogására utalva közösségi teljesítménynek is nevezte a sikert.

Elmondták, hogy rögtön értesítették a kislány szüleit, azután pedig kórházba szállították Cleót, akit megvizsgáltak, majd ki is adtak róla egy képet, amelyen az látható, hogy mosolyogva integet. A tájékoztatások szerint a kislány fizikálisan jól van. Édesanyja, Ellie Smith egy Instagram-posztban osztotta meg örömét: „A családunk újra együtt van” – írta.

Nyugat-Ausztrália miniszterelnökét, Mark McGowant az éjszaka folyamán üzenetben értesítették a rendőrök arról, hogy megtalálták a kislányt. A miniszterelnök azt mondta: ez egy nagyszerű hír, felemelő az egész országnak. Scott Morrison ausztrál kormányfő is azt írta a Twitter-oldalán, hogy csodálatos a hír. „Imáink meghallgattattak” – fogalmazott.

A kislány újra a családjával van, a részletek azonban továbbra sem ismertek

Xanthe Mallett kriminológus, a Newcastle-i Egyetem oktatója is hangsúlyozta: nagyon ritkán fordul csak elő, hogy ennyi idővel az elrablása után élve megtaláljanak egy gyermeket. Amint azt a New York Times is írja, Ausztráliában évente 25 ezer fiatal eltűnését jelentik be.

Arról egyelőre nem közöltek semmilyen információt, hogy miről beszélt az őrizetbe vett 36 éves férfi a kihallgatásán, ahogyan arról sem, pontosan mi történt az elmúlt két és fél hétben. A rendőrség mostanáig csak annyit árult el, hogy nem találtak kapcsolatot a kislány családja és a férfi között, és a férfi nem szerepelt az ismert szexuális bűnözők listáján.

A Daily Mail azonban arról számolt be: a helyiek arról beszéltek, hogy a férfi „egészségtelen módon érdeklődött gyerekek iránt”. Az ABC-nek más szomszédok azt mondták, a férfi gyakran viselkedett úgy, mintha paranoiás lenne, nemrég pedig az is feltűnt nekik, hogy elkezdett pelenkákat vásárolni, noha úgy tudták, egyedül él a házában.

Az ügynek mindenesetre pozitív vége lett: Cleo Smith tizennyolc nap után újra a családjával van. A Nyugat-Ausztráliát és az egész világot megmozgató ügy részletei azonban majd csak a következő napokban, hetekben kerülhetnek nyilvánosságra.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
A Rovatból
Holtan találtak rá egy négygyerekes nyíregyházi édesanyára – napok óta keresték
A 44 éves nő iratait hátrahagyva tűnt el. Szerdán egy erdős területen találtak rá.

Link másolása

Holtan találták meg azt a négygyermekes édesanyát, aki pár nappal ezelőtt tűnt el Nyíregyházán – írta meg a 24.hu. Értesüléseik szerint a nő holttestét Nyírtura környékén, egy erdős területen találták meg.

A 44 éves Zsuzsa iratait hátrahagyva a kocsijával együtt tűnt el április 22-én, hétfőn. Férje korábban a Borsnak elmondta, hogy nagyon sokan indultak a keresésére.

Gál Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtreferense az üggyel kapcsolatban a 24.hu megkeresésére azt mondta: a rendőrség közigazgatási eljárásban vizsgálja a haláleset körülményeit.

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged vagy rokonodért, ismerősödért aggódsz, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 vagy 06 80 820 111 telefonszámot, vagy látogass el ERRE AZ OLDALRA, ahol többféle segítséget kaphatsz.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
„Isteni csoda” – megszólalt az édesanya, akinek a kisfia kiesett a csepeli panelből
Elmondása szerint az orvosok először biztosak voltak benne, hogy a kis Jonatánnak komoly belső sérülései lesznek, a csodával határos, hogy nem így történt.

Link másolása

Nyilatkozott az RTL Híradójának az az édesanya, akinek hároméves kisfia múlt pénteken zuhant ki egy csepeli panelház ötödik emeletéről.

A gyerek körülbelül 15 métert zuhant, de a csodával határos módon túlélte az esetet, mert egy bokros területre esett. Jelenleg is kórházban gyógyul.

A kis Jonatán édesanyja a csatornának elmondta: az ominózus napon arra figyelt fel, hogy a családtagok kiabálnak, ezután rohantak le az utcára.

„A kisfiú magánál volt, felismert engem, miután szólítottam, rám nézett, belenézett a szemembe, és elkezdett sírni”

– mesélte Rafael Szabrina.

Elmondása szerint a gyereket a helyszínen elaltatták, úgy szállították kórházba. Jonatán az intenzívre került, a mentők akkor azt mondták, egy ilyen nagy zuhanás után komoly esélye lehet a belső sérüléseknek. Később szerencsére kiderült, hogy nincs akkora baj.

„Kijött az orvos, és azt mondta, hogy koponyasérülése nincsen, meg van zúzódva neki a tüdeje, meg három bordája van eltörve” – sorolta a sérüléseket az anya. Szerinte isteni csoda történt, a gyerek a történtek után két nappal már nevetett.

Az RTL Híradó riportja a Jonatánról

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
„Hányingerem lett, kapart a torkom, fájt a fejem” – megszólaltak a gyerekek, akiket kórházba kellett szállítani egy általános iskolából
Ha nem lesznek tüneteik, legkésőbb holnapra mindannyian hazakerülhetnek. Egyelőre továbbra sem tudni, mi okozta a rosszullétet, az orvos szerint nem gázszivárgás.

Link másolása

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szerda reggel 31 gyereket kellett kórházba vinni egy csepeli általános iskolából, miután szúrós gázszagot éreztek az épületben. A tanulókat a Heim Pál Gyermekkórházban vizsgálták meg.

A Török Flóris Általános Iskola diákjai az RTL Híradónak arról beszéltek, milyen tüneteket éreztek.

„Hányingerem lett, kapart a torkom, fájt a fejem”

– mondta el az egyikük, míg egy fiú arról mesélt, hogy a torka fájt és köhögni kezdett.

A kiürítést követően a katasztrófavédelem munkatársai az épület több pontján is méréseket végeztek. Ezek nem tudták kimutatni, hogy az „egészségre ártalmas koncentrációjú veszélyes anyag” lett volna jelen az iskolában – derült ki az RTL riportjából.

Bognár Zsolt a Heim Pál gyermekkórház osztályvezető főorvosa elmondta, hogy nem gázmérgezésről van szó. Valamilyen, a nyálkahártyát irritáló anyag kerülhetett a levegőbe.

Egy szülő elmondta, hogy a rosszullét azokat a gyerekeket érintette, akik már kora reggel, a tanítás előtti ügyeletben az iskolában voltak. A diákokat végül 10 mentőautóval szállították kórházba, ha tünetmentesek maradnak, várhatóan 24 órán belül mindannyian hazamehetnek.

Az RTL riportja a rosszul lett kisdiákokról

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Villanyoszlopnak hajtott a 65 éves buszsofőr, aki hirtelen lett rosszul Szegeden
Minden előzmény nélkül következett be a sofőr rosszulléte, eszméletét is elvesztette. A buszon nem voltak utasok, a férfit a helyszínen újra kellett éleszteni.

Link másolása

Vezetés közben lett rosszul egy 65 év körüli buszsofőr, aki egy villanyoszlopnak hajtott Szegeden hajnalban – írta meg a Borsonline.

A buszon nem voltak utasok, sőt a balesetet sem látta senki, a Volánbusz munkatársai, akik szintén ugyanazon az útvonalon közlekedtek, mint kollégájuk, észrevették a buszt, és azonnal kollégájuk segítségére siettek.

A sofőrt munkatársai kimentették a buszból, és rögtön a mentők segítségét kérték. A mentésirányító utasításai szerint megvizsgálták a férfit, aki már nem lélegzett, így a telefonos instrukciók alapján megkezdték az újraélesztést és egymást váltva küzdöttek a beteg életéért.

A mentők perceken belül kiértek a helyszínre, és folytatták az életmentést, aki végül sikerre vezetett. A férfit kritikus állapotban szállították kórházba.

Link másolása
KÖVESS MINKET: