hirdetés

HÍREK

Jakab Péter: „Orbán a börtönválogatott csapatkapitánya lesz, nem frakcióvezető”

A Jobbik elnöke egy interjúban beszélt a nyers parlamenti stílusról, a miniszterelnökről, a számonkérésről és a Jobbik kormányprogramjának egyes részleteiről is.

Link másolása

hirdetés

Rákoskeresztúr városközpontnál tartott utcafórumot múlt pénteken Jakab Péter. A jobbik miniszterelnök-jelöltjét az esemény után a 444 kérdezte

Jakab elmondta, egy ilyen fórumon rengeteg emberrel találkozik, sokan szelfit is készítenek vele, de ennél sokkal fontosabbnak tarja, hogy számos ember meg is osztja ezeket a képeket közösségimédia felületein, ami azt mutatja, hogy sokan elhiszik, nem kell már félni a politikai vélemény kimutatásától.

Szerinte az ő titka abban rejlik, hogy úgy beszél, mint az utca embere.

Ezt szeretik, hogy ugyanaz az ember vagyok. Nem egy megjátszott karaktert várnak, nem egy színészt akarnak, hanem egy olyan embert, akit megismertek a parlamentben, akiről azt látják, hogy egy közülük, aki ugyanúgy beszél, mint ahogy ők az utcán egymás között: őszintén, keményen, nyíltan

- fogalmazott a Jobbik elnöke. Ez véleménye szerint azért is fontos, mert „ki vannak éhezve az emberek a közvetlen kommunikációra, nem plakátokról és a közmédiából akarnak tájékozódni, hanem húsvér politikust akarnak látni, akihez őszintén lehet szólni”.

Arra kérdésre, hogy milyen felvetéseket szokott legtöbbször hallani az emberektől, a következőket sorolta fel: „komolyan gondoljuk-e az elszámoltatást, hogyan fogjuk véghezvinni, mi lesz akkor, ha nincs meg a kétharmad, mit tudunk tenni annak érdekében, hogy a Fidesz ne csalja el a választást”.

hirdetés

Amikor nyers parlamenti stílusáról kérdezték, megemlítve, hogy Kövér László többször is kritizálta beszólásait, Jakab közbevágott:

Ez a büdös bunkózó Kövér László? Mert ő engem így nevezett.

Mint fogalmazott, hozzászólásai legtöbbször reakciók. Ugyanis szerinte, ha először szépen tesz fel egy kérdést, arra általában nem jön tisztességes válasz, ezért kénytelen mindig egy kicsivel keményebben is fogalmazni. „Bevisszük az erőt és az őszinte szót a tisztelt házba, hogy ettől felébredjenek azok a szavazók, akik elveszítették a hitüket” - mondta erről.

Szerinte alapvetően megváltozott a parlamenti politizálás és ehhez alkalmazkodni kell. Elmondta sokan fordulnak hozzá azzal, hogy

„végre úgy érezzük, hogy mi vagyunk benn a parlamentben, amikor te beszélsz, úgyhogy már alig várjuk a hétfőket, hogy jöjjön egy újabb parlamenti csörte”. Szerintem pár évvel ezelőtt, ha valaki azt mondta volna, hogy fiatalok fognak ötperces parlamenti felszólalásokat nézni, meg megosztani akár a Facebookon, akár a Tiktokon, kevesen hitték volna el

- mondta erről Jakab. Hozzátette, a számok azt mutatják, a száraztésztás, "krumplizós" akciók a közönség tetszését is elnyerik, ezért várható, hogy a továbbiakban is lesznek hasonlók. Szerinte is van egy szint, ahova már nem szabad lemenni, ugyanakkor azt is mondja: „Amikor 133 bitanggal állunk szemben, akkor ők már réges-rég megsértették a ház méltóságát, és alulmúlják azt a szintet, amit hozni kéne minimálisan, azaz a tisztességet meg a becsületet”.

A jövőre térve az esetleges kormányzásról szólva azt mondta: „a fideszes javaslatokat is megszavazom, ha azok szakmailag arra méltóak. Mi is így kezdtük”. Arra a kérdésre, hogy miniszterelnökként hogyan szólalna fel, Jakab a következőt mondta:

Őszintén, igazságosan. Úgy, ahogy az emberek elvárják. Egy vagyok közülük, nem tudok más lenni. Nekem is azt mondják néha, hogy kicsit finomabban beszéljek, vidéken azt, hogy kicsit keményebben. Van, aki azt mondja vegyek fel nyakkendőt, van, aki azt, hogy tegyek még egy zsebkendőt is ide, a zsebembe. Én meg azt mondom, olyan vagyok, amilyen. Ha így kellek, örülök, ha nem, akkor se tudok más lenni.

A potenciális kormányzati politikáról kifejtette: „Mi jó célokat tűzünk ki, jó irányba haladunk, nem az olcsósággal akarunk versenyképesek lenni, hanem a minőséggel, minden egyes nappal közelebb tudunk kerülni a nyugati bérekhez. Az elszámoltatáshoz: első nap lehet kezdeményezni az uniós ügyészséghez való csatlakozást, és ezt meg is kell tenni”.

A felvetésre, hogy egy kétharmad nélküli kormány esetében a Fidesznél marad a legtöbb dolog, amit megszerzett, például Mészáros Lőrinc szállodái, Jakab ismét közbeszólt:

De hát hogy lenne szállodája, ha ellopta? A lopott pénzt vissza kell venni.

Polt Péter szerepéről és az állami vagyonszerzésről úgy fogalmazott: „ő (Polt) bűnrészes lesz, akit le kell csukni, amiért asszisztált a nemzet kifosztásához. Ha én nem lophatok el egy kefírt a boltból, persze, hogy nem lophatok el, akkor a Balatont se lehessen ellopni, meg a Mátrai Erőművet se lehessen”.

A számonkérésekről azt mondta: Romániában van erre működő példa, ott létezik antikorrupciós ügynökség, Magyarországon is hasonlóban kell gondolkozni. „Ha írásba adjuk, hogy lesz elszámoltatás, és nemcsak az elmúlt 10 év, hanem az elmúlt 30 év hibáit ki akarjuk javítani” - fogalmazott.

Kérdezték a Jobbik jelöltjét a zuglói előválasztásról is, ahol a párt a sokak által kritizált MSZP-s Tóth Csabát támogatja a korrupciós ügyeket feltáró Hadházy Ákossal szemben. Jakab erre azt felelete, hogy ha Tóth Csabának vannak zűrös ügyei, akkor Hadházy Ákos, „a korrupció elleni küzdelem bajnoka”, ezeket fel fogja tárni. „Én várom, hogy ezeket tárja fel, de eddig még nem tudta feltárni” - tette hozzá.

A Magyar Kétfarkú Kutyapártól nincs jó véleménnyel, mert szerinte az összefogás idejében konrtaproduktív, amit a viccpárt csinál. „Nem vicces, nehogy az egész országnak sírás legyen a vége, itt a lét a tét” - mondta Jakab. Szerinte lehet vicceskedni, „de amikor egy rezsim lebontása a tét, akkor maximum úgy akarunk nevetni, hogy sikerült. Senki se vihet el viccből százalékokat, mert a következmény annál súlyosabb lesz.”

A kérdésre, hogyan látja, milyen ellenzéki lenne Orbán Viktorból, frakcióvezetőként is konstruktív lenne-e, Jakab Péter azt felelte:

Orbán „a börtönválogatott csapatkapitánya lesz, nem a Fidesz frakcióvezetője. Ez a célunk.”hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Závecz Research: Szemmel látható az ellenzéki összefogás előnye a Fidesszel szemben fél évvel a választások előtt

Továbbra is messze a Fidesz a legerősebb párt, de az egyesült ellenzék jelenleg megverné egy most vasárnapi választáson. Különösen a fővárosban látványos a baloldal előnye.

Link másolása

hirdetés

Mindenképpen jót tett az ellenzéknek az előválasztás folyamata, mert egyesült támogatottságuk nőtt az előző hónapokhoz képest – derül ki a Závecz Research közvélemény-kutatásából, amit a hvg.hu idéz.

Míg az ellenzék közös listáját 39 százalék támogatta októberben a választókorú népesség körében, addig a kormánypártokat 35 százalék

– mutatja a kutatás. Szeptemberhez képest az ellenzék 1 százalékot erősödött, míg a kormánypártok 2 százalékkal gyengültek.

Látványos a különbség, ha a területi megoszlást nézzük: a kutatás szerint a fővárosban az ellenzéket 58, a kormánypártokat 24 százalék támogatja.

A megyeszékhelyeken jelenleg 43-33-ra vezet az ellenzék, a többi vidéki várost magában foglaló településcsoportban viszont megfordulnak az erőviszonyok: a Fidesz–KDNP 38, az ellenzéki lista 34 százalékon áll. A falvakban valamivel még nagyobb a kormánypárti előny: 39 százalékukkal szemben az ellenzék 32 százalékot kap a választóktól – írja a portál.

A választókorú népességben a pártok közül a Demokratikus Koalíciónak 11-ről 13 százalékra bővült a támogatottsága. A Jobbik egy százalékot csökkent, most 11 százalékon áll. Az MSZP-nek minimálisan, 5-ről 6 százalékra emelkedett a támogatottsága az elmúlt egy hónapban. A Momentum maradt 4, az LMP 2 százalékon. A Párbeszéd 1-ről 2 százalékra bővítette táborát, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt továbbra is 1-1 százalékos. A pártnélküliek aránya 25 százalék.

hirdetés

Ezt a listát továbbra is magasan a Fidesz vezeti:

a kormánypárt támogatóinak száma októberben 34 százalék volt, egy százalékkal kevesebb, mint egy hónappal korábban.

A biztos pártválasztóknál a Fidesz 47 százalékos, a második helyen a DK áll 19, a harmadikon a Jobbik, 14 százalékkal.

A kutatást október 11. és 19. között végezték, ezer fő megkérdezésével.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Nincs megállás: pénteken tovább drágul az üzemanyag

Pedig még azt sem szoktuk meg, hogy 500 forint felett jár az üzemanyag literenkénti ára.

Link másolása

hirdetés

Szerdán a benzin átlagára átlépte az 500 forintos határt, a gázolaj literenkénti ára pedig jelenleg 512 forinton áll. Azt hihetnénk, hogy ezzel most egy időre megáll a folyamatos növekedés, de erre kár számítani: pénteken újabb áremelés várható – írja a Telex a holtankoljak.hu információi alapján.

A benzin és a gázolaj ára újabb 5 forinttal fog megemelkedni.

Ezzel a 95-ös benzin átlagára eléri az 506 forintot literenként, a gázolajé pedig az 517 forintot. A brutális áremelkedéssel kapcsolatban a kormány egyelőre kivár, bár Orbán a parlamentben arról beszélt, hogy nem zárják ki az árbefagyasztás lehetőségét sem. Ahogyan mi is írtunk róla, az ATV Híradó megkérdezte a Kormányzati Tájékoztatási Központot, miért rekordmagasak az üzemanyagárak.

„A kormánynak azért szűk a mozgástere, mert 2004-ben az uniós csatlakozási tárgyalások során a baloldali (Medgyessy–Gyurcsány) kormány kérhetett volna kedvezőbb számítási szabályt a kötelezően alkalmazandó jövedéki és áfarendelkezések alól; de nem tette”

– szólt a válasz.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Mészáros Lőrinc a legjótékonyabb magyar a Napi.hu listája szerint

A milliárdos vállalkozó csak idén több mint 1,4 milliárd forintot adományozott jótékony célokra.

Link másolása

hirdetés

A Napi.hu gondozásában idén először jelent meg a legtöbbet jótékonykodó magyarok listája. Az adakozó kedvű vállalkozók, üzletemberek és közéleti személyiségek nagy része nem meglepő módon a 100 leggazdagabb honfitársunk listájáról kerül ki.

A lista szereplői közül a legtöbben a motivációkról is beszélnek, ezzel is népszerűsítve az adakozást az emberek körében.

Magyarország legtöbbet adakozó embere a lista szerint a kormányközeli milliárdos, az ország leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc. Magánadományai 2021-ben meghaladták az 1,4 milliárd forintot, az elmúlt 5 évben az 5,1 miliárd forintot.

A képzeletbeli lista második helyén Gattyán György, a Docler Csoport alapítója, tulajdonosa áll, aki 2021-ben 500 millió forintot adott jótékonysági célokra. Gattyán György a koronavírus-járvány kitörése óta az egészségügyet és a krízis által erősebben sújtott társadalmi csoportokat támogatja kiemelten.

A képzeletbeli 3. helyen Szíjj László, a Duna Csoport tulajdonosa áll, aki 400 millió forintnál többet szánt idén vagyonából jótékonykodásra.

„Amikor eljutok oda, hogy támogatok egy projektet vagy egy rászorulót, akkor nálam egy szempont van, ami meghatározó, mégpedig az, hogy a segítségem érezhető könnyebbséget nyújtson, függetlenül a támogatás összegétől”

– mondta el a vállalkozó motivációiról.

hirdetés

A negyedik helyen Paár Attila építőipari nagyvállalkozót, a WHB csoport vezetőjét találjuk, míg az ötödik hely Hermann Kamilláé, az Indotek Group partneréé lett.

(via Index)

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Éveken át együttműködött a magyar titkosszolgálattal a Migration Aid

Ezt maga a civil szervezet vezetője mondta el az RTL Híradójának. A menekülteket segítő civileket a 2018-as választási kampányban folyamatosan a 'Soros-hálózat' részeként emlegették.

Link másolása

hirdetés

2016-tól éveken át együttműködött a magyar titkosszolgálattal a Migration Aid nevű menekülteket segítő civil szervezet – ezt a HVG újságítója írta most megjelenő könyvében.

A Migration Aid vezetőjéről a 2018-as választások előtt egy hangfelvétel szivárgott ki, ami azonnal kampánypánytémává vált. Azzal gyanúsították őket, hogy Soros György állhat mögöttük. Dezső András ugyanakkor arról is ír, hogy a hangfelvétel megrendelése mögött magyar politikai körök állhattak.

A szervezetet az Alkotmányvédelmi hivatal segítette abban, hogy bejuthassanak a tranzitzónákba, cserébe ők értesítették a hatóságokat, ha bűncselekményre utaló nyomokat találtak.

A menekülteket segítő szervezet vezetőjéről a 2018-as választások előtt egy hangfelvétel szivárgott ki, a titkos hangfelvételekre hivatkozva az azóta megszűnt kormánypárti Magyar Idők azt írta róluk, hogy illegális adatbázist építenek a menekültekről. A megjelent információkat azonnal kampánytémává tette a kormánypárt a közelgő országgyűlési választások előtt.

Siewert András, a Migration Aid vezetője a cikk megjelenése után azt állította, hogy egy magát üzletembernek mondó férfi hívta gyanús találkozóra, ott készült a felvétel. Számítottak arra, hogy lehallgatják őket, ezért valótlan információkat mondtak. Sőt az alkotmányvédelmi hivatalt is értesítették.

Siewert most azt mondta az RTL Híradójának a titkosszolgálattal kötött megállapodásukról, mert ismét felerősödtek azok a hangok, amik a Migration Aid-et az úgynevezett "Soros-hálózat" részeként emlegetik.

hirdetés
Az RTL Híradójának teljes riportja

Az RTL Klub interjúja Siewert Andrással


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: