News here
hirdetés

HÍREK

Karácsony: Értem, hogy nagy a baj, de nem megoldás az erdőink kivágása

A kormány döntése értelmében védett területen is egyszerűbb lesz a fakivágás, ez nem tetszik a főpolgármesternek.

Link másolása

hirdetés

Karácsony Gergely reagált arra, hogy csütörtöki rendeletében a kormány lazított az erdővédelmi szabályokon is, hogy legyen elég tűzifa a télre.

Budapest főpolgármestere Facebook-bejegyzésében azt írta,

„gáz híján fatüzelésre készítik fel az országot és gyakorlatilag minden tilalmat elhárítanak a fakitermelés útjából. Védett területen is egyszerűbb lesz a fakivágás.”

„Ha fokozhatja még valami a klímaszorongást, az az, hogy a kormány nemhogy javítaná a kilátásainkat, de kétszeres sebességre kapcsolt abban, hogy az egész ország alatt vágja a fát, a szó legszorosabb értelmében” – tette hozzá.

„Értem, hogy nagy a baj, de az energiaválság megoldása a felelős energiapolitika, a megújuló energiaforrások használata, és nem az erdők kivágása. Mindezt már sokszor elmondtuk, évekkel ezelőtt lett volna lehetősége felismerni a kormánynak, hogy a valódi rezsicsökkentés az épület- és nyílászáró szigetelésekben, a passzívházakban, a megújuló energiák használatában van.

Ha hallgattak volna ránk, akkor most nem kellene kipusztítanunk megannyi állat élőhelyét, lenullázni olyan erdőket, amelyekben még van több évtizednyi növekedési potenciál.

A legszegényebbek eddig is fával fűtöttek, rájuk nem vonatkozott a rezsicsökkentés, ideje volna, hogy az állam legyen végre szolidáris és érdemi támogatást nyújtson ezeknek az embereknek” – írta.

hirdetés

Megjegyezte, hogy két hónappal ezelőtt számolt be arról, hogy az erdészeti hatóságokkal megegyezett, hogy a védett budapesti erdőkben többé nem fordulhat elő tarvágás. Szerinte a tegnapi kormányrendelet ezt a nehezen elért eredményt is felülírja. Holott szerinte kötelessége lenne a kormánynak az önkormányzatokkal „egyeztetni mielőtt még letarolják az erdőinket.”hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Gyurcsány: „Nincs benzin. Nincs tanár. Nincs orvos és nővér. Nincs pénz.”
A DK elnöke a kormány tevékenységét foglalta össze egy rövid posztban.

Link másolása

hirdetés

Gyurcsány Ferenc értékelte az Orbán-kormány eredményeit a Facebook-oldalán, azt írta, „rendetlenség lett” az országban.

Ezzel végződik a posztja:

„Nincs benzin. Nincs tanár. Nincs orvos és nővér. Nincs pénz.

Ha nincs rend, akkor nincs biztonság. Ha nincs biztonság, akkor nincs otthon. Ha nincs otthon, akkor veszélyben a haza.

Megszűnt a rend.

Ti tettétek. Mi meg készülünk.”

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Lerobbant Orbánék motorcsónakja, partra kellett vontatni őket Horvátországban
Az esetet lehozó lap egyik volt munkatársa járt épp arra, és segítette kis a magyar miniszterelnököt a bajból.

Link másolása

hirdetés

Orbán Viktor jelenleg Horvátországban nyaral, de vannak kis anomáliák a kikapcsolódásban.

A hvg.hu talált rá a Slobodna Dalmacija cikkére, amely szerint Orbán Viktor motorcsónakja lerobbant.

Az eset nem messze történt Vistől, de szerencsés véget ért a miniszterelnök számára, ugyanis épp a lap egykori munkatársa, Boris Vrkic vontatta partra őt és a feleségét a csónakkal együtt, és még egy közös fotóra is futotta.

Vrkic szerint volt egy testőr is a csónakban. Az újságíró egy éttermet is javasolt nekik, ahol kipihenhetik a történteket, el is látogattak oda, de az étterem dolgozói csak később szerezhetetk tudomást az illusztris vendégükről, mert nem ismerték fel a magyar kormányfőt.

Korábban egy braci vendéglő posztolta ki, hogy Orbán ott járt náluk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Nem mentek el a fideszesek, határozatképtelen lett az ellenzék rendkívüli ülése a katáról és a válságról
A kormány szerint hiteltelen az ellenzék, az ellenzék szerint pedig a kormány nem veszi komolyan a magyar emberek problémáit.

Link másolása

hirdetés

Határozatképtelen lett, és mindössze negyven percig tartott az ellenzéki pártok által a katatörvény és a megélhetési válság miatt összehívott rendkívüli ülés.

A kormány már délelőtt közölte, hogy képviselői nem vesznek részt az ülésnek, mert hiteltelennek tartják az ellenzék kezdeményezését.

Úgy fogalmaztak, az ellenzéki pártok a bevezetésétől kezdve támadták a rezsicsökkentést és a kampány alatt azt is egyértelművé tették, hogy eltörölnék, a kata-adónem bevezetését pedig meg sem szavazták korábban.

Az LMP társelnöke, Kanász-Nagy Máté úgy kommentálta, hogy a Fidesz-KDNP-s képviselők távol maradtak: „Ennyire veszik komolyan a Fidesz képviselői a magyar társadalom problémáit.” Hozzátette: szerinte a Fidesz az egyetlen kormány, amely az aszály és a klímaválság közepén erdőirtásba kezd.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke azt mondta: „Szégyellheti magát minden kormánypárti képviselő, aki távolmaradásával magára hagyta a magyarokat a szociális válság közepén.”

A Momentum tüntetést is szervezett hétfő délután fél kettőre a Parlament elé. A tüntetésen egy molinóra írhatták fel a résztvevők, hogy mit üzennek a miniszterelnöknek. A molinót a Momentum elviszi az éppen Adrián nyaraló Orbán Viktor hivatala elé, a Karmelitához.

Az ellenzék a rendkívüli üléssel azt szerette volna elérni, hogy az Országgyűlés még a hatályba lépése előtt törölje el a katatörvényt.

hirdetés

Az ülésen több ellenzéki előterjesztést is megtárgyaltak volna: köztük a rezsiemelés megszüntetéséről, a lakóépületek szigeteléséről, az élelmiszerválság leküzdéséről, a klímabérlet bevezetéséről, valamint az egyes termékek áfamenetességéről szóló javaslatokat terjesztett a Ház elé az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik.

Mivel azonban a kormánypárti képviselők nem jelentek meg, a felszólalásokat követően berekesztették az ülést.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
„Öngyilkosság bármilyen atomerőmű elleni támadás” – aggasztja az ENSZ-t a zaporizzsjai atomerőmű bombázása
Az ENSZ-főtitkár szerint fontos lenne, hogy nemzetközi ellenőrök is hozzáférhessenek az atomerőműhöz a stabilitás érdekében.

Link másolása

hirdetés

Hétvégén ismét támadás érte a zaporizzsjai atomerőművet, amelyet az ukrajnai háború során elfoglaltak az oroszok. Vasárnapra virradóra rakétát lőtte ki a létesítmény területére, amely egy kiégett fűtőcsövek tárolására szolgáló raktárba csapódott, de radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok is megsérültek. Az orosz és az ukrán erők egymást vádolják.

Az Európa legnagyobb atomerőműve elleni újabb támadás még nagyobb aggodalmat keltett az ENSZ-ben. António Guterres főtitkár figyelmeztetett arra, hogy bármilyen atomerőmű elleni támadás öngyilkosság.

Ezt éppen Japánban mondta egy sajtótájékoztatón két nappal a hirosimai atomcsapás 77. évfordulója után. Azt kérte az oroszoktól, hogy biztosítsanak hozzáférést nemzetközi ellenőröknek is a zaporizzsjai atomerőműhöz annak stabilitása érdekében. Kijelentette azt is, hogy az ENSZ teljes mértékben támogatja a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) erőfeszítéseit az erőmű stabilizálásához szükséges feltételek megteremtéséhez.

Rafael Mariano Grossi, a NAÜ vezetője szombaton arra figyelmeztettt, hogy

a legutóbbi támadás "a nukleáris katasztrófa nagyon is valós kockázatát hangsúlyozza".

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nukleáris terrorral vádolta meg Oroszországot, amit szerinte újabb nemzetközi szankciókkal kell büntetni.

"Nincs olyan nemzet a világon, amely biztonságban érezhetné magát, amikor egy terrorista ország egy atomerőművet bombáz"

- jelentette ki.

hirdetés

Forrás: Guardian


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: