hirdetés

HÍREK

Jakab Péter: „Orbán a börtönválogatott csapatkapitánya lesz, nem frakcióvezető”

A Jobbik elnöke egy interjúban beszélt a nyers parlamenti stílusról, a miniszterelnökről, a számonkérésről és a Jobbik kormányprogramjának egyes részleteiről is.

Link másolása

hirdetés

Rákoskeresztúr városközpontnál tartott utcafórumot múlt pénteken Jakab Péter. A jobbik miniszterelnök-jelöltjét az esemény után a 444 kérdezte

Jakab elmondta, egy ilyen fórumon rengeteg emberrel találkozik, sokan szelfit is készítenek vele, de ennél sokkal fontosabbnak tarja, hogy számos ember meg is osztja ezeket a képeket közösségimédia felületein, ami azt mutatja, hogy sokan elhiszik, nem kell már félni a politikai vélemény kimutatásától.

Szerinte az ő titka abban rejlik, hogy úgy beszél, mint az utca embere.

Ezt szeretik, hogy ugyanaz az ember vagyok. Nem egy megjátszott karaktert várnak, nem egy színészt akarnak, hanem egy olyan embert, akit megismertek a parlamentben, akiről azt látják, hogy egy közülük, aki ugyanúgy beszél, mint ahogy ők az utcán egymás között: őszintén, keményen, nyíltan

- fogalmazott a Jobbik elnöke. Ez véleménye szerint azért is fontos, mert „ki vannak éhezve az emberek a közvetlen kommunikációra, nem plakátokról és a közmédiából akarnak tájékozódni, hanem húsvér politikust akarnak látni, akihez őszintén lehet szólni”.

Arra kérdésre, hogy milyen felvetéseket szokott legtöbbször hallani az emberektől, a következőket sorolta fel: „komolyan gondoljuk-e az elszámoltatást, hogyan fogjuk véghezvinni, mi lesz akkor, ha nincs meg a kétharmad, mit tudunk tenni annak érdekében, hogy a Fidesz ne csalja el a választást”.

hirdetés

Amikor nyers parlamenti stílusáról kérdezték, megemlítve, hogy Kövér László többször is kritizálta beszólásait, Jakab közbevágott:

Ez a büdös bunkózó Kövér László? Mert ő engem így nevezett.

Mint fogalmazott, hozzászólásai legtöbbször reakciók. Ugyanis szerinte, ha először szépen tesz fel egy kérdést, arra általában nem jön tisztességes válasz, ezért kénytelen mindig egy kicsivel keményebben is fogalmazni. „Bevisszük az erőt és az őszinte szót a tisztelt házba, hogy ettől felébredjenek azok a szavazók, akik elveszítették a hitüket” - mondta erről.

Szerinte alapvetően megváltozott a parlamenti politizálás és ehhez alkalmazkodni kell. Elmondta sokan fordulnak hozzá azzal, hogy

„végre úgy érezzük, hogy mi vagyunk benn a parlamentben, amikor te beszélsz, úgyhogy már alig várjuk a hétfőket, hogy jöjjön egy újabb parlamenti csörte”. Szerintem pár évvel ezelőtt, ha valaki azt mondta volna, hogy fiatalok fognak ötperces parlamenti felszólalásokat nézni, meg megosztani akár a Facebookon, akár a Tiktokon, kevesen hitték volna el

- mondta erről Jakab. Hozzátette, a számok azt mutatják, a száraztésztás, "krumplizós" akciók a közönség tetszését is elnyerik, ezért várható, hogy a továbbiakban is lesznek hasonlók. Szerinte is van egy szint, ahova már nem szabad lemenni, ugyanakkor azt is mondja: „Amikor 133 bitanggal állunk szemben, akkor ők már réges-rég megsértették a ház méltóságát, és alulmúlják azt a szintet, amit hozni kéne minimálisan, azaz a tisztességet meg a becsületet”.

A jövőre térve az esetleges kormányzásról szólva azt mondta: „a fideszes javaslatokat is megszavazom, ha azok szakmailag arra méltóak. Mi is így kezdtük”. Arra a kérdésre, hogy miniszterelnökként hogyan szólalna fel, Jakab a következőt mondta:

Őszintén, igazságosan. Úgy, ahogy az emberek elvárják. Egy vagyok közülük, nem tudok más lenni. Nekem is azt mondják néha, hogy kicsit finomabban beszéljek, vidéken azt, hogy kicsit keményebben. Van, aki azt mondja vegyek fel nyakkendőt, van, aki azt, hogy tegyek még egy zsebkendőt is ide, a zsebembe. Én meg azt mondom, olyan vagyok, amilyen. Ha így kellek, örülök, ha nem, akkor se tudok más lenni.

A potenciális kormányzati politikáról kifejtette: „Mi jó célokat tűzünk ki, jó irányba haladunk, nem az olcsósággal akarunk versenyképesek lenni, hanem a minőséggel, minden egyes nappal közelebb tudunk kerülni a nyugati bérekhez. Az elszámoltatáshoz: első nap lehet kezdeményezni az uniós ügyészséghez való csatlakozást, és ezt meg is kell tenni”.

A felvetésre, hogy egy kétharmad nélküli kormány esetében a Fidesznél marad a legtöbb dolog, amit megszerzett, például Mészáros Lőrinc szállodái, Jakab ismét közbeszólt:

De hát hogy lenne szállodája, ha ellopta? A lopott pénzt vissza kell venni.

Polt Péter szerepéről és az állami vagyonszerzésről úgy fogalmazott: „ő (Polt) bűnrészes lesz, akit le kell csukni, amiért asszisztált a nemzet kifosztásához. Ha én nem lophatok el egy kefírt a boltból, persze, hogy nem lophatok el, akkor a Balatont se lehessen ellopni, meg a Mátrai Erőművet se lehessen”.

A számonkérésekről azt mondta: Romániában van erre működő példa, ott létezik antikorrupciós ügynökség, Magyarországon is hasonlóban kell gondolkozni. „Ha írásba adjuk, hogy lesz elszámoltatás, és nemcsak az elmúlt 10 év, hanem az elmúlt 30 év hibáit ki akarjuk javítani” - fogalmazott.

Kérdezték a Jobbik jelöltjét a zuglói előválasztásról is, ahol a párt a sokak által kritizált MSZP-s Tóth Csabát támogatja a korrupciós ügyeket feltáró Hadházy Ákossal szemben. Jakab erre azt felelete, hogy ha Tóth Csabának vannak zűrös ügyei, akkor Hadházy Ákos, „a korrupció elleni küzdelem bajnoka”, ezeket fel fogja tárni. „Én várom, hogy ezeket tárja fel, de eddig még nem tudta feltárni” - tette hozzá.

A Magyar Kétfarkú Kutyapártól nincs jó véleménnyel, mert szerinte az összefogás idejében konrtaproduktív, amit a viccpárt csinál. „Nem vicces, nehogy az egész országnak sírás legyen a vége, itt a lét a tét” - mondta Jakab. Szerinte lehet vicceskedni, „de amikor egy rezsim lebontása a tét, akkor maximum úgy akarunk nevetni, hogy sikerült. Senki se vihet el viccből százalékokat, mert a következmény annál súlyosabb lesz.”

A kérdésre, hogyan látja, milyen ellenzéki lenne Orbán Viktorból, frakcióvezetőként is konstruktív lenne-e, Jakab Péter azt felelte:

Orbán „a börtönválogatott csapatkapitánya lesz, nem a Fidesz frakcióvezetője. Ez a célunk.”hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

A köztévé nem kereste Márki-Zay Pétert és a róla forgatott anyagokat se adták le

Stábjuk ott volt a miniszterelnök-jelölt eredményváróján, de az ott készített anyagokat nem mutatták be a győzelméről szóló híradásban.

Link másolása

hirdetés

Az ellenzéki előválasztáson Márki-Zay Péter legyőzte Dobrev Klárát, így ő lesz az ellenzék közös jelöltje jövő áprilisban a parlamenti választáson. Az eredményváró eseményen mi is ott voltunk, ebben a cikkben pedig összeszedtük Márki-Zay győzelmi beszédének lényegét.

Az eseményen részt vett a köztévé stábja is, sőt, már a múltheti utcafórumokra is elkísérték Márki-Zayt, viszont még nem adták le az elkészített anyagaikat és nem is hívták őt. A 444 felkereste a győztes miniszterelnök-jelölt munkatársait, hogy mit gondolnak erről.

“A legnagyobb sajnálatunkra nem érkezett megkeresés a köztévé részéről, pedig Márki-Zay Péter nagyon nyitott lenne a köztévé élő műsoraiban való részvételre”

- mondták.

Hozzátették, hogy a hétfő reggeli híradóban beszámolt az M1 Márki-Zay győzelméről. Ehhez a Karácsony-MZP sajtótájékoztatón készült vágóképeiket használták, illetve Márki-Zay Facebook-oldaláról is szedtek képsorokat. Arról nem tudnak, hogy a köztévénél mire készülnek a felvett anyagokkal, nem egyeztettek.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Bayer Zsolt felsorolta a kormánytagokat, és elmondta, melyik miért nem meleg

A publicista azt is kijelentette, hogy szerinte „Márki-Zay Péter meleg, a fiúja pedig a hódmezővásárhelyi lengőtekebajnok”.
Címkép: Hír TV/YouTube - szmo.hu
2021. október 18.


Link másolása

hirdetés

Az ellenzéki előválasztás eredményhirdetése alatt Bayer Zsolt tartotta a szokásos műsorát, ami azóta fel is került a YouTube-ra. Ebben felsorolta a kormány néhány tagját, és elmondta róluk, hogy ki miért nem lehet meleg - számolt be róla 444.hu.

Ennek az apropója az volt, hogy Márki-Zay Péter egy korábbi interjúban kimondta, hogy a fél kormány meleg, amely kijelentésére Bayer csak annyit mondott, hogy a győztes miniszterelnök-jelölt egy „rothadt lelkű gátlástalan szemétláda, egy aljas görény.” Bár a 444.hu szerint Bayer Zsolttól ez még akár dicséretnek is elmehet.

Jöjjön a 11 kormánytag, akik Bayer szerint nem melegek, jó okkal:

Semjén Zsolt - `77 óta barátok Semjénnel, aki '79-ben jött össze egy osztálytársnőjükkel, össze is házasodtak. Hetente találkoznak Bayerékkel, Semjén pedig semmilyen jelet nem mutatott arra vonatkozóan, hogy meleg lenne.

Pintér Sándor - "Ha Pintér Sándor meleg, akkor én is az vagyok" - mondta Bayer, aki ugyebár nem meleg.

Varga Mihály - Ahogy Semjén Zsolt, ő sem adta jelét a melegségnek, illetve Bayer azt is elmondta, hogy '89 óta ismeri, Varga egy „karcagi, kunsági, normális, tisztességes, böcsületes parasztgyerek”, aki boldog házasságban él.

hirdetés

Benkő Tibor(honvédelmi miniszter) - "Na, most így maguk elé képzelik. Ugye...Na, nem részletezném tovább."

Itt egy kép Benkő Tiborról. Kép: Kormany.hu

Gulyás Gergő - Bayer évek óta ismeri őt, és a barátnőjét is, aki nő.

Kásler Miklós - "Ha Kásler Miklós meleg, én is az vagyok."

Dr. Nagy István(agrárminiszter) - Felesége és gyereke van, Bayer régóta ismeri, szerinte kiesik a szórásból.

Palkovics László - Régóta ismeri, szintén felesége van és gyerekei. Nem.

Süli János - "Na, hát ő pont úgy néz ki, igen."

Segítünk, így néz ki Süli János. Kép: Kormany.hu

Szijjártó Péter - Bayer Zsolt nála nem indokolta, hogy miért nem meleg.

Bayer a felsorolásból kihagyta Orbán Viktort, mert úgy gondolja, hogy a kijelentésével rá nem gondolt, illetve a női kormánytagokat sem vette bele, mert szerinte Márki-Zay kitért volna a leszbikusokra is, ha gondolt volna rájuk. Így maradt a 11, felsorolt kormánytag a 15-ből. A lista végén elmondta, hogy ha Márki-Zay csak így bemondhat dolgokat, akkor ő bejelenti, hogy

"Márki-Zay Péter meleg, a fiúja pedig a hódmezővásárhelyi lengőtekebajnok."

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Gyurcsány az előválasztásról: „Pokoli jól teljesített Klára is, és pokoli jól teljesített a DK is”

A Demokratikus Koalíció elnöke videóban értékelte az előválasztás eredményét. Szerinte pártja megerősödve jött ki ebből a versenyből.

Link másolása

hirdetés

Gyurcsány Ferenc hétfőn jelentkezett be videós formában, amiben röviden elmesélte a DK történetét, mielőtt rátért az ellenzéki előválasztás eredményére.

"Az előválasztás szabályait a hat ellenzéki párt alkotta meg, mégpedig úgy, hogy abban nincs kisbetűs rész, emiatt tehát az eredményt el kell fogadni"

- mondta, és a pártja kapcsán arról is beszélt, hogy mostanra ők lettek a legnagyobb ellenzéki párt.

"Nekünk van a legnagyobb delegációnk Brüsszelben, nekünk van a legnagyobb frakciónk a budapesti városházán, és most kétség nélkül mondhatom, hogy a Demokratikus Koalíció a legerősebb ellenzéki párt, az egyetlen, önmagában is kormányozni képes párt az ellenzéki oldalon."

"Mi ebből a versenyből megerősödve jöttünk ki"

- fogalmazott.

Azzal is alátámasztotta a szavait, hogy ők állítják a legtöbb, 32 egyéni képviselőjelöltet. Annak ellenére, hogy Márki-Zay nyert, elégedett a DK teljesítményével, elmondta, hogy "pokoli jól teljesített Klára is, és pokoli jól teljesített a párt is."

hirdetés

Végül beszélt arról, hogy folyamatosan küzdenek, most épp azért, hogy az áprilisi választások után legalább száz ellenzéki képviselő üljön a parlamentben, illetve azért is hogy a 106 választókerület felét ellenzéki jelölt nyerje. Szerinte ez a megfelelő kormányzás feltétele, ezzel a többséggel tudnak kormányfőt választani, ehhez viszont az összefogásnak egyben kell maradnia.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Távozik a Népszava főszerkesztője, helyét a korábbi főszerkesztő veszi át

A leköszönő Friss Róbert 50 évet töltött az újságírói pályán, most nyugdíjba vonul.

Link másolása

hirdetés

A Népszava bejelentette, hogy távozik a főszerkesztői posztról Friss Róbert, akinek a helyét Németh Péter veszi át.

Németh 2017 előtt 15 évig volt főszerkesztő a lapnál, azóta tiszteletbeli főszerkesztőként folyamatosan publikált, dolgozott a háttérben, most viszont ismét az élre áll.

„Nincs is annál nagyobb kihívás, mint fél évvel a választások előtt egy ellenzéki napilapot, az „ellenzék lapját” ütőképesen működtetni, ráadásul a legnagyobb ellenszélben”

- mondta a régiúj vezető.

A leköszönő Friss Róbert már 50 évet töltött újságírói pályán, hűen vitte a Népszava értékrendjét, amit maga is alakított, most viszont nyugdíjba vonul.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: