hirdetés

HÍREK

Karikó Katalin: „Ránéztem erre a táblázatra, és mondom, mi ez?”

A magyar biokémikus a Telexnek elmesélte, mit gondolt első pillanatban a kormány vakcinatáblázatáról, kell-e tartani az indiai mutációtól, és mikor lehet szerinte vége a járványnak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 03.

hirdetés

Karikó Katalin a Telexnek adott interjúban elmesélte, mit gondolt, mikor meglátta a kormány által közölt vakcinák hatékonyságáról szóló táblázatot.

"Úgy történt, hogy Atlantában át kellett szállnom, és amíg vártam a csatlakozást, ránéztem erre a táblázatra, és mondom, mi ez? Ha valaki öngyilkos akar lenni, ez alapján kér egy Pfizer-vakcinát, és azt hiheti, meghal tőle"

- mondta a világhírű magyar kutató biológus, biokémikus, az mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem professzora.

A beszélgetésben elmondta, hogy azért "nem úgy nézett ki, hogy bárki nagyon elrettentett volna" a közölt adatsor.

A táblázatot több szakember is bírálta, a kormány azonban nem vonta vissza, és a többek által felvetett adatokkal sem egészítette ki.

hirdetés

A tudós elárulta, hogy "félálmosan írtam rá egy választ, de nem kellett volna. Egy kollégám mondta egyszer, hogy soha semmi ilyen politikai dologba ne köss bele, ne legyél benne, mert belerántanak, és akármit mondasz, mindenbe belekötnek".

A magyar védekezésről is kérdezték, arról, hogy szerinte nagyon jól állunk az oltások miatt, vagy gond van, mert Magyarország világelső a halandóságban? Erre azt válaszolta:

"A tudományban is van, hogy ugyanarra nézünk, de mást látunk benne.

A tudományban az a jó, hogy ezeket megbeszéljük, és a vita a tudományos fejlődés alapja.

Nem csak itt polarizált a nép, az Egyesült Államokban is. Ha a CNN-ben nézed a BLM-et, ott békésen menetelnek, ha a Foxot, ott fosztogatnak. Az igazság mindig a kettő között van. Akik csőlátással gondolkodnak, képtelenek odafigyelni, hogy a másik véleményben is van valami, nem látják, hogy lehet, hogy a kormánynak és az ellenzéknek is igaza van. Én csak biokémikus vagyok, de jó lenne, ha lenne valódi párbeszéd"

- mondta Karikó Katalin.

Megkérdezték azt is, hogy mikor fog ünnepelni. Erre azt mondta, hogy csak akkor fog ünnepelni, ha vége lesz a járványnak.

"Nem látok okot, hogy különösebben ünnepeljek, egyébként sem vagyok nagy ünneplős, én a laborban sem tartottam pezsgőt behűtve, mint sokan mások. Csak örül az ember, hogy működik, amit csinált, és már gondolkodik, hogy mi lesz a következő".

Az interjúban beszélt arról is, hogy ha ilyen tempóban zajlik az oltás, akkor nyárra nagyjából rendben lehetünk, mert ha nem tud a vírus szaporodni, akkor nem fog mutálódni, és vége lesz. Az oltás szerinte legalább fél évig védelmet nyújt, de lehet, hogy jóval tovább is.

Az indiai mutánsról úgy vélekedett, hogy minden "variánst vizsgálunk. De a dupla variánosokról az eddig vizsgálatok azt mutatják, hogy a kettős mutáció a vírus esélyét rontja: a dupla variáns ellen ugyanolyan jó volt az ellenanyag-termelés, mint az eredeti vuhani ellen".

A mostani vakcina kifejlesztése szerinte tűzoltás volt, és az a terv, hogy legyen egy minden koronavírus ellen alkalmas univerzális oltás. Ehhez sem kell már sok idő - vélekedett.

A magyar tudós hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésén is megjelent, ahol előadásában kutatói pályájának legfontosabb állomásait idézte fel. Bemutatta, hogy milyen szakmai úton haladt végig a koronavírus elleni mRNS-vakcina kifejlesztéséig. Elmagyarázta, hogy a Pfizer mRNS vakcinája miért olyan hatásos, és a vakcina kifejlesztéséig tartó több mint 30 éves kutatói munka főbb állomásairól is beszélt.

VIDEÓ: Karikó Katalin az MTA közgyűlésén

A BioNTech cég alelnöke elmondta, hogy

a Pfizer mRNS vakcinája azért hatásos, mert az oltóanyag egyrészt ellenanyagot indukál, amely a keringő vírusokat felismerve elpusztítja azokat, másrészt sejtes immunitást is kivált.

Beszélt pályája kezdetéről is, arról, hogy a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Lipid Laboratóriumában kezdett, és első feladata a szarvasi halkutató halainak zsírösszetétel vizsgálata volt. Majd Duda Ernő és Kondorosi Éva kutatópáros - már akkor is szenzációsnak tűnő - kutatásaiban segédkezett. DNS-nukleinsavat juttattak be emlős sejtjébe, ami különösen fontos volt, mert döntő volt, hogy a DNS-t mibe "csomagolják be".

Az MTA magyar ösztöndíjasaként 1978-ban az USA-ban foglalkozott először az mRNS-sel, ami a vírus terjedésének meggátolását segíti. Karikó beszélt arról is, hogy vannak, akiknek a szervezetében nem tud elegendő Oligoadenylate synthetase enzim termelődni, ezért is alakulhat ki náluk súlyos Covid.

A tudós elmondta, hogy az mRNS-t 1961-ben fedezték fel, és 20 év után tudták kémcsőben is előállítani. Először 1984-ben békák szervezetébe juttatva tesztelték a vírusellenes hatását. 1989-ben egy lipiddel tudták bevinni az mRNS-t a sejtbe, és ezzel a technológiával készült el végül a Pfizer és a Moderna vakcinája is.

Akkoriban a szív és az agy területein kísérleteztek, ezért később vették észre, hogy az RNS immunogén. 1998-ban, amikor a HIV-re akartak vakcinát fejleszteni, akkor próbálták ki humán immunsejteken a vakcinát. Ahhoz, hogy ne antigénként érzékelje a szervezet, módosítani kellett, és ezzel az RNS-sel már sikerrel jártak. A módosított mRNS-t ma már szívelégtelenség, fekélyes sebek, daganatok ellen és passzív immunizálásra is tesztelik - mondta el.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Hatalmas jégeső csapott le az ország keleti részén

Az ország kétharmadán riasztás van érvényben zivatarok és jégeső miatt.
Fotó: Vass Károly/Időkép - szmo.hu
2021. május 13.

hirdetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki majdnem a teljes országra, mindössze hat, jellemzően nyugati megye marad ki a viharokból.

Összeáramlási vonalak mentén szerveződő záporok, zivatarok okoznak csapadékos időjárást a déli és keleti országrészben.

Az intenzívebb gócok keleten, délkeleten vonulnak, melyekből helyenként borsónyi jégeső is hullik

- írja az Időkép.

Ilyen idő van például Lőkösházán:

Fotó: Szabó László/Időkép

Ilyen pedig Szolnokon:

hirdetés
Fotó: Somlai Ilu István/Metkép A természet csodái

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigándon sem volt biztató a helyzet:

Fotó: Vojtkó Lászlóné Erzsébet/Metkép A természet csodái/

De több helyről érkezett fotó a jégesőről is:

Fotó: Hvanna/Időkép
Fotó: Netta9094/Időkép
Fotó: Hfanni22/Mátészalka
Fotó: Kálmán András/Karcag/Metkép A természet csodái

Zivatar Szeged határában:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Tévedésből hat adag Pfizert kapott egy szombathelyi férfi

Amint ez kiderült, a férfit kórházba szállították megfigyelésre, de komolyabb tünetei nem voltak az oltás után.
Címkép: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2021. május 13.

hirdetés

Tévedésből egy helyett hat adag Pfizer-vakcinát kapott egy szombathelyi férfi - számolt be róla az RTL Híradó.

Az esetről elsőként a Vas Népe számolt be. A lap szerint a férfi nem a múlt pénteki tömeges oltásra ment el, hanem a háziorvosa hívta fel múlt héten. Az ampulla, amiben az oltóanyagot tárolják, 10 adagot tartalmaz, de ő tévedésből 6 adagot kapott. Amint ezt kiderült, kórházba szállították megfigyelésre.

Hőemelkedése volt és fájt a feje, de ennél komolyabb problémája nem volt.

Rusvai Miklós szerint okozhat hevesebb tüneteket, de nem veszélyes, ha valaki több adag vakcinát kap.

"Tartósabb immunitás nem alakul ki, hiszen ugyanúgy lebomlik a szervezetében az illetőnek körülbelül 3-4 napon belül a beadott oltóanyag, mint akkor, hogyha egy adagot kapott volna. Mindenképpen szükség van ebben az esetben is a megfelelő idő elteltével az ismétlőadagra"

- mondta a Híradónak a virológus.

Az RTL Híradó veszprémi nézője pedig arról számolt be, hogy ő AstraZeneca-oltásra kapott időpontot a megyei kórház oltópontjára, nála viszont nem az adagot túlozták el, hanem véletlenül felcserélték a vakcinákat, így Sinopharmot kapott AstraZeneca helyett.

hirdetés
"Beadták az oltást, benn voltam a rendelőben, pár percig ott a nővérek hátul tanakodtak, meg az orvosok, az orvos kiküldött, utána rá 3 perc múlva visszahívott az orvos. Azt mondta, hogy elnézést kérünk, véletlenül összekevertük az oltást"

- mesélte a férfi, aki nem örül a tévedésnek, hiszen bár korábban ajánlották neki, elutasította a Sinopharmot. Kifejezetten AstraZenecát kért, mert a munkatársai is azt kaptak.

Az RTL híradó úgy tudja, a kórházban a tévedés miatt vizsgálatot indítottak.

VIDEÓ: Az RTL Híradó riportja


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Pártjától ellopott pénzből vehetett ingatlanokat a Budapesten bujkáló Gruevszki

A volt észak-macedón miniszterelnököt azzal gyanúsítják, hogy egy pénzmosási akcióval, egy karibi strómancégen keresztül vásároltak meg több építési telket és épületet.
Címkép: MTI/Máthé Zoltán - szmo.hu
2021. május 13.

hirdetés

A pártjának folyósított adományokat ellopva, egy belize-i offshore cégen keresztül vásárolt ingatlanokat Skopje közelében a Budapesten bujkáló egykori észak-macedón kormányfő az ország Szervezett Bűnözés Elleni Ügyészségének vádja szerint - írja a Balkaninsight.com.

A vád szerint három nagyértékű elővárosi ingatlanról van szó Vodnóban és két lakásról Krusevóban. Az ügyben hat személyt vádoltak meg: Nikola Gruevszkit, az unokatestvérét, üzlettársait és munkatársait.

Az elsőrendű vádlott Gruevszki, aki pénzmosással és törvénytelen vagyongyarapodással állhat bíróság elé.

A vádirat szerint az egykori észak-macedón kormányfő még 2012-ben szemelte ki az első telket. Ekkor megkérte a titkosszolgálat vezetőjét, Saso Mijalkovot (aki egyébként az unokatestvére), hogy segítsen neki úgy megvenni az építési területet a pártkasszából kivett pénzből, hogy a személye rejtve maradjon. Ő kereste fel a Belize-i offshore cég macedón tulajdonosát.

Gruevszki 2016-ig volt miniszterelnök, 2018-ban egy kétéves börtönbüntetés elől szökött Budapestre, ahol politikai menedékjogot kért, és ezt meg is kapta.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Folytatódik a rakétaháború: újabb támadás érte Tel-Avivot, Izrael a Gázai övezetet lőtte

A nap folyamán Gázából rakétákat lőttek ki az övezet környéki településekre, de több hullámban az ország távolabbi, déli és középső részeire is. Délben ismét légiriadó volt Tel-Avivban is. Izrael válaszul a Gázai övezet iszlamista szervezeteinek katonai célpontjait lőtte.
MTI, Címkép: MTI/EPA/Haitham Imad - szmo.hu
2021. május 13.

hirdetés

Újabb rakétatámadás érte Tel-Avivot csütörtökön, Izrael válaszul a Gázai övezet iszlamista szervezeteinek katonai célpontjait lőtte - jelentette a helyi média.

A Falak őrzője hadművelet három napján az izraeli hadsereg 750 gázai célpontot, köztük alagutakat és 160 rakétakilövő állomást támadott. Megsemmisített négy sokemeletes házat, és megölt mintegy 60 gázai fegyverest, köztük célzott likvidálással több vezetőt - összegezte a hadsereg eddigi működését a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

A nap folyamán Gázából rakétákat lőttek ki az övezet környéki településekre, de több hullámban az ország távolabbi, déli és középső részeire is. Délben ismét légiriadó volt Tel-Avivban is, valamint a hadsereg lelőtt négy, az övezetből útnak indított drónt.

A gázai hadosztály parancsnoka, Nimrod Aloni altábornagy katonákhoz intézett levelében közölte, hogy a Falak őrzője hadművelet során a hadsereg megtámadta a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet támadóalagútját, amelyben mintegy húsz fegyveres vesztette életét.

"Halálcsapdává alakítottuk az alagutakat"

- írta Aloni.

"Nem kértük ezt a hadjáratot, de miután megkezdődött, örömmel és szenvedéllyel hajtjuk végre küldetésünket, amíg elérjük az egyértelmű győzelmet"

- tette hozzá a ynet értesülése szerint.

hirdetés

Reuven Rivlin államelnök csütörtökön ellátogatott a leginkább érintett dél-izraeli vidékekre, és megbeszélést folytatott a Negev-sivatag zsidó és arab településeinek vezetőivel. Rivlin a szerdai incidensekre, a zsidók és arabok közötti összecsapásokra utalva arra kérte partnereit, hogy ítéljék el határozottan ezeket az eseteket.

"Ne hagyják, hogy megtörténjenek. Jobbak vagyunk ennél. Az otthonunk ég, és nincs más lakóhelyünk"

- mondta nekik az izraeli államfő a Maárív című újság honlapjának beszámolója szerint.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök Lodba látogatott, az ország közepén lévő, zsidók és arabok lakta városba, ahol az utóbbi napokban mindkét népcsoport erőszakos etnikai tüntetéseket szervezett a másik ellen.

Netanjahu az ott állomásozó határrendészeti egységeknek azt mondta, hogy kész jóváhagyni nagy horderejű intézkedéseket az erőszak elfojtása érdekében, beleértve a katonai erők bevetését vagy a vitatott, bírósági tárgyalás nélküli letartóztatásokat, amelyet "adminisztratív fogva tartásnak" neveznek.

A rendőrség bejelentette, hogy Lodba csak a helyiek utazhatnak be délután öttől, és este 8 és hajnali 3 között kijárási tilalom lép életbe.

Izraelben - a Walla hírportál szerint - tagadják azt az egyiptomi forrásból származó értesülést, hogy csütörtökön egyiptomi közvetítő küldöttség érkezett Tel-Avivba a tűzszüneti feltételek megvitatására.

A rakétaháború hétfőn kezdődött Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között, miután Jeruzsálemben összecsapások voltak a palesztinok és az izraeli biztonságiak között az al-Aksza mecsetnél.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: