HÍREK
A Rovatból

Jó hír a 30 év alatti anyáknak: finomítottak a nekik járó szja-kedvezményen

Az erről szóló rendelet első értelmezése szerint ugyanis sokan nem tudták volna már januártól érvényesíteni az adókedvezményt. Ezen most változtattak.
Címlapkép: Unsplash - szmo.hu
2023. január 24.


Link másolása

Finomítottak a 30 év alatti anyák szja-kedvezményén, így azt többen vehetik majd igénybe január elsejétől - szúrta ki a 24.hu a NAV honlapján megjelent tájékoztatót.

Ahogy arról mi is beszámoltunk: december végén jelentette be a kormány, hogy tovább bővítik a családi adórendszert, és nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük azoknak a 30 év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak.

Csakhogy a később megjelent jogszabályban volt egy csavar is elrejtve.

Az első értelmezések szerint ugyanis, aki a magzata után már 2022-ben jogosulttá vált a családi adókedvezményekre, de az idén szüli meg a gyermekét, csak a szülés napjától jogosult a támogatásra.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy akinél a terhesség 91. napja december végére esett, az csak a június végére várható szülés után érvényesíthette volna a kedvezményt.

Hétfőn azonban a NAV egy módosított adóelőleg-nyilatkozatot tett közzé a honlapján, ehhez pedig egy frissített tájékoztatót is csatoltak. Eszerint az a fiatal anya is érvényesítheti 2023. január 1-jétől a kedvezményét, aki a magzatra tekintettel 2023 előtt vált jogosulttá a családi kedvezményre, a gyermek születési éve 2023, és elmúlt 25 éves, de még nem töltötte be a 30. életévét.

Mindez könnyítést jelent az érintettek számára, hiszen,

aki például júniusban szül, de a magzata már 2022-ben betöltötte a 91. napot, a januártól júniusig tartó időszakban is érvényesítheti az adókedvezményt.

Aki viszont 30 év alatti, de január 1-jét megelőzően született gyermeke, az továbbra is elesik az kedvezménytől.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
„Ribancarcú barom, szemét erkölcsi nulla” – Orbán Viktorról kérdezték az ukrajnai Dnyipro polgármesterét, nem finomkodott
„Több ezer éve élünk itt, mi nem ez Urálon túlról másztunk elő” – nyomatékosította mondanivalóját Borisz Filatov, aki Trianont is elővette.

Link másolása

Korábban is írtunk róla, hogy nagy vihart kavart Orbán Viktor minapi kijelentése Ukrajnáról. A miniszterelnök a Mathias Corvinus Collegium (MCC) médiakonferenciáján többek között a szomszédban zajló orosz-ukrán konfliktusról is beszélt. Megfogalmazása szerint Oroszország célja most az, hogy a leigázott országot egy kormányozhatatlan ronccsá tegyék, hogy a Nyugat ne tarthasson rá igényt. A miniszterelnök szerint ez már sikerült is. „Ez most Afganisztán [...] a senki földje” – fogalmazott.

Korábban emiatt már bekérették az ukrajnai magyar nagykövetet.

Most pedig a nemrég komoly ostrom alá vett Dnyipro városának polgármestere Borisz Filatov kelt ki a magyar miniszterelnök ellen.

„Orbánnak. Oroszul. Polkorrektség nélkül. Először is, ribancarc, nem a mi földünk a senkiföldje hanem a tiétek. Több ezer éve élünk itt, mi nem az Urálon túlról másztunk elő. Másrészt pedig különösen tehetségesnek kell lenni ahhoz, hogy Romániától, Szlovákiától kezdve Szerbiáig és Ukrajnáig mindenhol utálják az embert. A trianoni békeszerződés csak büntetés volt az állatias történelmi tetteitekért. Harmadrészt a kegyetlenkedéseitek, és az a folyamatos vágy, hogy minden világháborúban a zsarnokok kedvében járjatok, történelmi páriává tettek titeket. Negyedszer pedig, milyen alávalóságra vall megbocsátani 1956-ot a szovjeteknek és utódaiknak?

Ötödször: teljes erkölcsi nullának kell lenni ahhoz, hogy az EU és a NATO szoknyája mögé bújva taposs mindenki nyakára. Kifelé a szoknya alól, és három nap alatt kisöprünk titeket, szemetek”

– fogalmazott meglehetősen kendőzetlenül a város első embere.

Hozzátette: „Barmok. Nem, nem a magyar emberek. Hanem az ott hatalmon lévők”.

(via Telex)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Megszólalt a magyar külügy, miután bekérették a kijevi magyar nagykövetet, mert Orbán Viktor „senkiföldjének” nevezte Ukrajnát
A tárca szerint „a háború következménye, hogy egész országrészek válnak pusztasággá”, Magyarország ezért békét és azonnali tűzszünetet akar.

Link másolása

A háború következménye, hogy emberek ezrei halnak meg és egész országrészek válnak pusztasággá - így reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium arra, hogy az ukrán külügy bekérette a kijevi magyar nagykövetet Orbán Viktor Ukrajnáról szóló kijelentése miatt.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor személyesen fogadta a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciájának vendégeit. Rod Dreher, az American Conservative című folyóirat felelős szerkesztőjének beszámolója szerint a magyar kormányfő a találkozón Ukrajna kapcsán többek között azt mondta, hogy

„ez most Afganisztán [...] a senki földje”.

Ezen az ukránok eléggé kiakadtak és bekérették a kijevi magyar nagykövetet. Az ukrán külügyminisztérium szóvivője többek között azt mondta, hogy „az ilyen kijelentések teljesen elfogadhatatlanok”, illetve hogy „Budapest továbbra is szándékosan a magyar-ukrán kapcsolatok tönkretétélére törekszik”.

Az ügyben most megszólalt a magyar külügyminisztérium is. A Mandiner megkeresésére a tárca azt írta:

„A háború következménye, hogy emberek ezrei halnak meg és egész országrészek válnak pusztasággá. Magyarország ezért akar békét és fegyverszállítások helyett azonnali tűzszünetet. Ez Magyarország világos álláspontja a háború kezdete óta. Magyarország sem szavakban sem tettekben nem kíván belekeveredni a háborúba.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Petr Pavel nyerte a cseh elnökválasztást, Andrej Babis csúnyán kikapott
A nyugalmazott tábornok a voksok 58 százalékát szerezte meg, míg az egykori miniszterelnök, Orbán Viktor szövetségese mindössze 42 százalékot kapott.

Link másolása

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást - derül ki a statisztikai hivatal által közzétett, a szavazókörzetek 98 százalékában leadott és összeszámlált szavazatok alapján.

Petr Pavel a voksok mintegy 58 százalékát szerezte meg, míg Andrej Babis volt kormányfő 42 százalékot kapott.

A választási részvétel meghaladta a 70 százalékot, ami új rekordot jelent.

Petr Fiala cseh miniszterelnök sajtóértekezleten nyilvánosan gratulált Pavelnek a sikerhez.

„Ez a választás az értékekről szólt, az igazság, a méltóság, a tisztelet és az alázatosság győzött. Kész vagyok szolgálni ezeket az értékeket annak érdekében, hogy visszatérjenek a Hradzsinba és egész cseh társadalomba”

- jelentette ki Petr Pavel első sajtótájékoztatóján a prágai Karlínban.

Jiří Pehe politológus a Guardiannek azt mondta, hogy Pavel megválasztása komoly változást hoz majd a cseh elnökségben, hiszen a most távozó Miloš Zeman számos alkalommal szégyent hozott az országra, közismerten Moszkva-barát volt, oroszok elleni szankciókat akadályozott meg, a stílusa pedig kifejezetten udvariatlan és sértő volt.

Ehhez képest Pavel sokkal földhöz ragadtabb, erős nyugatbarát meggyőződéssel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Már az élelmiszervásárlás is komoly gondot okoz az ápolók többségének
A szakszervezet felmérése szerint harmaduk már nem tudja megfelelően biztosítani gyermeke ruházkodását, egy nyolcaduk a rezsijét sem tudja fizetni.

Link másolása

Már az élelmiszer megvásárlása is gondot okoz az egészségügyi szakdolgozók háromnegyedének – írja a Népszava a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) belső felmérése alapján. Tizedük a lakhatása költségeit sem tudja fizetni, egyharmaduk már a gyerekei ruházkodását sem tudja megfelelően biztosítani.

Ahogy arról mi is beszámoltunk,

a Független Egészségügyi Szakszervezet múlt héten sztrájktárgyalást kezdeményezett a kormánnyal, miután egy év végi rendeletből kiderült, hogy nem januártól, hanem csak júliustól kapnak béremelést a szakdolgozók.

Ráadásul ez az emelés is igen csekély, az infláció pótlására sem elegendő.

Soós Adrianna a szervezet elnöke akkor azt mondta, hogy csak úgy kezdenek bele bármilyen tiltakozó akcióba, ha ahhoz a dolgozók legalább 10 százaléka előzetes nyilatkozatban csatlakozik. Soós azt is hozzátette, hogy készül a szakszervezet tagjai között egy felmérés is.

A szakszervezet elnöke a Népszavának most azt mondta, néhány napja kezdték meg az említett nyilatkozatokat néhány napja kezdték el terjeszteni a közösségi portálokon és a munkahelyeken is.

Volt azonban olyan kórház, ahol megtiltották a tájékoztatást és a nyilatkozatok osztogatását, mondván, nincs rá vezetői engedély.

A FESZ ezért levelet írt a főigazgatóknak, amelyben kifejtik: törvény biztosítja számukra, hogy a tiltakozó akció részleteivel, szervezésével kapcsolatban tájékoztathassanak.

Soós Adrianna azt is elmondta, hogy eddig több száz nyilatkozat érkezett vissza, és a legtöbben a tiltakozás valamennyi megfontolásra ajánlott formáját támogatták. Ezek között van a sztrájk és a felmondások ügyvédi letétbe helyezése is.

A belső felmérés eredményeit ismertetve a szakszervezeti vezető elmondta, hogy

a szakdolgozók 72 százalékának gondot jelent az élelmiszer megvásárlása, csaknem harmaduk már nem tudja megfelelően biztosítani gyermeke ruházkodását.

Valamivel több mint nyolcaduk nem tudja fizetni a rezsijét és csaknem ugyanennyiüknek okoz problémát a hiteltörlesztés. Tizedük nem tudja fizetni a lakhatás költségeit. Mindössze négy százalékuk állította azt, hogy vannak tartalékai, vagy a családja támogatása miatt nincsenek problémái.

Arról is megkérdezték a szakdolgozókat, hogy mit kívánnak tenni a magas infláció és a béremelés elmaradása miatt romló életkörülményei okán. A válaszadók 32 százaléka Magyarországon belül keres jövedelmező munkát, 20,5 százalék pedig külföldi munkavállalást tervez. 40 százalékuk többletmunkát vállalna, 2,3 százalékuk nem tervez semmit lépni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: