hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Jakab Péter: „Orbán a börtönválogatott csapatkapitánya lesz, nem frakcióvezető”

A Jobbik elnöke egy interjúban beszélt a nyers parlamenti stílusról, a miniszterelnökről, a számonkérésről és a Jobbik kormányprogramjának egyes részleteiről is.

Link másolása

hirdetés

Rákoskeresztúr városközpontnál tartott utcafórumot múlt pénteken Jakab Péter. A jobbik miniszterelnök-jelöltjét az esemény után a 444 kérdezte

Jakab elmondta, egy ilyen fórumon rengeteg emberrel találkozik, sokan szelfit is készítenek vele, de ennél sokkal fontosabbnak tarja, hogy számos ember meg is osztja ezeket a képeket közösségimédia felületein, ami azt mutatja, hogy sokan elhiszik, nem kell már félni a politikai vélemény kimutatásától.

Szerinte az ő titka abban rejlik, hogy úgy beszél, mint az utca embere.

Ezt szeretik, hogy ugyanaz az ember vagyok. Nem egy megjátszott karaktert várnak, nem egy színészt akarnak, hanem egy olyan embert, akit megismertek a parlamentben, akiről azt látják, hogy egy közülük, aki ugyanúgy beszél, mint ahogy ők az utcán egymás között: őszintén, keményen, nyíltan

- fogalmazott a Jobbik elnöke. Ez véleménye szerint azért is fontos, mert „ki vannak éhezve az emberek a közvetlen kommunikációra, nem plakátokról és a közmédiából akarnak tájékozódni, hanem húsvér politikust akarnak látni, akihez őszintén lehet szólni”.

Arra kérdésre, hogy milyen felvetéseket szokott legtöbbször hallani az emberektől, a következőket sorolta fel: „komolyan gondoljuk-e az elszámoltatást, hogyan fogjuk véghezvinni, mi lesz akkor, ha nincs meg a kétharmad, mit tudunk tenni annak érdekében, hogy a Fidesz ne csalja el a választást”.

hirdetés

Amikor nyers parlamenti stílusáról kérdezték, megemlítve, hogy Kövér László többször is kritizálta beszólásait, Jakab közbevágott:

Ez a büdös bunkózó Kövér László? Mert ő engem így nevezett.

Mint fogalmazott, hozzászólásai legtöbbször reakciók. Ugyanis szerinte, ha először szépen tesz fel egy kérdést, arra általában nem jön tisztességes válasz, ezért kénytelen mindig egy kicsivel keményebben is fogalmazni. „Bevisszük az erőt és az őszinte szót a tisztelt házba, hogy ettől felébredjenek azok a szavazók, akik elveszítették a hitüket” - mondta erről.

Szerinte alapvetően megváltozott a parlamenti politizálás és ehhez alkalmazkodni kell. Elmondta sokan fordulnak hozzá azzal, hogy

„végre úgy érezzük, hogy mi vagyunk benn a parlamentben, amikor te beszélsz, úgyhogy már alig várjuk a hétfőket, hogy jöjjön egy újabb parlamenti csörte”. Szerintem pár évvel ezelőtt, ha valaki azt mondta volna, hogy fiatalok fognak ötperces parlamenti felszólalásokat nézni, meg megosztani akár a Facebookon, akár a Tiktokon, kevesen hitték volna el

- mondta erről Jakab. Hozzátette, a számok azt mutatják, a száraztésztás, "krumplizós" akciók a közönség tetszését is elnyerik, ezért várható, hogy a továbbiakban is lesznek hasonlók. Szerinte is van egy szint, ahova már nem szabad lemenni, ugyanakkor azt is mondja: „Amikor 133 bitanggal állunk szemben, akkor ők már réges-rég megsértették a ház méltóságát, és alulmúlják azt a szintet, amit hozni kéne minimálisan, azaz a tisztességet meg a becsületet”.

A jövőre térve az esetleges kormányzásról szólva azt mondta: „a fideszes javaslatokat is megszavazom, ha azok szakmailag arra méltóak. Mi is így kezdtük”. Arra a kérdésre, hogy miniszterelnökként hogyan szólalna fel, Jakab a következőt mondta:

Őszintén, igazságosan. Úgy, ahogy az emberek elvárják. Egy vagyok közülük, nem tudok más lenni. Nekem is azt mondják néha, hogy kicsit finomabban beszéljek, vidéken azt, hogy kicsit keményebben. Van, aki azt mondja vegyek fel nyakkendőt, van, aki azt, hogy tegyek még egy zsebkendőt is ide, a zsebembe. Én meg azt mondom, olyan vagyok, amilyen. Ha így kellek, örülök, ha nem, akkor se tudok más lenni.

A potenciális kormányzati politikáról kifejtette: „Mi jó célokat tűzünk ki, jó irányba haladunk, nem az olcsósággal akarunk versenyképesek lenni, hanem a minőséggel, minden egyes nappal közelebb tudunk kerülni a nyugati bérekhez. Az elszámoltatáshoz: első nap lehet kezdeményezni az uniós ügyészséghez való csatlakozást, és ezt meg is kell tenni”.

A felvetésre, hogy egy kétharmad nélküli kormány esetében a Fidesznél marad a legtöbb dolog, amit megszerzett, például Mészáros Lőrinc szállodái, Jakab ismét közbeszólt:

De hát hogy lenne szállodája, ha ellopta? A lopott pénzt vissza kell venni.

Polt Péter szerepéről és az állami vagyonszerzésről úgy fogalmazott: „ő (Polt) bűnrészes lesz, akit le kell csukni, amiért asszisztált a nemzet kifosztásához. Ha én nem lophatok el egy kefírt a boltból, persze, hogy nem lophatok el, akkor a Balatont se lehessen ellopni, meg a Mátrai Erőművet se lehessen”.

A számonkérésekről azt mondta: Romániában van erre működő példa, ott létezik antikorrupciós ügynökség, Magyarországon is hasonlóban kell gondolkozni. „Ha írásba adjuk, hogy lesz elszámoltatás, és nemcsak az elmúlt 10 év, hanem az elmúlt 30 év hibáit ki akarjuk javítani” - fogalmazott.

Kérdezték a Jobbik jelöltjét a zuglói előválasztásról is, ahol a párt a sokak által kritizált MSZP-s Tóth Csabát támogatja a korrupciós ügyeket feltáró Hadházy Ákossal szemben. Jakab erre azt felelete, hogy ha Tóth Csabának vannak zűrös ügyei, akkor Hadházy Ákos, „a korrupció elleni küzdelem bajnoka”, ezeket fel fogja tárni. „Én várom, hogy ezeket tárja fel, de eddig még nem tudta feltárni” - tette hozzá.

A Magyar Kétfarkú Kutyapártól nincs jó véleménnyel, mert szerinte az összefogás idejében konrtaproduktív, amit a viccpárt csinál. „Nem vicces, nehogy az egész országnak sírás legyen a vége, itt a lét a tét” - mondta Jakab. Szerinte lehet vicceskedni, „de amikor egy rezsim lebontása a tét, akkor maximum úgy akarunk nevetni, hogy sikerült. Senki se vihet el viccből százalékokat, mert a következmény annál súlyosabb lesz.”

A kérdésre, hogyan látja, milyen ellenzéki lenne Orbán Viktorból, frakcióvezetőként is konstruktív lenne-e, Jakab Péter azt felelte:

Orbán „a börtönválogatott csapatkapitánya lesz, nem a Fidesz frakcióvezetője. Ez a célunk.”hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Magyar Orvosi Kamara: az intenzíven kezeltek 70 százaléka oltatlan, sok a fiatal közöttük

Beszédes ábrán mutatják meg, hogy a koronavírus-fertőzöttek közül hányan kaptak oltást, és milyen súlyos a betegek állapota. A kutatás nem reprezentatív, de több kórház adatai alapján készült.

Link másolása

hirdetés

A pénteki nyilvánosságra hozott adatok szerint koronavírus-fertőzés következtében több mint hétezren szorulnak kórházi kezelésre, és 550-en lélegeztetőgépen vannak.

Mivel a kormány nem közli, hogy a súlyos állapotban lévők közül hányan oltottak, illetve oltatlanok, ezért a Magyar Orvosi Kamara a közösségi oldalán osztott meg egy ábrát és hozzá magyarázatot arról, hogy az általuk készített nem reprezentatív kutatás alapján hányan fekszenek kórházban intenzív osztályon, és milyen életkorúak a betegek.

Az általuk készített statisztikához 125, intenzív osztályon kezelt beteg állapotát használták fel. Eszerint közülük:

- 70 fő intubálva, altatva lélegeztetőgépen van

hirdetés

- 35 fő non-invazív lélegeztetésben részesül (NIV)

- 20 fő maszkon keresztül kap oxigént

A betegek közül:

- 87 fő oltatlan

- 31 fő négy hónapnál régebben oltott

- 7 fő négy hónapon belül oltott

- ezen belül 2 fő háromszor oltott

Fontos még megjegyezni, hogy az intenzív osztályokon fekvő betegek között jelentős eltérés volt az oltott/oltatlanok, illetve az intubált/nem intubált betegek számában.

Az oltott páciensek jellemzően az 1930-50-es években születtek, míg az oltatlanok között a 90-es években születettek is vannak.

Az adatok értelmezéséhez még hozzáfűzték: több intenzív osztályon fekvő beteg együttes száma, egy adott napon. Az intenzív osztályok betegfelvételi módszere eltér, ezért a non-invazív módszerrel lélegeztetett betegek száma az itt jelöltnél magasabb lehet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Bajnai Gordon a Városháza-ügyről: provokációs céllal hívták a megbeszélésre, ahol törvénytelen eszközökkel felvételt készítettek

A volt kormányfő levélben reagált a vizsgálóbizottság vezetőjének az őt ért vádakra. Megerősítette, hogy a megvalósult kétrendbeli bűncselekmény miatt büntetőfeljelentést tett.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról mi is beszámoltunk, vizsgálódnak a budapesti Városháza és más ingatlanok eladási szándékának ügyében. Karácsony Gergely a Városháza-ügyben létrejött testületről szóló bejegyzésében azt írta, az ingatlanértékesítések dokumentációjában megtalálhatók az értékesítésekhez kapcsolódó értékbecslések, a pályázati kiírások, a pályázatok, a bontási jegyzőkönyvek, a döntésről szóló előterjesztések, az adásvételi szerződések, az elővásárlási nyilatkozatok és a birtokbaadási jegyzőkönyvek. Karácsony Gergely megjegyezte: "az orosz titkosszolgálati módszerekkel készített és kiszivárogtatott hangfelvételeken fideszes kötődésű emberek által tett más tényállításoknak is ennyi valóságalapja van". Hozzátette: ideje bemutatni "ennek a kamuügynek a kreálóit, azokat a fideszes és Fidesz-közeli figurákat, akik közül a városvezetés egyet sem ismer, velük soha nem tárgyalt, ám ők mégis asszisztáltak egy hazug lejárató kampányhoz".

Az ügyben Bajnai Gordon neve is felmerült. A volt miniszterelnök az előkerült hangfelvételre reagálta azt mondta, hogy szerinte egyértelműen manipulálták azt, és a teljes, vágatlan anyagból a volt kormányfő szerint éppen az derülne ki, „ami a rágalomterjesztőknek nem érdeke”.

Bajnai a közösségi oldalán osztotta meg legfrissebb közleményét, egy válaszlevelet a Városházi vizsgálóbizottság elnökének. Ebben azt írja:

hirdetés

"Köszönettel vettem meghívólevelét az Ön által vezetett vizsgálóbizottsággal való együttműködésre, melyet rendszeres külföldi munkavégzésem okán kézbesítési megbízottam vett át és juttatott el hozzám.

Vélhetően ez a meghívás egyben azt is tisztázza, hogy az Önök által a múlt héten a sajtóban terjesztett érv, miszerint a bizottság engem nem hívhat meg – hamis volt. Mint ahogy az is hamis állítás, hogy a levelüket visszaküldtem volna – erre nyilván módom sem volt, hiszen ezen a héten és a következő hetekben is külföldön dolgozom.

Meghívásuk kapcsán három tényről tájékoztatom Polgármester urat és a tisztelt bizottságot.

1. Mint az utólag számomra nyilvánvalóvá vált, augusztus végén egy előre eltervezett kampány részeként, eleve provokációs céllal, egyetlen alkalommal hívtak olyan megbeszélésre, ahol beszélgetőpartnereim a Városháza fejlesztésével kapcsolatos szándékaikat szóba hozták. Erről a megbeszélésről valakik törvénytelen, titkosszolgálati eszközökkel felvételt készítettek, majd azokat, szintén bűncselekményt megvalósítva, manipulálták és később a sajtóban terítették.

Tekintettel a megvalósult kétrendbeli bűncselekményre, a múlt héten büntetőfeljelentést tettem a rendőrségen, melyet azóta befogadtak. A vizsgálat lefolytatására ebből a szempontból a rendőrséget tartom legalkalmasabb intézménynek.

2. Az Ön által vezetett bizottság munkáját segítendő tájékoztatom, hogy a megbeszélés részleteiről az elmúlt hetekben többször tájékoztattam a nyilvánosságot, az ezzel kapcsolatos tényeket az alábbi linkeken olvashatja Ön és a vizsgálóbizottság tagjai is: ITT, ITT és ITT.

3. A fentieken túlmenően az egyik hangfelvételen elhangzik olyan állítás is (nem tőlem), amely szerint két városházi munkatársat én ajánlottam volna a főpolgármester úr figyelmébe. Ez nem igaz. Kétségtelen, hogy a miniszterelnöki megbízásom alatt az egyikük, Tordai Csaba a Miniszterelnöki Hivatal jogi és közigazgatási államtitkáraként közeli munkatársam volt, de szükség sem volt arra, hogy őt a főpolgármester figyelmébe ajánljam, hiszen tudomásom szerint több mint húsz éve ismerik egymást. Kiss Ambrust is ismertem a kormányzati szerepvállalásom idejéből, mivel szakállamtitkár volt a kormányomban, a közigazgatási munkáját pedig elismeréssel figyeltem, azonban 2010 után emlékeim szerint egyetlen alkalommal, egy színházi előadás előtt a ruhatárban futottunk csak össze (nem konspiratív céllal).

Mindezeken túlmenően a vizsgálóbizottság munkáját – vagy még inkább az igazság jobb megismerését – véleményem szerint az szolgálná leginkább, ha a teljes, vágatlan és manipulálatlan hangfelvétel nyilvánosságra kerülhetne.

Kérem, hogy amennyiben Önnek vagy a bizottság tagjainak ez módjában áll, sürgessék illetékes helyen a teljes felvétel nyilvánosságra hozatalát.

Ez az általam kezdeményezett büntetőügyben folytatott nyomozást is nagyban segíthetné, hiszen kiderülhetne: kik alkalmaztak titkosszolgálati módszereket és manipuláltak hangfelvételeket nyilvánvaló politikai érdekből.

Mindazonáltal, természetesen készen állok ésszerű mértékben együttműködni a bizottsággal, így amennyiben a fenti közléseim után is maradt még releváns és a rendelkezésemre álló információk alapján érdemben megválaszolható kérdésük felém a feladatkörükben meghatározott témával kapcsolatban, akkor azokra írásban, rövid határidővel készséggel válaszolok.

Tisztelettel kérem, hogy politikustársait emlékeztesse arra, hogy a bűncselekmény révén keletkezett és manipulált felvételekre alapozott hamis tényállítások szintén alkalmasak lehetnek bűncselekmény elkövetésének megállapítására, ezért még a jelen felfokozott közéleti állapotok mellett is érdemes mértéktartóan és jogilag pontosan fogalmazni, hogy a már elkövetett bűnt ne tetézzék.

Végül kérem annak tudomásulvételét, hogy a vizsgálóbizottság esetleges kérdéseit és az azokra adott válaszaimat is szándékomban áll teljes terjedelmükben a nyilvánosság elé tárni"

- írja Bajnai Gordon.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Németország: már daganatos betegek műtétjeit is el kell halasztani, akkora a nyomás az ellátórendszeren

A fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik, ezért a helyzet további romlásával számolnak.

Link másolása

hirdetés

A járványügyi korlátozások szigorításával együtt is tovább emelkedik a nyomás az egészségügyi ellátórendszeren Németországban, és

a covid okozta betegséggel kórházba kerülők nagy száma miatt már daganatos betegek műtétjeit is el kell halasztani pénteken közölt adatok szerint.

Jens Spahn ügyvezető egészségügyi miniszter berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy az előző nap elhatározott szigorításokat "későn, sokak számára sajnos túl későn" vezetik be, és hatásuk csak hetek múlva érződik majd. Ezért a kórházak terhelése tovább emelkedik, és karácsony körül érheti el "szomorú csúcspontját" - mondta a miniszter.

A vírus annyira elszabadult, hogy a lakosság több mint egy százaléka "aktív eset", és a nem regisztrált fertőződésekkel együtt akár három százalék is lehet ez az arány

- tette hozzá a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler.

Kiemelte, hogy a kapacitáshiány miatt már 5 százalékkal csökkent a daganatos betegeken elvégzett műtétek száma a járvány előtti időszakhoz képest, és egyelőre a helyzet további romlásával kell számolni.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Belső vizsgálatot indított a Vígszínház Wunderlich József posztjai miatt, fel is függesztették őt

A színész szerepeit a következő két hétben kollégái veszik át.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, Wunderlich József múlt héten közzétett egy Facebook-bejegyzést, ami hamar nagy port kavart. A színész ebben arról írt, hogy a társulat többi tagjával együtt kiszolgáltatottnak érzik magukat, félnek és hallgatnak, miközben a színház nem törődik – a koronavírus járvány miatt veszélybe került – egészségük miatt. Nincsenek tesztek, nem használnak védőmaszkot, eközben pedig ellenőrzés nélkül fogadják a külsős szereplőket. A poszt hamarosan már csak az ismerősei számára lett elérhető. Rudolf Péter, a színház igazgatója pedig szinte azonnal cáfolta a bejegyzésben leírtakat.

Wunderlich viszont később megosztott egy másik posztot is, amiben azt részletezte, hogy az egyik kolléganőjét hogyan alázta meg a rendező, miután az elutasította, hogy Csehov Sirályának kedvéért meztelenre vetkőzzön a színpadon. Ebben az írásban számon kérte a színház vezetését is, amiért nem léptek fel ez ellen. Nem sokkal később ez a poszt is eltűnt.

A színész azóta elnézést kért a posztjai miatt.

Az ügyről most a Vígszínház juttatott el egy közleményt a sajtóhoz. Ebben a 24.hu szerint azt írják,

hirdetés
az ügyben belső vizsgálatokat indítottak, ezek lezárásáig pedig nem tudnak konkrétumokat közölni. Wunderlich József szerepeit pedig a következő két hétben kollégái veszik át.

A Vígszínház oldalán a Szakszervezet és az Üzemi Tanács közös közleményét is megosztották.

"Wunderlich József bocsánatkérését elfogadtuk és tudomásul vettük. Egyértelműen szeretnénk állást foglalni abban a kérdésben, hogy jelenleg a Vígszínházban nem uralkodik félelem és antidemokratikus légkör. A színház dolgozói és igazgatósága a megfelelő protokollokat követve azon fáradoznak, hogy estéről estére felmenjen a függöny.

A színházban működő Üzemi Tanácsot, Szakszervezetet sem járványkezelési problémákkal, sem hatalmi visszaélésekkel nem kereste sem Wunderlich József, sem más. A színház elfogadott Etikai Szabályzata szerint senki nem tett bejelentést a mai napig" - írják.

Hozzátették:

"Szeretnénk hangsúlyozni, hogy Wunderlich József kommunikációjának módját és annak tartalmát nem valamiféle bátor kiállásnak, hanem egy, a színház jóhírét és rangját, tagságát és vezetőjét sértő, a tények pontos ismeretét nélkülöző megnyilatkozásnak tekintjük. Félelmét és szorongásait megértve, őszintén sajnáljuk, hogy indulatai ilyen formában jelentek meg".

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: