News here

HÍREK

Karácsonyig akár százezren is elveszíthetik a munkájukat

Az áremelkedés tovább tart, a szakértők szerint jövő augusztusig további 15 százalékkal nőhetnek még az élelmiszerárak, ezzel együtt pedig a munkanélküliség is.

Link másolása

A "legjobb eset" az lehet, ha több tízezer fővel nő a munkanélküliek száma - mondja a szakértő. Hornyák József szerint a legrosszabb pedig az lehet, ha százezres lesz a leépítési hullám.

Sorra zárnak be az éttermek és az üzletek, mert nem tudják kitermelni a magas rezsi mellett azt a bevételt, amivel átvészelhetnék a következő hónapokat.

Ez pedig ahhoz vezet, hogy napról napra nő a munkanélküliek száma. A legújabb hírek szerint Magyarországon 20 százalék feletti infláció várható, magas költségvetési hiány, jövőre pedig gazdasági visszaesés.

Számos problémával kellett már szembenézni idén, mondja Hornyák. Emelkedtek az olajárak, az élelmiszerárak, a világgazdaság egy nehezebb periódusba került. Nálunk pedig még egyéb intézkedések is születtek, például az extra különadó. Ennek egy részét is áthárították a fogyasztókra, ez is benne van a nagyon magas inflációban - tette hozzá.

A drasztikus energiaárakat a vállalkozások nem biztos, hogy ki tudják termelni, így a vége az lehet, hogy elküldik a munkavállalókat - mondta a szakértő.

Míg nyáron igen nagy volt a munkaerőhiány és magas pénzekért sem lehetett kapni embert például a vendéglátásban, most akár százezren is az utcára kerülhetnek az év végéig.

Az infláció már sokkal korábban elkezdődött, a pénzromlás üteme évek óta az uniós átlag feletti Magyarországon.

Az Eurostat statisztikái szerint egy év alatt 18,6 százalékos volt az általános áremelkedés nálunk, a legjobban az élelmiszerek drágultak. A kenyér drágult legjobban, 65 százalékkal kell többet fizetni érte, mint tavaly. Az uniós drágulás átlagban a 20 százalékot sem éri el.

A tejnek és a tejtermékeknek az ára is nőtt csaknem 50 százalékkal. Az uniós átlag itt is 20 százalék alatt maradt. A szakértők szerint jövő augusztusig további 15 százalékkal nőhetnek még az élelmiszerárak. Ezzel együtt pedig a munkanélküliség is.

VIDEÓ: Az RTL Fókusz beszámolója

Forrás: RTL.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
33-Ft-tal olcsóbban adja az Auchan a benzint – állítják, minden kútjukon van elég belőle
Nagyot kaszálhat a hipermarket, ismét hatalmas sorok várhatók.

Link másolása

Valamennyi Auchan benzinkút átállt már a piaci árra, és mindegyiken elegendő üzemanyag áll a rendelkezésre, hogy kiszolgálják a vevőket – írta az Auchan PR-ügynöksége a Portfoliónak.

Azt is elárulták, hogy milyen áron kínálják az üzemanyagot,

  • a 95-ös benzin literjét 599 forintért,
  • a gázolajat 699 forintos literenkénti áron értékesítik.

Ezek az árak péntek éjféltől lépnek érvénybe valamennyi Auchan töltőállomáson - olvasható a tájékoztatásban.

Korábban mi is írtunk róla, hogy a MOL csökkenti az üzemanyagok árát. A holtankoljak.hu oldal szerint amennyiben a kutakon érvényesítik az árváltozást, akkor az átlagárak így alakulnak majd:

  • a 95-ös benzin litere 632 forint,
  • a gázolajé pedig 695 forint lesz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Lázár János továbbra is tájsebnek tartja a MOL ma átadott új, 143 méter magas toronyházát
Hernádi Zsolt szerint viszont nem is látható olyan sok helyről, a történelmi belvárosból például egyáltalán nem.

Link másolása

Átadták Budapest és Magyarország legmagasabb irodaházát, az új MOL-székházat. A Kopaszi-gátnál épült 143 méteres toronyházról az átadón azt mondták: az ország egyik legkorszerűbb irodaháza, amelynél odafigyeltek a takarékosságra is.

Az építkezést évekig viták övezték, sokak szerint a torony belerondít a főváros dunai látképébe.

Lázár János még kancelláriaminiszterként bírálta a projektet, ma az RTL Híradó megkeresésére is azt írta: „megvalósulása után is tájsebnek tartja azt”.

„Pont egy gázolaj- és üzemanyag-kereskedőnek kellene arra törekednie a 21. században, hogy ökológiailag viselhető és sebet nem ejtő épületeket hozzanak létre. Egy 120 méteres épület Budapesten tájseb lesz”

– véli az Építési és Közlekedési Minisztériumot vezető miniszter.

Vele ellentétben Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója úgy véli: „nagyon kevés helyről lehet majd látni az úgynevezett történelmi belvárosból, történelmi városközpontból”, így szerinte nem mondható ki, hogy az épület rontana Budapest látképén.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Nincs értelme annak”, amit a magyar kormány mond az üzemanyaghiány ügyében az Európai Bizottság szerint
Magyarország mentesítést kapott a jelenlegi olajembargó alól, mégis erre fogja az üzemanyaghiányt a kormány.

Link másolása

A HVG szerint az Európai Bizottság vezető szóvivője, Eric Mamer a testület csütörtöki sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy az Oroszországgal szembeni olajembargó csak a tengeri szállítmányokra vonatkozik, Magyarország pedig felmentést kapott a vezetékes szállításra, így ez nem lehet magyarázat a magyarországi üzemanyaghiányra.

„Nincs értelme annak, amit a magyar kormány mond az üzemanyaghiány ügyében. Magyarország bűnbakként használ bennünket”

– közölte.

Csak a következő szankció fogja érinteni Magyarországot, február 5-től ugyanis az üzemanyag szállítását is megtiltják a tagállamok között. Addig viszont korlátlanul érkezhet a pozsonyi olajfinomítóban előállított, orosz eredetű üzemanyag.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Bulgáriát és Romániát sem veszik fel a schengeni övezetbe
Horvátország felvételét viszont megszavazták.
Címlapkép: Pixabay - szmo.hu
2022. december 08.


Link másolása

Az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa csütörtökön szavazott Bulgária, Románia és Horvátország schengeni csatlakozásáról – írja a Transtelex.

Míg Horvátország felvételét egyhangúlag megszavazták, addig Románia és Bulgária kérelmét elutasították.

Románia és Bulgária schengeni csatlakozása ellen Ausztria és Hollandia szavazott. A hollandok ellenszavazata annak köszönhető, hogy Romániáról és Bulgáriáról összevonva szavaztak, Hollandia Románia csatlakozása mellett, viszont Bulgária csatlakozása ellen szavazott.

Horvátország csatlakozása viszont azt jelenti, hogy 2023. január 1-től megszűnik a határellenőrzés Horvátország és a többi schengeni tagállam szárazföldi határain. A horvát repülőtereken pedig 2023. március 26-tól nem lesz több ellenőrzés.


Link másolása
KÖVESS MINKET: