HÍREK
A Rovatból

Karikó Katalin a Nobel-díjjal járó pénzről: „Jachtom nincs, és nem is lesz soha. Az oktatásra és a kutatásra szeretném fordítani az összeget”

Az SZTE felajánlotta Szent-Györgyi Albert egykori dolgozószobáját a friss Nobel-díjasnak, aki el is fogadta azt. Szegeden a Bertalan híd lábánál álló 17 emeletes toronyházat az ő, és Szent-Györgyi arcképe díszíti majd.

Link másolása

Több száz ember köszöntötte csütörtökön Szegeden Karikó Katalint, aki amerikai kollégájával, Drew Weissmannal megosztva részesül december 10-én az orvosi-élettani Nobel-díjban az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért.

Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) központi épülete előtt, a szintén Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert szobra mellett állva úgy fogalmazott, minden jó itt történt vele Szegeden, itt tanult, itt ment férjhez és itt született a lánya is.

Az egyetemen rendezett ünnepségen Karikó Katalin köszönetet mondott kisújszállási tanárainak, az egyetemi oktatóinak és egykori kollégáinak a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban. Elmondta, a Nobel-díj bejelentését követő sajtótájékoztató után kutatótársa, Drew Weissman kollégáival elment ünnepelni, ő eljött azonban Szegedre, hogy itt ünnepeljen.

Ötven évvel ezelőtt kezdte el tanulmányait a szegedi egyetemen, majd a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban szerezte meg doktori címét - emlékezett vissza a professzor, és úgy fogalmazott, próbálkozott Magyarországon maradni, azután pedig, amikor tehette, visszatért ide.

A 444 megjegyzi, hogy Karikó több helyen is mondott beszédet, és egyebek közt ezt is mondta:

Nem azért hagyta el Magyarországot, mert soha nem akart visszajönni – azért adta el mindenét, hogy megvehesse a repülőjegyét, és ki tudjon jutni külföldre.

Karikó szerint a járvány idején a kutatók el voltak foglalva a vakcinafejlesztéssel, és azoknak a hangja hallatszott erősen, „akik a Facebookon tanulták az immunológiát”. Szerinte az oltásellenes és az áltudományos mozgalmakat egyértelműen az ismerethiány fűti.

A díjjal járó pénzt még nem tudja, mire fogja költeni (185 millió forintról van szó).

„Ékszereket nem viselek, nincs olyan költséges hobbim, mint például a lovaglás. Jachtom nincs, és nem is lesz soha. Az oktatásra és a kutatásra szeretném fordítani az összeget. Hogy pontosan hol és kikkel, azt a jövő fogja eldönteni” – mondta.

Így fogadták Karikót Szegeden:

Rovó László, az SZTE rektora úgy fogalmazott, nem véletlen, hogy immár két Nobel-díj kötődik a szegedi egyetemhez. Szent-Györgyi Albert Klebelsberg Kuno munkájának eredményeként érkezett Szegedre, és az itt végzett munkájáért, a biológiai oxidációval kapcsolatos kutatásaiért ítélték oda neki a Nobel-díjat. Kutatói iskolát teremtett, amely eredményeként alakult meg immár ötven éve a Szegedi Biológiai Kutatóközpont.

Ma is élő kapcsolat van az egyetem és egykori hallgatója között. Karikó Katalin elfogadta az egyetem kutatóprofesszori címét, és támogatja a fiatal kutatók csoportjait – hangsúlyozta a rektor.

Közölte, az SZTE felajánlotta Szent-Györgyi Albert egykori dolgozószobáját Karikó Katalinnak, aki el is fogadta azt.

Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester átadta Karikó Katalinnak azt a gratuláló könyvet, melyet a tudományos elismerés odaítélése óta több ezer szegedi írt alá. Nagyon kevés olyan ember van a világon, akinek tudományos munkásságát ilyen sokan tisztelik, és aki munkájának jelentőségével ilyen sokan tisztában vannak – mondta a politikus.

A polgármester úgy fogalmazott, hogy Karikó Katalin kitartása és embersége erőt adott a szegedieknek. Bejelentette, Szeged legmagasabb épületét, a Bertalan híd lábánál álló 17 emeletes toronyházat a jövőben Karikó Katalin, a város díszpolgára és Szent-Györgyi Albert arcképe díszíti majd.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter elárulta, miről beszél mostanában Varga Judittal, és a gyerekeivel való kapcsolatáról is mesélt
17 éves fia nagyon nehezen viseli az apja új szerepkörével járó terheket. Varga Judittal ugyanakkor annak interjúja óta is tartja a kapcsolatot, bár kommunikációjuk egy témára korlátozódott.

Link másolása

Kedden este 9 órától több mint egy órán keresztül élőzött a TikTokon Magyar Péter. A politikus baranyai országjárásáról jelentkezett be, többek között kedvenceiről mesélt, de rappeléssel és viccmeséléssel is szórakoztatta a közönséget.

Érkezett azonban kérdés volt feleségéről is. A TISZA Párt elnöke az utóbbi időben nem szívesen nyilatkozik Varga Juditról, amióta a volt igazságügyi miniszter Hajdú Péter műsorában súlyos, verbális és fizikai erőszakkal vádolta meg. Most azonban Magyar Péter válaszolt arra, hogy tartják-e a kapcsolatot. Mint mondta, az utóbbi időben a kommunikáció három fiukra korlátozódott.

„A gyerekekről szoktunk beszélni, másról mostanában nem”

– mondta el a politikába nemrég beszállt egykori állami cégvezető.

Más a gyerekeiről kérdezte a NER-t otthagyó friss politikust. Erről kicsit hosszabban is beszélt: 17 éves fiáról elmondta, hogy nem örül apja új szerepkörének.

„Nehezen emészti meg, amikor azt mondtam neki, hogy ezt érte is csinálom. [...] A két kisebb, 13 és 10 évesek, mindketten nagyon jó focisták, az MTK-ban játszanak. Annyira nem folynak bele, de érzékelik, hogy az apjuk élete most sűrűbb, de remélem, hamarosan többet lehetek velük”.

Azt a live alatt többször is megemlítette, hogy a körülötte kialakult helyzetben a legjobban az zavarja, hogy nem tud elég időt tölteni a gyerekeivel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter tüntetést hirdetett péntekre – nem kis célt fogalmazott meg
A politikus a bicskei gyerekotthonban történtek miatti felelősségre vonást szeretne, ezért a Belügyminisztérium elé szervezi demonstrációját.

Link másolása

Tüntetést szervez péntekre a Belügyminisztérium elé Magyar Péter – ezt a politikus pécsi országjárásán jelentette be.

A demonstráció célja, hogy Pintér Sándor lemondását és a kormány távozását követeljék az újabb gyerekotthonban kipattant botrány miatt.

Magyar bejelentette: átfogó gyermekvédelmi reformot hirdet, hogy ne történhessen meg még egyszer az, mint előzőleg a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban. Elmondta, a város felé jövet olvasta a hírt, hogy előzetes letartóztatásba helyezték egy fővárosi gyermekotthon munkatársát, miután többek ellen szexuális abúzust követett el.

Közölte: pénteken (április 26-án) a Belügyminisztérium budapesti épülete elé vár mindenkit 18 órára. Mint mondta:

„Elég volt, megvédjük a gyermekeinket egy olyan kormánytól, amely kereszténynek hazudja magát, de két és fél hónap alatt arra nem volt képes, hogy bocsánatot kérjen az áldozatoktól. Kitüntette a gyanúsítottat, kegyelmet adott az elítéltnek, és nem kért bocsánatot, hanem ehelyett álságos Alaptörvény-módosításokat ígérget, miközben újra és újra megtörténik a szörnyűség az intézetek négy fala között”.

via Magyar Hang


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter rappelt és viccet mesélt a TikTokon, de nehéz kérdésekre is válaszolt
De megtudhattuk, hogy mi a kedvenc zenéje, ki a kedvenc írója és hogy vitázna-e Deutsch Tamással.

Link másolása

Ahogy azt korábban megígérte, kedd este több mint egy órán át live-ozott a TikTokon Magyar Péter. A TISZA Párt politikusa baranyai országjárása közben jelentkezett be a vacsorája mellől. Utóbbi miatt elnézést is kért, de időnként beleevett a tatár beefsteakjébe, mert elmondása szerint alig fogyasztott valamit a nap folyamán. Arra ugyanakkor követői figyelmeztették, hogy az elétett bort ne igya meg élő adásban, mert a TikTok emiatt korhatárossá teheti videóját.

Márpedig az újdonsült politikus részben pont a fiatalabb generációt próbálta megszólítani élő bejelentkezésével, amit több mint 13 ezren követtek a legjobb pillanataiban.

Magyar Péter számos kérdésre válaszolt, a műfaj jellegéből adódóan meglehetősen pörgős tempóban. Elmondta például, hogy maximum viccből dolgozna együtt Gulyás Gergellyel, vagy hogy tartja a kapcsolatot volt feleségével, Varga Judittal, de manapság csak három gyerekükre korlátozódik a beszédtéma közöttük.

Gyerekiről szólva egyébként azt is elárulta, hogy legidősebb, 17 éves fia egyáltalán nem örül apja új szerepkörének, de reméli, hogy később megérti majd, hogy érte is teszi. A kisebbekről elárulta, hogy mindketten remek focisták, az MTK játékosai.

Testvéreiről szólva (akik közül egyikük indexes munkája szóba került már a sajtóban is) elmondta: „Van egy húgom, ő bíróként dolgozik, és van egy öcsém, aki 10 évvel fiatalabb és az SZFE-n végzett. Ő az Indexnél dolgozik, ha még dolgozik.”

Többen kérdezték a személyes kedvenceiről is. Így szóba került, hogy Ady Endrét nagyon nagy költőnek, de nehéz embernek tartja, és imád olvasni, bár mostanában kevés ideje van rá. Kedvenc iróiként Márai Sándort és Szabó Magdát jelölte meg, de Henryk Sienkiewicz Quo vadis című regényéért is rajong.

Azt is elárulta, hogy régen nagy Nirvana- és Guns N’ Roses-rajongó volt, Nagy Ferót viszont nem kedveli, legfeljebb néhány számára bulizott néha – emberileg azonban egyáltalán nem szimpatikus neki.

A politikai vitáról szólva elmondta, vállalná Dobrev Klárával és Deutsch Tamással is. Utóbbinak elég komolyan be is szólt, mikor elmondta:

„Nyilván nem szeretek galambokkal sakkozni, de ha ezzel be tudok jutni a közmédiába, akkor vállalom a vitát Deutsch Tamással. Meg én drogtesztet is vállalok.”

Az élő videó alatt nem nagyon akadt olyan kérdés, amire Magyar Péter ne válaszolt volna, vagy olyan kérés, amit ne teljesített volna. Így történhetett, hogy bár elsőre furcsának találta a felkérést, az Animal Cannibals együttes Yozsefváros című számából is előadott egy részletet. Igaz, itt sem állta meg a politikai beszólást: amikor a „Sötét ez a hely, há-há-há, világos” részhez ért, megjegyezte, hogy „persze, mert ott van Kocsis Máté”.

De elmesélte kedvenc viccét is, ami egy székelyvicc, nagyjából EZ AZ.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: Megvédjük a gyermekeinket egy olyan kormánytól, ami kereszténynek hazudja magát
Péntekre tüntetést hirdetett a Belügyminisztérium elé az újabb gyerekotthonban kipattant botrány miatt. Szerinte a kormány alaptörvény-módosítása álságos, miközben „újra és újra megtörténik a szörnyűség az intézmények falai közt”.

Link másolása

Pénteken 18 órára újabb tüntetést hirdetett meg Magyar Péter, ezúttal Budapestre, a Belügyminisztérium épülete elé. A demonstráció célja, hogy a tárcát vezető Pintér Sándor lemondását és a kormány távozását követeljék az újabb gyerekotthonban kipattant botrány miatt.

Magyar mindezt az országjárása pécsi állomásán jelentette be, és azt is hozzátette, hogy átfogó gyermekvédelmi reformot hirdet, hogy ne történhessen meg még egyszer az, mint előzőleg a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban.

„Megvédjük a gyermekeinket egy olyan kormánytól, ami kereszténynek hazudja magát, de két és fél hónap alatt arra nem volt képes, hogy bocsánatot kérjen az áldozatoktól. Kitüntette a gyanúsítottat, kegyelmet adott az elítéltnek, és nem kért bocsánatot, helyette álságos alaptörvény-módosítást ígérget, miközben újra és újra megtörténik a szörnyűség az intézmények falai közt”

- mondta a pécsi fórumon.

Az eseményről készült élő bejelentkezést ITT tudod visszanézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: